Hippologbloggen

Dags för stalltjänsthelg, men vad gör det när det är strålande sol och varmt när man sticker ut näsan vid 06? Tror Flyinge har förändrat hela mig. Jag som aldrig varit en morgonmänniska och har haft svårt att komma upp i dräglig tid i hela mitt liv börjar tycka att få sova till 08 är sovmorgon, kors i taket!

Idag har jag även hunnit med att rida två hästar, Cherry som fick trimmas lite i solen ute på melonbanan på Flyinge. Han var supertaggad kan jag lova! Vårkänslor? Men så himla fin att rida. Samt Jesper (en av våra körhästar) fick även han trimmas lite fast i vår park, Warren Hastings. Får passa på nu när solen skiner! Kunde rida med uppkavlade ärmar i en tunn tröja. Härligt!

Jesper var även den första hästen jag fick köra nu under första veckan i körblocket. Vi har så snälla hästar alltså. De har jordens tålamod med en sån som mig som inte får rätt på remmar, kärra och tömmar direkt. Men när jag väl kommit upp i vagnen så har det gått bra faktiskt!

Annars går helgen i pluggandets tecken. Vi har ett studiebesök hos en islandshästuppfödare att sammanställa samt så är det snart dags för tenta igen i Genetik och Avel.


Läst 10131 ggr Kommentarer Kommentera

Idag gick vi in i vårt sista block för detta året! Körblocket. Det var en ganska odramatisk lektion där vi hade lite presentation av oss och lärare. Cissi som kommer ha oss nu i 9 veckor har ju ett gäng med medaljer från VM och lovade oss jäkligt roliga veckor framöver!

Efter presentationen så fick hästarna göra lite entré. Vi känner dem ju sen innan då vi har ansvaret över körstallet samt rider körhästarna de dagar som inte körs under veckorna. Men nu fick vi även reda på deras körbakgrunder också. Det fanns några tävlingsmeriter att hämta där med!

Vi fick även se paradselkammaren med de flesta seldon som används vid uppvisningar på Flyinge. Samt deras vagnmuseum. En riktigt mäktig samling av körhistoria måste jag säga! Är ni på besök någon gång så måste ni kolla in detta. Allt ifrån körvagnars Rolls Royce till likkörvagnar.

Vi Hippologer ställer ju alltid upp för varandra och en stukad fot är ingen anledning att inte kunna vara med på lektionen! Hippologtaxi deluxe!


Läst 9852 ggr Kommentarer Kommentera

Nu under helgen åkte Conrad hem till sina ägare och det är fruktansvärt tomt efter honom. Som tur är kom det tre nya unghästar som nästa gäng hippologer skall rida in. Själv går jag ju nu in i körblocket och vår första lektion är på onsdag! Spännande. Som sagt körning är inte direkt hemmaplan för mig så det kan bli en utmaning, vilket jag gillar!

Påtal om onsdag så är det ju också hoppträning som vanligt för mig nu förtiden med fina Cherrykan. Han dundrar på i sin utveckling och tycker det här med hoppning är riktigt skoj! Till och med så roligt att hans dressyrmatte, Caroline, är lite orolig att han skall vilja byta karriär haha!

Vi har nu kommit såpass långt att jag faktiskt planerat att vara med på Flyinges Pay & Jump den 10 April. Har ingen aning om hur det kommer gå och hur Cherry kommer att reagera. Han är ju väldigt grön än inom hoppning och kan vara lite "spookie". Ibland går det till höger, ibland till vänster, ibland åt båda håll på samma gång eller full fart rakt fram. Men vi ser det som en träning och en chans för honom att växa i sina stora hovar lite! Friskt vågat, hälften vunnet!

Planen är sen att om han känner sig trygg på Pay & Jump starta någon tävling i början av sommaren. Vi får se! Vi tar allting i Cherrys takt. Men just nu känns det så bra och han är så himla rolig att rida.

Nu skall jag dyka in i lite plugg. Har haft några intensiva veckor med plugg nu och de håller i sig framåt April med. Men det är kul, det är ju hästar jag får läsa om! Kan inte tänka mig någon bättre anledning att sätta på mig läsglasögonen!


Läst 9035 ggr Kommentarer Kommentera

Igår var det dags för PS Flyinge och Partners stora hingstvisning! Vilken show! Ni som inte var där missade verkligen något. Jag tappade räkningen på hur många gånger jag fick rysningar av dessa vackra hästar!

Inte nog med att det var vackra hingstar på plats. Conrads ägare, Charlotte Andersson och Jonas Holmberg hade även med Conrads mamma Riddich och Conrads 4 veckor gamla halvlillebror som är e.Balou du Rouet. De skulle visas efter att Balou hoppat inne på showen.

Jag och min klasskamrat som jag delade Conrad med, Hanna fick den stora äran att fläta stoet och fölet innan visningen. Kul att träffa hela Conrads familj, både tvåbenta och fyrbenta! Fölet var det sockersötaste jag sett, märks att han och Conrad är släkt :)


Lyckades få den lilla på bild tillsammans med Conrads mamma Riddich under tiden de blev friserade och putsade på.

Efter det var det bara att bege sig mot stora ridhuset för hinderträning. Vi skulle slå tyskarnas tid med att bygga upp hingstarnas lilla hoppbana. 38 sekunder var rekordet och vi var taggade till tusen!

Kan ni tänka er att vi gjorde det på exakt samma tid som tyskarna? Men vi ser oss ändå lite som segrare då vi hade en störra arena, alltså längre sträcka att springa. Så bra jobbat vi studenter på Flyinge!

Åter till hingstarna då. Hatten av alltså, så vackra och begåvade allihopa. Som sagt så hade jag gåshud nästintill genom hela visningen. Crelido som showade ordentligt och gjorde galoppirutter innan hindrena. Minst sagt imponerande! Alla dressyrhingstar som svävade fram. Fürstenball alltså... Så vacker! Men favoriten för mig var Armani Code, hoppfantast som man är. Man tappar ju nästan andan när den hästen hoppar! Sen har den en sån utstrålning och pondus.

Jag lyckades få några på film mellan varven som vi sprang ut och in med hindrena. Titta och njut!

Sir Donnerhall:

Balou du Rouet:

Finalen med Fürstenball:


Läst 9988 ggr Kommentarer Kommentera

Så var våra småttningar godkända i löshoppning och ridning också.
Löshoppningen igår gick helt okej trots lite problem som uppstod så tyckte jag att jag och Hanna som visade ihop ändå löste det bra.

Examen i löshoppning går till som så att vi visar en unghäst samt bedömer en unghäst. Vi blir bedömda på hur vi samarbetar, vilken plan vi har och hur vi utför arbetet samt hur vi hanterar situationer som uppstår så det gynnar hästen. Vid bedömning av häst så berättar vi hästens fördelar och nackdelar, dess kapacitet och språngkurva samt temprament. Ungefär som de gör på 3 års test.

Idag hade vi som sista examen ridning för Astrid Antonsson. Conrad hade fin framåtbjudning och lyssnade uppmärksamt på mina hjälper genom hela det lilla passet vi gjorde. Galoppfattningarna gick som en dans och det gick tilloch med att svänga någorlunda idag! En helt perfekt avslutning på vår tid tillsammans.

Där tar vår saga slut. Nu har unghästarna massor av nya upplevelser att bearbeta innan nästa ryttare tar vid. Det har varit en otroligt rolig och lärorik resa med blod, svett och lite tårar, oftast av glädje!

Conrad har varit en helt otroligt positiv individ. Gjort allting vi bett om utan större protester. Varit nyfiken och alltid försökt göra rätt. Från att ha svårt att gå med ledare på fyrkantspåret och stått på näsan i löshoppningen till att nu kunna ridas i alla gångarter ute och inne och börjar så smått söka ett stöd och hitta en fin form i ridningen. Man kan inte vara annat än stolt över honom. Lycka till nu vår finaste Coola Conrad! Inte trodde jag att du på så kort tid skulle leta dig så långt in i mitt hjärta...


Läst 9493 ggr Kommentarer Kommentera

Så då var 2 av 4 examinationer i unghäst klara och godkända! Häst vid hand idag för Bo Jenå gick jättebra. Conrad stod stilla i uppställningen och hade fin bjudning i traven, vilket var kraven för dagen för vår lilla treåring. Jag själv ville vara tydlig och säker i mitt framförande vilket jag också tyckte att jag lyckades med ganska bra.


Jag och vackra Conrad efter godkänd examen!

Kan inte förstå att det var bara några veckor sedan som Conrad inte kunde stå stilla mer än exakt 3 sekunder. Ännu värre trava med någon bredvid sig längst fyrkantspåret! Han har utvecklats så mycket sedan han kom hit vår lilla kille.


Calaisa och Marie, Conrad och Hanna på Kastanjegården efter examen!

Idag fick även Conrad sitt första bad! Mycket välbehövligt men jag var lite osäker på hur han skulle reagara och om han skulle tycka det var okej att bli så antastad med en vattenslang när han kämpat ett par månader med sin lerighetslook. Men det hade jag inte behövt vara för Coola Conrad tog det med ro och var nöjd efter att han fått leka med vattnet och slangen med mulen en stund. Puss på honom!

Imorgon väntar löshoppningsexamen för honom och vattenprojekts redovisning för mig. På det igen!


Läst 10010 ggr Kommentarer Kommentera

Så var bruksprovet förbi för detta året på Flyinge! Många fina hingstar har blivit godkända. Igår satt jag och kollade på hoppningen och kärade ner mig i en efter en. Vissa hoppade ju som gudar, satan i gatan. Speciellt en utmärkte sig extra tydligt i mina ögon (och de flesta andras också gissar jag) Comfortuna VDL. Jisses vilken fin häst! Tänk om man hade ett sto och kunde få matcha med den i framtiden, en vacker dag...


Nästa vecka är en riktigt fullmatad vecka för mig. Jag har tre examinationer med Conrad. Häst vid hand, löshoppning och ridning. Sen åker min lilla stjärna hem på torsdag. Serperationsångest deluxe, men jag ser framemot att följa honom och se vad det kommer bli av honom. Tror att han kommer blir en trevlig individ som har chans på tävlingsbanorna. Så kan jag sitta tillbaka och njuta och veta att det var jag som började resan med honom.


Calaisa och Conrad ute på galoppbanan en solig eftermiddag.

Jag har även redovisning av vattenprojektet, utevärdering av unghästblocket, en miljöartikel om hästars beteende och hormoner vid inridning samt lite studiebesök och framtida arbeten att ta tag i, lite stalltjänst på det också som pricken över i:et!
Lets do this!


Såhär bra kan både människor och hundar ha det på lunchen i ett soligt Skåne!


Läst 9098 ggr Kommentarer Kommentera

Hur fint väder har vi inte i Flyinge nu? 10-15 grader och strålande sol 5 dagar i rad. Är inte det lyx så säg! Solbrillorna åker på och istället för att gå och huttra som vi gjort i några månader tillbringar vi nu varje ledig minut att stå och le mot solen.

Unghästarna har även de fått njuta av det fina vädret och fick rida ut en sväng på galoppbanan. Duktiga små hästar som skötte sig trots mycket att se på. Nästa vecka är det examen för dem. Det kommer gå bra tror jag. Conrad känns redo!
Först ut häst vid hand på tisdag för Bo Jenå, spännande! Hoppas alla unghästarna håller sig på alla fyra benen och att vi håller oss på våra två. Har varit någon som trillat under gångarna som vi tränat, haha! :)



Hanna och vår Coola Conrad (och Elin, lite vårkänslor på Hippologen ;P)



Calaisa och Marie


Catja och Elin


Selma njöt också av det fina vädret på Flyinge!

Just det! Under veckan har vi ju bruksprov här på Flyinge. Vi har varit borskämda hela veckan med snygga hingstar i varje vrå att spana på. På fredag skall vi sitta med Gitte vår löshoppningsguru här på Flyinge och titta på när hingstarna hoppar med testryttare.


Läst 8520 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
09
2014

Igår hade vi "Prova på dag" hos oss på Hippologen! 15 Tjejer runt om hela Sverige och även Finland (!) kom för att testa på att vara hippolog för en dag. Dagen innehöll ridning, häst vid hand, rundvandring, körning samt en föreläsning - lite av allt möjligt som vi sysslar med här om dagarna. Våren bjöd på sin bästa sida och jag tror hela Flyinge stod med ansiktet mot solen och log, härligt!

Jag hjälpte till vid ridningen så alla hästar skulle vara redo när grupperna kom för att rida. Sen åt vi lunch allihopa tillsammans och vi hippologer fick chansen att svara på lite frågor och umgås lite med kanske blivande hippologkamrater! Träffade jättemånga trevliga tjejer, hoppas ni hade en bra dag hos oss! :)

Nu är det förresten bara 9 dagar kvar att kunna anmäla sig till hippologprogrammet. Antagningsprovet görs hos oss på Flyinge i Maj vilket ska bli kul. Jag kommer själv ihåg hur nervöst det var när jag gjorde mitt antagningsprov på Strömholm förra året. Men var lugna - det ska vara lite nervöst. Men man blir så väl omhändertagen och ni kommer vara så stolta över er själva att ni gjort det, hur det än går!

Har nu funderingar om antagningsprov eller programmet så svarar jag gärna på allt ni vill veta. Kan även skriva ett inlägg om antagningsprovet när det börjar närma sig!


Läst 8566 ggr Kommentarer Kommentera

Igår gick andra hoppträningen med Cherry av stapeln! Han var taggad till tusen och jag hade fullt upp med att hålla oss innanför ridhusets fyra väggar ett tag haha. Det är det som är så himla kul med att hoppa unghästar. De är (oftast) så positiva och har enormt mycket vilja men har inte riktigt koordinationen att få ihop huvud, ben och kropp.

En liten sväng var jag även nära på att få tugga grus en gång då Cherry tyckte att det var lite läskigt efter att ha hoppat ett hinder rida rakt fram mellan ett annat hinder och väggen. Men jag får väl tacka alla "gröna" hästar man ridit innan i sitt liv att jag blivit ganska bra på att klamra mig fast när de helt plötsligt kastar sig lite hejvilt!
Till de andra i hoppgruppens förtvivlan då det var så nära att de redan börjat föreställa sig tårtan jag skulle ha behövt bjuda på! ;)

Efter att ha hoppat lite och visat Cherry att det faktiskt går att rida mellan ett hinder och en vägg så gick det faktiskt bra. Han lugnade sig och kunde fokusera mer. Vi avslutade med att hoppa en bana på 9 språng och i slutet gick det mycket bättre. Han gör fina framsteg!


Cherrykan, nöjd efter sin insats! 

Idag har jag trimmat lite på vår skolhäst Bacardi på morgonen, han har ju tidgare varit konvalcent men är nu igång igen. Hoppas han kan komma tillbaka fullt ut igen då det är en mycket trevlig liten häst.

Conrad har fått lösgalopperats på täckta banan tillsammans med sina brudar Catja och Calaisa. Var välbehövligt att bli av med lite överskottsenergi tror jag! Därefter red vi dem och de fick galoppera en lite längre stund i båda varv. Avslutade det hela med att skritta uppsuttet ner till stallet igen. Duktiga hästar!


Såhär ser det ut när vi lösgalopperar dem. Vi står utspridda längst banan för att kunna dirigera dem längst vägen.


Läst 7436 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.