Saras vardag
JUN
22
2019

Hej! Igår var det dags för kval 2 i 7-star inne på Åby. 130cm för Ratzia och 140cm för Marco. Båda bedömning A:0. För Ratzia var det en bana med 11 hinder och 13 språng. Den här gången galopperade vi igång ordentligt när vi fick startsignal och hon var med på noterna. Hoppade superfint och jag tror inte hon var i en bom. Blev en felfri runda och slutade 9:a! :) Så kul! Detta gjorde att vi gick vidare till delfinalen imorgon.






Glada över en fin runda som gav placering <3

Åkte sedan hem och gjorde i ordning Marco. För honom var det en bana med 12 hinder och 14 språng. Den största 140cm vi någonsin ridit! Hjälp alltså! Jag tyckte ju 140cm i söndags var en av de svåraste och största vi ridit, sedan när vi hoppade 135cm i torsdags som var 7-star kval 1 så tyckte jag att den var ännu större än 140 i söndags? Och nu kändes det ännu större? Jag menar, hur är det möjligt? Haha, som Lennart sa "är det 140 så är det 140". Fast jag håller inte med, tycker det är stor skillnad mellan olika banbyggare och tävlingsplatser, och på denna tävling här inne på Åby har jag nu hört flera säga att det är väldigt stort och svårt, vilket även resultaten talar för om man kollar på Equipe.

Men nu gled jag in på ett sidospår! Tillbaka till Marco! Kändes fin och framme inne på framhoppningen. Inne på banan red jag runt och visade hindren medan den innan hoppade. Vet att det var en oxer som kändes helt enorm. Har nog inte ens hoppat så stort och brett på träning. Tänkte att nu får vi verkligen se till att ha ett bra grundtempo och hålla rytmen. Startar och han hoppar sååå fint. Speciellt på de stora oxrarna är han jättemodig och bara klipper till! Min fina häst! Tredje sista är en kombination med räcke in och oxer ut. Tar frambommen på oxern med ett bakben. Sista hindret är ett räcke där även den bommen touchas med bak. Två små rivningar på slutet Jag är SÅ NÖJD! Så nöjd över hur fint han hoppade och hur modig han var, hela tiden positiv och framåt, jag kände liksom aldrig att jag behövde pusha på honom. Bästa Marco <3










Det var en del som gick vidare till delfinalen i 140 imorgon som avstod och då plockar de in nästkommande på tur, så Marco och jag gick vidare till finalen, men tackade också nej. Nu har han gått två stycken 135 och två stycken 140 på en vecka och det har som sagt varit tuffa banor. Han har hoppat jättefint och jag är så nöjd med honom, samt att jag så klart är extra rädd om hans ben med tanke på skadehistoriken. Därför är vi nöjda med den här helgen och nu blir inte nästa tävling förrän om en månad :)

Så ingen tävling idag, utan det blev en lugn och skön skogstur i morse. Imorgon bitti går Ratzia sista starten för det här meetinget :)



Morgontur <3


Läst 28754 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
21
2019

Hej! Igår var det kval ett i 7-star inne på Åby. Ratzia gick 130cm och Marco 135cm. Det var bedömning A:0+A:0 två faser för båda hästarna. Ratzia kändes fin på framhoppningen men inne på banan började vi med att riva första hindret, den är alltid seg!! Resten hoppade hon fint. Tyckte att hon var igång ordentligt när vi red an ettan, men gick ner lite tidigt med bak så bakbommen på oxern for i backen. Sånt som händer!




Sedan var det dags för Marco och 135cm. Alltså den banan kändes svårare än 140 i söndags, och då tyckte jag den var svår?! Läste att till och med Cornelia Rylen skrev på sin Instagram att det var både en stor och svår 135, så då inbillade jag mig inte ;)

Marco var i alla fall jätteduktig med ett nedslag! Tog frambommen på hinder tre. Vi är ju sällan på dessa stora tävlingar där det är så här stort och svårt, så får se det som en utmaning och att vi får träna och samla på oss rutin. Nästa år hade det varit roligt att åka på alla dessa 7-star-tävlingarna :)





Idag är det dags för kval 2, så dags att gå ut och göra i ordning Ratzia nu :)



Läst 26300 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
20
2019

Hej! Igår gjorde Bill sin debut i 120cm inne på Åby. Så himla spännande! Jag åkte med bara honom igår och det var så lugnt och skönt. Som jag skrivit tidigare är han ett monster när Hedda är med. Lever rövare på framridningen och bockar som en tok. Igår var han helt cool. Var 30 grader varmt också, så lite matt pga värmen kände jag, men ändå helt annorlunda att åka med honom själv.

Inne på banan började han fint på ettan och den här gången inget krångel i svängen från utgången. Dock blev det en rejäl miss på tvåan, ett räcke. Jag kände när jag hade typ två galoppsprång kvar att han tittade på något annat än hindret, så försökte trycka till med skänkeln men det var för sent, så han missbedömde och trampade om istället och rev grovt. Fick galopperat fram till trean och där hoppar han väldigt spänt och stort för han blev nog lite chockad själv över vad som hände på tvåan. Sedan kommer han igång igen och kämpar på bra! Får ett litet pet på näst sista också.

11 hinder och 12 språng. Så nöjd med honom och hans utveckling!! :) Han kunde lika gärna sagt upp sig efter tvåan, men han kämpade på! För ett år sedan fanns det inte ens på kartan att vi skulle tävla överhuvudtaget. Gjorde ju sin livs första tävlingsstart 29 augusti förra året.




Nu hoppar han inget mer på denna tävling, idag och imorgon hoppar Ratzia och Marco :)



Ratzia 130cm i söndags <3 Foto: Falkenbergs Foto



Marco 135cm i lördags <3 Foto: Falkenbergs Foto



Marco 135cm i lördags <3 Foto: Falkenbergs Foto


Läst 21991 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
18
2019

Hej! Vilken helg det blev! Avslutade i söndags med att hoppa 130cm tidshoppning med Ratzia och 140cm tidshoppning med Marco. Två svåra och stora banor, tyckte jag. Ratzia kändes toppenfin, var med i alla svängar och riktigt snabb! Tyvärr rev vi näst sista hindret, där hon gick ner lite tidigt med bak på en oxer. Annars en riktig toppenrunda och då det bara var typ nio felfria så blev vi placerade ändå :)






Foto: Falkenbergs Foto

Åkte sedan hem med henne och gjorde i ordning Marco. Som jag skrev i förra inlägget så kändes det inte helt hundra med babypelhamet i 135cm på lördagen, även om vi var felfria. Hade en magkänsla som inte var bra, så i sista stund bestämde jag mig ändå för att byta till det tjocka tvådelade inför 140cm. Vi är ju inte så erfarna på den höjden, så kände att då vill jag inte chansa med något som inte gör kommunikationen helt bra.

Marco kändes toppenbra! Var en bana med 12 hinder och 14 språng. Hoppade så fint och hade ett jämnt flyt. Fick framåtläge i första kombinationen så där blev han tyvärr lite flack in på oxern och rev den, men resten var jättebra! Även här var det bara några få felfria, så vi blev placerade på 4 fel! :)

Så det blev verkligen en fantastisk helg där alla hästarna gjorde bra rundor! Hedda 2:a i 110cm och vann 115cm, Bill ett ner i 110cm och felfri i 115cm, Ratzia ett ner i 135cm och placerad i 130cm och Marco placerad i både 135cm och 140cm. Så himla glad!! Njuter för fullt nu, för som jag skrivit tidigare, det kan vända snabbt! :)




Kolla in de här jättefina bilderna som Falkenbergs Foto tagit. Jag tycker det är sååå kul med fotograf på tävlingarna, uppskattar det verkligen och köper alltid foton. Är så roligt att ha!







Igår red jag ut i skogen på Marco och Bill och mamma red ut på Ratzia och longerade Hedda med Equibandet. Vivi på Svensk Hästrehab kom och gav Marco och Bill djupvågsbehandling och massage.
Idag hade jag mental träning på morgonen med Mikaela och på kvällen red jag ett lugnt markarbetspass med Marco i paddocken och sedan var egentligen tanke att mamma och jag skulle åka till skogen med Hedda och Bill efter att hon varit på dressyrlektion med Ratzia, men när jag plockade in Bill från hagen hade han dragit av sig en framsko!! :O Klockan var mycket, men kontaktade bästa hovslagaren Per som kom lite senare och slog på den. Sååå snällt!!

Imorgon börjar del två av Gothenburg Summer Tour inne på Åby. Bill, Ratzia och Marco hoppar, tant Hedda får lite ledigt :) Hoppas på lika fina rundor som i helgen!



Marco i skogen <3


Läst 11615 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
16
2019

Hej! När vi kom hem igår med Hedda och Bill släppte vi ut dem på gräset och gick in och åt lunch. Somnade på soffan en stund, kollade på GCT och sedan var det dags att gå ut och göra i ordning Ratzia och Marco som skulle in till Åby och hoppa 135cm. Det var bedömning A:0+A:0 två faser, 14 hinder med 16 språng.

Hade Ratzia först. Vädret på dagen hade varit galet varmt, 30 grader, och nu på kvällen var det kvavt. Hon kändes lite matt på framhoppningen men inne på banan tände hon till! Hoppade jättefint, fick ett ner i kombinationen men annars var det en bra runda :)




Var sedan dags för Marco. Andra gången på det här bettet, första gången på tävling. Alltid annorlunda känsla på tävling jämfört med träning. Kändes inte helt hundra, men vi lyckades ändå vara felfria i både grund och omhoppning med lite tur. Han kämpade på bra <3 Testar det idag igen och ser hur det känns :)







Marco felfri och placerad i 135cm <3

Det blev en sen kväll, åkte från Åby klockan 21. Tittade på omhoppningen från GCT i bilen. Sjuuuukt vad spännande! Och hur fantastiskt att Peder vann och Malin blev 2:a?! WOW!!

Nu dags att gå ut och göra i ordning Ratzia och Marco. Hedda och Bill är klara för den här helgen, Ratzia och Marco går varsin klass idag :)



Bill har lite svårt att bedöma hur högt hindret är, haha!! 115cm igår. Foto: Falkenbergs Foto



Bill 115cm <3 Foto: Falkenbergs Foto



Hedda 115cm seger <3 Foto: Falkenbergs Foto


Läst 10906 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår började Gothenburg Summer Tour inne på Åby som Fjärås anordnar. Åkte in med Bill och Hedda för att hoppa 110cm, bedömning A:0+A:0 två faser. Hade Bill först, och han var riktigt jobbig. Skulle inte gå ifrån transporten där Hedda stod kvar, så pappa fick leda oss ner till banan. Sedan levde han rövare inne på framhoppningen.. Bockar och sparkar som en tok. Blir bättre när man väl börjar hoppa, då lugnar han sig, men är sååå jobbigt när han ska hålla på så. Jobbigt för alla andra också, man vill ju inte direkt vara i närheten av en sådan galning som helt plötsligt får spel från ingenstans.

Inne på banan gick det ändå bra. Rev ett hinder där han missbedömde lite i avsprånget, men annars tycker jag att han hoppade fint :)







Gjorde sedan i ordning Hedda. Hon var så lugn och fin. Så skönt att sitta upp på trygga damen där man vet att det inte kommer hända något dramatiskt. Galopperade fram på lång tygel medan andra hästar betedde sig som Bill gjort innan och hon kunde inte bry sig mindre. Är skönt med kontraster bland hästarna ;)

Hon hoppade riktigt fint på framhoppningen och inne på banan var hon på hugget! Gjorde en riktigt snäv, för snäv, sväng till sista i omhoppningen som var en kombination med ett galoppsprång. Snäll som hon är tog hon två galoppsprång för att rädda upp situationen och det slutade med en andraplats <3 Fina tanten!







Åkte hem och släppte ut dem i gräshagen och sedan tog mamma och jag en runda i skogen på Marco och Ratzia :)

I morse åkte vi in till Åby igen med Bill och Hedda för att hoppa 115cm, bedömning A:0+A:0 två faser. Idag gick Hedda först eftersom Bill skulle gå avdelning B. Hon var superfin idag igen och inne på banan smällde hon till med dubbelnolla som räckte hela vägen till seger!!! Så go gamla tanten, och hon älskar verkligen detta :)






Eftersom Hedda startade tidigt i klassen fick Bill äran att hämta rosett och segertäcke! :)

Inne på framhoppningen med Bill idag var han helt lugn. SÅ SKÖNT! Tror inte han hittade på bus en endaste gång. Inne på banan däremot.. Först var han helt cool när vi travade omkring när den innan hoppade, men sedan fick han någon flipp och började hoppa omkring. Fick ordning på honom och kunde starta. Efter ettan, som man hoppade mot utgången, skulle man vända tillbaka, och då fick han för sig att han inte skulle svänga och började sparka bakut. Röt på honom att det var fram som gällde och även om det blev en himla lång väg till tvåan lyckades jag få fram honom. Sedan gick han som tåget resten av banan. 10 hinder och 11 språng. Han hoppar ju med väldigt udda och knepig teknik, men det blev felfritt! Hans andra start på 115cm! <3






Nu är det dags att gå ut och bada Marco och Ratzia och om en stund åka in med dem. Hoppas de också gör fina rundor idag :)


Läst 10871 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
14
2019

Hej! Nu var det ett tag sedan jag skrev, det har verkligen varit fullt upp med jobb, träning, tävling :) I förra inlägget hade jag varit inne på Åby och tävlat, vilket gick jättebra. Det var senaste tävlingen med Ratzia och Marco, Bill och Hedda var på en tävling även helgen efter. Hoppade 115cm vilket var Bills debut. Han var otroligt spänd för publiken på ena långsidan och just när vi skulle hoppa ett hinder där kom det en kille på andra sidan staketet i full fart springande mot oss så då sprang han åt sidan. Resten hoppade han felfritt men som sagt, väldigt spänd!



Nu har även Bill fått tänderna kollade. Allt såg bra ut och inga sår eller skav på slemhinnor eller mungipor. Kan tipsa om en riktigt bra salva som jag smörjer in mungiporna med några gånger i veckan och även använder på sår och mugg :) Warendorfsalva, finns att köpa här https://littleequestrian.se/shoplittle-equestrian/warendorfer/warendorfsalva-500-ml/?v=f003c44deab6 Den är verkligen grymt bra!!




Bill redo att få tänderna kollade

Som jag också skrev i förra inlägget håller jag på att testa lite nytt bett på Marco. Tränade för Amanda förra veckan med babypelham. Fungerade väldigt bra på marken och helt okej i hoppningen, men hoppade kanske bara 100-110cm så var svårt att få en riktig känsla. Hon föreslog att jag nästa gång skulle testa att sätta på deltatygel och ludd runt kedjan. Så i onsdags denna veckan tränade jag för Lennart och då körde vi delta och ludd. Bad om att få ta några lite högre hinder på raken för att få en bättre uppfattning. Tyckte det fungerade bra så på helgens tävling kommer jag att ta detta i första klassen och testa hur det fungerar :)



Marco <3

Förra veckan hopptränade jag Bill för Lennart. Måste varit en av de bästa träningarna någonsin med honom. Hoppade sååå fint!! :) Har inte hoppat honom sedan dess utan hoppas vi tar med samma känsla på helgens tävlingar :)







Blev bara en lite snabb uppdatering, nu måste jag gå ut till stallet och göra i ordning för dagens tävling! :) Alla hästarna behöver nog ett ordentligt bad ;)


Läst 10452 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.