SIHS-2013-kollen - Bildspel: Peders vinster är ingen slump

SIHS 2013

Här samlar vi allt från Stockholm International Horse Show 2013. Nyheter, resultat, bilder och mycket mer.


DEC
01
2013

Bildspel: Peders vinster är ingen slump

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Helgens mest framgångsrika svenska ryttare är utan tvekan Peder Fredricson, som ni säkert har hört i rapporteringarna härifrån Ericsson Globe. Men vad ingen hör och väldigt få ser är hur Peder fokuserar innan sin tävlingsstart.
  
Det är en av fördelarna med att jag får vara bakom kulisserna på de stora tävlingarna, jag kan se och lära. Visste ni att Peder är en av de ryttare som tillbringar längst tid inne på banan vid bangången? Han stegar upp avstånd, skriver ner antal galoppsprång på sin lapp och går banan en vända till.

  
För ett år sedan frågade jag Lisen Bratt Fredricson om vad det är för lapp Peder har i fickan. Hon förklarade att han skriver anteckningar om avstånd och eventuella vägar för omhoppningen. Jag trodde då att lappen var en engångsföreteelse, men i helgen ser jag samma mönster.

  
Lisen gav mig en gång i tiden rådet att komma väl förberedd, då blir nervositeten mindre och fokuseringen lättare. Peder har i helgen motiverat mig till att bli ännu mer förberedd inför tävlingsstarten, jag hoppas att jag via detta inlägg kan motivera er till samma sak.

 

Ta er tid att stanna till, memorera banan med stängda ögon, se er själva rida bra och felfritt.

  
Missa inte bildspelet med Peder innan tävlingsstarten!

Här kan du läsa om Peders framgångar inne på banan.
 
Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 96736 ggr

Fler inlägg

DEC
01
2013

Stjärnornas hoppning: Rickard Olsson vann igen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Årets upplaga av Stjärnornas hoppning kändes faktiskt riktigt kontrollerad och välavvägd, bortsett från några pulshöjare. Till exempel när Ola Selmén bestämde sig för att den där buggtävlingen han vann på gymnasiet inte skulle vara den enda tävling han vunnit i sitt liv.
- Jag gav full macka för att jag skulle vinna, men i nästa sekund kändes det som att jag bankade på hos Sankte Per, förklarade Ola på presskonferensen efter klassen.

  
Även om Ola kände att han såg döden i vitögat för en sekund så är det ändå imponerande vilka stjärnor vi har, vilket mod och framför allt - vilken balans de besitter!
Visst, Sara Varga var också så rädd att hon nästan började gråta innan klassen startade och Magdalena Graaf utbrast "Jag tror jag kissade på mig nu" direkt efter sin ritt, men alla genomförde sina ritter och uppnådde målet.
De hade pubilkens fulla stöd och hela arenan hejade på när musiken dånade ut ur högtalarna under ritterna.
  
Han kom, han sågs och han segrade, så skulle man kunna beskriva Rickard Olssons runda tillsammans med den otroligt rutinerade valacken Clinton.
- Det är ju läskigt att gå ut först, vi har umgåtts här hela dagen och har gjort varandra nervösa. Och så ska man starta först, berättar en lättad Rickard på presskonferensen.
Men han kommer i alla fall ihåg något från sin ritt inne på banan - det gör nämligen inte Zara Larsson som kom på andra plats med D-ponnyn Rasmus.
- Jag kommer inte ihåg någonting, man bara åkte med och sen var det slut, konstaterade hon.
  
Den mest förvånade av dem alla är vinnaren av stilhoppningen, Nicke Borg.
- Jag har trott att folk driver med mig när de har sagt att jag har talang, erkänner han.
Sissela Benn var frustrerad på presskonferensen, hon ville att hela tävlingen skulle gå en vända till.
- Jag tyckte att det gick bra, men det är störigt att jag inte vann. Kan inte alla sitta kvar på sina platser så att jag får rida igen?, undrade hon.
Nästan alla stjärnor räcker upp handen när Hippson frågar om de kommer fortsätta rida efter detta. De konstaterar att man lätt blir hästbiten, då finns det ingen väg tillbaka.
  
Vinnarhästen Clinton kommer nu att få njuta av sin pension hemma på Fornboda Gård utanför Stockholm. Han har ställt upp för Rickard under två år, även om han inte går i högre gångart än trav hemma på träningen.
- Han gillar inte att träna med mig, det är onödigt för på tävling är det mycket roligare. Då galopperar han, säger en nöjd Rickard, som lovar att åka och hälsa på Clinton vid jul med morötter - precis som han gjorde förra året. 

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget!

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 96067 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Söndag: Tomas vann VC-körningen


Skärmdump från SVT.

  

Åh, vad roligt, det blev två svenska världscupsegrar när Globen tackades av! Tomas Eriksson vann fyrspannskörningen med slutresultatet 237,56 - vilket ger honom tio världscuppoäng.

  

Här ser du ett långt inslag från SVT om vinsten:

Här intervjuar SVT Tomas om tävlingen:



Läst 94629 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Nordic Challenge: Ben Maher tog hem bilen



Ben Maher avrundar tävlingen med att vinna bilen, innan han skyndar till flygplatsen för att åka hem.
  

Ericsson Globe har stått som värd för sin sista sista internationella hoppning, Nordic Challenge. Med fullsatta läktare blev den sista stora hoppningen en fartfylld klass som bjöd på spänning. När svenskarna rev ropade hela arenan "neeeej", och när Ben Maher klarade de svåraste hindren suckade alla "neeej". Dock fick Ben stora applåder när han gick i mål. För snygga rundor, det levererade han!
  
Det var fem ryttare som red denna tidhoppning i två omgångar, där felen från båda omgångarna räknades. Snabbast gick det för vår svenske Jens Fredricson som med Lunatic fullkomligt flög över alla distanser och hinder (utom ett, som revs). Ekipaget slutade på 4 fel totalt med den imponerande tiden 32,61 sekunder.
 


Lunatic kom in, var snabb och fick våra hjärtan att smälta lite extra.
  

Ben Maher gick ut sist i klassen och visste att det enda han behövde göra var att rida en felfri runda. Hans tid blev 40,34 sekunder, det vill säga nästan 7,5 sekunder långsammare än Jens, men Aristo Z var inte i en enda bom.
 

Bilen gick till Storbritannien eftersom Ben var ensamt felfri i båda rundorna. På tredje plats kom mannen som redan haft sin största framgång denna helg. Alltså vinnaren av Top Ten-finalen, Daniel Deusser, som här red Domingo. Han hade 4 fel och tiden 33,88.

 


Daniel Deusser har haft en riktigt bra helg, som avrundades med en tredjeplats.
 
Fullständigt resultat 


Läst 25533 ggr Kommentarer Kommentera




taggar



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.