Hippologbloggen
APR
19
2015

Rubriken är föreslagen av min kära rumskompis såhär en sen söndagskväll ;)

Tre veckor in i praktiken, fem to go! Vad fort det har gått. STERK är ändå ett bra substitut för Strömsholm. Jag får lägga upp schemat precis som jag vill, rida fina hästar och får träning av ridlärarna här, lär mig om allt mellan att skicka in lokstöd till att annordna tävlingar samt åka med på rolig studiebesök. Solen skiner och fåglarna kvittrar, ja inte mycket att klaga på alls! Dagarna rusar förbi och jag spenderar faktiskt varje dag på Stora Ekeby nu förtiden. Dels för praktiken, dels för att det blivit en del extrajobb och dels för att jag har fått så fina hästar att trimma under min praktikperiod. Bland annat den här damen; ”Lotta” som hon kallas är helt otroligt fancypancy att rida. Vilken ridskoleshäst! Även om hon faktiskt bara är några äpplen hög (runt 150+) så dansar hon fram och slår många storhästar som jag suttit på innan. Synd bara att hon inte kommer i storlek M istället för S. För då hade hon befunnit sig någon annanstans kan jag lova!

Mer saker som jag pysslar med på praktiken är MAJPOKALEN! En stor träningstävling som går av stapeln för 30e året i rad på STERK! Det är alltså mitt projekt under min praktik och det kommer bli så bra! Det skall gå till precis som på en riktig tävling. Vi har fixat mycket kvalificerade banbyggare och stildomare (i form av fantastiska hippologer), snygga hederspriser och det är hela 8 pokaler som skall delas ut! Så låt må bästa man/kvinna vinna!

Andra saker som ingår i praktikplugget är att askultera lektioner, ha rid och teroilektioner, skriva två stora rapporter där jag reflekterar över ridklubbens alla områden. Därefter blir det redovisning inför klassen när vi åter igen ses om några veckor. Sen är det tack och hej för år två!

Förresten innan jag avslutar måste jag berätta att Cheeba numera är anmäld till sin första tävling! Om ca två veckor blir det så mycket som en 80cm clear round på grannklubben Hallsta. Alldeles lagom start för lilla damen!


Läst 12786 ggr Kommentarer Kommentera

Idag är sista dagen som ni kan klicka in er på antagning.se och ansöka till hippologen. Jag själv har varit inne för andra gången i mitt liv och klickat i mitt val, min inriktning inför år tre. Alltså om jag skall vara kvar på Strömsholm eller flytta tillbaka till Flyinge. Klicket i sig var inte svårt. Men valet som jag tagit innan desto svårare.

När jag första gången, för två år sedan, surfade in klickade i boxen för hippologprogrammet och sedan skickade iväg ansökan kunde jag aldrig i tro att jag idag skulle vara där jag är nu.

Jag jobbade i en helt annan bransch, hade hästarna på sidan och hade väl alltid drömmar om att få gå hippologen men vågade inte söka. Varför skulle jag komma in? Skulle jag klara det? Jag lade drömmarna på hyllan och fortsatta i samma fotspår. Men så en dag fick jag nog. Varför skulle inte jag kunna satsa och jobba med det som gör mig lyckligast? Om jag nu vill komma någonstans då måste jag ju börja i en ände och sen ge mig tusan på att jag klarar det. NU, nu skall jag ägna mig åt det jag faktiskt vill göra allra helst här i livet! I samma veva visade en vän till mig en lite notis om att de tagit bort kravet på sex månaders praktik till hippologen och sa till mig: SÖK!

Sagt och gjort.

Ansökan kom iväg och helt plötsligt kom ett brev som sa att jag var välkommen till antagningsprov. Pulsen i 180 och paniken flåsandes i nacken funderade jag på vad jag gjort egentligen? Men någonstans i mig sa min magkänsla att detta är rätt. Så jag bestämde mig för att har jag sökt, då ska jag banne mig komma in också! Jag tränade och tränade och tränade, läste allt jag kom över teoretiskt och om hippologen. Såg hippologfilmerna på youtube flera gånger om och finkammade dem på tips. Har jag nämnt att när jag väl bestämmer mig för något så ger jag mig aldrig? ;) Tack kära gamla släktningar för den genen! Väl på Strömsholm och gjorde antagningsprovet så var det såklart nervöst och spännande. Jag åt knappt något på hela dagen och tror jag sa sammanlagt tre meningar, men jag var fokuserad och var mer säker än någonsin att jag var på rätt plats.

Några veckor senare stod jag mitt i min trappuppgång till lägenheten och slet upp brevet som visade sig skulle ändra hela mitt liv. Jag var godkänd, jag var antagen! Här tror man kanske att jag skulle få lite panik igen och inse att jag faktiskt skulle behöva säga upp lägenhet, jobb och flytta 60 mil bort? Men vet ni vad jag gjorde? Jag åkte direkt och köpte flyttlådor. Aldrig hade jag känt mig så säker på något som var så osäkert och skrämmade på samma gång. Men oj vad glad jag är idag 2 år senare att jag vågade ta chansen att följa min dröm.

Idag kan jag faktiskt säga att jag är precis på rätt plats, jag är precis där jag ska vara. Det är tufft, riktigt jäkla stenhårt både fysiskt och mentalt. Man kan gråta av både lycka och förtvivlan på samma dag. Men det är värt det. Varje dag när jag skrittar över stalllplan på Strömsholm, galopperar förbi slottet eller leker över lite hinder på tågbanan får jag nypa mig i armen.

Och vet ni vad? Jag känner att detta bara är början. Min magkänsla har aldrig haft fel innan och jag säger som en viss klok Jens Fredricsson sa till mig en dag när det var lite motvind ”Du kommer inte att misslyckas, du är bara i början på din resa” och vet ni vad?
Jag tror honom.


Läst 11274 ggr Kommentarer Kommentera

Vet ni om att jag är grymt bra på att skapa rutiner och att planera? Det är just nu en väldigt bra egenskap kan jag känna när det skall pusslas ihop praktik, jobb, Cheeba med tillhörande stallpass i ett stall och träning, Flamman med tillhörande stallpass i annat stall och träningar, plugg, hund, hinna äta och typ duscha? Det där med att räkna ut timmar och minuter för att få dagarna att gå ihop är som att spela tetris. Ju mer man väntar med saker desto mer klossar kommer det som man måste sortera och ju längre spelet går desto fortare går det. Så just nu är det matlådslagning inför kommande veckan som gäller, sen städning av lilla lyan. Roligare kan man ju ha en lördagkväll kanske...

Men imorgon är det dags för Vårhoppet på STERK. Jag är banchef och skall se till att ombyggnationer och höjningar mellan ponnyhöjderna går som smort. Min uppgift blir även att hjälpa våra småryttare med busiga små ponnyer att försöka hålla dem på banan och inte i full fart mot utgången ;)

Cheeba har ju faktiskt varit på sin första hoppträning under veckan med! Jag hade ingen aning om hur hon skulle reagera. Där inne stod hinder med diverse utmyckningar i form av påskpynt och gigantiska blommor (?) och växter. Lilla älskade häst hoppade kalas fint. Hon var supercool och bjöd på sitt allra bästa fokuserade humör. Och visst hade lilla Cheeba en del talang i hovarna! Hon fick till så fina språng emellan så det susade lite i maggropen på mig. Försiktig om sig är hon med. Så när hon en gång fick smaka på hur det kändes att ha ner en bom blev hon väldigt rädd om sig och överhoppade sig en del och blev lite osäker på vissa distanser, vilket gjorde att vi fick lite svårt att räcka fram. Där gäller det för mig som den rutinerade av oss två att visa henne vad jag vill när hon inte riktigt förstår. Driva på framåt och tydligt visa att jag vill att hon skall fram till hindret. Repetera till hon känner sig trygg, suger och letar hinder igen, på toppen av denna kakan – massor av beröm. Hon är så härlig för det finns inte en enda tanke på att vara lat, dum eller ovillig. Hon vill så mycket fast hon inte riktigt förstår hur hon skall göra än. Den egenskapen går inte att lära in. Är helt säker på att det finns en lika stor vinnarskalle i henne som det finns i mig. Därför passar vi väldigt bra ihop Cheeba och jag! Är väldigt glad att jag och min kombo Hanna åkte iväg och tittade på denna lilla femåring en kall kväll i februari.

Praktiken har även den sin gilla gång. Jag känner mig dock inte som någon praktikant utan väldigt mycket som en i ordinariegänget. Jag varvar mellan att göra mina praktiktimmar med alla uppgifter som hör till, tillsammans med att jobba på riktigt och då har hoppkurser, lektioner samt jobbar i stallet.


Askultera lektioner är sådär lagom kul om ni frågar Selma

STERK är en stor ridskola där det alltid händer någonting! Är det inte drop in ridning så är det studiebesök eller kurser utöver ordinarielektioner. Snacka om att verkligen utnyttja sin fina anläggning till max även dagtid! Vilket man måste göra för att kunna bli en framgångsrik ridskola, utnyttja dina resurser alla timmar på dygnet! Lotta Lövstrand som föreläser för oss i ridskoleverksamhet är ridskolechef på Nyby Torshälla Ridklubb och hon säger att hon någon gång ska få igenom midnattsridning ;) Just för att utnyttja sin anläggning maximalt. Heja säger jag!


Läst 10688 ggr Kommentarer Kommentera
APR
07
2015

Igår gick Flamman lektion för bästa Camilla Nyblom, en av våra dressyrlärare här på Strömpan. Efter hans vecka av ”off school” där han bara ridits ut så hoppades jag att han skulle vara lite mera avspänd och vi kunde börja om lite från början. Vad hände?

Tog tyglarna och kände bara ”glöm det Lisa”... Stum i vänster och ovillig att ens söka kontakt på högertygel bar det iväg i stressig trav och jag kände bara att det här blir svettigt! Magmuskler får man iallafall när man rider herr Don Flammentanz. Men tack vare Camillas magiska ögon och goda råd med lite motställda skänkelvikningar med voltinslag på diagonalen. Galopp i förvänd sluta så blev det bra till slut. Riktigt bra faktiskt! Han kan om han vill den hästen. Är också nöjd då vi var ganska många i ridhuset som möttes lite kors och tvärs = inte så kul på mötesskygg häst och Flamman blir spänd om en fijolsträng. Så kunde vi fortsätta utan att han spände upp sig och ändå bibehålla en harmonisk känsla.

Dagen idag började med att jag hade Cavalettiplätt på STERK. Vilket innebär hopptävling för de allra minsta då höjden är mellan 20-50 cm. Duktiga tjejer som kom hem med en del rosetter från dagen. Härligt med så många nöjda leenden på skötsamma ponnyer så man får energi som räcker hela vägen till kvällen.

Sen red jag med på lektion med en lektionshäst. En söt kille vid namn Chapano som jag kommer att forsätta att rida under min praktik. Chapano är en fin men lite försiktig kille som inte riktigt förstått det här med ridning till 100%. Han gör alla saker lydigt men är lite som en unghäst att han ”glömmer bort” vissa saker ibland. Som att han måste ta skänkeln eller följa tygeln och så vidare, så med det skall jag arbeta med honom. Påminna honom lite att ”såhär skall du göra”.
Därefter följde jag lite lektioner innan jag åkte till Strömpan och joggade ut Flamman en stund i solen.

Dagen avslutades med en härlig kvällspromenad med mina favoritjejer Cheeba och lilla Selma i dagens sista varma strålar från solen.


Läst 10517 ggr Kommentarer Kommentera

Hur har ni det i dessa vårtider? Min helg spenderas på STERK där vi haft påskhoppning med barnen i fredags. Man blir bra stolt över att se sina elever, hur fina de är i sina tävlingsoutfit och vad duktiga de är när de rider. Kommer så väl ihåg själv när man satt där på sin ridskoleponny och skulle in på första tävlingen. Ponnyn hade flätor som stod åt alla håll med rosetter i färgskalans alla nyanser. Hade man tur hade man fått sin favorit och inte stallet buse som hellre drog mot utgången en över hindren. Nervöst, spännande och lite läskigt. Precis som det skall vara!

Idag har jag såklart haft mina vanliga lördagslektioner. Dagens tema var ledande tygeltag. Duktiga elever som ger mig så mycket energi att jag skulle kunna hålla lektioner hela natten känns det som! Idag slog det mig verkligen hur mycket jag lärt mig under mina två år på hippologen. Inte bara till mig själv men jag har verkligen lärt mig bra ridlära och undervisningsmetoder. Jag känner att jag börjar utveckla min egen stil som ridlärare, något jag inte riktigt haft eller känt mig trygg med innan hippologprogrammet. Spännande! Är det något jag mer har förstått så är det vikten av att skynda långsamt. Det är så lätt att man bli överambitiös som ridlärare och vill att alla skall bli Grand Prix ryttare direkt. För mig gäller det att sänka kraven, backa tillbaka lite och låta utvecklingen ha sin tid. Stötta, repetera och ge dem bra verktyg. Men rida, det måste de få göra sig själva. Amen.


Glad Påsk från mig och mina lilla minigrishund :)

Nästa vecka ser jag även framemot att börja sätta igång träningen med Flamman. Skall höra av mig till mina dressyrgurus Marianne och Camilla och tjata till mig lite träningstid. Cheeba är bokad inför sin första hoppträning på torsdag! Så för henne blir det ridhusträning nu innan det är dags. Längtar efter att se vad den lilla damen gömmer i hovarna.


Läst 10316 ggr Kommentarer Kommentera

Tji fick jag som trodde att allting skulle lugna ner sig när jag skulle få gå ut på praktik! Jag och min hund Selma packar lydigt in oss i bilen kl 06.45 varje morgon och ramlar oftast innanför dörren runt 20-21 igen. Därav lite utebliven uppdatering. Lovar att skärpa mig!

Vad gör jag då på min kära praktik? Jo, jag befinner mig ju som sagt på Stora Ekeby Ridskola där jag skall lära mig i princip hur man driver en ridskola både administrativt och ute i hetluften i stallet med eleverna. Det innebär bland annat att jag är med i stallet och sköter hästarna med stallpersonalen, följer och askulterar lektioner, håller egna lektioner, följer kontorspersonalen och får ta det av deras arbete, rider häst både på och utanför lektioner, följer med på studiebesök, skriver loggbok och utvärderar arbetet på klubben, är med på personalmöten och sen så skall jag även göra ett projekt som för mig kommer heta ”Majpokalen”. Jag lägger upp mitt schema i princip hur jag vill med praktik och plugg och det är då 40 timmar i veckan som gäller. Trivs mycket bra på STERK och jag har ju redan jobbat där i några veckor då jag har mina lördagsgrupper, men det känns ändå skönt att äntligen få lära känna klubben på riktigt än bara på lördagseftermiddagarna!

När dagen på STERK är slut så styr jag lilla bilen mot Strömsholm där Flamman skall skötas om och ridas. Vilket är en av höjdpunkterna på min dag. Jag har lagt upp en lite plan för honom under tiden som jag får ha honom och mitt mål är att få en mer avspänd Don Flammentanz då han varit väldigt ”på tårna” de senaste veckorna, mer än vanligt, och det har gått ut över hans ridbarhet.

Så denna vecka har han ”skolfritt” och rids utomhus. Vi brukar vara på tågbanan och galoppera stora runda volter där han skall söka sig framåt nedåt och frusta ut eller så rider vi till galoppbanan i ett friskt tempo för att få bort lite spänningar. Att även jobbas utan ryttare tycker jag är viktigt så Flamman kommer även longeras och tömköras. Nästa vecka är min plan att vi skall börja korta upp tyglarna igen, rida lite trimpass och se om det gett resultat. Han är så fantastiskt denna lilla häst, är så glad att jag får ha honom kvar!

Sist men inte minst är ju min lilla Cheeba kvar för dagen. Hon har nu flyttat till sitt nya stall och trivs riktigt bra. Hon har redan hittat en ny pojkvän som är en liten skäck vid namn Spirit som min klasskompis äger. Så honom går hon runt och flörtar med både i hagen och i boxen hela dagarna. Planen nu är att trimma henne på galoppbanan för att arbeta upp lite flås. Besöka ridhuset och vänja oss vid allting som vill äta upp små hästar... OCH, förbereda för första hoppträningen på torsdag!

Idag var Cheebas ägare och uppfödare här för att hälsa på oss. Så vi tog premiärturen på Strömsholm stora utebana. Marina var snäll och filmade oss en liten stund i stormen som såklart kom när jag red. Men här har ni iallafall vår fina tjej! Visst är hon härlig? Otroligt cool för att vara unghäst på ny utebana själv med massor av tittiga saker i storm. (Klicka på youtube för att se filmen i större format)

Förresten! Mitt i allting kom jag på att det ju är ansökningstider! Så ni som är sugna på att gå världens bästa utbildning inom häst, Sök till Hippologen! (Ja ni vågar, jag lovar!) Då kan ni få ha såhär kul när det är dags för dressyrexamen en onsdagsmorgon kl 07.30 till ”I'm sexy and i know it!”

Längre bak i arkivet finns det frågestunder om ni har frågor om programmet eller antagningsprovet. Men såklart är det bara att bomba på i kommentarsfältet här under så skall jag svara på alla era funderingar!


Läst 10423 ggr Kommentarer Kommentera

Efter lite omladdning efter veckorna som varit känner jag att jag börjar komma tillbaka lite. Veckan har varit ganska lugn för min grupp och vi har njutit av att vara klara med allting genom att äta glass i solen och skrattat en massa. Sista hoppveckan med Oprah gick fort, alldeles för fort. Vi har ridit för Lasse Parmler som hade tänkt ut lite kluriga övningar till oss. Men Oprah fixade det galant så det var med sorg i hjärtat jag ställde in henne i boxen för sista gången och plockade ur mina saker ur hennes skåp. Men man skall göra allting med hjärta och då känns det såklart lite när man måste ta tillbaka det och lämna.


Mycket glass har det blivit!

Eftersom jag nu går in i praktikperioden av år två (från och med måndag) och hade lite lugna dagar innan dess så bestämde jag mig för att åka hem till Värmland över helgen för att hälsa på och ladda batterierna. Har inte varit hemma sedan Jul så de har börjat efterlysa mig lite. Men det passar mig bra för då kan jag få ner mina sista hästsaker till Cheeba som på tisdag flyttar till nytt stall. Kan knappt vänta! Då börjar äntligen vår träningsperiod. Dessa veckor innan har varit lite ”lära känna veckor” nu skall vi börja utvecklas! Kan knappt vänta tills vi får börja komma ut på lite pay and jumps jag och lilla piggelinen. Just nu har hon börjat känna att hon blivit starkare och klarar mer, vilket leder till att hon vill busa en hel del så jag får hålla rejäla mantag kan man säga, haha! Inget fel på livsglädjen där inte.


Alla har vi gjort misstaget att släppa ut våra hästar utan täcke när solen kikar fram...

Annars under veckan så har den bestått av kursutvärderingar, sista tentagenomångarna och en jättebra föreläsning av Marie Rhodin om hältutredning. Marie är forskare på SLU och har bland annat studerat biomekanik där hon tittat på rörelsemönster och belastning hos hästar som rids eller blivit halta. HÄR kan ni läsa en artikel där hon pratar om hur hästens huvud och halsposition påverkar hästens rörelser. 

Marie lärde oss grunderna i hältutredning, hur man med hjälp av rörelsemätningar kan se vart hästen är halt samt vad man skall titta efter (med blotta ögat) för att se om hästen är halt. Bland annat om den är halt fram där man tittar efter nickningar då hästen inte vill belasta det onda benet. Hästen lyfter alltså huvudet när den sätter ner det onda benet och sänker det när den sätter ner det friska. Bak tittar man bland annat efter om de sjunker ner mer med korset åt någon sida för att avlasta det onda benet. När den sätter ner det friska benet sjunker den ner mer med korset och skjuter ifrån bättre med bakbenet. När det istället sätter ner det onda benet sjunker inte korset lika mycket och steget blir stummare. Ser hästen halt ut på samma sidans benpar (ex vänsterfram och vänsterbak) är de antagligen en bakbenshälta då hästen kompenserar och försöker födela vikten fram istället för på det onda bakbenet och kan då även se halt ut fram. Ser hästen istället halt ut med diagonalt benpar (ex vänsterfram och högerbak) är det troligen en frambenshälta då hästen även här försöker kompensera upp för det onda frambenet. Men detta är svårt att utreda även för ett tränat öga då hästar har olika rörelsemönster, det kan bero på den som för hästen, rakt eller böjt spår osv.

Mycket intressant föreläsning med andra ord där Marie visade olika filmer på halta hästar och sedan fick vi bedöma vilket ben som hästen var halt på. Vi fick se både på rakt och böjt spår. Hon visade även mycket forskning där man ser hur svårt det är det här med hältutredning. Att det även för tränade veterinärögon är svårt at komma fram till vilket ben hästen faktiskt är halt på, då olika veterinärer hade studerat flera hästar som varit halta och kommit fram till olika ben.

Marie var väldigt inspirerande och hon fick mig faktiskt att fundera på ett ämne som jag skulle vilja ha som mitt examensarbete nästa år! Men jag måste nog fila lite på den innan jag avslöjar det.


Läst 10525 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
20
2015

Nu har vi vridit ut det sista ur trasan. Jag känner mig helt slut på prestation. Jag trodde jag skulle känna lättnad efter dessa veckor var över men nu känner jag mig nästan lite tom. Tentorna är gjorda, seminarieuppsatsen godkänd, umetexamen rodd i hamn. Hopp och dressyrexamen ridna båda med godkänt resultat. Jag är med andra ord vidare till nästa år som blir mitt tredje och sista år på hippologen. Nu väntar praktik som börjar vecka 14 innan dess skall jag ha en sista hoppvecka med Oprah sedan är det dags att lämna över henne till ny ryttare. Känns i hjärtat. Men som ni tidigare vet så kommer jag iallafall få ha kvar Flamman över praktiken så helt hjärtekrossad är jag inte.

Men det som känns ännu mer i hjärtat är att klassen skall splittras. Man kan liksom inte sätta ihop ett gäng människor som man sover, äter, tränar, gråter, skrattar, tröstar, kämpar och delar sin stora passion med 24/7 i två år och sen bara splittra dem. Sista året på hippologen får man ju välja om man vill vara kvar på Strömholm eller åka tillbaka ner till Flyinge och som det ser ut nu så åker ungefär hälften till Flyinge och hälften stannar kvar på Strömsholm. Vad tror ni blir mitt val?

Men första ska vi alla ut på praktik och jag skall då vara på kära STERK (Stora Ekeby) i åtta veckor där jag kommer vara med i det dagliga arbetet, askultera ridlektioner, undervisa, starta ett litet projekt och helt enkelt få en förståelse för hur en ridskola drivs.

Självklart blir det även en del ridning också. Inte minst på STERK men även Flamman och min lilla Cheeba. Cheeba är pigg och glad och lite extra busig nu när hon börjar släppa päls. Jisses vad jag borstar och borstar, det tar aldrig slut!

Vecka 14 flyttar vi till nytt stall bredvid Strömsholm så då skall även hennes träningsplan börja läggas upp. Just nu är hon ändå väldigt bra i fas. Går eftergiven i alla gångarter. Har hoppat lite hinder här hemma och gör det riktigt bra. Jag varierar mycket mellan att rida ut, träna i paddocken, galoppträna på ängen (vilket definitivt är roligast enligt Cheeba), gå långa promenader eller skritt på lång tygel Försöker variera underlaget mycket så hon går både på mjukt och skrittas ibland på lite hårdare för att stärka skelett och senor. Ibland rider vi även till ridhuset och miljötränar men jag passar på att rida ute så mycket jag bara kan för att få igång konditionen och så kommer det blir en del ridhus när vi flyttar sen ändå. Hon tycker allting är väldigt roligt och har arbetsmoral så det räcker över till en arme ungefär. Gäller att inte överjobba henne då hennes huvud aldrig blir trött men kroppen hänger inte riktigt med huvudets kondition än!


Cheeba och Selma på promenad. Hela lilla familjen samlad!

Trevlig helg, ät något gott och unna er något kul! Det är ni värda :)


Läst 10974 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
17
2015

Herregud vart skall jag börja? Den långa veckan som var avslutades ju som sagt med min och Oprah första hopptävling. Jag var lagom mör efter veckan men ändå taggad. Solen sken och stämningen var på topp! Oprah kändes fin och glad under framridningen och som vi vet sedan innan så är hon ju inget fan av dressyr direkt så jag brydde mig inte om att bråka med henne för mycket. Start, stopp och svänga fungerade och då var jag nöjd. In på framhoppningen och där var hon hur cool som helst och studsade över hindren som ingenting trots att det var ett tag sedan hon tävlade. Sedan går vi in på banan och jag hade en väl genomtänkt plan om hur jag ville rida...

Som jag genast fick kasta i sjön för vid det här laget borde jag veta att på Oprah kan man bara vara andra pilot haha! Tjohoo sa det från start till mål. Hon klippte hindren som ingenting (och distanser med lite för få galoppsprång!) och bara väntade på mina direktiv om vart vi skulle. När vi var felfria och gick in i omhoppningen så kände jag ”Men gud, jag kanske ska pröva och satsa lite ändå?” Så det gjorde vi med råge och red i mål som vinnare av klassen! HEJA! Vilken glädje! Så mycket slit som gett detta resultat och hur fantastiskt Oprah är som bara går in och leverar direkt. Så glada och stolta fick vi gå in på prisutdelningen med vackert gehäng och Oprah som den stjärna hon är fick leda tåget.

Sedan var det bara att ladda om till nästa klass som var 110 och även här var Oprah riktigt laddad när jag kortade tyglarna inne på banan. Hon är så klockren denna hästen. Så fin att rida på hinder och löser situationer som ingenting. Så även här nollade vi i grunden och satsade i omhoppningen med lite svängar och galopp. Tror ni inte vi rider ihop till en andra plats i denna klassen? Fina bästa lilla Oprah som inte mäter så högt över marken går in och visar vart skåpet skall stå och jag får vara lycklig medpassagerare!

Vår första tävling tillsammans kunde inte ha slutat bättre! Så vi fick gå in på ett ärevarv till innan vi lyckligt skrittade hemåt till stallet och möttes av mina klasskamraters jubel. Vilken dag! Vilket guldregn! Jag har verkligen världens bästa lilla skolhäst <3

Nu laddar vi om för hoppexamen på onsdag! Då skall jag och Oprah gå in och göra en 110 runda och sedan byter vi hästar, får rida i ca 5 min innan vi börjar hoppa fram ett par hinder och en distans för att sedan hoppa banan med den nya hästen. Håll tummarna för oss igen nu kära läsare!


Läst 10522 ggr Kommentarer Kommentera

Ville bara lite snabbt kika in här och säga hej innan det är dags att släcka lampan för denna dagen. Veckan har varit väldigt lång men ändå gått så himla fort. Jag är helt slut både i kropp och knopp men ändå väldigt glad.

Har nu gjort min dressyrexamen, båda delarna, och det med ett godkänt resultat i bagaget! Hurra! Slutbetyg får vi inte reda på nu utan det kommer senare. Nu är det bara en dressyrtenta i ridlära kvar sen är jag klar med dressyren för år två på Hippologprogrammet. Men! Som tur är så kommer jag få ha kvar Flamman som min även över praktiken, så jag kommer forsätta träna med honom under hela våren. Är så himla glad över detta. Är inte alls redo att släppa lilla Flamstrams än. Strömsholm är verkligen en plats där man får chansen att göra det man drömmer om!
   


Jag och Flamman, Cattis och Red Newton efter vår examen.
  
Idag har jag även gjort min undervisningsmetodik examen med ett godkänt resultat! Så nu är jag trimmad och redo att gå upp och göra provet för SRL II så småning om. Jag fick hopplektion med ämne Y-övning som examen. Det gick kalasbra! Duktiga gymnasieelever som gör det lätt att göra rätt verkligen.


Förberedelser innan examensdags!
  
Sen tävlade jag ju faktiskt i onsdags med och hade tenta i ridskoleverksamhet. Båda två gick också bra! Men får berätta mer om det framöver. Ögonlocken börjar bli tunga nu och imorgon väntar jobb på STERK och triming av min fina Cheeba som just nu byggs upp och klättrar framåt i utvecklingen i en väldig fart. Hon är så underbar lilla tjejen.
   


Världens bästa Cheeba!
  
Sen skall Oprah trimmas inför söndagens hopptävling så hon är i toppform. Tävlingen bli perfekt uppvärmning inför hoppexamen som jag har på onsdag. Så jag har fortfarande lite fullt upp med andra ord!

Just det! Ha det så skoj alla ni som kommer hit på Prova på dagen för hippologen på söndag! Jag kommer inte kunna närvara eftersom jag tävlar men får ni någon liten paus får ni gärna komma och heja på mig och Oprah i röda ridhuset på Strömholm. Hoppas ni får en toppen dag!


Läst 10071 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.