Saras vardag

Hej! Idag har mamma och jag varit i Trollhättan med Rivica och Ratzia. Jag hoppade 110cm med båda hästarna :) Det var bedömning A:0+A:0 två faser och 70 starter. Hade nr 6 med Rivica och nästan sist med Ratzia.

Ratzia blev helstissig när vi plockade ut Rivica och gjorde i ordning henne. Började hoppa omkring i transporten och jag var rädd att hon skulle hoppa över bommen. Mamma fick stå kvar hos henne en stund medan jag red iväg till manegen och värmde up, så kom hon lite senare när hon hade lugnat sig.

Rivica hoppade fint på framhoppningen och allt kändes bra. Inne på banan var hon dock helt sjukt tittig för sargen!! Började med att ettan stod kloss an sargen på ena långsidan, så där kände jag hur hon var skeptisk, men det var bara att klämma om med benen som aldrig förr. Hoppade tvåan och trean fint, sedan var det ett räcke som man hoppade mot kortsidan. På den kortsidan är det sarg, och på andra sidan är det en gång där folk kan gå, så hästarna ser inget bakom, men hör. Rivica var supertittig för den kortsidan och när vi kom galopperandes mot det räcket kände jag hur hon stod emot och försökte slingra sig bort, men på något mirakulöst sätt lyckas jag få henne över hindret, utan att riva! Puh! Låg sedan på henne ännu lite extra, då det var ett till räcke som man hoppade upp mot just den kortsidan. 

Var felfria i grunden och fortsatte galoppera på snabbt i omhoppningen. Räcket som hon nästan stannade på i grunden var med i omhoppningen också, men då gick det utan problem. Var i näst sista hindret, ett räcke, rejält, men turen var på vår sida och bommen låg kvar. Galopperade i mål och gick upp i ledning. I och med att det var över 60 stycken kvar så var jag rätt säker på att vi inte skulle vinna, men hoppades på att knipa en av de 18 placeringarna :)

Fikade lite och gjorde sedan i ordning Ratzia. Hon kändes jättefin på framhoppningen och inne på banan var hon inte alls sådär tittig som Rivica var. Hon hoppade också dubbelt felfritt och det slutade med att Rivica faktiskt VANN 110cm och Ratzia blev 12:a. Superkul med två dubbelnollor och dessutom två placeringar med hem! :)

 

Ratzia fick ta emot Rivicas förstapris och leda ärevarvet :) 

 

Och här med sin egna rosett :)

 




Rivicas runda, långt ifrån den snyggaste vi gjort ;) Länk: http://play.videofy.me/v/10154582 





Ratzias runda 
Länk: http://play.videofy.me/v/10154664 


Läst 15650 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår var det återbesök för Marco här uppe hos vår veterinär, och allt såg fint ut. Hon la om det och trodde att han behövde besöka hovslagare om cirka en vecka/tio dagar för att eventuellt slå på sko och "spackla" igen hoven. Efter det hoppas jag kunna sätta igång honom!!! :) Hoppas hoppas!



Det är här de har gått in och plockat bort lite av hoven

Igår på kvällen var det hoppträning för Lennart Lindelöw. Jag hoppade Ratzia och mamma hoppade Rivica. Vi hade en serie på ena långsidan med kub, tre galoppsprång till en en kombination med ett galoppsprång och sedan tre galoppsprång fram till ytterligare en kub. Denna hoppade vi åt båda håll och viktigt är att hålla samma jämna rytm. Svårast var så klart efter kombinationen att få in tre jämna galoppsprång. Jag lyckades kanske två gånger att flyta igenom fint, men många gånger var jag försen att räta upp mig efter kombinationen och fick väldigt trångt ut över kuben.

Hoppade sedan lite räcken och oxrar på böjda spår och skulle då fortsätta ha samma jämna rytm. Ratzia hoppade bra och alla distanser flöt på. Vi la mest fokus på hennes icke existerande galoppombyten. Hon slår gärna om till korsgalopp, men igår kämpade jag på som bara den och fick till en del byten. Måtte det släppa snart!


 


Läst 14980 ggr Kommentarer Kommentera
APR
07
2015

Hej! Här kommer resten av filmerna från helgens hoppning. När jag hoppar Hedda och Barbie samt när mamma hoppar Rivica. Mamma slog höjdrekord!





Hedda





Barbie

 





Mamma var och tävlade dressyr igår igen med Ratzia. De red ett LC-program igen och fick den här gången 67% och en tredjeplacering! Hon har hittills fått en blå, en gul och en vit rosett i dressyr och en vit och en gul i hoppning :)


 


Läst 8748 ggr Kommentarer Kommentera
APR
05
2015

Hej! Mår dåligt som bara den idag. Kände igår på kvällen att halsen började tjockna och näsan rinna, och i morse vaknade jag upp vrålförkyld. Helskotta! Tur att jag har världens bästa beridare numera som ställer upp; Fredrik. Han och mamma åkte bort till skogen två gånger idag. Först med Hedda och Barbie, och då red Fredrik Hedda. Blev en rätt lugn promenad i skritt och trav. Sedan åkte de bort till den andra skogen med Ratzia och Rivica, och då red Fredrik på Rivica. Den rundan red de riktigt länge och höll igång i alla gångarter. Fredrik berättade efteråt att det var riktigt häftigt att galoppera i skogen ;)

 

Pappa var med och promenerade första rundan, så då tog han lite kort på dem :)

 


Så himla kul att det i skrivande stund är drygt 1600 som har tittat på min video när jag trillade av igår. Haha! Får aldrig så många tittare på filmer när jag rider bra ;) Men det är klart, bloopers är för roligt! Har dock värk i mitt ena ben idag och i nacken. Alltid när jag trillar av (inte allt för ofta som tur är, peppar peppar) så försöker jag hålla upp huvudet för att inte slå i det, vilket så klart känns efteråt. Sträcker till och nu är jag alldeles stel. Känns säkert lite mer nu när jag blev sjuk också.

Här får ni videon på de andra sprången med Ratzia, där jag lyckades hålla mig kvar. Visst hoppar hon fint?!

 


Läst 9910 ggr Kommentarer Kommentera

Glad påsk på er! :) Idag har det varit hoppning för alla hästarna i stallet. Ja, alla utom lille Marco. Han har bara stått och solat hela dagen.

Vi hade framme en studs på fyra hinder på medellinjen, en fem och en halva på långsidan som först var räcke och sedan oxer med en liten murdel under. Hade sedan ett fristående räcke och även muren. Nu när utesäsongen börjar snart kan det vara bra att ha hoppat mur med Ratzia, då det förekommer lite då och då :)

Började att hoppa Heddis, som var pigg och glad som vanligt. Hoppade igenom studsen nårgra gånger, sedan fem och en halvan som vi höjde successivt till ca 120cm. Hoppade sedan över muren och räcket åt båda håll. Inte så mycket hoppning med henne, bara känna att allt känns bra och att hon får ha lite kul :)

Efteråt hoppade jag lilla Barbiehästen. Började med att jag nästan höll på att trilla i backen. När jag hade suttit upp och skulle skritta iväg så var det något som blåste till borta i hinderboden, så då drog hon iväg några steg. Fick ordning på torpet och värmde upp. Hoppade sedan igenom studsen några gånger, vilket hon gjorde jätteduktigt! När vi skulle hoppa fem och en halvan första gången drog hon på sidan på murräcket. Fick passa på henne nästa gång och rida med mer ben. Gjorde likadant med henne att vi först hade räcke och gjorde sedan om till oxer. Som högst var oxern 100cm. Hoppade även det fristående räcket, men muren struntade vi i. Lite för mastigt för oss än, men kanske om ett tag?

 

Efteråt hoppade jag Ratzia och mamma hoppade Rivica. Likadant igen, först rulla igenom studsen några gånger, sedan över till fem och en halvan och jobba lite. Ratzia hoppade jättefint på fem och en halvan och fick idag ta sitt högsta språng hittills. Märks att hon blivit starkare och utvecklat sin hoppning och teknik. Kul!!

Hoppade sedan muren med henne åt båda håll. Den är röd åt ena hållet och grå åt andra. Trodde att hon skulle vara lite tittig, men hon hoppade jättefint. Tog sedan det fristående räcket som avslutning. Hoppade först en gång lång väg, och skulle sedan som sista språng komma kort väg. I landningen känner jag hur jag tappar balansen och åker åt sidan. Försöker bromsa och komman upp i sadeln, men nej, ner i backen bara! Slog mig inte och Ratzia stod helt stilla. MEN! Lyckas landa i den enda lerpölen i hela paddocken!!! Oddsen på det tack? 

Lerig som ett as var det bara att försöka kravla sig upp i sadeln igen. Eftersom hon är så hög så ställde jag mig på en kub för att komma upp. När jag ska sätta foten i stigbygeln vinglar kubjäkeln till och jag trillar i backen. IGEN! Ja ja, mamma och Titti fick skratta gott åt mig, två gånger!

Lyckas ta mig upp och hoppar räcket igen, den här gången med balansen i behåll :) Efteråt var det bara att ta en svamp och svabba av stövlar, ridbyxor, handskar och lite av hjälmen.

 

Och här hade jag ändå borstat bort massor med lera, med hjälp av min fleecetröja (man tager vad man haver).

Klockan ett kom mormor, morfar, mamma, pappa och Fredriks mamma in på påsklunch hos oss. Jag hade fixat morotskaka och citroncupcakes som påskfika :)

Ikväll ska vi gå på SK Mat & Människor, de fick nyligen en stjärna i Michelinguiden! :) Det är min födelsedagspresent från mamma och pappa. Super excited!!

 

Citroncupcakes

 

Saftig morotskaka 

 




Och här är avfallningen så klart! Film på de andra sprången där jag sitter kvar kommer  ;)


Läst 13747 ggr Kommentarer Kommentera

Äntligen är lille Marco hemma igen, efter drygt en vecka på Helsingborgs Djursjukhus! Jag kunde tyvärr inte byta tid på jobbet så mamma och Titti fick åka och hämta honom, och han hade blivit jätteglad :) Han har haft "sjukhustäcke" på sig under tiden där, och såg väldigt glad ut när han fick på sig sitt egna och nosade massor på det. När jag kom hem från jobbet och ropade på honom tittade det direkt ut ett nyfiket huvud från boxen. Stod och gosade med honom en stund, den lille sjuklingen. Jättfin fläta hade han fått i svansen, och benet var bandagerat och hoven gipsad, men han rörde sig bra tycker jag.

Nu har han fått en liten sjukhage direkt från hans utebox, så han kan vara inne i boxen om han vill eller ute på en liten plätt  där han kan stå och sola i solen :)

Han får ingen medicin, utan fick penicillin på djursjukhuset. Om en vecka ska vi åka till veterinär och hovis här hemma för att ta bort gipset och plasta om hoven, och se så allt går åt rätt håll.



I morse gick han ut och stretchade i sin sjukhage. Även om man inte rids måste man se till att kroppen är i trim. Tror bestämt att han laddar för senare, när han är tillbaka på tävlingsbanorna ;)





Hur söt är han?!?!


Mamma var och tävlade dressyr med Ratzia idag. Red ett L:C-program och fick dryga 69% och blev 6:a. Fick jättefin kritik av domaren. Roligt att hon gör bra ifrån sig på dressyrbanan också :)



Update:
Ooops, skrev visst fel där uppe. Han ska ha gips till det blir som ett lager över såret, så det kommer förmodligen behöva gipsas tre gånger till, sedan kan man plasta och sko och då sätta igång honom :)


Läst 12926 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.