Stalldrömmar
OKT
27
2015
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

I fredags kom mitt staket! Eller ja... En hög med virke leverarades till vår gårdsplan. Nu är det liksom lite upp till oss att sätta ihop det hela... Och det är minsann lättare sagt än gjort.
Vi började gjuta plintarna i helgen. Jag hade i min fantasi trott att vi kanske skulle kunna få upp alla plintarna, men vi hann med EN kortsida. Detta trots att vi på söndagen hade hjälp av mina svärföräldrar och av min mans systerson, 12 år gammal. Visserligen grävde vi också 4 av 6 dräneringsgravar på ridbanan; men ändå!
De två sista sparade vi med flit, så att jag ska ha en plätt att tömköra Zettan på under veckan. Jag tror inte att det hade gått så bra att tömköra henne på fältet... Maten är liksom lite för nära munnen...
  
Det jobbiga är inte att borra hålen, eller att blanda och hälla i betongen. Det jobbiga är allt mätande. Stolpskon måste vara exakt på mm på rätt plats. Sen måste den också vara rätt i lod, och på rätt höjd, och så måste de ju vara i en rak linje så inte staketet raglar sig fram som en gammal fyllehund som tagit sig ett glas eller två för mycket. Så mycket mätande blir det, och det tar tid!
Men nu har vi i alla fall gjort det ett par gånger så jag tror att vi kanske kan vara lite snabbare när vi fortsätter nästa helg. Jag hoppas det i alla fall. Mina föräldrar kommer ned för att hjälpa till med råd och stöd som två räddande änglar. Det ska bli så kul att se dem igen, även om det bara var ett par veckor sedan sist.
  
Jag tänkte hur som helst drömma mig bort lite till det färdiga resultatet och ge mina tips och råd på vad man ska tänka på när man ska bygga ett ridbanestaket. Jag inbillar mig att jag har lärt mig åtminstonde lite grann på vägen.
  


Så här ser min skiss över staketet ut. Vad tycker ni? Tjusigt va?
  
Mitt staket kommer att bli som ett dressyrstaket. Hela syftet är egentligen att bygga en "sandlåda" där vi kan lägga det nya materialet, men när man ändå håller på så kan man ju passa på att göra det lite snyggt också! Tidigare låg det telefonstolpar runt nästan hela ridbanan. Men efter ett tips här i bloggen och lite efterforskningar på webben visade det sig att det inte bara är lite olämpligt med telefonstolpar utan faktiskt direkt olagligt i Landskrona kommun.
Jag hittade ett dokument som beskriver hur man ska se över kommunens ridbanor och succesivt byta ut alla telefonstolpar och slipers. Ingen mening med att behålla dem med andra ord!
  
Nåväl, vi valde efter lite efterforskning att bygga ett staket som kommer bli som det jag har skissat upp i mitt kollegieblock (fast rakt!). Det blir billigare att använda trä, än att mura. Och en liten häck som jag var inne på vid något tidigare tillfälle hade inte alls fyllt den funktion som vårt staket ska ha. Stolparna är i dimensionen 95mm*95mm, och de två reglarna som sitter längst ned mot marken och bildar själva "sandlådan" är 45mm*195mm. De är bägge NTR AB impregnerade.
Hade du sagt det till mig för två veckor sedan hade jag sett ut som ett frågetecken, men nu vet jag att det är en "kraftigare" typ av impregnering som gör att träet klarar av att stå utomhus och ha kontakt med marken. Vi valde också att använda reglar istället för trallvirke eftersom de är kraftigare och klarar trycket från ridbanematerialet bättre. Däremot kommer den övre brädan, som mest är till för syns skull, att vara en NTR A impregnerad bräda av trallvirke i måtten 28mm*120mm.
  
På ett ställe kommer stolparna att vara högre och trallbrädan kommer att fungera som avhängningsplats för filtar, jackor, ridspön och annat. Att ta in offerter på detta var något av ett litet helvete, men väl värt besväret eftersom det skiljde flera tusenlappar mellan de dyraste och de billigaste alternativen. När man köper så här mycket kan man dessutom på de flesta ställen få extra rabatter om man bara prutar lite.
  


Så här såg min minneslapp ut efter att ha gjort några samtal. Rörigt? Javisst!
  
Den stora kostnaden på mitt staket är reglarna! Dom står för nästan halva offerten! Om jag istället hade velat göra ett staket med vanliga, runda "hagstolpar" och trallvirke (och inte gjort någon sandlåda) så hade jag kunnat komma undan med en kostnad på ca 5000 kr (ca 4000 kr för virket och 1000 kr för stolparna. Då tänker jag mig ett "vanligt" staket med två bräder). Här är en länk till billiga staketstolpar.
  Om man istället vill lyxa till det och ha rundade slanor så kostar det istället nästan 9000 kr. Eller så kan man göra det enkelt och välja en "färdig" modell som t.ex. den från här Granngården. Det är snyggt, men inte så värst prisvärt. Mina prisexempel innefattar bara materialet och förutsätter att man gör jobbet själv.
Man kanske också ska tänka på att detta virket "bara" är NTR AB impregnerat och alltså inte kommer stå lika länge som om man köper dyrare NTR A impregnerat trä. Jag vågar knappt berätta vad min offert gick på... Allt som allt med allt virke, alla stolpskor och alla skruvar och muttrar vi behöver och frakt gick det på 18.000 kr. Huva! Men då fick jag ändå ett riktigt bra pris så jag är nöjd. Nu längtar jag bara till att få upp staketet på plats, så jag får se hur det ser ut i verkligheten!
  
PS. Kattungarna hälsar att de mår bra, men de är väldigt misstänksamma mot sina välmenande människor just nu. De har fått lite nya leksaker och en klösbräda – allting ihopsnickrat av min numera händiga man.
   


Läst 36460 ggr Kommentarer Kommentera

Jag är sååå trött!!! Offerter, löpmeter, NTR A och/eller AB, stolpskor, reglar och impregnerat trallvirke snurrar runt, runt, runt i mitt huvud. Och jag som inte hade matematik som favoritämne i skolan precis... Inte för att det är några särskilt svåra beräkningar, men det är mycket (!) att hålla i huvudet.
  
När man pratar med vissa personer så kan dom räkna om vilket tal som helst på sekunden - det kan inte jag... För att kunna jämföra offerter måste man ju räkna på "samma mått". Dvs om någon visar priser utan moms så måste ju alla offerter vara utan moms. Eller om någon visar pris per löpmeter så måste ju alla priser vara per löpmeter och inte t.ex. per bräda o.s.v. Men så enkelt är det ju förstås inte utan varje byggvaruhus har sitt sätt att ange pris. Så jag har fått göra hundra olika uträkningar!
Gånger 1,25 för att få pris med moms, delat på 4,2 för att få fram löpmeter på en bräda. Och sen 130 (omkrets bana) delat med 2,1 m för att få fram antalet stolpar, och sen antalet stolpar gånger 80 cm (höjden som varje stolpe ska vara) och så vidare i vad som känns som all oändlighet!!! Lägg sen till x antal samtal och mejl och frågor på det så förstår ni att min hjärna är lite trött.
  
Men vi har fått mycket gjort här på gården också! I helgen kunde vi fortsätta arbetet med att jämna till ridbanan. Det som var 24 centimeters lutning är nu 8 cm lutning. Bortre långsidan är mer eller mindre helt rak, men sen "skruvar" sig banan så att den främre långsidan fortfarande lutar för mycket. Men nu kan vi inte skrapa mycket djupare utan att komma ned i bärlagret, så vi får istället använda schaktmassorna från när vi gräver dräneringen. och om det inte räcker får vi köpa nytt material och jämna med (ett nytt topplager och dräneringsmakadam måste vi ju ändå köpa).
   
Vi blev också av med en massa gammalt mögligt hösilage som vi samlat på oss sedan i somras. En granne ville ha det och lägga som gödsel på sin åker. Jag har inte ens brytt mig om att fråga för jag har fått höra på så många håll att "bönderna vill inte ha gödsel från hästgårdar på sina åkrar längre". Men så kon han förbi och erbjöd sig att ta det helt självmant! Vilken jackpot!
  
Vi har också fått på ett nytt däck på Klippo som stått strandad med punktering utanför köksfönstret i drygt två veckor. Svärmor har beskurit äppelträden och grävt upp det som var kvar av potatislandet (och vänt ned 5 kärror med hästgödsel i det, så nästa år kommer vi få monsterpotatisar!). Jag har klippt ned stockrosorna som mest såg vissna ut. Jo, och så har vi kastrerat, märkt och vaccinerat katterna!
  
Det var en hona och en hane precis som vi hade gissat. Vitnos är en hon, och Tiger en hane. Just nu bor de i vårt största gästrum på ovanvåningen. Vitnos måste vara inne med en tratt på huvudet i minst 10 dagar. Hon är inte så glad över det hela. Men allting har gått väldigt bra. Såren ser jättefina och torra ut, och jag hoppas verkligen att det håller i sig hela tiden.
  
De har varit jätteduktiga och kissat och bajsat på lådan redan från första start (förutom första omgången då de istället kissade och bajsade på filten som jag lagt in för dem att sova på. Den åkte snabbt i tvätten...). Nu har de istället "byggt bo" i en av bokhyllorna som står kvar i rummet. I övrigt har vi tagit ut sängarna och soffan och alla andra textilier ur rummet, så det är liksom "kattsäkrat". Det ska mycket till om de ska kunna ta sönder eller skada sig på något nu. 
   
  


Läst 29039 ggr Kommentarer Kommentera
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Tisdag idag och det har regnat mer eller mindre HELA dagen. Trots det har vi varit flera tappra själar här på Örstorp som jobbat på utomhus under dagen. Till dem räknar jag mig själv, Ferdinand, Domingo och mina svärföräldrar som varit här och hjälp till.
  
Svärmor har grävt upp potatislandet som i dagsläget bestod mest av ogräs, och svärfar har fortsatt arbetet som vi påbörjade i helgen - att jämna till ridbanan! Det är ett projekt vill jag lova! Det skiljer ungefär 24 cm i höjd på tvären och ungefär 54 cm på längden. Man brukar räkna med att maxlutning är 1 % - dvs 10 cm per meter. Det innebär att rent tekniskt lutar min bana 4 cm för mycket på tvären och 9 cm på längden, Men i praktiken vill jag ha den ännu plattare.
  
På vissa sidor kan man läsa att banan inte får luta alls på tvären, och på andra ställen verkar det som om det är helt ok med lutning även på tvären... Inte helt lätt att veta vad som gäller, så jag kommer gå på min magkänsla och göra den mer eller mindre "så rak/platt i lod" som vi bara kan. Eftersom vi lägger dräneringsrör över hela banan behövs inte lutningen för att få en bra avrinning (bara dräneringsrören lutar). Lutar banan för mycket kommer det tvärtom att innebära att materialet riskerar att flyta bort vid ett kraftigt skyfall.
  
Vi har fortfarande lite kvar att jämna till, men det börjar bli rätt bra. Nästa steg är att bygga upp staketet så att vi får en fin liten sandlåda att lägga det nya gruset i när det sen kommer. Det innebär att jag just nu håller på att ta in offerter på stolpar, reglar och trallvirke. Det verkar som om det kan skilja rätt mycket på olika byggvaruhus så det är väl värt att kolla runt.
Vi har bestämt oss för att istället för att använda färdiga betongplintar, så ska vi gjuta ned stolpskor direkt i marken. Vi borrar helt enkelt ett hål med jordborren, sen fyller vi det med betong, och så sätter vi i stolpskon och låter det härda. Det blir mycket enklare än att använda de färdiga plintarna. Då måste vi inte tänka lika mycket på att hålet måste vara 100 % rakt, så länge stolpskon sätts i rak. Och så fyller betongen ut hela utrymmet i hålet så det blir dessutom stabilare än om man använder en färdig plint där det alltid blir lite luft runt om, hur man än gör.
  
Tanken är att vi ska börja gjuta/bygga staket redan till helgen, men då vill det till att vi har fått in alla offerter och kan få ut materialet i tid. Men om vi bara vet längden på reglerna kan vi börja borra hål och gjuta. Vi letar efter reglar i måtten nånstans mellan 4 och 5 meter. Det innebär att stolparna kommer att sitta med 2-2,5 meters mellanrum. Vi vill ju gärna hitta virke som ger så lite spill som möjligt. Httar vi t.ex. reglar i längden 4,20 m, så sätter vi stolparna på 2,10 m avstånd. Så mycket längre avstånd än 2,50 m vill jag dock inte ha för då blir det för instabilt. Reglarna skall ju stå emot rätt mycket tryck från gruset som läggs i den här gigantiska "sandlådan" som vi ska bygga.  
  
Imorgon ska jag försöka hinna ringa runt och ta in lite nya offerter på stenmjöl, men jag måste åka och hämta ny halm också så vi får väl se om jag hinner... Tiden räcker som vanligt inte till. I bildspelet kan du se lite bilder från värt arbete med dräneringsdiket och ridbanan som Gud glömde...! 


Läst 34714 ggr Kommentarer Kommentera

Idag och igår har man blivit påmind om att man faktiskt fortfarande bor i Skåne. Del vill säga - det har blåst! Innan flytten hade jag hästarna i Höllviken nära havet, och det blåste mer eller mindre varje dag. Jag tror jag kan minnas två eller tre vindstilla dagar på hela tiden!
 
Men här i Asmundtorp har det varit misstänkt vindstilla. Visserligen är själva husen på gården väl omgärdade med höga träd som ger lä för alla västvindar, men det har faktiskt varit ovanligt vindstilla! Men den här veckan blåser det från öst och vinden går rätt över grannens fält över hagarna och över ridbanan. Där finns liksom inget som tar emot.
Som tur var kan jag rida i lä för träden nere på mitt fält. Men det är ju knappt så man kan ta sig dit! Just nu blåser det 10,5m/sek med byar på uppåt 17m/sek och då har det ändå mojnat lite. Domingo uppskattade inte alls att vara i hagen idag. De andra två sket lite granna i vilket. De gick runt och betade som vanligt, medans Domingo betade lite, gick och ställde sig med rumpan mot vinden, skrapade lite missnöjt, drog en runda och sen betade lite till. Blev nästan lite orolig att han hade kolik - men nej. Han var bara sjukt missnöjd med vädret. Well, can you blame him? Jag kände mig också lite missnöjd med vädret faktiskt. Men det är mysigt att sitta här inne med en varm kopp te och en chokladbit...
  


Man vet att det blåser när ens sopkärl blåser omkull och man hittar soppåsar i trädgårdslandet 40 meter bort!
  
Igår var jag och Ferdinand och tränade för Kerstin André! Så sjukt kul och inspirerande! Jag var helt hög på träningsendorfiner hela kvällen (det var inte min man som slocknade i soffan kl 21...)!
  
Dagen började med en mysig långfrukost och promenad med hunden med mina föräldrar. De sista innan det var dags att skjutsa dem till Stockholmståget i Landskrona. Efter att ha lämnat av dem vid tåget åkte jag för att hämta min väst och mina ridstövlar hos skomakaren. Han hade lovat att ha dem färdiga till tisdag förmiddag, men det var dom förstås inte... Lite lätt besviken över att inte kunna ha mina stövlar på träningen, fick jag helt enkelt nöja mig med att åka därifrån med min väst.

Passade på att tanka på vägen hem och väl hemma kopplade jag på transporten och körde fram den så det skulle vara färdigt och redo för eftermiddagen. Ett snabbt ombyte och så dags att rida Domingo. När jag nästan klätt på honom helt kom jag på att jag glömt benskydden inne på tork i huset (eftersom jag tvättat dem dagen innan), och skulle "bara" springa in och hämta dem medan Domingo väntade i stallgången. Men när jag kommer in möts jag av blomblad! Överallt! Hela hallen och vardagsrummet är täckta med rosenblad. Det är Daisy som på obegripligt vis lyckats välta ned en vas med rosor som vi fick av grannen i söndags, och sen slitit dem i stycken. Som tur var hade inte vasen gått sönder. Men vatten och blomblad över hela golvet. Och där står jag med en häst som står och väntar på stallgången, en klocka som börjar bli mycket och en hund som ser väldigt skyldig ut... Ja, vad gör man? Dags att klona sig...?
  


Inte trodde jag att det var min hund som skulle överraska mig med rosenblad på sängen. Men, men....
  
Lyckades på något vis sopa upp dom där blombladen, rida min häst, och sen fixa stallet. När jag höll på att packa det sista höpåsarna kom mina snälla svärföräldrar som lovat att ställa upp som hundvakter medan jag var iväg. En snabb fika med dem (två rostade mackor och en kopp kaffe blev min lunch för dagen), och så dags att ge sig ut och fixa i ordning för att åka och träna!
  
Jag önskar att jag kunde säga att allting vid det laget var framlagt och färdigputsat, men så var förstås inte fallet (återigen undrar jag var i hela friden tiden tar vägen?!). Men jag var iaf så pass välorganiserad så jag hade friserat Ferdinand dagen innan, och lagt fram GPS och tagit ut pengar m.m. Så en snabb rykt och putsning fick duga och sen är jag välsignad med en väldigt lättlastad häst - så snabbt på transporten och sen iväg.
  
Jag hade "planerat" (dvs sagt till mina svärföräldrar) att jag skulle lasta kl 14:45. Eftersom jag känner mig själv så räknade jag med att det i praktiken skulle betyda att jag skulle lasta 15:00. Och det stämde väl relativt väl. Kvart över tre rullade vi från gården och min lektion skulle börja kvart över fyra (att jag sen hamnade bakom en traktor stor del av vägen och fick lite bråttom på plats hos Kerstin är en annan historia). Jag hann i alla fall rida fram honom precis lagom och till och med skritta en liten stund innan Kerstin kom ut. Så slutet gott allting gott som man brukar säga.
  
På lektionen jobbade vi mycket med de o så viktiga grunderna - rakheten, formen, korrektheten på hjälperna osv. Kerstin är expert på att se de där små detaljerna som liksom gör hela skillnaden. Vi jobbade mycket med att få honom korrekt till yttertygeln. Vilket var jättenyttigt. Han tar min vänsterskänkel lite dåligt och det märks i både skänkelvikningarna, galoppfattningarna, volterna och hörnpasseringarna. Men jag har haft lite svårt att komma åt problemet på egen hand. Jag har böjt honom lite för mycket i halsen och lite för lite i kroppen. Kerstin var på mig om att vara mer stilla i handen och korrigera mer med benen - och vips så blev allting bättre! Både böjningen och kvalitén på gångarterna ökade genast ett snäpp. Häftigt! Och roligt att rida när man har en så känslig, fin häst som alltid försöker och vill jobba bara piloten gör rätt... Skänkelvikningarna blev också riktigt bra tycker jag. Galoppfattningarna och de enkla bytena får vi öva lite mer på... Här hemma fungerar de rätt bra (i alla fall godkänt) till höger, men de till vänster hade jag fått underkänt på vilken tävling som helst. Men jag känner att han har ett lugn i kroppen som har saknats tidigare och det gör att jag kan ställa högre krav på honom. Och som Kerstin sa - om man inte ställer några krav så kan de inte utvecklas. Då blir de som bortskämda barn istället. Men hon tyckte att han hade utvecklats på rätt håll och det gör mig så himla glad att höra! Hon tyckte också att jag ska passa på i vinter att hitta ett ridhus i närheten och åka iväg och rida i minst 2-3 ggr i veckan så han får mycket miljöträning och det blir vardagsmat att åka transport och komma bort. Ett mycket bra råd som jag ska försöka följa. Måste bara hitta ett lämpligt ridhus.
  
Idag hade jag tänkt att bara skritta ut honom, men pga det tråkiga vädret kändes det som en dålig ide, så vi joggade lite på fältet istället. Bara lugnt lång och låg (men med stadig kontakt - det jobbade vi också med på lektionen) och sen masserade jag in rygg- och sätesmusklerna med liniment innan han fick gå ut i hagen. Han hade rätt juste träningsvärk idag! Och faktiskt hade även jag lite, lite träningsvärk i ljumskarna som kändes när jag red lätt. Det var riktigt länge sedan jag fick träningsvärk av att rida! Gött! Jag är så himla taggad inför hösten/vintern!
  
I helgen gjorde vi klart vårt dräneringsdike (bilder och beskrivning kommer inom kort), och jag och pappa satte upp massor av krokar och hängare i stallet. Nu tre dagar senare förstår jag inte hur jag någonsin klarat mig utan dem... I veckan ska jag hämta min nya jacka och mina stövlar och till helgen fortsätter jobbet med ridbanan. Känns som om vi börjar få lite mer ordning och reda på saker och ting och vardagen börjar flyta på lite bättre. I'm so happy!
   
PS. Grattis också till min fina syster som fått nytt jobb på arkitektkontor! Du är bäst! Kram! DS.  


Läst 25296 ggr Kommentarer Kommentera
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Vilken underbar vecka det har varit! Jag tar tillbaka allt jag har sagt om att det är höst. Den här veckan har det varit sommar i Skåne! Perfekt ridväder med soliga, vindstilla dagar och inte för höga temperaturer. Alldeles lagom som vi säger här i Sverige. Den här veckan är det Breeders men jag har valt att skippa det helt i år. Det är alltid kul att se på fina unghästar och träffa gamla vänner, men just i år kändes det mest som ytterligare ett stressmoment att komma iväg. Lite tråkigt är det att jag missar konstutställningen där mina vänner Christine Kwarnmark och Sara Silvferberg båda ställer ut sina vackra tavlor med hästmotiv. Jag har faktiskt en tavla av varje konstnär här hemma.

Konstnär Sara Silfverberg

Den här sagolikt vackra blyertsskissen föreställande beridarna på spanska rikskolan fick jag av Sara i födelsedagspresent för många år sedan. Kan det ha varit 2005?

Konstnär Christine Kwarnmark

Och den här underbara målningen fick jag i bröllopspresent av Christine förra året. Den pryder nu väggen i vårt vardagsrum!

Jag såg i alla fall att det gått bra för Domingos uppfödare Carin på Ugglarps Stuteri som med sin uppfödning, (nu ägd och riden av Rose Mathisen) hingsten Heston for U fick 98,500% i 4-års klassen! Inga dåliga poäng precis! Grattis Carin! 

Här hemma har det mer varit fotboll på tapeten eftersom maken spelade seriefinal idag. 6-1 till Kulladal FF som därmed vann serien och går upp i div 3 nästa säsong. Grattis älskling!!! För min del innebär det att jag får ha min man hemma lite mer, nu när det blir speluppehåll och förhoppningsvis kommer vi få lite mer fart på det där byggandet... 

Mina föräldrar har ju varit här i veckan så vi har hunnit få massor av saker gjorda - utan att jag har behövt dela mig på två och stressa runt som en tok. Så skönt! Dom har bland annat hjälpt mig beskära vinbärsbuskarna, rensa rabatterna, klippa gräset och mycket annat smått och gott. Bara en sån lyx som att kunna komma in från stallet till en färdiglagad och framdukad lunch! Wonderlovely! Jag har också hunnit storhandla och så har jag lämnat in mina ridstövlar för att laga dragkedjan och min väst som behövde lagas i ena sömmen - kort och gott sådant som jag velat få gjort ett bra tag nu, men inte hunnit med.

Igår filmade mamma när jag red Ferdinand. Så kul att se honom utvecklas! Vi ska åka och träna för Kerstin André på tisdag. Första träningen sedan flytten och det ska bli så himla roligt! Jag rider som sagt nästan bara på fältet nu när vädret tillåter. Det har varit jättebra för hans galopp. Jag har jobbat mycket med dynamiken i galoppen och övat på att minska från korta, kvicka språng till längre, rundare språng. Det ska bli kul att höra vad hon tycker om honom nu.  I början av året var mitt mål att kvala med honom till Breeders, men de planerna la jag ned ganska omgående när vi köpte gården. Och det är jag väldigt glad för nu. Det hade bara blivit stressigt och antagligen slutat i pannkaka. Han har varit relativt sen. Han reds i sent och har varit extremt superkänslig och lite bakskygg. Länge kunde/ville jag inte sätta någon press på honom utan bara "mys-red" med målet att han skulle bli lugn och trygg och känna förtroende för mig som ryttare. Men det senaste året har han gjort enorma framsteg och i dagsläget är det nästan så att jag ibland glömmer bort att han bara är fem år. Jag får påminna mig då och då.

Idag har vi, förutom att skruva upp en hängare till vattenslangen (och träna hästar), varit på ute på en liten shoppingtur på bland annat Hööks och Biltema (man vet att man bor på landet när man tycker att det är årets happening att åka till Hööks i Helsingborg...). Jag har shoppat lite praktiska saker till sadelkammaren! Nu ska här bli ordning och reda! Flera krokar, täckeshängare m.m. Jag har också köpt en ny snygg nosgrimma till Ferdinand. Så vi kan vara snygga när vi ska träna för Kerstin! Jag har hittills haft en remont grimma på honom. Tycker det är rätt bra på unghästar. Men det ÄR ju snyggare med en aschengrimma. Eller hur? Jag hittade också ett snyggt och super duper gosigt pannband - till mig! Det är stickat, grått och fodrat med vitt mjukt "ludd". Jag har också beställt en jacka eftersom min gamla vinterjacka gick sönder förra året. Dom hade den dock inte hemma i min storlek, men det kommer in i mitten av nästa vecka. Det är en mörkblå, midjekort Spooksjacka i lite enklare modell som jag gillar skarpt! Till vintern tänkte jag köpa mig en mörkblå täckkjol som jag kan ha när jag håller lektioner eller när jag rider ut om det är riktigt kallt. Det blir nog kanon. När jag jobbade i Tyskland investerade jag i ett par fleecefodrade, vinterridbyxor i softshellmaterial. Dom är såååå varma! Jag behöver inte ens långkalsonger under! Man klarar sig utan köldskador ända ned till minus fem grader! Helt outstanding! Men om man står still utomhus (eller i ridhus) i ett par timmar, som man gör när man har lektioner, så räcker de inte till. Då är en täckkjol bra. Ni kan se mina fynd upp i bildspelet. 

Imorgon ska vi som sagt fortsätta jobbet med dräneringen och ridbanan, och så ska jag sätta upp alla mina nya krokar och hängare i stallet och sadelkammaren! Det kommer att bli så fint!


Läst 23854 ggr Kommentarer Kommentera

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.