Hippologbloggen

Alltså får man nypa sig lite i armen när "mina" fuxar står sida vid sida på stallgången? Finaste Flamman och Sprall Cavall. Världens kelgrisar båda två och springa fint kan dom också. Mums på dessa skolhästar!


Flamman (till vänster) svettig efter ett dressyrpass, Cavall (till höger) redo för dagens utmaningar

Just nu sitter jag och grotta ner mig i skolor och då främst sluta. Jag har en redovisning coming up nästa vecka i ridlära där jag då skall presentera ämnet Sluta. Våra redovisningar i ridlära förbereder oss för att kunna göra yrkesprov för level 2 ridlärare så det är viktigt att jag svarar på frågor som Vad, Varför, Hur? Hur man lägger upp det och ser ämnet från ett ridskoleperspektiv, korrekt fakta som innehåller hjälpgivning, fotförflyttning och övningar. Ett ganska matigt föredrag som skall vara på ca 20 min därefter grillar klassen  och vår dressyrlärare Marianne mig med frågor och ämnet öppnas för diskussion.
Så nu gäller det att vara påläst!

Imorgon har jag hoppning för Anna-Clara Pettersson med Kikko. Han fick förbereda sig genom att galoppa lite på galoppbanan till hans stora glädje! Ibland måste man få sträcka lite på hovarna och inte bara springa fint tycker Kikko. Jag är inte sen med att fjäska för mina pållar så sagt och gjort! Behöver jag ens säga, i detta vädret, att jag fick smörja utrustningen i en halv evighet sen? ;)

Men det var det värt när man får rida omkring i denna miljön!


Läst 11455 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
25
2014

Regnet smattrar mot rutan och jag ser att träden svajar så jag förstår att det blåser ganska bra därute. Men vet ni? Idag gjorde det ingenting. För idag tog jag mig en välförtjänt sovmorgon (say whaaaat?!). Nåja, liggakvarisängenmorgon iallafall. För mitt huvud är fortfarande inställt på skoltimmar så dent vaknade prick 07.05 och trodde att vi hade försovit oss. Var ganska så skönt att dra täcker över huvudet och lyssna på min hund Selmas snarkningar och filosofera lite över utbildningschecken i torsdags.

Det var inte riktigt min och Flammans dag direkt. Jag var spänd, Flamman blev spänd, jag red inte alls som planerat och Flamman undrade nog vad jag höll på mig. Men så är det ibland och jag gräver inte ner mig i det för jag fick många bra saker att tänka på från Lars så jag tänker ta detta som en bra träning, det är ju såhär man utvecklas! En karamell tar jag dock med mig och suger på ett tag och det var att jag har en bra grundsits. Två små ord som kanske inte betyder så mycket för många. Men för mig betyder de flera miljoner på min ridbank. Som jag kämpat med att få en bra sits. Ni som har hängt med här vet att jag värdesätter sits ganska högt och att jag slitit och tränat för att finslipa den. Att få hör från självaste Lars Andersson att jag har en bra grundsits. Ja, då har alla de där sitsträningarna och timmarna framför ridhusspegeln varit värt det.

Så nu har ridbyxorna hängt på stolen tillräckligt länge sen igår och nu får det vara bra med chillande ett tag. Skall bege mig bort till Strömholm och mysa med mina hästar i höstrusket samt kolla in hopptävlingar som pågår just nu. Är distriksmästerskap och ett alldeles perfekt lördagsnöje för en hippolog. Med mig åker lite böcker så vi slår två flugor i en smäll och pluggar lite mellan starterna!

Ha en trevlig helg kära läsare!


Läst 11471 ggr Kommentarer Kommentera

En sak som jag måste ge en eloge till Strömholm för är att vi varje vecka har demo på onsdagsmorgonar. Alltså små clinics där vi varannan vecka har hoppning och varannan vecka dressyr. Vi följer utbildningsskalan så temat idag var tredje steget på skalan, stöd och kontakt. På hoppdemosarna görs det likadant fast mer från hoppningens perspektiv. De flesta lärare inom sin "gren" är med och instruerar, samt så har även Hipp 3 en del i framförandet. Det är även ekipage med varje gång som demonstrerar det lärarna undervisar om. Närmaste ridlektion efter demot tränar vi även på det vi lärt oss och försöker applicera det på vår egen ridning. Tummen upp för kreativitet och bra undervisningsmetod RS!

Nu är det genrep med då små remonterna som gäller. Denna vecka är alltså sista veckan med Sprall Cavall innan den det är dags för examen för ingen mindre än Jens Fredricsson. Jag är ändå ganska så lugn får jag väl påstå! Cavall känns väldigt fin och vi känner varandra bra. Jag litar väldigt mycket på honom och vet att han kommer att göra sitt bästa. Vi har haft lite otur med våra remonter med både skador och sjukdom så vi ligger tyvärr lite efter med några av hästarna så vi vet inte riktigt hur examen kommer att se ut än. Men jag är säker på att Calle kommer fixa det galant!

Idag har vi hoppat med dem små gröngölingarna. Cavall tycker det är superkul och han har en grym hoppteknik. Känns som om han inte gjort annat tycker jag. Ibland jag tror att han har läst unghästens handbok i smyg. Så härligt att kunna vända upp mot ett hinder och vara slappna av i handen och låta honom falla in i galopp de sista metrarna och bara känna 3 2 1 och Hopp!

Idag hoppade vi två hinder på rad i galopp, ett på rakt spår för att sedan vända in på ett på diagonalen. Cavall tyckte det var piece of cake och landade i rätt galopp sånär som på en gång där jag lugnt bröt av och han fattade rätt direkt. Nu hoppas jag det håller i sig hela vägen i mål. Hur det än går är jag mycket stolt över lilla Calle som skött sig så bra genom detta blocket. Det kommer bli lite tufft att lämna över honom till nästa gäng Hipp2or men han är så trygg och säker på sin sak så han kommer nog inte sakna mig det minsta, haha!

Nu mina damer och herrar skall jag bort och titta på när Hipp3orna tävlar dressyr. Måste börja komma in i dressyrprogramstänket nu eftersom det om nägra veckor är dags för mig att rida LA4 på programridning. Så Piaffglasögonen på och dags att studera lite dressyrprogram!


Läst 11587 ggr Kommentarer Kommentera

På Torsdag har vi utbildningscheck för Lars Andersson. Vi förväntas att ha förberett oss och våra hästar så bra som möjligt innan dess. Flamman som har fått tagit det lugnt i 4 dagar då han haft sår på ryggen tänkte jag skulle leka lite allan under dagens lektion och att jag skulle få ganska mycket häst att bita i. Men han var faktiskt väldigt fin som den gentelman han är! Lite väl stark kanske men det är ju inget konstigt när man är lite pigg. 

Dagens tema var skänkelvikning och ryggning. Jag tycker vår lärare Camilla beskrev ryggning så bra: "Det är en rörelse där hästen eftergiven träder bakåt men fortfarande tänker framåt". Hur viktigt det är att börja rörelsen med att driva framåt med skänklarna till en lätt mothållande, uppfångande hand. Istället för att börja rörelsen med att ta i handen vilket gör att hästen droppar ryggen, ryggningen blir spänd och ibland förlorar den sin tvåtakt och blir fyrtaktig.

Jag trodde Flamman skulle tycka att detta var väldigt stressande eftersom han lätt spänner sig när jag tar honom för mycket i munnen samt att han tycker om att flytta rumpan efter sin egen bekvämlighet. Sedan är han en herre  som man måste smeka lite medhårs för att han inte skall blir upprörd. Så jag kände att detta kunde blir jobbigt. Men som den skolade och välutbildade häst han är så var han faktiskt ganska lugn och förstod vad som väntades av honom. Klart jag fick parera med skänklarna och han gick emot handen då och då (här gäller det fingertoppskänsla!) men i slutet kunde jag rygga med eftergiven häst och en fin takt, rakt bakåt utan någon vägg att luta mig på. Puss på Flamman!

Skänkelvikningarna är ett annat kapitel. Det är jobbigt tycker Flamman. Han kan snällt korsa benen lite lätt och böja lite fint på nacken, men jag vill att han skall driva på med det yttre bakbenet så han får ta i lite för att korsa det inre benparet och det är där vi har delade meningar, jag och Mr Flammentanz. Men det tänkte jag fila på imorgon med min kära Hipp 3 fadder Karin! Så förhoppningsvis är att fin till utbildningchecken!


Hade ingen bild från idag men här får ni njuta av en bild på mini Flamman som jag lånat från Blup.se :) Hur söt?! 

PS, är det någon av er som skall på Prova på dagen för hippologen här på söndag? Jag kommer att  vara med och gudia runt samt berätta om programmet och vad ni har att vänta er!
Varmt välkomna till Strömsholm ni som anmält er, och ni andra som känner att "Tusan det där hade man ju velat vara med på!" Jag tror ni kommer få en ny chans till våren!


Läst 10155 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
19
2014

Där här med att plugga fick jag verkligen in tekniken på i Flyinge. Arbeten lämnades in på rullande band och tentorna avlöste varandra. Jag hade en bra självdisciplin. Pennan och jag var vänner. Till och med min dator, som alltid brukar vilja göra mitt liv till ett rent helvete, samarbetade med mig stora delar av året. Jag minns inte ens att det var speciellt jobbigt att ta upp böckerna.

Men nu. Pennan är borttappad sedan länge och jag har stora problem med att ens hitta mina dokument i datorn (som jag tydligen sparar på de mest konstiga ställen). Böckerna, som förra året stod staplade så fint vid skrivbordet, ligger numera... tja... Under sängen, i bilen och antagligen kvarglömda hemma  i Värmland. Men det är ju så mycket annat som lockar. Typ att logga in på Hippologbloggen :) What to do?!

Jag får iallafall tacka allra ödmjukast till vår kära ekonomilärare herr Lars Gösta "Nåcke" Nauclér. Han vet verkligen hur man skall undervisa för ett gäng hippologtjejer som har mer halm än hjärna i huvudet ibland. Han förstår och påminner oss helt lugnt för 108e gången att börja lämna in de obligatoriska uppgifterna som skall vara inne innan tentan då tentan börjar närma sig  (eeh jo tack! 4 november!). När klassen inte fattar något av vad han pratar om och suckar uppgivet så drar han en av alla hans hästhistorier som han har på lager och helt plötsligt så är den uppgivna stämningen som bortblåst och det där som skrivs framme på tavlan har nästan klarnat ändå.

Nåja, plugga ekonomi var det ja... Dags att säga till hunden att gå ner från sängen och sluta bita mig i fötterna, logga ut från Hippson och slå upp sidorna i hästföretagaren. Men vart sjutton la jag pennan? Är jag inte lite hungrig? Visas förresten inte Oslo horseshow på Horse1 nu?


Läst 9124 ggr Kommentarer Kommentera

Janne Jönsson höll inte bara lektion för oss när vi satt i sadeln, vi fick även ta del av hans kunskap i ett terrängdemo där han pratade om ryttarens position samt tempo vid terränghoppning. Han förklarade att på transportsträckorna kan man galoppera på ordentligt och att galoppsprången kunde bli ca 9-10 meter långa (Hjälp!). Men att det var viktigt att växla ner tempot, mjukt och fint innan hindrena så man inte hoppar i denna långa galoppen, för det slutar oftast inte bra då hästen inte är tillräckligt balanserad för att klara hindret.

Han förklarade det så bra genom att säga "Det är som att köra bil och du kommer till en kurva. Du tar ner farten innan kurvan, växla ner till trean och sedan gasar du dig mjukt ur den i en lägre men starkare växel. Precis så skall man tänka vid terräng. Och mer galopp betyder inte att man skall jaga och öka galoppen, utan man vill ha en större galopp men med kvalité.

Han poängterade också vikten av att ryttaren måste kunna variera sin lätta sits hela tiden. Samt att galopprörelsen bör tas upp av en sviktande ankel och knä och inte av överlivet.

Jag fick mersmak för detta med terräng. Janne är en bra tränare som inger ett väldigt lugnt och tryggt intryck. Allt han säger är verkligen "spot on". Vilket är bra eftersom man själv blir lite för exalterad vid terräng... :)

Oprah har jag fått ha kvar även denna veckan och hon har gått hopplektion nummer 3 och det blev veckans pay and jumpbana som stod kvar sedan kvällen innan. Hon har verkligen hittat hem igen lilla damen. Trygg och säker tar hon mig genom banan och säger "Håll i dig Lisa för nu går tåget". Jag kan luta mig tillbaka och låta autopiloten styra men måste med ganska många upprepningar dra i nödbromsen ibland så vi inte spårar ur från rälsen.

Vi får se om jag får ha kvar henne lite till. Fokus med hennes dressyrarbete ligger nu på rakriktning och där är hon väl måttligt intresserad. Men jag skall byta strategi lite och låta henne ridas ute så mycket som möjligt och jobba henne på galoppbanan för att underhålla hennes något dåliga bjudning (vid dressyr) och just att hålla henne motiverad!


En söt liten Oprah!

Just det! Här kommer en härlig hälsning till er kära hippologbloggsläsare från pållarna ute i Active Stable på Strömholm. Här har de fått fredagsmys! Dåligt med dipp till höet kan man tycka dock!


Läst 9084 ggr Kommentarer Kommentera

Upp som en sol på dagens terrängträning för Janne Jönsson och ner som en pannkaka efter följande hovtramp av Oprah så jag trodde foten skulle gå av.

Så har min dag sett ut idag haha! Foten mår okej nu. Fick skippa dagens pass med Oprah och lägga mig med foten i högläge. Jisses vad ont det gör när de med lite fart och kraft får till ett tramp rakt på foten. Tror vi alla varit där eller hur? Ber till högre makter att det inte blir något mer än ett blåmärke för jag har ingen lust med en skada just nu. Kanske kan fråga vår veterinär Nina om jag inte kan få behandlas för en 1gradig ryttarhälta imorgon... hm?

Nog om det! Idag hade jag terrängträning för Jan Jönsson med Kikko. Jag var av någon anledning lite nervös innan och jag brukar inte vara direkt rädd av mig men jag kände mig lite osäker denna gången. Kanske för att jag inte känner Kikko så väl än och sen så har jag inte hoppat så mycket terräng i mina dagar.

Men osäker hade jag då inte behövt vara. För satan (ursäkta min franska) vad bra det gick och var kul det var! Vi hoppade allt mellan banor och linjer över fasta stockhinder stora som små och bankar av alla dess former. Kikko har ju ett naturligt go framåt så vi hittade snabbt ett bra tempo och rytm där jag bara med hjälp av sitsen kunde reglera honom framåt och tillbaka. Han lydde minsta vink och jag fick en sån jäkla (ursäkta igen) bra feeling på honom.
Idag var  vi verkligen ett team!

Detta skall jag ta med mig till hoppningen. Tack vare detta så blev jag lite övermodig och  ville hoppa allt som Janne frågade oss om vi ville testa. Till och med den största av bankerna vilket inte ens var meningen. Jag missuppfattade Janne och trodde han menade den stora medans det egentligen var den bredvid som är betydligt mindre vi skulle hoppa, haha! Men vi fixade den stora som ingenting och mitt självförtroende boostades rejält. Fina Kikko, vilken stjärna du är!

Vi fick även titta på min klasskamrat Isabelle och hennes Qultus hoppa lite extra svåra hinder och linjer. Isabelle tävlar i fälttävlan vanligtvis och det var roligt att se dem hoppa saker som vi bara skakade i huvudet åt. Modigt! En vacker dag skall jag med... Kanske... ;)

Nu skall jag linda foten och knapra lite värktabletter för imorgon är det en ny dag med nya hästar som skall ridas och jag då inte stå på marken!


Läst 8270 ggr Kommentarer Kommentera

Nu är det endast två veckor kvar på remontblocket och sen är det dags för examen! Mer information om den kommer framöver men just nu är det mest sorligt tycker jag. Hur mycket man än vet att det är skolhästar vi sitter på så blir det väldigt snabbt "min häst" när man kommer dem så nära både på marken och ryggen. Sprall Cavall har skött sig exemplariskt än så länge och jag har inte kunnat önska en bättre unghäst att lära och som ska lära mig.

Här kommer lite bilder från dagens pass där vi nu jobbar med vändande hjälper samt introducerar sidförande skänkel. Cavall har börjat hitta en trevlig form att jobba i i trav men i galoppen är han fortfarande lite framtung och vill att jag ska bära runt lite på honom.
Men vi jobbar på!


Cavallen och jag!


Marie och JAS


Camilla och Dolce


Lisa och DC3



Sprall Cavall i full fart!


Läst 8272 ggr Kommentarer Kommentera

Vilken vecka det varit! Jag har varit i stallet mellan 07-20/21 varje dag i princip. Visst blir man helt slut men jag vill ta vara på var enda minut här. Det finns alltid hästar att rida och träningar att se på. Just nu rider jag 3-4 hästar om dagen, har lektioner och föreläsningar på för och eftermiddagarna. Sen är det ju saker däremellan som stalltjänst och skötsel av hästar så som bada, klippa, frisera, veterinär och hovslagartider. Vi sköter ju våra skolhästar som om de vore våra egna så det är mycket mer än bara ridning. Men jag älskar't!

I dressyr har vi haft tema:
Sits och inverkansridning på böjda spår denna veckan.
Flamman har pinnat på bra men jag har inte riktigt fått samma fina känsla som jag brukar få med honom. Han har känts lite spänd och jag har inte fått honom riktigt över ryggen. Så idag bokade jag in en privatlektion med min fadder Karin från Hipp3 och fick lite extra hjälp med honom. I slutet var han samma Fina Flamman som förr så det var ett lyckat pass. Tycker så otroligt mycket om denna hästen,
vissa fastnar man liksom lite extra för
.

Kikko fick jag låna under tisdagen för att hoppa på Btränarkurs! Det var roligt minsann! Vi blev med ledning av Lasse Parmler tilldelad en varsin blivande Btränare och dagens övning var "tävling". Så en hoppbana byggdes upp och vi fick några minuter på oss att gå den tillsammans med vår Btränare, sedan var det framhoppning under 17 minuter med lite tips och råd innan startsignalen gick och det var "Varsågod och rid". Roligt upplägg och svårt för tränarna eftersom de aldrig sett oss innan. Det gick iallafall bra med Kikko sånär som på en linje där vi fick ett omtramp på första hindret så jag fick ta till plan B och lägga till ett galoppsprång fram till nästa hinder för att hinna att få ordning på sakerna. Annars tuffade vi runt banan riktigt bra och det är roligt att vi ridit ihop oss så bra på endast två hopptillfällen.

Cavall och Oprah har båda två sprungit fint under veckan och även hoppat! Oprah gjorde det som aldrig förr och fick hoppa lite mer linjer och mindre banor denna gången. Är en del rakriktningsarbete kvar på henne men skall från och med nästa vecka börja gå med lite i verksamheten igen. Vilket innebär att jag inte kommer att ha henne så mycket mer som det ser ut nu. Tråkigt men så är det ju, det är bara att vänja sig i denna branschen.

Cavall får en stor guldstjärna då han utvecklats otroligt mycket denna vecka både med att han hittat en ganska bra arbetsform och jag har fått ett riktigt fint stöd i handen. Sen idag var han supermodig och hoppade både ett litet hinder, en större stock samt skrittade över en bank. Han har en riktigt fin inställning och teknik för hoppning. Det blir en lycklig själ som får honom som ridkamrat när han blir stor.

Är väldigt tacksam över att jag har så fina hästar som verkligen höjer ribban för varje vecka och lär mig så mycket. Är nästan lite orolig för att allt går och känns så bra? Är detta smekmånanden och snart får vi vår första äktenskapskris jag och mina hästar? Ja det känns iallafall tryggt för då får vi gå i parterapi hos våra lärare här på RS och reda ut våra bekymmer så vårt äktenskap blir lyckligt igen!

En söt Don Flammentanz påväg till dressyrträning genom ett höstigt Strömsholm!


Läst 9418 ggr Kommentarer Kommentera

Hej Hej kära bloggen!
Hittade en gammalt inlägg från min blogg som jag hade innan jag började blogga för Hippson. Skrattade högt när jag läste det och mindes tillbaka till de första veckorna på Hippologprogrammet nere i Flyinge. Måste göra ett liknande för Strömsholm alltså! Enjoy :)

"Vakna i ren panik av att du håller i mobilen och inser att du stängt av ditt larm för länge sen i sömnen. Ta exakt tre minuter att klä på dig, äta frukost (läs ett äpple i farten), sätt dig på cykeln och trampa i motvind mot Flyinge. Väl där har du föreläsning i tre timmar, idag handlar det om fölets utveckling och hästens inlärning av självaste Margareta Rundgren! Pennan glöder över blocket för att hinna få med varje detalj av hennes kunskap! Någonstans mot slutet börjar dock tankarna vandra mot lunch och det där äpplet är för länge sen upptaget ur magsäcken. Susa hem på cykeln då du självklart glömt matlådan hemma. Här också i motvind. Kasta i dig lite uppvärmd pasta med ett tillbehör. Fler hinner du inte. Trampa sedan tillbaks till Flyinge, självklart i motvind igen. VIKTIGT: vart du än ska cykla här så är det alltid motvind. Skavsåret och träningsvärken gör sig påmind. Här är det viktigt att ignorera mera.

Sadla och rid dagens "reservhäst" som är körhästen Clyde. Här är det tillåtet att ta lite tid på sig att gulla lite extra. Sen några varv på galoppbanan och i parken Warren Hastings på en glad och pigg liten bulldozerClyde. Han tycker om att galoppera i full fart i solen, det gör du med! Men hippologen i dig säger "yttertygel, innerskänkel" och det lösgörande arbetet tar vid. Solen skiner och du skrittar nöjt till stallet. 

Väl där har du exakt 27 minuter på dig innan du skall befinna dig vid Craafordhallen för att hjälpa till på kvällens Pay and Ride. Du hinner från att du går från stallet, ringa mamma, guida lite turister, samt slänga ett öga på dina klasskamrater som rider för Bo Jenå (multitaskig). Här emellan kan du även ibland heja på lite kända ansikten som Maria Gretzer eller Jan Brink (som vilket vardag som helst). 

Sen är det dags att slå rekord! Att snabbast bygga ihop en dressyrbana på minst antal personer. Ni klarade det på ungefär 40 min på ca 4 pers! Tjoho, guldstjärna! Sen spenderar du de kommande 5 timmarna till att titta på fina ekipage som rider alltfrån LB:2 - s:t Georges. Hälsar dem välkomna, lyssnar medans domaren bedömer minsta lilla hörnpassering och suger i dig deras feedback som ekipage sedan får. Timmarna går fort och att du ibland behöver springa ett par varv på täckta banan för att hålla värmen (skyll dig själv när du står i polo och väst och tror att det är lika varmt i september som juli) gör inte det minsta! Kaffe och muffins kommer på löpande band så humöret är på topp med hjälp av allt socker och glada medfunktionärer!

Sen efter att man igen slått rekord i att plocka bort staketet, cyklar du hem i ilfart, denna gången är det stjärnklart och vindstill och riktigt vackert! Kasta dig in i duschen, bred en macka och dags att plugga ca 23 minuter innan du totaldäckar och drömmer om morgondagens äventyr."

Livet på en pinne för oss hippologer? ;)


Läst 9667 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.