SIHS-2013-kollen

SIHS 2013

Här samlar vi allt från Stockholm International Horse Show 2013. Nyheter, resultat, bilder och mycket mer.


DEC
01
2013

Stjärnornas hoppning: Rickard Olsson vann igen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Årets upplaga av Stjärnornas hoppning kändes faktiskt riktigt kontrollerad och välavvägd, bortsett från några pulshöjare. Till exempel när Ola Selmén bestämde sig för att den där buggtävlingen han vann på gymnasiet inte skulle vara den enda tävling han vunnit i sitt liv.
- Jag gav full macka för att jag skulle vinna, men i nästa sekund kändes det som att jag bankade på hos Sankte Per, förklarade Ola på presskonferensen efter klassen.

  
Även om Ola kände att han såg döden i vitögat för en sekund så är det ändå imponerande vilka stjärnor vi har, vilket mod och framför allt - vilken balans de besitter!
Visst, Sara Varga var också så rädd att hon nästan började gråta innan klassen startade och Magdalena Graaf utbrast "Jag tror jag kissade på mig nu" direkt efter sin ritt, men alla genomförde sina ritter och uppnådde målet.
De hade pubilkens fulla stöd och hela arenan hejade på när musiken dånade ut ur högtalarna under ritterna.
  
Han kom, han sågs och han segrade, så skulle man kunna beskriva Rickard Olssons runda tillsammans med den otroligt rutinerade valacken Clinton.
- Det är ju läskigt att gå ut först, vi har umgåtts här hela dagen och har gjort varandra nervösa. Och så ska man starta först, berättar en lättad Rickard på presskonferensen.
Men han kommer i alla fall ihåg något från sin ritt inne på banan - det gör nämligen inte Zara Larsson som kom på andra plats med D-ponnyn Rasmus.
- Jag kommer inte ihåg någonting, man bara åkte med och sen var det slut, konstaterade hon.
  
Den mest förvånade av dem alla är vinnaren av stilhoppningen, Nicke Borg.
- Jag har trott att folk driver med mig när de har sagt att jag har talang, erkänner han.
Sissela Benn var frustrerad på presskonferensen, hon ville att hela tävlingen skulle gå en vända till.
- Jag tyckte att det gick bra, men det är störigt att jag inte vann. Kan inte alla sitta kvar på sina platser så att jag får rida igen?, undrade hon.
Nästan alla stjärnor räcker upp handen när Hippson frågar om de kommer fortsätta rida efter detta. De konstaterar att man lätt blir hästbiten, då finns det ingen väg tillbaka.
  
Vinnarhästen Clinton kommer nu att få njuta av sin pension hemma på Fornboda Gård utanför Stockholm. Han har ställt upp för Rickard under två år, även om han inte går i högre gångart än trav hemma på träningen.
- Han gillar inte att träna med mig, det är onödigt för på tävling är det mycket roligare. Då galopperar han, säger en nöjd Rickard, som lovar att åka och hälsa på Clinton vid jul med morötter - precis som han gjorde förra året. 

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget!

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 96068 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Söndag: Tomas vann VC-körningen


Skärmdump från SVT.

  

Åh, vad roligt, det blev två svenska världscupsegrar när Globen tackades av! Tomas Eriksson vann fyrspannskörningen med slutresultatet 237,56 - vilket ger honom tio världscuppoäng.

  

Här ser du ett långt inslag från SVT om vinsten:

Här intervjuar SVT Tomas om tävlingen:



Läst 94630 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Bildspel: Peders vinster är ingen slump


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Helgens mest framgångsrika svenska ryttare är utan tvekan Peder Fredricson, som ni säkert har hört i rapporteringarna härifrån Ericsson Globe. Men vad ingen hör och väldigt få ser är hur Peder fokuserar innan sin tävlingsstart.
  
Det är en av fördelarna med att jag får vara bakom kulisserna på de stora tävlingarna, jag kan se och lära. Visste ni att Peder är en av de ryttare som tillbringar längst tid inne på banan vid bangången? Han stegar upp avstånd, skriver ner antal galoppsprång på sin lapp och går banan en vända till.

  
För ett år sedan frågade jag Lisen Bratt Fredricson om vad det är för lapp Peder har i fickan. Hon förklarade att han skriver anteckningar om avstånd och eventuella vägar för omhoppningen. Jag trodde då att lappen var en engångsföreteelse, men i helgen ser jag samma mönster.

  
Lisen gav mig en gång i tiden rådet att komma väl förberedd, då blir nervositeten mindre och fokuseringen lättare. Peder har i helgen motiverat mig till att bli ännu mer förberedd inför tävlingsstarten, jag hoppas att jag via detta inlägg kan motivera er till samma sak.

 

Ta er tid att stanna till, memorera banan med stängda ögon, se er själva rida bra och felfritt.

  
Missa inte bildspelet med Peder innan tävlingsstarten!

Här kan du läsa om Peders framgångar inne på banan.
 
Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 96737 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Nordic Challenge: Ben Maher tog hem bilen



Ben Maher avrundar tävlingen med att vinna bilen, innan han skyndar till flygplatsen för att åka hem.
  

Ericsson Globe har stått som värd för sin sista sista internationella hoppning, Nordic Challenge. Med fullsatta läktare blev den sista stora hoppningen en fartfylld klass som bjöd på spänning. När svenskarna rev ropade hela arenan "neeeej", och när Ben Maher klarade de svåraste hindren suckade alla "neeej". Dock fick Ben stora applåder när han gick i mål. För snygga rundor, det levererade han!
  
Det var fem ryttare som red denna tidhoppning i två omgångar, där felen från båda omgångarna räknades. Snabbast gick det för vår svenske Jens Fredricson som med Lunatic fullkomligt flög över alla distanser och hinder (utom ett, som revs). Ekipaget slutade på 4 fel totalt med den imponerande tiden 32,61 sekunder.
 


Lunatic kom in, var snabb och fick våra hjärtan att smälta lite extra.
  

Ben Maher gick ut sist i klassen och visste att det enda han behövde göra var att rida en felfri runda. Hans tid blev 40,34 sekunder, det vill säga nästan 7,5 sekunder långsammare än Jens, men Aristo Z var inte i en enda bom.
 

Bilen gick till Storbritannien eftersom Ben var ensamt felfri i båda rundorna. På tredje plats kom mannen som redan haft sin största framgång denna helg. Alltså vinnaren av Top Ten-finalen, Daniel Deusser, som här red Domingo. Han hade 4 fel och tiden 33,88.

 


Daniel Deusser har haft en riktigt bra helg, som avrundades med en tredjeplats.
 
Fullständigt resultat 


Läst 25534 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Söndag, Estrid ponnybäst: ”Jag bara njöt”



  
Under tidig söndagskväll avgjordes Prins Carl Philips Pris i Globen, det vill säga den prestigefyllda ponnyhoppningen. Vann gjorde 15-åriga Estrid Jonsson från Djursholm på nioåriga ponnyn Munsboro Mourinho. Och snacka om att hon var glad!



Munsboro Mourinho såg stensäker ut runt hela banan!


- Det här har varit drömmen ända sedan jag började på ridskola, att få rida i Globen. Det är det roligaste jag har gjort, jag bara njöt, säger hon med ett stort leende.

Estrid berömmer dessutom sin fina ponny.
- Jag kan verkligen lita på honom, han har aldrig stannat.


Wow, jag vann verkligen!



Mamma följde med in på banan och applåderade samtidigt som hon kämpade mot glädjetårarna.

Fullständigt resultat


Läst 17494 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Dagens detalj: Stjärnklart vid ponnygaloppen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Hippson sprang ikapp ponnyerna efter gårdagens Shetland Steeple Chase, vi var bara tvugna att visa er läsare hur fina ryttarna hade gjort ponnyerna inför klassen.

När vi frågade högt i gången om någon ville ställa upp på bild radade ryttarna upp sig, självklart ville de visa hur kreativa de har varit. Det var kanske svårt att se från läktarplats, men de har verkligen lagt ner tid och tanke på sina kreationer.


Läst 18338 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Söndag: Snubblande nära en fullträff



Vid sidan av fina poäng fick Tinne Vilhelmson Silfvén en puss av huvuddomaren Gustaf Svalling.
   

Trots ett par snubblingar i kürprogrammet höll Tinne Vilhelmson Silfvén för favorittrycket, hon vann världscupen i Globen på fina 81,950 procent. På andra- och tredjeplatsen var det ombytta roller mot i går, Edward Gal knep silverplatsen framför sambon Hans Peder Minderhoud.
  
Tinnes Don Auriello snubblade till i den första travökningen, men hittade snabbt balansen.
- Jag var så nöjd i går och han kändes lika fin i dag på framridningen. Så red vi in och han snubblade i första längningen, då kan man bli lite osäker och undra ”är han inte så fin som det känns?”. Men det var han, han kom tillbaka direkt, säger Tinne.
Senare under programmet kom det två snubblingar till, varför kan matte bara spekulera i.
- Hästar som rör sig så här stort kan lätt bli lite rädda för sig själva när en sådan sak händer. Och då är risken större att det sker igen.
Hur som helst, det blev inga stora poängavdrag för snubblingarna och i övrigt gick ”Anton” alldeles lysande. Tinne fick därmed rejsa runt i Globen i vinnarbilen, om den ska behållas eller inte vet hon inte ännu.
- Jag är så lyckligt lottad att jag precis har börjat köra bilen jag vann här förra året. Vi får se…
   
Fortfarande lite spänd
Edward Gal berättar att han hade en bättre känsla med Glock’s Voice i dag jämfört med i går.
- Han var fortfarande lite spänd, men med kür kan man välja linjer som passar hästen på ett annat sätt.
Hans Peter Minderhoud är lika nöjd med Romanov som i går, de båda ritterna i Globen är de bästa han fått till hittills på hingsten.
- Han var verkligen med mig. Tyvärr hade jag två små missar i bytena men det tar jag själv på mig. Jag ville så gärna ha den där bilen så jag gasade på i stället för att samla lite mer…
Hippson frågar Hans Peter vad han tycker om Tinnes Don Auriello.
- Jo, han är okej (skratt). Skämt å sido, han är jättefin. Framför allt är sättet Tinne rider honom på väldigt bra, han är perfekt i ramen och en sann ”happy athlete”.
 
Text & foto: Anki Yngve 

    

Fullständigt resultat
 
 

"Anton" har en fantastiskt luftig trav.
 

Tinne säger hej till publiken.
 

Team Lövsta på framridningen inför Tinnes ritt.
 

På framridningen sker också SVT:s intervjuer, här med Patrik Kittel och hans hustru Lyndal.
 

Hans Peter Minderhoud på Romanov, treor i dag. 

  
Se Tinnes ritt via SVT Play-klippet nedan:




Tinne sammanfattar helgen med att konstatera att det nästan är som en saga:

Även FEI-tv intervjuar Tinne efter vinsten:


Läst 16781 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Angelica: ”Det känns tråkigt och jobbigt”



  
Söndagens Stockholm Grand Prix var sista gången Angelica Augustsson och Mic Mac tävlade ihop på svensk mark. De tog en fin andraplacering – och på presskonferensen efteråt kom tårarna.
   
- Jag har försökt hela helgen att inte tänka på att det är sista gången. Alla frågar hela tiden hur det känns. Och nu efter rundan har det varit jobbigt…
I publikens ögon såg kanske Mic Mac het ut under GP-klassen, men enligt Angelica var hon ovanligt behärskad.
- Stark och svår är hon alltid, hon har varit vild sedan hon var ung. Det enda jag kan göra är att hålla henne så lugn det bara går när jag värmer upp.
Vem bestämde tempot i dag, det gick ruskigt fort i omhoppningen?
- Vi brukar bestämma det ihop, jag tycker att jag hade ganska mycket kontroll. Jag behöver inte göra så mycket extra för att hon ska gå fort, hon gör det naturligt och tappar ingen tid över hindren. Det är en stor fördel i omhoppningar.
Det här var alltså sista framträdandet för ekipaget i Sverige, och i Frankfurt före jul blir det hejdå på riktigt.
- Just nu känns det tråkigt och ganska jobbigt…
  
100 procent ridning
Att Angelica flyttar till sin nya arbetsgivare beror på att hon vill utvecklas ytterligare.
- Där kommer jag att kunna satsa ännu mer på mig själv, jag behöver inte ha elever eller kunder. Det kommer till 100 procent att handla om min egen ridning.
Kvaliteten på hästarna är dessutom generellt högre på det nya stället.
- De satsar mer mot mästerskap. Egentligen är det mest tur att jag har haft Mic Mac att rida hos Dietmar. Eftersom hon är så svår har hon sålts och kommit tillbaka. Det är ett försäljningsstall, hade hon varit ”normal” hade hon inte stannat kvar.
Vilka hästar Angelica kommer att få rida i Belgien är inte helt klart ännu.
- De har pratat om vissa hästar till mig, men jag vet att mycket kan hända i den här världen. Jag börjar den tredje januari och får se då. De har väldigt fina hästar, även om ingen av dem är Mic Mac…   
 

Sista prisutdelningen i Globen. 
 
Text & foto: Anki Yngve 


Läst 19774 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Peder vann meetingbilen – Mic Mac tvåa i sitt farväl



  
Det var en riktigt spännande omhoppning som avgjorde Stockholm Grand Prix, den största hoppklassen i Globen. Alla satsade men bara Gerco SchröderCallahan var nolla, därmed vann han klassen och segerbilen. Framför Angelica AugustssonMic Mac som var klart snabbast, men som fick en oturlig rivning. Vilken final på deras sista gemensamma framträdande i Sverige!
I samaband med prisutdelningen delades också meetingbilen ut till Peder Fredricson
 
Har utbildats av Jens
Gerco Schröder var så klart väldigt nöjd med Callahan, som tidigare reds och utbildades av Jens Fredricson.
- Jag hade en väldigt bra känsla och min häst hoppade väl, han är inte så erfaren på den här nivån.
Hur långt hingsten kan gå vågar han inte spekulera i.
- Om han blir min nya London (OS-silverhästen, reds anm.) kan jag inte säga, men det är en häst med väldigt många kvaliteter. Han behöver lite erfarenhet bara, så får vi se.
  
Fantastisk avslutning
Angelica Augustson är mycket nöjd med Mic Mac, samtidigt som hon är nedstämd av att det här var sista gången de tävlade ihop i Sverige. Ytterligare en internationell start kommer det att bli, men vid årsskiftet byter Angelica arbetsgivare och en annan ryttare tar över det egensinniga stoet.
- Min häst hoppade fantastiskt. Det var en riktigt lugn första runda för att vara hon. Andra rundan hoppade Mic Mac också bra, jag visste att vi var snabba och tänkte kosta på mig att gå på sju galoppsprång till näst sista hindret. I efterhand var det fel beslut, det var där vi rev.
  
"Ibland har man bra flyt"
Peder Fredricson får givetvis frågan hur han kan vara så bra just nu – fyra segrar på en helg!
- Det är många faktorer som spelar in, ibland har man bra flyt. Mina hästar har blivit äldre och är i bra form, jag har bra hästägare, bra hästskötare, bra tränare…
Just hästägarna, alltså Astrid Ohlin samt sponsorn H&M, vill han lyfta fram lite extra.
- Astrid har jag samarbetat med i ungefär 15 år och H&M i tio. Jag är jätteglad att jag har bra hästägare som satsar.
Peders mesta segerhäst den här helgen, Sibon, är nio år och inhandlades i Arezzo för två år sedan.
- Astrid var också där och vi beslutade oss för att köpa honom, han var en väldigt lovande unghäst då. Sedan dess har han följt sin kurva bra, att han vinner nu beror på att han har blivit äldre och har fått mer rutin.
Till VM nästa år är det dock Cash In som är tilltänkt. Han har mest rutin och har kommit lite längre i sin utveckning.
  
Apropå "cash in" – hur mycket har du cashat hem den här helgen?
- Ja, två bilar … och så lite pengar.
Peder berättar att han har kontrakt med hästägarna som reglerar vem som får vad av det som dras in.
- Jag får sätta mig ner med dem och reda ut vem som ska ha vad.
Ett angenämt problem med andra ord. Och Peders son Hjalmar, som sitter framför mig på presskonferensen, viskar till mamma Lisen apropå vinnarbilarna:
- Mamma, nu behöver du ju inte åka taxi till flyget!

    
Fullständigt resultat 



Gerco på Callahan, som är utbildad av Jens Fredricson.
 

Vilken helg Peder har haft!
 

Ärevarv i full karriär.
 

Sonen Hjalmar Fredricson fick hålla pappas stora bilnyckel på presskonferensen.
 
Text & foto: Anki Yngve 


Läst 19011 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Glädjen vill aldrig ta slut på sociala medier


Hippson tittar över de sociala medierna och inser att glädjen är stor hos ryttare och hästskötare både på Facebook, Instagram och Twitter:

Stephanie Holmén är otroligt nöjd med Fendis prestationer under helgen i Stockholm.




Även chefen Lisen Bratt Fredricson är nöjd!


Och hur kan hon var annat än nöjd när hennes make Peder Fredricson vinner fyra klasser under helgen?




Och vi måste erkänna att Peder dominerar inte bara inne på banorna, utan även i de sociala medierna. Här är det teamkollegan Malin Baryard som uppdaterar från prisutdelningen.



Men inga hoppryttare skulle kunna ta hem priserna om inte banbyggaren gjorde sitt jobb med teamet i de korta pauserna. Här är det banbyggare Peter Lundströms fru Caroline som är stolt över sin man!


Team Lövsta med Tinne, Sara och Anton i fokus glädjs åt segern, och laddar nu inför dagens världscup, blir det vinst igen?






Edward Gal uppdaterar med starttider för fansen!




Jeanna Högberg var överlycklig med gårdagens resultat - personbästa!! 



Filip Jenå tycker att Ericcson Globe borde döpas om!




Daniel Deusser tog med sig vinnarpockalen och åkte upp i Stockholms världsattraktion SkyView för att ta bilder. 130 meter upp är Daniel "on top of the world" i dubbel bemärkelse! 


Läst 16750 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 ... 6 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.