Saras vardag
JAN
20
2014

Måndag och både Marco och Hedda har fått vila. Brukar oftast bli måndag som blir veckans vilodag, då jag jobbar 10-20. Imorgon däremot väntar hoppträning med Hedda. Längtar! Har förresten anmält mig till kick off i slutet på februari som klubben anordnar för oss medlemmar. Det är Jörgen Larsson som ska hålla i hoppningen och det ser jag verkligen fram emot! Tycker han är sjukt grym och rider så fint. För något år sedan i Björbäck kom jag för sent ner till tävlingen och hann bara gå grundomgången när de hade paus mitt i klassen. Jörgen gick också banan då och frågade mig något i stil med om jag hade hunnit lära mig banan. "Nä, jag hann bara gå grunden" varpå han svarade "Det brukar gå bäst då!". Det roligaste var att Hedda och jag sedan gick in i denna 120cm-klass med över 100 starter och vann. Så rätt han hade! 



Björbäck sommaren 2012 :) Hedda och jag vann även segertäcke i Björbäck 2013. Det går alltid bra för mig och hästarna på den tävlingsplatsen, får hoppas det blir ett bra meeting 2014 också! :)


Läst 6864 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
19
2014

Igår ville mamma låna Hedda och åka på clear-round på KRK. Jag skulle på middag och genomgång med jobbet, så kunde tyvärr inte följa med, men pappa ställde upp och skulle även vara kameraman. De hoppade en runda på 90cm och en på 100cm. Det blev felfritt bägge gånger och mamma var nöjd. Hon sa att det gick lite fort i första rundan, men annars bra. Dock krånglade pappas mobil och det blev ingen film på varken första eller andra rundan!! Så typiskt!! 

Idag hade Fredrik och jag lite besök hemma i form av Fredriks kusin, hennes sambo och deras sexåriga dotter Bella. Hon var grymt intresserad av hästarna och klappade på allihopa. Marco stod inne i stallet då jag skulle iväg på clear-round med honom senare. Jag varnade  när de skulle hälsa på honom att han kan nafsa, så man får vara lite uppmärksam. Marco var väldigt intresserad av lilla Bella och nafsade lite på oss andra, men mot henne var han så himla försiktig och snäll :) Så kul med hästar att de känner av så bra. Han skulle aldrig bita någon, men han försöker tugga i sig allt han kommer åt. Till exempel fick han tag i min ena vante som jag fick dra upp halvvägs ur halsen på honom. Man kan tro att vi inte ger honom någon mat, tokhästen..

På eftermiddagen åkte vi bort till Billdal på clear-round med Marcobus. Hade anmält till en runda på 120 cm. Idag var han verkligen from som ett lamm, både på framridning, framhoppning och inne på banan. Inte ett enda bocksprång eller bus, utan skötte sig verkligen exemplariskt på alla plan. Han kändes fin när vi hoppade fram och inne på banan blev det en felfri runda. Han var inte i en bom, men han kändes lite matt. Tror att han kan ha varit lite trött efter gårdagens dressyrpass, men han kämpade på så fint och jag är jättenöjd :) Speciellt nöjd att han skötte sig så bra överallt och inte bara inne på banan!

Här är filmen från dagens runda:


 


Läst 6226 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
18
2014

I förmiddags åkte mamma och jag till hovis och fick på Marcos sula och PG-beslag. Åkte sedan till manegen så att jag kunde rida ett ordentligt pass på honom. Nu är det knappt en månad kvar till vi ska starta vår första dressyrclear-round. Hög tid att börja träna!! Jag lärde mig programmet igår och idag red vi igenom det för första gången. Märkte direkt vilka saker vi måste träna ordentligt på! 

Marco var lugn och fin i manegen, både när det var två andra hästar där och även när de försvann. Började jobba honom i traven och gjorde en del tempoväxlingar och tränade sedan lite öppnor och skänkelvikningar. Gick sedan över till galopp och gjorde även där tempoväxlingar och övergångar till trav. 

Det svåraste är efter att vi har galopperat och sedan ska jobba vidare i trav igen, när jag sitter ner i sadeln. Då är han så inne på att galoppera så jag behöver inte ens komma åt med skänkeln utan att han fattar galopp. Det kommer bli klurigt, men vi får jobba på det.

Märkte även när vi red igenom programmet att mellangaloppen på diagonalen inte kommer bli det lättaste. Marco har så himla lätt för att byta galopp och slog om båda gångerna. Tränade lite mer på den rörelsen efter att vi ridit programmet och fick helt enkelt inte gasa på så mycket och bryta av till trav innan vi kom ut till spåret.

Blir alltså att traggla det här programmet många gånger innan start och försöka få hyfsad mellantrav utan galoppinslag och sedan mellangalopp utan byte. Skoj att ha något speciellt att träna för nu även i dressyren :)

Här är några filmklipp från när jag red Marco idag. Nu är det så kallt att jag rider med termobyxorna!

 


Läst 6294 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
17
2014

Igår åkte jag bort till manegen med Hedda och red på förmiddagen innan jobbet. Mycket galopparbete och jobbade med två små kuber som stod uppställda. Väl hemma igen när jag skulle ge hästarna hö i hagen upptäckte jag att Marco hade trampat av sig sin ena framsko, med PG-beslag och hela faderullan.. Mamma hittade den som tur var i hagen på eftermiddagen och vi har fått tid imorgon förmiddag hos hovis. Frågan är nu bara om vi kommer iväg?? Det har nämligen snöat hela natten och dagen. Fredrik och hans kompis körde fast i backen här hemma tidigare idag. Bakom den bilen var ingen hästtransport..

Vi får se om vi vågar oss ut imorgon eller inte. Hoppas att vädret är bättre, för han måste verkligen få på sig sin sko m.m.

 


Läst 6716 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
15
2014

Longerade Marco idag och red Hedda i paddocken. Den är inte helt hundra nu när det blivit kallt. Knagglig och lite halkig på sina ställen, trots broddar.. Imorgon ska jag åka till manegen!

Jag trodde Marco skulle vara lite mör i kroppen efter gårdagens hoppträning, men som sagt, han slutar då aldrig att förvåna. Han hade rejäl överskottsenergi och brallade som tusan i början. När han väl skuttat färdigt kunde han trava och galoppera lugnt i båda varven och göra lite övergångar.

Alltid när man är färdig med honom så är han from som ett lamm och hittar inte på några dumheter, men lite lek och bus blir det. Efter longering ska han ALLTID börja bita och leka med longerlinan och han kan både snurra in sig och trampa på den utan att bry sig. En annan häst (typ Hedda som är lite nervig) kan ju få lite småpanik när det är en longerlinan runt, under och mellan benen..

Skönt att han är lättroad. Här är en filmsnutt!

 


Läst 6009 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
14
2014

Vilken kille, den där Marco! Sååå fin på kvällens hoppträning med mycket gympa som förmodligen gav go' mjölksyra. Han skötte sig så jäkla bra och hoppade fantastiskt! Han kan vara sjukt jobbig att ha att göra med ibland i hanteringen, med mycket personlighet och bestämda åsikter (vilket jag också har), men när man hoppar alltså. Då vill man aldrig sluta. Helt underbar! Känner att vi passar så himla bra ihop och jag är sååå glad att jag hittade honom hos Bodinarna :) Tänk så tråkiga dagarna hade varit annars utan alla hans busstreck och tokigheter (skämt å sido, min fina Hedda hade förgyllt dem)..

Mamma sa att han hade varit helt galen i hagen idag och att hon inte ens kunde fånga in honom, så hon trodde att han skulle vara helvild på kvällens träning. Istället var han hellugn och koncentrerade sig på helt rätt saker. Ett pyttelitet bocksprång efter ena serien där han fick ta i lite över sista hindret, men det räknas inte, för det är så litet att ni knappt kommer märka det på filmen.

Jag är supernöjd med kvällens träning och Ewa var jättenöjd med Marco. Hon tror att i år blir vårat år. Låt oss hoppas att han håller sig frisk! :) 

 



Läst 5652 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
13
2014

Neeeeej. Då har snön kommit till oss också.. Blev kallt och minusgrader igår och ikväll när jag åkte hem från jobbet snöade det supermycket.. Marco har fått på sina PG-beslag med broddar och mamma var snäll och broddade Hedda runt om. Jag ska skruva i broddar bak på Marco, sedan är de rustade för vinter.

Hoppas paddocken inte blir helt dålig av snön och kylan. Har varit så skönt att kunna rida som vanligt i den.. Jag hoppade både Hedda och Rivica lite grand igår på förmiddagen innan vi åkte på Pay & Jump. Byggde upp en övning ur en av Hippsons böcker. Först fyra räcken med ett galoppsprång i mellan varje och sedan gjorde vi om till tre oxrar med ett galoppsprång. Rivica fick dock bara hoppa räckena eftersom hon hade gått clear-round dagen innan. Jag hade på hennes vanliga ploppbett och hon var bättre än i lördags, men det var fortfarande något som inte kändes helt OK. Hade velat ta henne på hoppträningen imorgon, men mamma ska tävla dressyr till helgen, så hon paxade henne till morgondagens dressyrträning. Det blir istället Marco som får åka till Ewa och hoppa. Skulle bli en del gymnastikövningar :)

Hedda var jättepigg och glad igår när jag hoppade henne! Här kommer en liten film med både Hedda och Rivicas hoppning från igår.

 


Läst 5728 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
12
2014

Idag var det Marcos tur att åka på clear-round. Idag var det Billdals Ridklubb som hade, så då passade vi på att åka dit. Vågade inte ta med honom till Kungsbacka igår, med tanke på att detta var första gången han skulle ut på "tävling" på cirka sex månader. Då är det bättre att han får åka själv så att både han och jag slipper extra bus och oroligheter när den andra hästen står i transporten.

Mamma har åkt på en förkylning, så pappa fick åka med till Billdal idag. När vi kom dit lärde jag mig banan och sedan plockade vi ut. Han fick ha sin nya utrustning från Mountain Horse idag med allt bling! Den ska bara användas på tävling, men idag var det träningstävling och jag ville se så att allt fungerade och satt bra innan vi ska ut på riktig tävling. Snygg som satan var han!!

Som väntat var han väldigt på tårna. Gick in på den lilla framridningsdelen i manegen och skrittade runt. Ibland skrittade han lugnt och ibland blev han väldigt spänd och gnäggade, trippade och gjorde några skutt. Inne på framhoppningen blev det bättre när han fick koncentrera sig på hindren. Han hoppade fint och var pigg och framåt.

Inne på banan var han också väldigt pigg och drog på på sina ställen. Vi hoppade 110cm en gång och var felfria. Riktigt nöjd att han skötte sig så bra! Var lite orolig att han kanske inte skulle komma ihåg hur man gjorde?? ;) Visst gick det lite fort och jag skulle egentligen fångat upp honom mer och "spänt bågen", men vad tusan! Har man inte varit ute på ett halvår så är det okej att gasa runt banan. Lille Marcobus!

 






Marco, 110cm clear-round :)


Läst 5938 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
11
2014

Aj då, det gick katastrof på clear-rounden idag med Rivica. Jag brukar hoppa henne på ploppbett, vilket fungerar bra. Förra veckan tog vi Marcos träns i all hast med vanligt tredelat. Det fungerade bra då, så tog det idag också. Dock dög det bara förra veckan och idag var hon inte alls tillfreds.. På framridningen gick hon hyfsat. Gjorde tempoväxlingar och hon gick trevligt, men kände dock att hon var lite stum i munnen. Då brukar det räcka att lägga på lite extra ben, så släpper hon efter. Idag blev det istället att hon bet tag i bettet och drog ut halsen. Blev jättesvårt på framhoppningen då hon varje gång vi styrde upp mot hindret bara slog sig fri och blev okontaktbar.. Hmm..

Hoppade först 110cm med två riv och sedan 120cm med två riv. Brukar alltid få till trevliga distanser med Rivica, eftersom hon har ganska lätt för att både länga och korta. Idag när jag vill reglera fick jag ingen kontakt och många språng var dåliga med näsan i vädret. Trist med sådana rundor, men man kan ju inte vara på topp jämt :) Imorgon hade jag tänkt hoppa lite studs med Hedda, och det får det bli med Rivica också, med ploppbettet, så ser vi om hon känns som vanligt eller inte.

Nu ska jag ta en varm dusch och sedan dricka en kopp te. Har haft så fruktansvärt ont i magen hela dagen. Ni vet sådär så att man bara vill gå omkring böjd och inte sträcka på sig. Hoppas det går över..

Här kommer filmen från både 110cm och 120cm. Inte det vackraste man sett, men här delar jag med mig av både med- och motgångar, så varsågoda att titta :)

 


Läst 5711 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
11
2014

Äntligen helg, så härligt :) Nytt schema på jobbet och ledig varje helg. Känns underbart, så hoppas jag kan ha det så ett tag. Har alltid jobbat helger i alla år (låter som jag är nära pensionen snart), och det har varit goa pengar, men nu ska jag äntligen vara ledig och också kunna skriva Thank God it's Friday! Dessutom kommer jag kunna anmäla mig till vilka tävlingar jag vill och inte behöva fixa och trixa med scheman. Den enda jag behöver ta hänsyn till är mamma, om hon ska åka på någon dressyrtävling, men hon är numera lättövertalad att åka på hoppning istället ;)

Jag ska strax gå ut till stallet och börja mocka plus att Vivi kommer snart och ger Hedda BioLight. Efteråt blir det en uteritt med Hedda och Marco och senare i eftermiddag blir det clear-round med Rivica :)

 

På träningen i tisdags :) 


Läst 5641 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.