Saras vardag
NOV
12
2014

Mamma skulle iväg på någon konferenstjosan idag, så hon mockade och fixade hela stallet innan hon åkte (puss), sedan var det bara för mig att motionera de små kusarna. Rivica skulle egentligen få vila, men jag började med att longera henne. Gjorde sedan i ordning Ratzia och longerade henne med Equibandet

Byggde sedan upp en ministuds till Hedda och Marco. Eller ja, mest till Hedda. Marco har fått öka på sin galopp, men det är fortfarande inte så mycket galoppande, så rullade bara igenom en gång åt varje håll. Gissa om någon tyckte det var skoj? Hamnade lite på sniskan en gång, men håller fortfarande i mig.

Hedda tyckte för övrigt också att det var superkul. Tokiga hästar som blir så glada över några knappt upphöjda bommar på marken. De första gångerna blev hon väldigt taggad när vi vände upp och började studsa och försökte brassa på. Lugnade sig sedan och kunde rulla igenom långsamt.

Tittade även över hennes klippning, nu när det var ljust ute. Var några småfläckar som jag fick raka bort, men annars tycker jag nog att det såg bra ut. Som sagt, under virveln ogillar hon att bli rakad, så där är det fortfarande lite lurvigt, men det kan jag leva med.

Eftersom jag skulle motionera alla fyra hästarna innan jobbet så hann jag tyvärr inte med att klippa Marco, men satsar på att göra det imorgon förmiddag. Förra året fick han ett litet hjärta på rumpestumpen. Kanske ska prova mig på något liknande i år? Försöker i alla fall, annars är det ju bara att sudda bort. Vissa tycker att det där med hjärtan och mönster är för småttingar och ponnys, men Marco är ju sådär förbaskat söt, så han bär upp det utan problem, den lille charmören. Och jag är inte 24 år mentalt. Ibland är jag åtta (för det mesta skulle jag tro..), och ibland är jag 80. När det gäller rumphjärtan är jag helt klart åtta.

Nåväl.. Om man skulle ta och checka ut för idag? Jag tror nog det.. Gäsp och god natt.



Pyttestudsen, men så länge det är någon form av hinder är Heddas öron spikrakt framåt :)


Läst 7316 ggr Kommentarer Kommentera

Igår var det vilodag och idag är det mest mamma som har jobbat. Hon slutade tidigt och passade på att rida ut med både Hedda och Ratzia, sedan åkte hon iväg på dressyrträning med Rivica. När jag kom hem från jobbet på eftermiddagen var det bara Marcobusen kvar. Honom vågar hon sig inte upp på, hehe.

Hade lite problem med sladdarna till paddockens strålkastare och kopplade in lite allt möjligt, men prickade inte rätt. Eftersom det inte hade mörknat riktigt så gick det ganska bra ändå, och vi avslutade när det var becksvart. När mamma kom hem från träningen plockade hon fram den riktiga sladden som gått och gömt sig.. Typiskt. 

Hedda klipptes för några veckor sedan, men har redan blivit lurvig som en nallebjörn igen, så passade på att klippa henne ikväll. Mamma köpte en ny maskin för ett tag sedan, och den var helt toppen! Den vi hade tidigare vägde två ton och lät som ett helt maskineri. Jag klarade inte ens av att klippa med den, så de senaste åren har jag faktiskt anlitat folk att klippa mina hästar (blir lite snyggare då också).

Kändes i alla fall super med denna och det gick så fint att klippa. Hedda kan vara lite tjurig ibland uppe vid öronen, under magen och vid bakbenen, men idag var det bara precis under virveln som hon ryckte och lyfte på benet. Lyckades få till det rätt så bra ändå tror jag. Får kolla över henne imorgon i dagsljuset.

Tror nog att jag ska ta och klippa Marco imorgon också (det var ju riktigt sköj!). Nu när han får gå mer och mer så märks det att han börjar bli lite smått svettig.





Film från Rivicas runda i helgen, 110 cm. Felfria och placerade :)


Läst 6870 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
09
2014

I morse gick jag upp och gjorde frukost till pappa. Fars dag, för sjutton! Te, juice, macka och cheesecake. Smaskigt! Gick sedan ut och red Marcobusen. Han är för fin. Skötte sig utmärkt idag och inte en brall i galoppen. Både travade och galopperade över några bommar på marken. Imorgon blir det vila, men på tisdag får vi öka på galoppen. Kul!

Mamma och Titti red ut på Hedda och Ratzia, och segerhästen fick en välförtjänt vilodag. Rivica gick dock på en egen liten promenad under eftermiddagen. Jag tog först in Ratzia som gick i egen hage. Skulle sedan ta Marco och Rivica som gick tillsammans. Eftersom Marco kan vara lite vild så valde jag att leda honom och låta Rivica gå själv. Istället för att gå in i stallet ställde hon sig och började beta. Mamma kom ut och tog henne, så jag gick upp och hämtade Hedda i sin hage och ledde ner henne till uteboxen. Gick sedan in i lugn och ro för att tio minuter senare åka till restaurangen. När pappa och jag kommer ut står Rivica och betar utanför stallet?! What? Jag såg ju att mamma ledde henne mot stallet när jag gick för att hämta Hedda. Tog in Rivica och stängde allt ordentligt och dubbelkollade. När jag pratade med mamma sedan fick jag höra att hon bara släppt Rivica vid ingången och låtit henne gå in i boxen själv där hennes kraftfoder var. Hon hade alltså inte stängt boxdörren, utan trodde att jag skulle gå in i stallet igen och då göra det. Eftersom Hedda står i utebox så var jag redan klar i stallet och gick bara in när jag stängt in henne. Herregud.. Tur att hon inte valde att ge sig ut på långväga vandring.

Måste förresten boka in en tid hos optikern snarast. Har tänkt göra detta i över ett år, men aldrig kommit till skott. Jag har haft linser sedan mellanstadiet och synen har försämrats en hel del sedan dess. Senast jag var hos optikern (alldeles för länge sedan nu) fick jag höra att jag är halvblind på ena ögat. Scary! Kanske därför jag undvikit att gå dit igen, då det har känts lite suddigt ett tag? I vilket fall som helst så insåg jag igår att jag nu måste ta tag i detta. Havrepappan hallåade på mig på tävlingen, och jag varken såg eller hörde. Skäms!! Bäst att kolla upp hörseln också..

Här nedan är Heddas runda från igår, 115 cm. Sååå roligt!!
 


Läst 6377 ggr Kommentarer Kommentera

God afton! Vilken bra tävlingsdag det var idag :) Åkte till Alingsås med Rivica och Hedda. Från början var det inte tänkt att Hedda skulle åka med, men eftersom hon missade tävlingen i Göteborg pga hovböld och det inte var någon efteranmälningsavgift hit så tänkte jag att hon kunde tycka det var kul. Well, she sure did!

Började med att hoppa 110 cm med Rivica, som var en bedömning A:0 två faser. Hon hoppade felfritt i både grund och omhoppning och blev 9:a, av 12 placerade. Missade svängen till sista i omhoppningen och fick bromsa upp ganska mycket också, då det var en kombination med två galoppsprång mellan, men är väldigt nöjd ändå!

Sedan var det dags för 115 cm, som var bedömning A:0. Hoppade Hedda i början av klassen. På framhoppningen var hon helt supertaggad och bara studsade när jag vände upp mot hindren. Tog lilla hindret några gånger och sedan två språng på räcket och två på oxern. Inna på banan tyckte hon det var superkul och gjorde en felfri runda. I och med att detta var första tävlingen sedan i juni så var planen bara att hoppa runt och inte rida allt för snävt eller snabbt. Hon är ju "naturligt" snabb i sig själv, så brukar inte behöva tänka så mycket på det. Gick i alla fall upp i ledningen och låg där ett bra tag.

När jag red fram Rivica, som startade nästan sist, hade två stycken gått om Hedda. Red som sagt inte för vinst med henne, men blev plötsligt väldigt segersugen och tänkte att "nu är det vinna eller försvinna" med Rivica. Visste att jag kunde gena mellan ettan och tvåan och även svänga snävt till sjuan. Rivica har även ett stort register, så tänkte att vi kunde gasa på mellan vissa hinder. Hon var med från start till mål och planen höll hela vägen. Tänkte när vi gick i mål, att detta måste banne mig vara snabbast felfria idag, och det var det!!! Dressyrhästen hamnade i topp på hopptävlingen!! :)

Tre felfria rundor på tre starter och dessutom tre placeringar. Hedda blev 4:a i 115 cm :) Riktigt kul! Firade med att köpa en Originalburgare på Max på vägen hem.

 

 




Rivicas segerrunda idag i 115cm! Det roliga är att Heddas runda ser snabbare ut, men tog som sagt lite snävare vägar med Rivica, och hon har så himla stor galopp dessutom :) Ska lägga upp de andra filmerna också i bloggen, men ni kan se dem direkt om ni vill på min Videofy. Ni vet väl att ni kan följa mig där (saraekman) och se mina videos så fort jag laddat upp dem? Appen är gratis :)


Läst 5796 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
07
2014

God afton Sverige! Igår blev det galopp med Marco. Åkte till manegen. Kändes säkrast att vara innanför fyra väggar denna spännande dag, så att säga. Han var jättelugn och fin i skritt och trav. La in galoppen i mitten av passet och jisses vilka glada hästar jag har den här veckan. Hedda superglad på hoppningen och Marco kanonglad att få galoppa. Äntligen! Givetvis en hel del brallar, men det är väl bara att räkna med det nu det närmsta. Är nog bäst att lägga in små kuber och bommar och bara rulla över någon gång per pass för att avdramatisera lite. Annars lär jag fly far, far away när det blir hoppning på "riktigt" för första gången om några veckor :)

 

Glad buse efteråt!

Ikväll blev det trerätters och jag hade fixat efterrätten. Kanongod cheesecake med pepparkaksbotten och sedan vit choklad i själva tårtan och apelsinskal ovanpå. Julfeeling på den! Receptet hittar ni HÄR. Gör den. Den får 5 av 5 toasters!



Och just ja! Hingsten! Det är honom jag vill ha!



Corporal VDL, e. Cardento ue. Grosso Z 

Första gången jag såg Corporal var i TV-programmet när Gunde skulla tävla mot Malin. Svimmade halvt om halvt, så fin han var! Ja, hingsten alltså, inte Gunde. Dock hade jag missat att han var just hingst. Har haft lite koll på hans resultat osv, bara för att jag tycker att det är en himla fin häst, och Malin rider honom så bra, men det var först i veckan som jag hängde med i svängen om att kulorna var kvar. Läste i Ridsport om hingstarna och deras dräktighet, och då stod Corporal med och hade hög dräktighet. Jippie! Då fick jag in o läsa och forska lite, och detta känns som ett bra val. Go magkänsla liksom. Har även pratat med Ewa som gav många tummar upp. Låt oss hoppas att jag kan betäcka Hedda med honom till våren och att hon tar sig och får en fin liten bebis :)


Läst 5846 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
04
2014

Ikväll satt jag på världens lyckligaste häst. Hedda! På hoppträning! Senast vi tävlade var i juni. När hon kom igång efter sin behandling på sensommaren blev det bara lite småhinder hemma och när jag kom hem från resan hoppade jag också några småsprång borta hos Ewa. Efter det skulle hon få komma igång ordentligt, men då fick hon som ni vet en hovböld. Idag, äntligen, fick hon göra det hon gillar bäst.

Blev en lite kortare lektion än vanligt och lagom många språng och inga höga hinder. Heddis gasade runt i manegen och tyckte det var superkul, verkligen. Hon kommer få lyckospel när vi ska ut på tävling igen :)





Annars då? Marco ska jag börja galoppera imorgon. Jippie! Tror ni jag kommer sitta kvar? I söndags var han sååå lugn när jag red hemma, till en början. Skrittade fram på långa tyglar och sedan travade han jättelugnt. Plötsligt började Ratzia springa lite i hagen, då mamma och Titti kom hem från skogen med Hedda och Rivica. Då var Marco så klart också tvungen att bli lite uppjagad och drog iväg ett jäkla bocksprång. Klamrade mig fast för glatta livet. Att jag inte har åkt av än när han får frispel är ett under..

Jag gjorde förresten praliner igår kväll. Ni vet ju att jag gillar det där med bak och desserter. Har aldrig gjort praliner förut och fick för mig att jag skulle göra det efter att jag hade slutat jobbet klockan åtta. Mörk choklad med nougatfyllning och hasselnötter. Måste säga att jag blev extremt nöjd! Och när jag bjöd arbetskamraterna på jobbet idag blev det högsta betyg :)

 


Nu har jag dessutom bestämt mig för en hingst till Heddis. Tillåt mig berätta nästa gång vi hörs!


Läst 7367 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
01
2014

I förmiddags åkte mamma och jag till hovslagaren med både Hedda och Marco. Hedda blev tillfixad bak och Dennis tyckte att allt såg bra ut där hon hade haft sin hovböld. Hon har känts bra i veckan när jag ridit också, så det var skönt. 

Marco behövde helrenoveras och hade dessutom trampat av sig en framsko. Bak fick han på sig ringskor, vilket veterinären rekommenderade efter senaste besöket. När han var nyskodd lånade jag deras paddock. Han var verkligen på tårna och kunde knappt skritta. Trippade fram och kändes väääldigt laddad. Monica red samtidigt och höll sig på säkert avstånd, hon sa att de inte vill hamna mitt i en explosion ;) Så illa blev det inte som tur var. Inga luftsprång, och när han hade fått trava en stund så blev det lite bättre. I början i traven var han verkligen som en symaskin. Trippade fram med korta, snabba steg. Som sagt, blev lugnare efter en stund :)

Red Hedda när jag kom hem. Även hon var lite halvstissig. Gamla tanten! Skulle göra ett galoppombyte, i vilket hon drar till med ett litet bocksprång. Galopperade även över bommarna som vi hade utlagda, och hon blev så himla glad över detta så hon började studsa och ha sig för att hon bara ville dra iväg. På tisdag ska vi åka på hoppträning, och då lär hon bli överlycklig. Jag med!

 

Rivica förra helgen, 115 cm 


Läst 8602 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.