Stalldrömmar - Shoppingrunda och mys på gården!
OKT
03
2015

Shoppingrunda och mys på gården!

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Vilken underbar vecka det har varit! Jag tar tillbaka allt jag har sagt om att det är höst. Den här veckan har det varit sommar i Skåne! Perfekt ridväder med soliga, vindstilla dagar och inte för höga temperaturer. Alldeles lagom som vi säger här i Sverige. Den här veckan är det Breeders men jag har valt att skippa det helt i år. Det är alltid kul att se på fina unghästar och träffa gamla vänner, men just i år kändes det mest som ytterligare ett stressmoment att komma iväg. Lite tråkigt är det att jag missar konstutställningen där mina vänner Christine Kwarnmark och Sara Silvferberg båda ställer ut sina vackra tavlor med hästmotiv. Jag har faktiskt en tavla av varje konstnär här hemma.

Konstnär Sara Silfverberg

Den här sagolikt vackra blyertsskissen föreställande beridarna på spanska rikskolan fick jag av Sara i födelsedagspresent för många år sedan. Kan det ha varit 2005?

Konstnär Christine Kwarnmark

Och den här underbara målningen fick jag i bröllopspresent av Christine förra året. Den pryder nu väggen i vårt vardagsrum!

Jag såg i alla fall att det gått bra för Domingos uppfödare Carin på Ugglarps Stuteri som med sin uppfödning, (nu ägd och riden av Rose Mathisen) hingsten Heston for U fick 98,500% i 4-års klassen! Inga dåliga poäng precis! Grattis Carin! 

Här hemma har det mer varit fotboll på tapeten eftersom maken spelade seriefinal idag. 6-1 till Kulladal FF som därmed vann serien och går upp i div 3 nästa säsong. Grattis älskling!!! För min del innebär det att jag får ha min man hemma lite mer, nu när det blir speluppehåll och förhoppningsvis kommer vi få lite mer fart på det där byggandet... 

Mina föräldrar har ju varit här i veckan så vi har hunnit få massor av saker gjorda - utan att jag har behövt dela mig på två och stressa runt som en tok. Så skönt! Dom har bland annat hjälpt mig beskära vinbärsbuskarna, rensa rabatterna, klippa gräset och mycket annat smått och gott. Bara en sån lyx som att kunna komma in från stallet till en färdiglagad och framdukad lunch! Wonderlovely! Jag har också hunnit storhandla och så har jag lämnat in mina ridstövlar för att laga dragkedjan och min väst som behövde lagas i ena sömmen - kort och gott sådant som jag velat få gjort ett bra tag nu, men inte hunnit med.

Igår filmade mamma när jag red Ferdinand. Så kul att se honom utvecklas! Vi ska åka och träna för Kerstin André på tisdag. Första träningen sedan flytten och det ska bli så himla roligt! Jag rider som sagt nästan bara på fältet nu när vädret tillåter. Det har varit jättebra för hans galopp. Jag har jobbat mycket med dynamiken i galoppen och övat på att minska från korta, kvicka språng till längre, rundare språng. Det ska bli kul att höra vad hon tycker om honom nu.  I början av året var mitt mål att kvala med honom till Breeders, men de planerna la jag ned ganska omgående när vi köpte gården. Och det är jag väldigt glad för nu. Det hade bara blivit stressigt och antagligen slutat i pannkaka. Han har varit relativt sen. Han reds i sent och har varit extremt superkänslig och lite bakskygg. Länge kunde/ville jag inte sätta någon press på honom utan bara "mys-red" med målet att han skulle bli lugn och trygg och känna förtroende för mig som ryttare. Men det senaste året har han gjort enorma framsteg och i dagsläget är det nästan så att jag ibland glömmer bort att han bara är fem år. Jag får påminna mig då och då.

Idag har vi, förutom att skruva upp en hängare till vattenslangen (och träna hästar), varit på ute på en liten shoppingtur på bland annat Hööks och Biltema (man vet att man bor på landet när man tycker att det är årets happening att åka till Hööks i Helsingborg...). Jag har shoppat lite praktiska saker till sadelkammaren! Nu ska här bli ordning och reda! Flera krokar, täckeshängare m.m. Jag har också köpt en ny snygg nosgrimma till Ferdinand. Så vi kan vara snygga när vi ska träna för Kerstin! Jag har hittills haft en remont grimma på honom. Tycker det är rätt bra på unghästar. Men det ÄR ju snyggare med en aschengrimma. Eller hur? Jag hittade också ett snyggt och super duper gosigt pannband - till mig! Det är stickat, grått och fodrat med vitt mjukt "ludd". Jag har också beställt en jacka eftersom min gamla vinterjacka gick sönder förra året. Dom hade den dock inte hemma i min storlek, men det kommer in i mitten av nästa vecka. Det är en mörkblå, midjekort Spooksjacka i lite enklare modell som jag gillar skarpt! Till vintern tänkte jag köpa mig en mörkblå täckkjol som jag kan ha när jag håller lektioner eller när jag rider ut om det är riktigt kallt. Det blir nog kanon. När jag jobbade i Tyskland investerade jag i ett par fleecefodrade, vinterridbyxor i softshellmaterial. Dom är såååå varma! Jag behöver inte ens långkalsonger under! Man klarar sig utan köldskador ända ned till minus fem grader! Helt outstanding! Men om man står still utomhus (eller i ridhus) i ett par timmar, som man gör när man har lektioner, så räcker de inte till. Då är en täckkjol bra. Ni kan se mina fynd upp i bildspelet. 

Imorgon ska vi som sagt fortsätta jobbet med dräneringen och ridbanan, och så ska jag sätta upp alla mina nya krokar och hängare i stallet och sadelkammaren! Det kommer att bli så fint!

taggar


liknande webbartiklar


Läst 19730 ggr


(Logga in för att skriva en kommentar)

Fler inlägg

NOV
09
2020

Ja, lite så känns det just nu! Byggarna har åkt och plötsligt är det väldigt tyst här på gården... Ingen betongblandare som går. Ingen som kapar skalblock, ingen radio som dunkar i bakgrunden och ingen slaghammare som hackar i sockeln...  Det har varit några extremt fullspäckade, stressiga veckor! Men nu står boxarna där och vi är så nöjda!!! 

Jag önskar jag kunde skriva att nu är allting färdigt och vi kan flytta in hästarna, men riktigt så enkelt är det inte. Dels för att bygget måste godkännas av Länsstyrelsen innan vi kan börja använda det. Och dels för att vi faktiskt inte är riktigt färdiga. Vår elektriker (dvs svärfar) ska dra färdigt elen, och sätta upp den sista belysningen. Och sen ska vi få upp vattenkoppar och  nya vattenledningar, krubbor och fönstergaller. Det kommer vi att göra själva. Och så ska det städas! Det blir väldigt mycket skräp och bråte när man bygger! Trots flera rundor till tippen så har vi minst 10-15 sopsäckar med tomma betongpåsar, en massa spillvirke och delar av block som inte är lönt att spara mm mm. För att inte tala om alla tomma pallar som ska köras iväg och lämnas in! 

Och apropå pallar så måste jag ge en eloge till vår palltruck som vi köpte i våras! Det kan vara århundradets bäst köp! Vilken nytta vi haft av den både innan och under bygget!!! Så står ni och tvekar om ni behöver en truck eller inte så är mitt tips! Gör det! Köp palltrucken! Ni kommer inte att ångra er. Den har gått varm de här senaste veckorna och verkligen förtjänat sitt uppehälle. Men hur som helst - lite el, lite städning och lite vatten, och sen har vi ett användbart stall med 12 boxar! Amazing! 

Under våren kommer vi sen att färdigställa sadelkammare och gödselplatta. I sadelkammaren ska det röjas (just nu används det som verkstad), och sen ska det målas. Det kommer att behövas någon extra täckande specialfärg om vi inte ska behöva måla 20 lager. Man har tidigare haft en vedpanna i det utrymme som ska bli sadelkammare och både väggar och tak är missfärgade av år av sot. Jag tror det blir vita väggar och mörkare golv. Kanske grått. I mitt drömstall så har vi klinker på golvet, men det är tveksamt som det ryms i budgeten tyvärr. Men visst hade det varit såå snyggt? Terracottaklinkers, vita putsade väggar och ljusgrå garderober! Kan ni se det framför er? 

Gödselplattan ska gjutas på baksidan av stallet och kommer bli en rejäl pjäs på 180 kvadratmeter (12m*15m) och ca 360 kubikmeter. Jordbruksverket räknar med att en häst i genomsnitt producerar 1,2 kubik gödsel/månad. Det är ju ett genomsnitt så jag tänker att jag som har stora hästar och som mockar petigt och strör med halm kanske får räkna med ca 1,5 kubik istället. 1,5 kubik bajs * 12 hästar = 18 kubik bajs/månad (det låter lite lite - tycker ni inte det?). På ett år blir det 216 kubik. Sen vill jag ju kunna slänga även sånt som lite mögligt hösilage och kanske lite ogräs och dylikt. Jag tror jag kommer ha goda marginaler. Men det finns ju ingen värre än en underdimensionerad gödselplatta! Så det blir nog bra. Men det projektet väntar vi alltså med till vädret blir lite mer gynnsamt för arbete utomhus. 

Det sista som ska färdigställas är de tre serviceutrymmena - tvättrum, foderkammare och förråd.  

Men precis just nu ska vi bara njuta ett litet tag av att vi har ett sprillans nytt stall med 12 boxar och en spolspilta, och det blev precis så fint och bra som vi hade hoppats! Eller vad säger ni? Följ oss gärna på vår Instagram.


Läst 12610 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
30
2020
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Många väljer att bygga boxar i skalblock - så även vi! Det finns många fördelar. Det är stabilt och håller för både sparkar och kliande rumpor. Det går inte att gnaga på och klarar av kiss och bajs och fukt utan att förstöras. Och så är dom snygga! Både att ha "råa" eller om man vill putsa och måla. Dessutom är de billigare än de flesta andra alternativ om man väljer de minsta skalblocken på 15cm (dels blir skalblocken billigare, men framför allt så går det åt mindre armering och mindre betong för att fylla blocken). Det blir alltså billigare att bygga med 15cm skalblock än t.ex. med lecablock i samma storlek eftersom det går åt mer armering och murbruk till sådana. Dessutom går lecablocken sönder om hästarna sparkar i väggen.

Våra skalblock kommer från Ottossons Cementvaror

Nu har vi ju tagit hjälp av byggare för att mura upp våra mellanväggar (och det i sig blir tips nr 1 om man ska göra många boxar - ta hjälp! Det tar så mycket mer tid än man tror, och det är alltid nåt som strular! Det är ju ganska få av oss som enkelt kan frigöra en 300-400 timmar bara sådär. Ska man jobba på kvällar och helger får man hålla på i åratal), men vi har ändå snappat upp några tips och trix på vägen som jag tänkte dela med mig av här till alla er som tänker ge er på att mura själva. 

Eftersom vårt gamla betonggolv i ladan är väldigt ojämt var det första som gjordes efter att man mätt och markerat noga med laser vart boxarna skall vara, att gjuta upp en liten, liten sockel för att jämna till och loda av. Den är på de flesta ställen bara 2-3 cm hög, men förstås högre på de ställen golvet är lågt och på sina ställen bara 1 cm där golvet är högt. Man blandade relativt torr betong som sedan lades i en mall gjord av två  långa reglar. Formade till och lodade av och sen vidare till nästa. Armeringsjärnen var då redan borrade ned i golvet för maximal stabilitet. Två 10mm järn horisontalt i varje skalblock, och sen ett (eller två som skarvas) horisontellt. Dessa fästes också in i ytterväggen för maximal stabilitet. 

För att få blocken att ligga still när man sen börjar stapla dem har de använt cellplastlim emellan. Detta är inget måste, men det gör att man kan stapla fler rader på höjden innan man fyller med betong, och man slipper svära över block som flyttar sig när det väl blir dags att fylla. I fogarna mellan block och vägg, speciellt vid socklar och ställen där det var lite svårare att passa in blocken, har man använd fogskum för utomhusbruk för att täta så att inte betongen flyter ut. Varje rad som läggs lodas av i alla plan och om något är snett så använder man små kilar av plast eller trä (som sen tas bort) för att få väggarna i lod. För att få en snygg rak linje i framkant har man fäst en bräda som man murar emot. 

Om man vill "forma" som väggar med t.ex. en fin rundning (som vi har gjort) eller en våg eller liknande som man brukar ha, kan man göra det med vinkelslip efter att betongen torkat minst 2 dagar.  

Följ bygget på vår Instagram. 


Läst 21803 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
22
2020

Ja, ni läste rätt!! Tro det eller ej, men nu byggs det boxar här på gården!!! Efter ytterst många om och men så är det äntligen dags! Från början var planen att bygga allt själva. Alla 12 boxar, sadelkammaren, foderrum, tvättrum, förråd, spolspilta osv. Men efter ungefär två års tid och ganska små framsteg insåg vi att vi måste ha hjälp. Om man ska bygga själv behöver man helt enkelt ha mer tid över än vad vi har haft. Och/eller kanske lite mer förhandskunskaper och erfarenhet av bygge? Det hade ju inte skadat i alla fall...

Efter det har det av olika anledningar dröjt ytterligare tre år innan vi äntligen har kunnat börja bygga. Det har varit ekonomi (när man bygger bör man antingen ha massvis med tid - eller massvis med pengar. Vi har inte haft någotdera!), och så har vi blivit föräldrar till världens bästa lilla kille. Och nu senast var det alltså Conronapandemin som satte käppar i hjulet med försening av boxfronter som resultat. 

Men sen i måndags är vi alltså igång och bygger!!! Tanken var ju att den här bloggen skulle handla om "hur man bygger ett stall". Men den här veckan har vi känt oss mer som experter på "hur man INTE bygger ett stall.... Vi har haft allmän tidsbrist i flera veckors tid vilket gjort att vi inte är ens i närheten av så förberedda inför byggandet som vi hade velat vara. Bland annat så misslyckades vi med att beställa betong, armering och expanderbultar i god tid (expanderbultarna används för att fästa boxfronterna i betonggolv och väggar). Detta har lett till att vi har fått köra skytteltrafik till bygghandeln för att hämta betong och armering. Eftersom vi redan gjort en beställning vill vi ju inte hämta för mycket - samtidigt som vi inte vill att våra byggare ska stå tomhänta och inte ha något att göra. Så det har blivit en hel del resor fram och tillbaka. Lägg sen till alla oväntade småköp och några rundor till tippen, så kan ni tänka er hur kaosartad den här veckan har varit! Men nu kommer lastbilen med varorna imorgon bitti och vi kan andas ut litegranna. Ottsonons Cement Varor har redan varit här under gårdagen och lämnat av ett sista lass med skalblock så det räcker till alla boxar och spolspilta. 

Och precis nu när jag sitter och skriver detta så kommer dom in och undrar om jag kan köra och köpa en ny mejsel till en borrhammare innan jag hämtar på dagis... Så det betyder att jag får avrunda detta inlägg pronto!

Ni kan följa bygget på vår facebooksida Örstorp Gård AB, och/eller på vårt nystartade Instagramkonto!


Läst 30054 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Stalldrömmar »Stalldrömmar

I den här bloggen får du följa med Marie Mellberg och henns stora bygg- och renoveringsprojekt. Målet är att skapa ett riktigt drömstall.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen


Maries senaste
Arkiv