Saras vardag - Seriehoppning
JAN
08

Seriehoppning

Hej! Jag känner mig så inspirerad just nu och använder övningar från mina Hippsonböcker typ varje ridpass. Ibland är det hoppning, ibland bommar på marken och ibland övningar utan bommar :)

Igår åkte mamma och jag bort till manegen med Ratzia och Marco. Då använde vi fyra bommar som bara hade en kub på varje sida ( se mitt Youtubeklipp här https://youtu.be/PSQNAZjvvxQ ). På långsidan utan bommar skulle man länga ut galoppen, sedan samla ihop den på långsidan med bommarna. Här var det viktigt att inte gå med för mycket över bommarna, utan hålla sin position. Skitsvårt, tycker jag, som gärna är framåtlutad mest hela tiden. Dessutom skulle man försöka ha hästen något inåtställd i serien för lösgjordhet och även för att arbeta med inner bakben. Mamma fnös och tyckte att övningen verkade alldeles för simpel..

Det fick hon äta upp! Hon klagade på att övningen inte alls var rolig, för det gick inte bra ;) Först överdrev hon upptagningen från den ökade galoppen och kom med jättekort galopp in i serien, så då blev det ju långt och avbrott till trav och hej och hå. Sedan lät hon Ratzia gå på istället och då blev det jättekort till sista bommen. Efter några gånger blev det mycket bättre och de kunde flyta igenom med jämnt tempo.

Jag tyckte också det var väldigt svårt, men nyttigt! Gick med lite mycket, så då blev det att han ökade på och det blev trångt till sista, men han lärde sig av det och bromsade upp själv. Bytte galopp inne i serien några gånger också då jag ställde för mycket och inte var med med ytter, men även det blev bättre efter några gånger när jag hittat "lagom".

Efteråt åkte vi tillbaka till manegen med Bill och Hedda. Blev ny miljöträning för Bill då han i fredags gick i DS-hallen och igår fick gå i lilla manegen. Den har han aldrig varit i tidigare :) Var en annan häst där inne när vi kom, men det var bara Sigge, så honom kände både Bill och Hedda igen. Ledde honom ett par varv innan jag hoppade upp. Kändes inte alls så explosiv och på tårna som i fredags. Började trava och han gick jättesnällt. När Sigge lämnade manegen fick han en liten flipp och körde lite rodeo, men som tur var satt jag kvar :)

Red inte så länge, utan red runt lite i trav och galopp, testade lite styrning och gjorde någon volt här och där samt testade att byta galopp åt båda håll ( se Youtubefilm här https://youtu.be/ruJFWkPPMKw ). Idag och imorgon får han vila och smälta dessa två dagar med nya intryck och ny miljö.

I morse åkte vi bort till manegen jättetidigt då jag hade planerat att hoppa en serie med Marco och Ratzia, och då serien är lite längre behövde vi stora manegen. Chansade på att det inte skulle vara någon annan där så tidigt, och det var det inte :)

Denna serie var galoppbom, tre studsar, ett galoppsprång till ett räcke och två galoppsprång till en oxer. Både Marco och Ratzia kändes jättebra, så det var kul! :) Filmer nedan! Prenumerera gärna på min Youtubekanal för att inte missa några klipp, är ju ganska flitig på att få ridningen filmad :)

Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 16434 ggr

Fler inlägg

JUN
24

Gothenburg Summer Tour Dag 5

Hej! I morse var det dags för Marco att hoppa sin sista runda det här meetinget. 130cm bedömning A:0+A:0 två faser. Med tanke på gårdagens dåliga känsla och resultat så var jag nervös inför hur det skulle gå idag. Skulle han kännas som igår? Skulle han kännas som vanligt? Tog ett litet peptalk med min förebild Jörgen Larsson på framhoppningen. Berättade om rundan igår och frågade hur jag skulle rida idag. Han sa att jag skulle låtsas som ingenting och rida precis som vanligt. Ofta när hästarna har kommit upp på den nivån så brukar det inte vara något problem nästa runda. Ibland blir det helt enkelt bara så att det inte stämmer. Tack Jörgen! Ibland är det enklaste tipset det bästa :)

Marco kändes helt som vanligt på framhoppningen. Satte lite bättre snurr på galoppen och hade det även inne på banan. Där var han precis som han brukade, med bra energi och jag kunde korta ihop honom utan att han blev tom. Hoppade fint och felfritt i båda faser och det räckte till en åttondeplats i en klass med 19 placerade. Så skönt!! Puh..

Läst 4330 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
23

Gothenburg Summer Tour Dag 4

Hej! Vilka ojämna resultat jag och hästarna gör. Eller egentligen Marco och jag. Ratzia har peppar peppar den senaste tiden antingen varit felfri eller bara haft något ner. Med Marco har det var toppen eller botten ;) Idag var det dags för kval 2 med hästarna i 7-Star Spring Tour, för Ratzia 130cm bedömning A:0 och för Marco 140cm bedömning A:0.

I förmiddags var det otroligt kvavt. Ratzia kändes lite matt av värmen, men hon hoppade fint ändå. Fick ett ner tidigt på banan, men resten gjorde hon jättefint :) Gårdagens placering gjorde att vi ändå kvalade till söndagens final, så imorgon blir det välförtjänt vila för henne. Eller ja, vila från tävling, men hon får gå en lugn promenad i skogen.


När 140cm började slog vädret om och det blev ösregn istället. Fick till och med lov att rida i regnjacka. Marco var lugn och fin på framhoppningen idag igen, men inne på banan saknades energin. Hoppade bra på ettan, tvåan och trean, men när jag vände upp på fyran, en trippelbarr, såg jag att vi låg helt mittemellan. Såg att jag inte kunde gasa på, för då skulle det bli alldeles för stort och landa rätt i, så fick börja ta tillbaka honom, men istället för att bli kvick i benen som han brukar så kändes det bara tomt och vi kom fram dåligt. Marco övervägde att hoppa, men i sista stund ångrade han sig och välte ner det främre av trippelbarren. Steppade omkring och blev stressad när vi väntade på att de skulle bygga upp den. Funderade på att hoppa ettan och utgå, men red an trippeln igen. Den här gången blev det perfekt. Fick även perfekt ner till nästa hinder som var en kombination med två räcken, två galoppsprång mellan. Otroligt trång och sååå många som haft problem med den. Kom jättefint in och han hoppade super över a-hindret, men ändå blev det trångt och även denna gång fanns inte hans vanliga energi och kvickhet där, så han stannade :( Jättetrist verkligen! Imorgon ska han få hoppa en 130cm, så får vi se vad som händer då. Får testa att få lite mer energi i honom. Allt som oftast har han ju för mycket av den varan..Andra gången på trippeln blev det bättre!


Läst 7431 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
23

Gothenburg Summer Tour Dag 3

Hej! Igår var det dags för kval 1 av 7-Star Spring Tour. Ratzia gick 130cm och Marco 135cm. Båda klasserna var bedömning A:0+A:0 två faser.

Ratzia hoppade fint på framhoppningen. Inne på banan var hon något spänd de första sprången, men sedan kom hon igång fint. Felfria i grunden och även felfria i omhoppningen! Gasade på så gott det gick och det räckte till en femteplats vilket gjorde att vi kvalade in till finalen. Superkul!! :)
Sedan var det dags för Marco att hoppa 135cm. Jättelugn och fin på framhoppningen :) Även på banan! Hade sett att de som red innan fick rida på något så vansinnigt fort i omhoppningen för att hamna på placering. Var felfria i grunden (vattnet var sista och Marco hoppade igen:)) och tänkte att nu får vi gasa på om vi ska ha chans till placering. Fick hålla-läge på första i omhoppningen, men annars tyckte jag att vi red så fort det bara gick och vi var felfria! Räckte till att bli 12:a och det var 13 placerade. Puh! Huvudsaken var så klart att han hoppade fint och var felfri, men alltid kul att få en placering på en bra runda :) Men shit vad snabba proffsryttarna är. Har inte en chans mot dem!
Ratzias fina rosett! :)Glada efter Marcos runda :DMarcobus <3Gräs efter en bra runda :)


Läst 9482 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen Välj
Avelsbloggen Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv

Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Gästblogg: "Det vi vill vinna är hästens förtroende och lust att samarbeta”

Gästbloggen

Midsommar!

Therese

Gothenburg Summer Tour Dag 5

Saras vardag

Till Husbloggarna