Hippologbloggen

Efter lite omladdning efter veckorna som varit känner jag att jag börjar komma tillbaka lite. Veckan har varit ganska lugn för min grupp och vi har njutit av att vara klara med allting genom att äta glass i solen och skrattat en massa. Sista hoppveckan med Oprah gick fort, alldeles för fort. Vi har ridit för Lasse Parmler som hade tänkt ut lite kluriga övningar till oss. Men Oprah fixade det galant så det var med sorg i hjärtat jag ställde in henne i boxen för sista gången och plockade ur mina saker ur hennes skåp. Men man skall göra allting med hjärta och då känns det såklart lite när man måste ta tillbaka det och lämna.


Mycket glass har det blivit!

Eftersom jag nu går in i praktikperioden av år två (från och med måndag) och hade lite lugna dagar innan dess så bestämde jag mig för att åka hem till Värmland över helgen för att hälsa på och ladda batterierna. Har inte varit hemma sedan Jul så de har börjat efterlysa mig lite. Men det passar mig bra för då kan jag få ner mina sista hästsaker till Cheeba som på tisdag flyttar till nytt stall. Kan knappt vänta! Då börjar äntligen vår träningsperiod. Dessa veckor innan har varit lite ”lära känna veckor” nu skall vi börja utvecklas! Kan knappt vänta tills vi får börja komma ut på lite pay and jumps jag och lilla piggelinen. Just nu har hon börjat känna att hon blivit starkare och klarar mer, vilket leder till att hon vill busa en hel del så jag får hålla rejäla mantag kan man säga, haha! Inget fel på livsglädjen där inte.


Alla har vi gjort misstaget att släppa ut våra hästar utan täcke när solen kikar fram...

Annars under veckan så har den bestått av kursutvärderingar, sista tentagenomångarna och en jättebra föreläsning av Marie Rhodin om hältutredning. Marie är forskare på SLU och har bland annat studerat biomekanik där hon tittat på rörelsemönster och belastning hos hästar som rids eller blivit halta. HÄR kan ni läsa en artikel där hon pratar om hur hästens huvud och halsposition påverkar hästens rörelser. 

Marie lärde oss grunderna i hältutredning, hur man med hjälp av rörelsemätningar kan se vart hästen är halt samt vad man skall titta efter (med blotta ögat) för att se om hästen är halt. Bland annat om den är halt fram där man tittar efter nickningar då hästen inte vill belasta det onda benet. Hästen lyfter alltså huvudet när den sätter ner det onda benet och sänker det när den sätter ner det friska. Bak tittar man bland annat efter om de sjunker ner mer med korset åt någon sida för att avlasta det onda benet. När den sätter ner det friska benet sjunker den ner mer med korset och skjuter ifrån bättre med bakbenet. När det istället sätter ner det onda benet sjunker inte korset lika mycket och steget blir stummare. Ser hästen halt ut på samma sidans benpar (ex vänsterfram och vänsterbak) är de antagligen en bakbenshälta då hästen kompenserar och försöker födela vikten fram istället för på det onda bakbenet och kan då även se halt ut fram. Ser hästen istället halt ut med diagonalt benpar (ex vänsterfram och högerbak) är det troligen en frambenshälta då hästen även här försöker kompensera upp för det onda frambenet. Men detta är svårt att utreda även för ett tränat öga då hästar har olika rörelsemönster, det kan bero på den som för hästen, rakt eller böjt spår osv.

Mycket intressant föreläsning med andra ord där Marie visade olika filmer på halta hästar och sedan fick vi bedöma vilket ben som hästen var halt på. Vi fick se både på rakt och böjt spår. Hon visade även mycket forskning där man ser hur svårt det är det här med hältutredning. Att det även för tränade veterinärögon är svårt at komma fram till vilket ben hästen faktiskt är halt på, då olika veterinärer hade studerat flera hästar som varit halta och kommit fram till olika ben.

Marie var väldigt inspirerande och hon fick mig faktiskt att fundera på ett ämne som jag skulle vilja ha som mitt examensarbete nästa år! Men jag måste nog fila lite på den innan jag avslöjar det.


Läst 10521 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
20
2015

Nu har vi vridit ut det sista ur trasan. Jag känner mig helt slut på prestation. Jag trodde jag skulle känna lättnad efter dessa veckor var över men nu känner jag mig nästan lite tom. Tentorna är gjorda, seminarieuppsatsen godkänd, umetexamen rodd i hamn. Hopp och dressyrexamen ridna båda med godkänt resultat. Jag är med andra ord vidare till nästa år som blir mitt tredje och sista år på hippologen. Nu väntar praktik som börjar vecka 14 innan dess skall jag ha en sista hoppvecka med Oprah sedan är det dags att lämna över henne till ny ryttare. Känns i hjärtat. Men som ni tidigare vet så kommer jag iallafall få ha kvar Flamman över praktiken så helt hjärtekrossad är jag inte.

Men det som känns ännu mer i hjärtat är att klassen skall splittras. Man kan liksom inte sätta ihop ett gäng människor som man sover, äter, tränar, gråter, skrattar, tröstar, kämpar och delar sin stora passion med 24/7 i två år och sen bara splittra dem. Sista året på hippologen får man ju välja om man vill vara kvar på Strömholm eller åka tillbaka ner till Flyinge och som det ser ut nu så åker ungefär hälften till Flyinge och hälften stannar kvar på Strömsholm. Vad tror ni blir mitt val?

Men första ska vi alla ut på praktik och jag skall då vara på kära STERK (Stora Ekeby) i åtta veckor där jag kommer vara med i det dagliga arbetet, askultera ridlektioner, undervisa, starta ett litet projekt och helt enkelt få en förståelse för hur en ridskola drivs.

Självklart blir det även en del ridning också. Inte minst på STERK men även Flamman och min lilla Cheeba. Cheeba är pigg och glad och lite extra busig nu när hon börjar släppa päls. Jisses vad jag borstar och borstar, det tar aldrig slut!

Vecka 14 flyttar vi till nytt stall bredvid Strömsholm så då skall även hennes träningsplan börja läggas upp. Just nu är hon ändå väldigt bra i fas. Går eftergiven i alla gångarter. Har hoppat lite hinder här hemma och gör det riktigt bra. Jag varierar mycket mellan att rida ut, träna i paddocken, galoppträna på ängen (vilket definitivt är roligast enligt Cheeba), gå långa promenader eller skritt på lång tygel Försöker variera underlaget mycket så hon går både på mjukt och skrittas ibland på lite hårdare för att stärka skelett och senor. Ibland rider vi även till ridhuset och miljötränar men jag passar på att rida ute så mycket jag bara kan för att få igång konditionen och så kommer det blir en del ridhus när vi flyttar sen ändå. Hon tycker allting är väldigt roligt och har arbetsmoral så det räcker över till en arme ungefär. Gäller att inte överjobba henne då hennes huvud aldrig blir trött men kroppen hänger inte riktigt med huvudets kondition än!


Cheeba och Selma på promenad. Hela lilla familjen samlad!

Trevlig helg, ät något gott och unna er något kul! Det är ni värda :)


Läst 10970 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
17
2015

Herregud vart skall jag börja? Den långa veckan som var avslutades ju som sagt med min och Oprah första hopptävling. Jag var lagom mör efter veckan men ändå taggad. Solen sken och stämningen var på topp! Oprah kändes fin och glad under framridningen och som vi vet sedan innan så är hon ju inget fan av dressyr direkt så jag brydde mig inte om att bråka med henne för mycket. Start, stopp och svänga fungerade och då var jag nöjd. In på framhoppningen och där var hon hur cool som helst och studsade över hindren som ingenting trots att det var ett tag sedan hon tävlade. Sedan går vi in på banan och jag hade en väl genomtänkt plan om hur jag ville rida...

Som jag genast fick kasta i sjön för vid det här laget borde jag veta att på Oprah kan man bara vara andra pilot haha! Tjohoo sa det från start till mål. Hon klippte hindren som ingenting (och distanser med lite för få galoppsprång!) och bara väntade på mina direktiv om vart vi skulle. När vi var felfria och gick in i omhoppningen så kände jag ”Men gud, jag kanske ska pröva och satsa lite ändå?” Så det gjorde vi med råge och red i mål som vinnare av klassen! HEJA! Vilken glädje! Så mycket slit som gett detta resultat och hur fantastiskt Oprah är som bara går in och leverar direkt. Så glada och stolta fick vi gå in på prisutdelningen med vackert gehäng och Oprah som den stjärna hon är fick leda tåget.

Sedan var det bara att ladda om till nästa klass som var 110 och även här var Oprah riktigt laddad när jag kortade tyglarna inne på banan. Hon är så klockren denna hästen. Så fin att rida på hinder och löser situationer som ingenting. Så även här nollade vi i grunden och satsade i omhoppningen med lite svängar och galopp. Tror ni inte vi rider ihop till en andra plats i denna klassen? Fina bästa lilla Oprah som inte mäter så högt över marken går in och visar vart skåpet skall stå och jag får vara lycklig medpassagerare!

Vår första tävling tillsammans kunde inte ha slutat bättre! Så vi fick gå in på ett ärevarv till innan vi lyckligt skrittade hemåt till stallet och möttes av mina klasskamraters jubel. Vilken dag! Vilket guldregn! Jag har verkligen världens bästa lilla skolhäst <3

Nu laddar vi om för hoppexamen på onsdag! Då skall jag och Oprah gå in och göra en 110 runda och sedan byter vi hästar, får rida i ca 5 min innan vi börjar hoppa fram ett par hinder och en distans för att sedan hoppa banan med den nya hästen. Håll tummarna för oss igen nu kära läsare!


Läst 10518 ggr Kommentarer Kommentera

Ville bara lite snabbt kika in här och säga hej innan det är dags att släcka lampan för denna dagen. Veckan har varit väldigt lång men ändå gått så himla fort. Jag är helt slut både i kropp och knopp men ändå väldigt glad.

Har nu gjort min dressyrexamen, båda delarna, och det med ett godkänt resultat i bagaget! Hurra! Slutbetyg får vi inte reda på nu utan det kommer senare. Nu är det bara en dressyrtenta i ridlära kvar sen är jag klar med dressyren för år två på Hippologprogrammet. Men! Som tur är så kommer jag få ha kvar Flamman som min även över praktiken, så jag kommer forsätta träna med honom under hela våren. Är så himla glad över detta. Är inte alls redo att släppa lilla Flamstrams än. Strömsholm är verkligen en plats där man får chansen att göra det man drömmer om!
   


Jag och Flamman, Cattis och Red Newton efter vår examen.
  
Idag har jag även gjort min undervisningsmetodik examen med ett godkänt resultat! Så nu är jag trimmad och redo att gå upp och göra provet för SRL II så småning om. Jag fick hopplektion med ämne Y-övning som examen. Det gick kalasbra! Duktiga gymnasieelever som gör det lätt att göra rätt verkligen.


Förberedelser innan examensdags!
  
Sen tävlade jag ju faktiskt i onsdags med och hade tenta i ridskoleverksamhet. Båda två gick också bra! Men får berätta mer om det framöver. Ögonlocken börjar bli tunga nu och imorgon väntar jobb på STERK och triming av min fina Cheeba som just nu byggs upp och klättrar framåt i utvecklingen i en väldig fart. Hon är så underbar lilla tjejen.
   


Världens bästa Cheeba!
  
Sen skall Oprah trimmas inför söndagens hopptävling så hon är i toppform. Tävlingen bli perfekt uppvärmning inför hoppexamen som jag har på onsdag. Så jag har fortfarande lite fullt upp med andra ord!

Just det! Ha det så skoj alla ni som kommer hit på Prova på dagen för hippologen på söndag! Jag kommer inte kunna närvara eftersom jag tävlar men får ni någon liten paus får ni gärna komma och heja på mig och Oprah i röda ridhuset på Strömholm. Hoppas ni får en toppen dag!


Läst 10067 ggr Kommentarer Kommentera

Sitter och laddar inför kommande vecka. Just nu ser veckan ut såhär:
Måndag: Dressyrexamen
Tisdag: Ridskoleverksamhetstenta (blev flyttad en vecka pga av sjukdom)
Onsdag: Dressyrtävling
Torsdag: Dressyrexamen omgång 2
Fredag: Umetexamen och examiationsinlämning för seminarieuppsatsen
Lördag: Jobb på STERK
Söndag: Hopptävling med Oprah

Så ser planen ut just nu iallafall. Plus såklart lite lektioner och annat smått och gått där mellan. Men om det kan hinna ändra sig en del så jag får helt enkelt köra på och göra mitt bästa!

Dressyrexamen är uppdelat på två gånger och går till på följande sätt:
Första delen så rider vi vår ordinarie skolhäst där Marianne kommer att be oss göra lite olika rörelser. Till exempel, bakdelsvändningar, enkla byten eller en öppna – volt – sluta. Direkt efteråt skall vi analysera hur rörelsen blev, hur vi agerade och om vi hade kunnat göra något bättre.

Därefter byter vi hästar med varandra, vi får rida de nya hästarna självständigt några minuter och sedan skall en proffsig analys göras av hästen. Med proffsig menas alltså att man inte säger ”Brunte var en fin häst men han drar väldigt mycket i höger tygeln och känns lite seg” Utan kanske lite mer såhär: ”Brunte var en trevlig individ som är tydligt högerstark och vänstersvag samt behöver aktivera sina bakben så han kommer upp mer över ryggen, jag hade fortsatt med denna övning....”
Nu skall vi bli riktiga beridare med andra ord!

I andra examensdelen rider vi ett dressyrprogram (valfritt minst LA:4) för Lars Andersson och blir bedömda. Som en vanlig dressyrtävling ungefär. Även här analyserar vi vår ritt efteråt för Lars och Marianne.

Så nu är det bara att stryka tävlingsbrallorna och hänga fram kavajen!

Eftersom det blev så himla mycket dressyr nu på slutet av detta inlägg får ni istället njuta av min och Oprahs senaste hopprunda! Enjoy :)


Läst 10379 ggr Kommentarer Kommentera

Saker man som hippolog kan få uppleva:
GHS! vart ska jag börja? Så jäkla roligt! Känns lite som om man befinner sig i en låtsasvärld av bra ridning, shopping och härliga människor. Som student var det helt underbart att bo på hotell, käka hotellfrukost, få sängen bäddad och ha varm vatten som räcker längre än 5 minuter. Riktigt bortskämda blev vi! Vad hittade vi på under dagarna då? Jo jag tror vi spenderade ca 14 timmar inne på Scandinavium varje dag. På förmiddagen hade vi paddockprogram där vi studenter på riksanläggningarna hade en programpunkt som hette ”olika övningar för olika sorters hästar”. Flyinge var duktiga och visade och berättade om unghästens utbildning. Vi från Strömsholm visade lite olika övningar som vi sedan anpassade efter om man hade en het häst eller en långsam häst. Gav lite tips på vad man som ryttare skulle tänka på och så. Wången berättade och visade utbildningsskalan för Islandshästen. Var det någon som var där och tittade?

Sedan stod vi såklart lite i montern och berättade om våra utbildningar på riksanläggningarna. Hjälpte folk att tävla i vår tävling ”Gissa fodret”.Härlig stämning både bland besökare och oss kollegor emellan.


Montern börjar ta form!

Såklart sependerade vi så mycket tid vi kunde inne på läktaren där vi fick se världseliten dansa runt i passage eller hoppa skyhöga hinder i en hej dundrade fart. Alla borde få uppleva när en svensk, i detta fallet grymma Peder Fredricson, tar hem segern i en Grand Prix någon gång. Eller när Roffe går in och gör en felfri ritt och skrittar ut från banan till publikens jubel. Låter Casall få stanna och klia sig på frambenet innan han behagar lämna banan. Så klockrent! Stämningen var magisk! Taket lyfte och ljublet var öronbedövande. Säga vad man vill om ridsporten men nog älskar publiken sina svenska ryttare och vill hylla dem när de gör bra ifrån sig.


Peders ärevarv! Magiskt!


Alltså jublet efter att Roffe gått i mål liksom!

Sen blev det en del shopping på den berömda mässan. Jag rekommenderar inte att åka på mässan en vecka efter att du nyss skaffat häst. Det kan bli farligt...Riktigt farligt för din plånbok. Mässan borde komma med någon slags varningsskylt eller något! Det som fick följa med hem till mig var en Kingslandjacka och en Kingsland tävlingstopp. Cheeba fick nytt träns, brunt med guld detaljer och guldstenar i pannbandet, en brun förbygel med matchande magplatta, svarta lindor med guld och som den tjej hon är, lackboots. Bortskämd deluxe men det är hon värd lilla tjejen. Nu skall hon vara snygg nu när hon snart skall få börja gå med på någon träning!

Sen roade vi oss med en sak till... Det var att vara Agrias maskot, Agge. Vi sprang runt och kramade barn (även vuxna haha) och härjade loss inne på banan under bangången till GPponny och agilityn. En liten annorlunda upplevelse kan man säga ;)


Erika och jag, fantastiska som hunden Agge!

Så GHS innehöll allt och lite till. Men det var skönt att sen landa i sin egen säng på Strömsholm i söndagskväll. Jag har ju min egen horse show varje dag här på hippologprogammet ju! Denna vecka har vi haft hopplektioner för Lasse Parmler. Trimmat lite in i den sista inför Examen om två veckor! Oprah känns ändå fin! Även om hon ibland har en lite räv bakom örat och bestämmer sig för att blankt strunta i mina tygeltag haha! Får hoppas hon har lust att lyssna när det är dags för examensbana iallafall! Nu skall jag sticka iväg och rida Cheebabus innan jag skall se på lite hoppträningar ikväll och få lite inspiration inför morgondagens tenta. Eller så kanske jag borde titta lite mer i böckerna. Men det är ju mycket roligare med hoppning live ju!


Läst 9130 ggr Kommentarer Kommentera

Hemma tillbaka till verkligheten på Strömpan igen. Har haft helt fantastiska dagar på GHS! Har skrattat med härliga hippologkollegor, träffat nyfikna kanske blivande studenter, ätit hotellfrukost, sett fantastisk ridning och shoppat alldeles för mycket. Ett längre inlägg om vår långhelg i Göteborg kommer under veckan. Måste smälta och sammanfatta allting.

Men nu är det tillbaka till verkligheten som sagt! Och det med buller och bong. Igår var jag hemma vid midnatt och idag började dagen vid 06 nere i stallet med Cheeba. På Strömsholm var det markarbete utan stigbyglar (hej benmuskler!) på schemat. Jag red Hugo som är ganska mycket häst så fick kämpa på ganska bra, men han blev kalas mot slutet. Sedan fortsätter dagen med redovisning av min seminarieuppsats som jag jobbat med nu i några månader. Snart är det dags att lämna in den för examination! Kvällen spenderas med förberedeleser inför vår tenta imorgon och lite ridning med Cheeba såklart!

Det var alltså måndag. Under veckan har jag också ridskoleverksamhetstenta och tenta i ridlära hoppning. Så det är bara att börja gräva ner näsan i böckerna. I ridskoletentan så har min grupp fått ämnet förening. Så vi skall bygga upp en ridskola som inte har någon struktur alls från grunden och göra den framgångsrik genom att motivera styrelsen att jobba med vår nya verksamhetsidé. Det kommer bli bra tror jag! Sen så avslutas veckan med en inlämningsuppgift i eget ledarskap.

Nästa vecka är det dressyrexamen på måndag och torsdag, tävling på onsdagkväll med Flamman, undervisningsmetodikexamen på fredag eftermiddag och veckan avslutas med hopptävling tillsammans med Oprah på söndagen.

Veckan därpå hoppexamen och så skall jag säkert bygga ett hus, ta över ett land eller något liknande haha! Så ni får ursäkta om uppdateringen blir lite lidande. Det är ju som sagt en universitetsutbildning man går tillsammans med att ha 3-4 hästar varje dag.

På tal om hästar så har Cheeba haft proffshjälp av mina kära kombo som trimmat henne under tiden jag varit borta. Så nu fortsätter vi att arbeta med grunderna tills hon är såpass stark så hon kan få börja hänga med på någon träning på Strömpan framöver. Hon har fått ny snygg träningsoutfit från GHS så nu skall hon glänsa som den stjärna hon är!


Läst 9709 ggr Kommentarer Kommentera

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.