Saras vardag
APR
25
2021

Hej! Började veckan med att åka på tömkörningskurs för Nina Fox Stark på Herreds Gård. Mamma gjorde det med Ratzia för några veckor sedan och tyckte det var jättebra, så den här gången åkte vi med Cooper. Nu när jag äntligen börjat komma igång med inridningen tänkte jag att tömköra honom kommer hjälpa till mycket med styrningen när jag sitter uppe på.

Han var jätteduktig! Brydde sig inte om att det var nytt ställe och att hästen som var innan oss lämnade oss själva i manegen. Nina började tömköra honom i skritt på spåret. I början var han lite tjafsig i munnen och slog med huvudet, men det tog inte lång tid innan han accepterade bettet och jisses vad han började tugga.

Sedan fick jag ta över tömmarna! Jag har inte tömkört tidigare eftersom jag inte har vetat hur man gör och inte haft något intresse för det, men gud vad kul det var! Ser ju otroligt mycket lättare ut än vad det är. Nina gick bredvid och guidade mig och det blev riktigt bra :) Skrittade på spåret, tränade på att göra halt, vände upp på medellinjen mellan två bockar, travade på volten. Riktigt roligt och Cooper var nöjd och frustade. Har anmält oss till nästa tillfälle om tre veckor igen, så nu ska vi öva hemma. Filmklipp finns på Instagram - aamaziingsara



I onsdags blev det hoppträning med Marco och Ratzia för Amanda. Det var styrketräning och det var kämpigt! Vi började med tre små kuber på medellinjen som vi först hoppade och gjorde volt efter varje kub för att få hästarna följsamma. Sedan red vi rakt fram över kuberna och varierade galoppsprången. Det var 18 meter mellan varje och vi red på både fyra, fem och sex galoppsprång.

Vi gick sedan över till ena långsidan där det var fyra stycken kryssoxrar med ett galoppspång emellan. Det var tight och här var det hästarna som fick jobba på. Svårt för Marco som är explosiv och het, medan Ratzia briljerade. På andra långsidan hade vi en oxer och sedan fyra galoppspång fram till en kub och studs till ett räcke. Det var fyra lite framåt så de skulle stampa av ordentligt på räcket. Där briljerade Marco och Ratzia fick istället tänka till och bli lite kvickare i fötterna. Filmer på Instagram :)

På torsdagen var det hoppträning med Bill för Lennart och han hoppade toppenfint! Trodde han skulle vara lite wild and crazy eftersom han inte varit ute på träning på typ sex veckor när allt varit nedstängt, men han skötte sig toppen och fokuserade på rätt saker :)





I torsdags red jag även på Cooper igen! Jag tränar uppsittning i princip varje dag på honom och sitter upp på stallgången vilket fungerar riktigt bra. I torsdags blåste det en hel del ute, men han kändes obrydd, så mamma ledde oss upp till paddocken och direkt när vi kom in i paddocken släppte hon oss. Det gick riktigt bra och jag kunde både skritta och trava runt på fyrkanten med honom! Övade att sakta av till skritt och sedan komma igång i trav några gånger. Rider inte mer än några minuter, men så himla lycklig med tanke på att sitta upp kändes som en omöjlighet för bara några veckor sedan!





Igår, lördag, red vi igen och gissa vad? Vi galopperade!! Vilket hallelujah moment! Började med att skritta mellan två bommar som jag hade när vi tömkörde häromdagen. Bra styrträning :) Skrittade både mellan bommarna och sedan över dem. Gjorde likadant i trav och han var superduktig. Kände att han även travade på bra fram med bra bjudning, så tänkte att "nä, nu smider vi medan järnet är varmt" och så fattade vi galopp! Var en helt underbar känsla och få förstår nog vad det här betyder för mig efter allt som varit. Helt fantastiskt och jag hoppas vi fortsätter utvecklingen åt rätt håll. Igår var verkligen ett enormt framsteg för oss <3





Igår blev det en tur i skogen med Marco och Hedda och sedan åkte vi till travbanan med Bill och Ratzia och lät dem sträcka ut ordentligt. Så härligt! Idag blir det skogen igen, passar på att njuta av det soliga vädret. Cooper ska på vårens sista löshoppning hos Stall Phem i eftermiddag. Imorgon blir det hoppning med Bill och Marco för Lennart ute på Kewluto. Ha en underbar söndag allihopa!






Läst 69278 ggr Kommentarer Kommentera
APR
18
2021

Hej! Förra söndagen var vi på löshoppning med Cooper på Stall Phem och han var superduktig! Detta var tredje gången han var där, så han visste ju precis vad vi skulle hitta på och man märker att han älskar det. Kutar runt med öronen fram och vill helst inte pausa mellan varven. I början när det var lite lägre körde han mest på fart, men på slutet när vi höjde lite så hoppade han riktigt fint. Så roligt att se!!








Riktigt snäll att ha med sig, går på transporten utan problem, väntar utanför manegen på vår tur utan att bröta runt :)

Ratzia, Hedda och Bill hoppade jag hemma i paddocken. Byggde upp fyra hinder, två räcken och två oxrar, ett på varje långsida och snett igenom. På så sätt kunde vi hoppa alla hinder från båda håll och som en "evighetsbana" och bara träna på att rida i rytmen :) Filmklipp på Instagram - aamaziingsara.

Marco fick inte hoppa hemma då han fick åka på hoppträning för Amanda i onsdags. Äntligen träning igen! Varit utan träning i drygt en månad då alla anläggningar varit stängda, men nu äntligen börjar det igen. Det var banhoppningsträning och han kändes toppenfin! Även film på honom på Instagram.



Har fortsatt träna varje dag på att sitta upp på Cooper och nu har jag flera gånger suttit upp med sadel och det har gått jättebra! Började med att sitta upp i boxen, där han är lugn och trygg, när han fick pellets i krubban. Gick jättebra och "skrittade" även runt några varv i boxen. Den här veckan har jag gjort i ordning honom på stallgången och suttit upp på stallgången medan mamma gett honom slickburken. Även det har fungerat toppen så nu har vi faktiskt fyra dagar på raken suttit upp på stallgången och sedan skrittat ut ur stallet på gårdsplanen. Mamma har lett honom först men sedan släppt så har jag fått rida själv. Så pirrigt!!! Det har verkligen gått över förväntan och han har varit superduktig!! Lite svårt med styrningen så klart, men det är ju för att han inte är van och förstår mig än, men jag är sååå nöjd med honom! Trodde jag inte för några veckor sedan, då kändes detta helt omöjligt. Skulle ju skicka ner honom till Eamon, men det var så lång väntetid, så tänkte att nu får jag försöka själv annars kommer det aldrig bli av. Så nu hoppas jag det fortsätter så här :) Vi tar små, små steg framåt, ingen stress alls.





Här ovan är video från igår. Då skrittade vi inne i en hage och tränade på att styra runt :) Nästa steg får vara att skritta upp till paddocken och träna styrning där.


Läst 60590 ggr Kommentarer Kommentera
APR
05
2021

Hej! Som jag skrev i förra inlägget så testade Fredrik positivt för corona, men han hade verkligen turen att få en riktigt mild släng av den, och var egentligen bara sjuk i en dag, sedan mådde han bra igen :) Jag fick gå och testa mig fem dagar efter honom och mitt svar var negativt, hurra! Har inte haft några symptom, så hade nästan varit läskigt om jag varit positiv. Mamma och pappa testade sig också, även de var negativa. Dock var det extremt äckligt att ta själva testet, höll på att få upp frukosten flera gånger. Fy!



Har blivit en del uteritter i det fina vårvädret och förra veckan blev det även studsintervaller i paddocken med hästarna :) Ni vet den andra övningen jag tipsat om med hoppintervaller har ju varit med en trekombination på ena långsidan och en studs på andra, men den här gången byggde jag bara upp en längre studs på ena långsidan. Körde samma upplägg som den andra övningen och hoppade tre varv, skrittade en minut, bytte varv och körde tre varv åt andra hållet osv. Riktigt roligt och alla hästarna var duktiga :)





Cooper fick löshoppa och det gjorde han superfint! :)



Eftersom jag var tvungen att vara hemma från jobbet i en vecka så passade vi på att lägga lite extra tid på insittningen av Cooper. Har börjat om helt från början och klänger och hänger på honom i boxen. Har velat att han ska vara HELT avslappnad innan vi går vidare till nästa steg, och efter några dagar var han det, så då satt jag upp på honom i boxen, och det har gått bra! Har gjort det några dagar på raken nu, både mamma och jag, och jag märker att han är "på sin vakt", men han har ändå accepterat det och inte visat någon tendens till flykt :) Babysteps!



Hedda taggad för lite hoppning för någon vecka sedan :)



Cooper fick första vårbadet förra veckan, tyckte det var så skönt att bli helbadad :)

Instagram - aamaziingsara


Läst 43762 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.