Saras vardag
FEB
28
2021

Hej! I förra inlägget skulle jag iväg på träning för Lennart med Marco, och det gick toppen. Han hoppade så fint! Film nedan.




På onsdagen var det banhoppningsträning för Amanda med Ratzia. Hoppade en superbra, felfri runda, och efteråt tog vi bara några hinder större, bland annat kombinationen. Första gången rev hon, så tog kombinationen igen och jisses vad ambitiöst hon hoppade då. Satt till och med lite löst i sadeln!



Ratzia <3



Sedan har det i vanlig ordning varit varierad ridning. Skogen, travbanan, manegen. Vivi på Svensk Hästrehab var här och gick över alla hästarna i början på den här veckan och då pratade vi om det. Hur viktigt det är med varierad ridning. Hon tycker alltid hästarna känns så fina. Inga spänningar, stela eller ömma. Så härligt att höra :)

Pratade även om hur jag brukar rida när jag rider i manege/paddock, och hon tror även att det har stor betydelse. Så tänkte jag kunde dela med mig av hur ett typiskt markarbetspass ser ut för mina hästar. Det är väldigt basic, hehe. Skrittar först fram och flyttar sedan hästen i sidled i skritt i det jag kallar för "Royneövningen" (fick göra den övningen för Royne Zetterman i trav och galopp med Marco för några år sedan och det var MAGI så gör den med alla hästar i alla gångarter ALLTID). Börjar sedan trava och fortsätter flytta några steg in och rakriktar sedan och travar på några steg framåt. Gör lite öppna längs långsidan och sedan galopp. Så travdelen är den kortaste när jag rider. I galoppen börjar jag igen med Royneövningen, sedan flytta in framdelen lite längs långsidan och efter det jobb i förvänd galopp. Brukar börja att rida som en åtta, sedan rida lite serpentiner. Detta är i princip det enda vi gör på böjt spår och volt. Gör mycket tempoväxlingar. Samlar så mycket vi klarar av några steg, låter sedan länga ut ordentligt. Travar av, flyttar igen några steg i sidled och sedan avskrittning. Så mest galopp, mycket flytta i sidled, knappt några volter och en hel del tempoväxlingar. Det fungerar bra för oss :)



Djupvågsbehandling :)


I onsdags var det träning för Amanda med Bill och efter den träningen har Bill blivit kändis. Det var trim/styrka/seriehoppning på schemat och Bill var taggad till tusen och kändes jättefräsch. Slängde som vanligt ut sina bakben ordentligt och jag tog några galna printscreens från filmerna. Är med i en SVINrolig grupp på Facebook där folk postar så roliga filmer och bilder på diverse fails och ingen kommer med pekpinnar utan alla tycker bara det är hur kul som helst. Så jag postade bilderna i gruppen och Bill is going viral! Hur kul som helst och alla kommentarer är hilarious eftersom alla är ironiska och som sagt, det finns inga "Karens" i gruppen, om ni förstår vad jag menar ;)









Nu ska jag alldeles strax åka och jobba. Har gjort i ordning Cooper så ska mamma och Fredrik åka iväg med honom till Stall Phem i eftermiddag för löshoppning :) Har bett att de ska filma så jag får se efteråt hur han skötte sig.



Så söt, men tro mig, han är en devil in disguise ;)


Läst 31529 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
16
2021

Hej! I måndags förra veckan var jag iväg på Öppen Bana på Kungsbacka Ridklubb med Bill och Ratzia. Eftersom vi inte får tävla så är det kul att så många arrangerar Öppen Bana så man ändå kan hålla igång och förhoppningsvis vara i fin form till det är dags för tävlingsstart :)

Bill hoppade en felfri runda på 120cm och var jättefin och glad. Eftersom han inte hoppat så mycket efter vintervilan så nöjde vi oss med det :) Ratzia hoppade också felfritt en runda på 120cm och sedan höjde vi några hinder till 130-135cm och hoppade en kortare version av banan, vilket hon gjorde toppenbra!






Man får hålla i sig när han gör sådana kickar med bakbenen över vissa hinder, haha!


På onsdagen var det trimträning för Amanda med Marco. Hade en studs uppbyggd på varje kortsida på böjt spår och på ena snett igenom var det en kombination med räcke två galoppsprång räcke och på andra snett igenom en kombination med oxer två galoppsprång oxer. Åkte själv så har ingen film från den träningen, men man skulle rida som en åtta och bara få det att flyta på. Marco var såååå taggad, men hoppade fint!

På torsdagen var det träning för Lennart med Ratzia och då var det samma övningar som på förra träningen för honom när jag hade Bill och Marco (film i förra inlägget). Ratzia hoppade fint, men jag måste tänka på att komma igång i en bra galopp från början och inte börja i för seg galopp för att sedan rida på.



I söndags åkte jag med Bill på Öppen Bana på Herreds gård. Han kändes superfin och hoppade en felfri runda på 120cm. Höjde sedan några hinder till 130cm och hoppade ett kortare varv. Gav så härlig känsla, men får klamra mig fast för mitt liv på många språng, haha!






Lille Bill <3





Nöjd efter öppen bana :D



Övriga dagar har det blivit turer i skogen och markarbete i manegen. I lördags red jag Marco i manegen efter att jag hade jobbat 05:45-13. Mina linser var så torra efter jobbet så när jag kom hem tog jag ur dem och satte på mig glasögonen. Jag har ju alltid linser eftersom det är så bekvämt och använder bara glasögon hemma på morgonen och kvällen. Nu red jag med glasögonen, och jag fattar inte hur ni som alltid gör det klarar det?? Dels så immade de igen i tid och otid och sedan kändes det inte helt stabilt. Hade jag hoppat hade jag säkert tappat dem, haha. Nä, tur jag har linserna, det känns säkrare för min del.



Varit ute i snön idag på en skogstur med Bill och Hedda och nu ska jag göra i ordning Marco för hoppträning för Lennart :) Ha en fortsatt fin vecka!


Läst 33828 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
07
2021

Hej! I veckan var det banhoppningsträning på onsdagen på Lerbergs Equestrian för Amanda med Ratzia. Var en bana med 10 hinder och 11 språng. Hoppade fram på ett räcke och en oxer som på tävling, sedan blev det hela banan (film på Instagram). Ratzia hoppade riktigt fint, så det var kul :) Hoppade banan två gånger, första rundan på 120cm och andra rundan höjde vi några hinder till 130cm.



Marco och Ratzia på ridspåret innan det blev snö och is

På torsdagen var det dags för årets första Lennartträning och jag tog med både Bill och Marco. Var även Bills första träning för i år, så kul! Han var jätteduktig och tyckte det var så roligt. Eftersom det var första träningen på cirka två månader och jag bara hoppat några kuber innan så blev det ett lagom pass för honom. Vi tränade på att reglera galoppen och ha bra galopp i svängen upp på linjerna.



Tycker vi ser väldigt nöjda ut :)

Marco hoppade toppenfint och var sååååå pigg! Har köpt en sådan där Batmanhuva (de är inte vackra alltså) från Vivi på Svensk Hästrehab. Hon säljer en billigare variant (390kr ni hittar den HÄR) av den populära Fenwickhuvan. Tänkte det kunde vara kul att testa! Har även använt den på båda grabbarna när vi ridit ut. Kan inte säga så mycket än, de har varit pigga och glada, men hållit sig från galenskaper, så det är ju trevligt :) Ska prova den på lilleman också.





Batman-Marco ;)

Har även varit på travbanan i veckan. Så skönt med bra underlag och kunna låta hästarna sträcka ut. Mycket glad att jag och mamma köpte varsitt bankort till Bill och Ratzia. Kommer nyttjas ordentligt!



Ratzia och Bill i Bunketorp igår :)

Red Marco i manegen igår och då tog mamma med och longerade Hedda. Rörde sig precis som vanligt och fin i kroppen är hon också. Så härligt! När jag jobbade idag passade mamma på att rida ut en sväng på henne i Bunketorp och det var öronen framåt hela vägen så klart. Heddis <3




Alldeles glansig och fluffig i pälsen <3

En eftermiddag i veckan när jag åkte bort till Bunketorp och skulle skritta en runda med Marco kom det en annan tjej till häst precis när jag hade suttit upp. Hon skulle också rida på ridspåret, så det blev att vi slog följe. Himla trevligt med sällskap och det visade sig att vi hade gemensamma vänner/bekanta m.m. Världen är bra liten! Bytte nummer så vi kan rida ut fler gånger ihop :)



Marco vid golfbanan för någon vecka sedan




Laddat upp med en redig hink med MSM på 4kg när det var erbjudande.



Kvällstur i solnedgången :)


Läst 28280 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Nu är vi på gång igen med hästarna efter lite vinterlugnt. Förra veckan var det träning för Amanda på onsdagen, markarbete och trim på småhinder. Jag hade Marco och han var så duktig. Taggad som bara den, men så lydig och följsam ändå. Amanda hade även med sig älskade Hedda upp. De har ju lånat henne sedan maj, då hennes sambo behövde en läromästare att lära sig rida på. Dock har han inte haft tid (eller lust, haha) att rida på ett tag, så hon har mest gått i hagen med en shettis det senaste, och Amanda ska utomlands och tävla snart, så då sa vi att vi tar hem henne så får hon vara pensionär här hemma istället :)



Hedda <3



Marco efter Amandaträningen i onsdags :)

Bill är också igång nu och förra veckan skuttade vi över lite kuber, så den här veckan är han redo för träning för Lennart. Så taggad!!



Bill i manegen :)

Jag får ju inte tävla, eftersom jag inte är elitkvalad eller har någon verksamhet. Tråkigt så klart, men hoppas att de öppnar upp för alla tidigare än vad som är sagt nu, och under tiden är det bara att träna på och försöka hålla sig i form. Dessutom har många öppna banor, vilket vi var på igår med Marco och Ratzia. Åkte till fina Herreds Gård och hoppade. Bana designad av banbyggare och fina tävlingshinder. Detta blev första banhoppningen på länge och både Marco och Ratzia hoppade fint! Hoppade varsin runda på cirka 120cm och båda hoppade runt glatt och felfritt :) Så kul!





Marco på öppen bana <3 Invigde mina nya ridtights från Equestrian Stockholm. Såå sköna! Och med ordentligt hög midja, det gillar jag, så allt hålls på plats liksom, haha. Hoppas de lanseras i fler färger och gärna i vitt till tävling!! :)





Ratzia nöjd efter öppen bana :)

Igår åkte vi även till Stall Phem med lilleman för löshoppning. Har alltid åkt dit när vi haft unghästar. Nära och bra och Tord och Ruth är så duktiga. Extra kul eftersom Tord har sådan erfarenhet av att bedöma unghästar på unghästtester. Cooper skötte sig jättebra för att vara på ett helt nytt ställe. Tyckte det var jättekul med hinder och fattade direkt vad vi skulle hitta på, så det var fullt fart genom serien, haha. Omdömet blev att han var hinderklok och hoppade med spänst och elasticitet. Berättade att han är extremt känslig och att jag har problem med inridningen eftersom han får panik vid själva uppsittningsmomentet och han sa att han såg att han har en spänning i sig. Inte vid själva hoppningen, där var han superduktig, men lite runt omkring. Sa däremot att han var väldigt kontaktsökande och trevlig :) Eftersom han vilat så hoppade vi inga stora hinder, men de ska ha löshoppning under hela våren nu, så ska bli kul att se hur utvecklingen blir.





Cooper Q :)

Mamma och jag har även köpt varsitt bankort på Höglandas travbana (Åby travskola). Perfekt nu under vintermånaderna när det blir färre uteritter pga underlaget och man inte vill rida i manegen hela tiden. De harvar och håller efter travbanan varje dag, så underlaget är finfint och vi har varit där två gånger med Ratzia och Bill och galopperat. Såååå härligt!



Bill redo för en galopp på travbanan :)



Vivi på Svensk Hästrehab var hemma förra veckan och gav Marco lite välförtjänt djupvåg och massage. Nej men han älskar det så mycket <3



Träningsplaner för denna vecka är hoppning för Amanda på onsdag med Ratzia och hoppning för Lennart på torsdag med Bill och Marco. Hedda fick på sig bakskor idag och ska vaccineras imorgon. Sedan tänkte vi börja jobba henne lite försiktigt med Equibandet och förhoppningsvis kan hon hänga med ut i skogen på promenader. 22 år i år är hon, min fina lilla häst <3

Som vanligt hittar ni bilder och filmklipp på Instagram - aamaziingsara :)


Läst 25632 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.