Saras vardag
JAN
09
2014

Här är några fina bilder som jag inte har visat er, från en tävling i höstas. Hedda och jag, 130 cm. Alltid kul när det är fotografer på tävlingarna :)

 
 




Nu ska jag gå ut till stallet och rida min lille Marcobus och fina Heddis. Det blir markarbete med båda två i paddocken :)


Läst 6665 ggr Kommentarer Kommentera

Ikväll var årets första hoppträning för Ewa och det var Hedda som fick äran att vara med! :) Pigg och glad som vanligt! Det var många bra gymnastikövningar, det behövs alltid. Vi hade en serie med kub - studs - kub - ett galoppsprång - räcke - bom som vi började med. Hedda var fin, men lite nonchalant på räcket. Hon rev inte, men var i och tallade några gånger.

Fortsatte sedan med nästa övning, som var bom - ett galoppsprång - räcke - bom. Tycker det är svårt med galoppbommar framför hindren, men idag gick det bra och Hedda var kvick på räcket. Blir ofta att jag själv fokuserar mer på bommen än själva hindret.

Nästa övning var en långsida med galoppbom - räcke - tre galoppsprång - oxer - ett galoppsprång - räcke. Kom bra in över bommen hela tiden och fint fram till oxern. Hon hoppade väldigt fint i kombinationen och var snabb med tassarna.

Sista övningen, innan vi satte ihop allt till en bana, var vågplank - studs - vågplank - två galoppsprång - oxer. Fick komma lugnt in över studsen, för det var trångt fram till oxern. Även om det kändes tight så var Hedda kvick och hoppade jättefint över oxern.

När vi sedan hoppade banan hoppade Hedda superbra. Fina språng och inte i en bom. Sista serien, med vågplanksstudsen fram till oxern, var suverän. Då fick jag tillbaka henne jättebra in i studsen och det blev inte alls trångt fram till oxern. Jättebra!

Avslutade sedan med att bara hoppa två fristående räcken. Mycket bra start på årets första träning :) Video nedan, as usual!

 


Läst 6680 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
07
2014

Jag ska strax åka till jobbet. Har egentligen inte tid att sitta framför datorn, då jag fortfarande sitter i morgonrock och måste åka om knappa 20 minuter. Hade så gärna velat gå och lägga mig igen, är såå trött idag. Skönt att mamma ska motionera Marco idag. Hon slutar tidigt på tisdagar, så då hjälper hon mig med en av hästarna medan jag tränar den andra på kvällen. Det blir Hedda som får hoppträna idag, vilket ska bli superkul! Första hoppträningen för i år :)





En liten Flipagram-video på hästarna, med den bästa låten! :)


Läst 8516 ggr Kommentarer Kommentera

Haha, uppvärmningen med Marco i morse gick.. snabbt?! Tur att ingen såg oss, för det måste sett ut som om det var första gången jag red. Någonsin.

Jag tänkte att jag skulle testa att värma upp så som jag gjorde med Hedda igår, då det passade henne så bra. Det tog några minuter innan vi ens kunde skritta på lång tygel, Marco och jag. Vilket kändes lovande. Han var så himla på tårna och taktade fram.  Fick bromsa honom och sedan försiktigt länga på tygeln. Till sist skrittade han på lång tygel runt fyrkanten, även om det gick lite överdrivet fort. När vi sedan började trava kunde jag ha lång tygel hela tiden, dock älgade han iväg i början i en hiskelig trav, men jag proade för kung och fosterland och till sist blev det lite bättre tempo.

I galoppen kan jag dock inte säga att vi lyckades helt. Jag fuskade i fattningen och kortade upp tyglarna. Jag längde sedan försiktigt ut dem och när de var hellånga så gick det fortare, fortare och fortare. Här hjälpte inga proanden i världen. Fick helt enkelt fuska och ha halvlånga tyglar så jag hade lite bättre kontakt med munnen och då blev han genast lugnare och kunde gunga på runt medan jag stod upp i lätt sist. Skam den som ger sig dock, ska fortsätta med den här uppvärmningen.

Satte mig senare ner och jobbade honom och körde samma övningar med kuben som med Hedda igår. När jag gick in på den lilla volten över kuben märktes det att han tyckte det var jobbigt och hade svårt att hålla galoppen. Fick ta ett varv, sedan ut på fyrkanten, sedan in ett varv, ut på fyrkanten osv några gånger. Hedda, som vänder på en femöring och är kvick i benen, hade inga problem alls med det, men så är de ju ganska olika också.

Igår provade jag dessutom in detta alldeles fantastiska, underbara, vackra, glamourösa (och alla andra fina ord jag kan komma på) tränset och förbygeln/martingalen på Marco. Fick hem det innan jag åkte på semester, men har haft det i säkert förvar inomhus och inte vågat ta ut det till stallet. Mamma tycker att jag är skittöntig. Det är Marco som ska ha detta som tävlingsutrustning, så provade det bara på honom igår och justerade hålen m.m. så att det sitter bra till första tävlingen för i år. Oj, oj, oj så han kommer glänsa! Inbillar mig att han kommer hoppa bättre med allt detta bling.

Bring bling to everything. Eller?



Ni ska se det i verkligheten. Sååå vackert bling som skimrar, men ändå inte är för mycket. Lyxigt, det är rätta ordet! Jag köper sällan fina hästprylar, dels för att jag är för snål och dels för att jag inte bryr mig vilken färg det är på schabraket eller vilken logga, men när jag såg detta. Speechless. Just speechless.


Läst 6383 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
05
2014

Idag när jag red Hedda i paddocken testade jag den här uppvärminingsmetoden från bloggen Care of Ewards. I vanliga fall brukar jag skritta fram på lång tygel, sedan jobba en stund i skritten, börja trava lite längre och lägre form för att sedan korta upp något och sedan övergå till galopp och jobba där. Varierar sedan mellan de olika gångarterna och gör olika rörelser osv. Här är tipset att efter att man har skrittat fram på lång tygel så ska man istället för att plocka upp tyglarna börja trava, på lång tygel. När man sedan har travat en stund, hela tiden på lång tygel, så övergår man till galopp och även här på långa tyglar. Stå i lätt sits i galoppen och efter en stund kan man börja plocka upp och jobba. Klicka er in till inlägget för att läsa mer om detta och dess fördelar :)

För Hedda fungerade den här metoden utmärkt! Hon kan ju vara lite nervig och ibland är hon springig och har svårt för att slappna av. Jag visste inte om hon skulle ligga kvar när jag både travade och galopperade på långa tyglar, men hon var väldigt lugn och tog inte chansen att sticka iväg. Hon frustade nöjt i både trav och galopp, så det ser jag som ett tecken på att hon kände sig tillfreds :) När jag sedan kom ner i sadeln igen i galoppen och började jobba henne och kortade upp tyglarna så var hon fortfarande lugn. Jag gjorde ingen studsserie idag, utan vi höll oss till en kub som vi galopperade över antingen på en stor volt eller några gånger på en lite mindre för att få in bakbenen under sig. Mucho nöjd idag!

 

Två bilder på Marco från igår :)

 

På eftermiddagen åkte mamma och jag bort till Strekered med Marco och Rivica för att rida ut en runda. Marco var jättepigg, men han är väldigt harig när man rider ut och kan plötsligt bli rädd för en stubbe, sten eller något litet granbarr på vägen som eventuellt kan hoppa upp och bita honom i näsan.

När vi hade skrittat på grusvägen och red in på ridspåret så hörde vi hur de sköt någonstans i närheten. Först ett skott. Sedan ett till. Och ett till. Och ett till. Tappade sedan räkningen men under hela vår ridtur i skogen hörde vi hur de sköt som dårar. Hästarna reagerade inte ens då de sköt så mycket. Antingen måste de ha siktat för jäkla dåligt eller så skulle de ha ihjäl varenda djur där ute i skogen. Lite läskigt.. Vill gärna inte bli misstagen för en älg..

Marco skötte sig överlag bra. När vi hade galopperat upp för de två långa backarna i skogen så sa vi att vi skulle ta dem en gång till innan vi red tillbaka till transporten. Vände och galopperade upp för den första backen. Marco galopperade på fint fram. Skrittade sedan ner på andra sidan. När vi vände och skulle galoppera upp för nästa backe, som var "hemåt", då blev det åka av! Jag lät Marco galoppera på snabbt, och mitt i backen gjorde han ett sådant kopiöst bocksprång! Jag satt som tur var stadigt och utmanade honom med skänklar i sidan istället. Här blir ingen vila när man flyger i luften. Galopperade till toppen och saktade av. Mamma och Rivica hade galopperat bakom och mamma sa att hon hade sett hela magen på Marco. Han hade fullkomligen stått på händer (hovar) i det bocksprånget. Stel och ovig? I don't think so..

 

I skogen idag :) 


Läst 6389 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
05
2014

Här är filmer från gårdagens clear-round. Höll på att nästan riva första hindret med min fot när jag hoppade Rivica. Den där vänstersidan alltså.. Det får bli mitt nyårslöfte att komma rakt på hinder även på tävling! På träning är jag alltid jättenoga med att rida på mitten, men så fort det är tävling/träningstävling så glömmer jag bort det och ser sedan på film eller foton hur jag på nästan alla hinder rider på vänstersidan. Jag får träna själv så att min kropp blir jämnstark ;)

Idag är tanken att rida ut med Marco tillsammans med mamma och Rivica. Hedda tänkte jag rida i paddocken och ställa upp en liten studsserie att jobba med :)

 






Rivica 110cm


 





Hedda 120cm


Läst 5479 ggr Kommentarer Kommentera

Ni vet hur det är, aldrig någon mjukstart, lika bra att köra på fullt ös direkt! Skulle åka på clear-round till Kungsbacka med Hedda och Rivica på eftermiddagen. Marco däremot får vänta med clear-round till nästa helg, men fick istället hoppa lite hemma. Han har inte hoppat på några månader, så jag får erkänna att jag var lite nervös innan. Han är ju liiite oförutsägbar, och man vet aldrig om han kommer vara lugn och lite seg eller sjövild och rodeohäst. Eftersom han inte hoppat på länge räknade jag med det sistnämnda..

När jag började skritta var han som vanligt lite yster och ruskar lite med huvudet ibland samtidigt som han steppar iväg några steg. Travade honom en stund och travade sedan över en liten kub. Inget konstigt än så länge. Galopperade lite och började sedan galoppera över kuben. So far so good. Hann nästan tänka att "Oj, så bra det går" när han plötsligt fick frispel. Hade hoppat över lilla kuben, bytt varv och sedan galopperat halva långsidan när han drog iväg ett bocksprång. Han slutar då aldrig att förvåna..!

I vanliga fall brukar jag bara försöka sparka på framåt när han gör så, men lite ringrostig får man väl vara efter fyra veckors semester? Jag har alltid lyckats hålla mig kvar, och så även idag, men jag tappade ena stigbygeln i första bocksprånget och då fick jag snällt försöka stanna. Morrade lite på honom med rösten och sedan fortsatte vi att hoppa lika lugnt och fint som innan rodeon. Han är verkligen knasig (tur att han är söt!)..

Film på Marco idag, och även lite av bockningen:

 






På clear-rounden idag var det inte så många starter. Jag skulle hoppa 110cm med Rivica och 120cm med Hedda. Var inte många i mellan, så mamma fick rida fram Hedda medan jag red Rivica. De gnäggade väldigt efter varandra, så Rivica var inte speciellt koncentrerad inne på framhoppningen. Även inne på banan gnäggade hon, men när vi väl fick starta så blev det bättre. Hon gjorde en felfri runda, vilket var jättekul! Hon har inte hoppat någonting sedan jag åkte på semester, utan bara gått dressyr och i skogen. Skoj att hon visade att hon kom ihåg hur man gör ;)

För Hedda blev det två rivningar på 120cm. Den första rivningen får jag ta på mig. Det var en distans från ett räcke till en oxer. Efter räcket lät jag henne bara gå och såg för sent att vi låg för stort. Tog tillbaka henne, men det blev en rivning på bakbommen. Näst sista hindret, som var ett räcke, rullade hon ner. Vi kom bra, så det var onödigt, men nu ska vi komma igång och träna ordentligt innan tävlingarna börjar :) Filmer från clear-rounden kommer!


Läst 5176 ggr Kommentarer Kommentera

Welcome home till mig själv!! :) Vi landade på Landvetter klockan tre och jag har redan hunnit med att rida min vackre, gråa springare; Marcobus! Gud så fin han var i pälsen. Han klipptes ju häromveckan och var jättesnygg och ljusgrå. Att rida gick också bra! Mamma har ridit och motionerat honom hela tiden när jag varit borta (ja, hon är bara bäst), så han är helt igång. Hon har sagt att han varit jättesnäll och uppfört sig, inte försökt sig på något bus. Jag sa att det förmodligen är för att han känner av att hon är gammal och inte får trilla av och slå sig. Bättre att försöka få av mig som fortfarande är ung och smidig (eller ska vara åtminstone). Han var i alla fall riktigt pigg och gjorde bara några små försök till bus i början, men sedan fick han jobba på lite och då la han energin på rätt saker :)

Hedda har mamma också hållt igång hela tiden som ni vet, hon har ju till och med hopptränat och tävlat med henne :) Här nedan får ni se videon när de kom 3:a i 95 cm på Lussehoppet i Styringe :) En riktigt snygg runda, men det allra roligaste är efter att de har gått i mål och de river ner en infångare. Haha!



 


Läst 5403 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
02
2014

God morgon! Nu har vi precis ätit frukost och ska gå ut och lägga oss vid poolen. Måste njuta av den sista solen! Hemma i Sverige vet man ju inte när den är framme, men jag ska försöka att ta med den hem.

Klockan är kvart i tio här och planet går halv fyra i eftermiddag, så vi tänkte åka från hotellet vid ett. Vi åker sedan från Fort Lauderdale till Detroit, från Detroit till Paris (oh no, mardrömsflygplatsen!) och därifrån hem till Göteborg. Hoppas att något flyg är överbokat så att vi kan få lite mer pengar, haha!

Vi hörs när jag har kommit hem. Ska landa klockan tre imorgon eftermiddag :)



Nyårsklänningen :)


Just det! Jag har precis anmält Marco och mig till dressyrclear-round i mitten på februari! Nu ska jag hem och lära mig på programmet, sedan blir nästa projekt att lära Marco programmet. Ska bli jättekul! Hoppas inte att han tror att man ska hoppa över dressyrstaketen!


Läst 5521 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
01
2014

Gott nytt år! :) Vi hade en supertrevlig nyårsafton. Först kalasgod middag på restaurangen som absolut levde upp till ryktet om att bjuda på en upplevelse. Det var drinkar som serverades med vit rök kring sig, maten serverades med olika teman på roliga fat och vår dessert kom in i en skattkista med små minifyrverkerier. En både rolig och god nyårsmiddag! :)




Vi åkte från restaurangen klockan elva och bytte om från festkläder till strandkläder. Promenerade sedan bort längs South Beach till stället där de skulle skjuta upp fyrverkerierna. Vid midnatt lös hela stranden upp av alla fyrverkerier och det var suuuuperfint!! Det höll på i totalt åtta minuter och kostade säkert hur mycket pengar som helst och är väl egentligen jätteonödigt, men en gång per år får det väl vara värt det. Är ju så fint att titta på. Älskar fyrverkerier! Och så mysigt det var att sitta på stranden att titta, i shorts och tröja, mitt i natten :)



Några av de sprakande fyrverkerierna efter tolvslaget :)


Läst 6027 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.