Therese - Gävle Horse Show
SEP
07

Gävle Horse Show

Måste börja med att skriva att LAGANA mår bra!!! Svullnaden är borta och hon går normalt. Är pigg och väldigt sur på att behöva stå i uteboxen, hon tycker nog att det är "förnedringsboxen"!!! Men har man ätit medicin så får man stå där, imorgon får hon tillbaks sin vanliga box och jag ska rida lite lätt och känna hur hon känns. Tack Linnea för att du skött om LAGANA så bra i helgen när jag var på tävling!

I torsdags så åkte vi till Gävle på deras stora utomhustävling. Hästarna som var med var ARCHI, LUTRICIA, GINA, AMOORINA, ACINDO och CAHLUA. Vi hade tur med vädret och det var solsken hela helgen, underbart! Tävlingen gick på gräs på gävletravet. Alla hästarna hade minst ett pris med sig hem så det är helt klart godkänt även om det kändes som en liten halvdan tävling resultatmässigt.

ARCHI gjorde ju bara sin andra tävling i livet och det var ingen lätt tävling att hamna på. Stor gräsbana och mycket tittiga hinder, nästan lite väl mycket att titta på. Första dagen var han jättespänd och tittade på allt runt omkring banan och vissa hinder. Blev ett stopp och rivning. Men han sov gott på natten och smälte alla nya intryck väl. Dagen efter var han helcool och hoppade felfritt som om han inte gjort annat i sitt liv!!!!

CAHLUA var superfin hela helgen. Jätteladdad och pigg första klassen som var 120, den start som hon gjorde på fredagen. Var placerad! På lördagen hade hon ett nedslag i 120 och 130, men jisses så bra hon hoppade i 130, nästan för bra!!! Jag bara älskar den hästen! På söndagen gick hon 125 och hade två ner i omhoppningen, helt ok för jag red lite snabbt och då blev hon lite okoncentrerad=orutin.

AMOORINA gick 120, 120 och 125 med ett ner i första klassen, två i andra och ett ner sista dagen som ändå räckte till pris! Det var en bra runda i 125, hoppar som en liten gummiboll!

LUTRICIA hade två ner i omhoppningen första dagen i 135. I 140 på lördagen var det bra till sista linjen då hon blev lite stark så jag fick bryta av och göra en volt och så hoppade hon fint över sista oxern. Behöver rida henne med ganska mycket tryck och bra galopp, vilket inte är så enkelt alla gånger. Så för att få en bättre känsla på henne som avslutning på helgen fick hon gå 125. Då kunde jag rida som hon ska ridas och med bra tempo. Tyvärr petade vi planket i omhoppningen, tiden hade räckt till seger!!! Nu blev vi placerade på fyra fel, alltid en tröst :-)

ACINDO gick sexårsklasserna och var lite tråkig i första kvalet, rev två hinder. Kändes lite nonchalant. Andra dagen var hon inte alls bättre och var faktiskt slarvig så jag blev lite arg på henne. Ibland tror jag att dessa egensinniga ston blir lite diviga och tycker inte att de behöver anstränga sig. Men hon förstod nog att matte inte var så nöjd med henne så på söndagen visade hon vilken fin häst hon är och hoppade strålande och felfritt i 125 och fick pris. Vilken buse säger jag bara!

Prisutdelning i sexårsfinalen som vanns av John Hickey/Top of the Hill och trea med sin andra häst. GINA och jag kom tvåa och Pernilla kom fyra på Skywalker!!! Vi ser riktigt glada ut alla tre!

GINA var helgens STORA STJÄRNA! Hon gick sexårsklasserna och var felfri i första kvalet 125. Endast tre hästar av ca 35 var det. Andra dagen hade vi fyra fel, rev sista hindret men fick pris ändå för det var bara fyra felfria och fyra på fyra fel av alla starter. Så hon kvalade till sexårsfinalen. Hon hoppade helt makalöst bra i kvalen och i finalen var hon lika fin! Felfritt igen på en ganska lång och svår bana med trekombination och andra svårigheter på 130 höjd. Det var bara GINA och jag samt John Hickey på Top of the Hill som klarade finalbanan felfritt! Vi kom tvåa och John vann. Jag är superglad åt andraplatsen (ja, nu har jag ytterligare en BLÅ rosett att hänga upp på väggen...) och över hur fantastiskt GINA hoppade, som om hon hade vingar! Jag hade tårar i ögonen av glädje när vi kom ut från banan!

Så det var en fin avslutning på helgen och Gävles tävlingar var bra som alltid. Uppskattar att de även delar ut premier till unghästarna som blir placerade, Tack!

John Hickey har täten på ärevarvet, tätt följd av Mig och Pernilla

Vi hann även med lite nöje i helgen! På fredagskvällen efter tävlingarna åkte Björn och jag hem till Pernilla som bor i Tierp. Pelle hade lagat tre-rätters middag till oss, jättegott! Vi sov kvar hos dem så vi hade en lång trevlig kväll med mycket prat!

På lördagskvällen gick vi ut på restaurang i Gävle. Inte vilken restaurang som helst, utan Churts Street Saloon! Cowboy atmosfär och servitriserna som dansar can-can på bardisken kl 22!

Björn, jag, Johanna, Issa och så var Eva, Lasse coh Anette med, trevliga hästägare. Så vi har hunnits umgås och haft trevligt! Eva hade även med sig en smarrig tårta på fredagen som vi åt i lastbilen, hon uppskattade lika mycket att vi blev glada åt tårtan som Björn, Tomas och jag blev att vi blev bjudna på tårta! Så inte har vi varit hungriga i helgen i alla fall!

taggar


liknande webbartiklar


Läst 14238 ggr

Fler inlägg

FEB
16

Afrika och "skräcknatten"

Första natten på safarit blev en upplevelse i "skräck", med flodhästarna som regissörer!
Innan middagen så satt vi på vår altan och tittade på en stor flodhäst som badade i floden precis framför oss, vilken syn!

Vi hade ätit en god middag och sedan gått tillbaka till hyddan med massajen. Vi konstaterade att det var så mörkt på kvällen/natten, som man hört att det är. Sen alla ljud från alla nattdjur, det var annorlunda. Klockan halv elva stängdes elen av så då var det slut på läsningen i boken, det blev kolsvart! Vi hade solcellslampor vid sängen men det var inte så stark ljus från dem. Vi låg och lyssnade på alla ljud och somnade till slut. Några timmar senare, runt fyra på morgonen vaknade vi båda, skräckslagna av tuggande ljud utanför vår hydda!!! Tänk er att ligga i en säng, innanför myggnät, i en hydda i vildmarken i Afrika, med fönster som endast hade myggnät och du hör massa stampande och tuggande ljud några meter från din säng!!!! Vi låg som två stela pinnar och försökte förstå vad fasiken det var som lät. Efter en stund började det lukta färskt gräs i hela hyddan, det var alltså flodhästarna som stod runt vår hydda och åt gräs!!! Vi vågade inte tända någon mobillampa, vem vet vad de skulle göra då! En flodhäst på tre ton bara några meter från sängen, med en stenvägg med myggnätsfönster mellan oss! Inte för att jag tror att de hade pressat sig in i fönstergluggen, men just då, i mörkret, så kändes det som att de kommer komma in i hyddan!!!
Dessa tuggande ljud, deras trampande runt hyddan, lukten av gräs, sen var det en av dem som sprang förbi utanför, då gungade nästan sängen. Den flodhästen sprang ner och hoppade ner i floden, så det plaskade från floden också!!! 
Vilken natt, helt galet!!! Vi förstod nu varför massajerna alltid skulle gå tillsammans med oss.....

Vi var tvungna att filma så man ser hur nära de faktiskt var på natten!

Kändes tryggt att gå med massajen på morgonen!!!

Bild på en flodhäst vi såg ute på steppen, han hade ett eget vattenhål mitt i ingenstans! De är så stora!!!


Läst 763 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
13

Jag älskar Afrika!

Hej på er alla och välkomna till en tillbakablick på Björns och min resa till AFRIKA och landet Tanzania. Vi har varit borta i två veckor och kom hem igår, så nu tänkte jag skriva om vår resa i några inlägg.
Det här är den bästa resa vi gjort, det var helt fantastiskt! Det har alltid vart en dröm för mig att åka på safari och se alla djuren. Nu gjorde vi det! Verkligheten var dessutom bättre än drömmen! 
Vår resa började med flyg från Linköping till Amsterdam. Vidare till Nairobi i Kenya och sedan sista flyget till Dar Es Salaam i Tanzania. Första dagen var vi i Dar Es Salaam innan vi skulle flyga ut till RUAHA National Park där vi skulle på safari. Den parken ligger i södra Tanzania. 

Vi flög ut till parken, det tog ca 1,5 timme. 

Landat i parken, vilken känsla! Det var varmt och en förväntansfull känsla!

Det var Björn, jag och tre svenskar till som skulle till Ruaha River Lodge. Vi blev mottagna av våra två guider som vi åkte med under tiden på safarit. Äventyret började direkt när vi var påväg att landa, det stod både elefanter och zebror bredvid landningsbanan och så sprang det vildsvin framför flygplanet precis när vi skulle landa! 

När våra väskor var packade i Land Rovern så började resan ut till lodgen där vi skulle bo. Det tog 45 minuter, 45 minuter av spänning, äventyr och att bara försöka förstå att nu var vi verkligen här!!!
Det dök upp djur överallt, en stor elefanthane såg vi direkt vid landningsbanan. Sen såg vi Impalor, de var alltid i flock, så vackra. Även giraffer såg vi.

Här har vi precis kommit fram till lodgen. 

När vi kom fram till lodgen så blev vi välkomnade av ägaren och så åt vi lunch med en helt fantastisk utsikt över dalen och floden. Där nere i floden var det massor av flodhästar. Så redan vid första lunchen var jag så glad och nöjd med resan, när den knappt börjat!

Här bodde vi, Ruaha River Lodge. Utsikt från lunchstället. Man ser taket på några av hyddorna där vi bodde! 

Efter lunchen gick vi ner till våra hyddor. Vi hade en masaj som visade oss vägen och alltid gick tillsammans med oss när vi var på lodgen och gick mellan hyddorna och restaurangen. Det här ligger ju mitt ute i Afrikas vildmark så det var djur runt omkring, därför fick vi inte gå ensamma, Masajen skulle alltid gå med oss för vår säkerhet.

Vår "livvakt" Masajen!

Vi fick vår "hydda" och det var jättefint! Hyddorna ligger nere vid floden så vi hade en flodhäst bara några meter från vår altan!
Vi fick installera oss och sedan åkte vi ut på eftermiddags safari i några timmar, då såg vi både babianer, krokodiler och flodhästar!

Våra fantastiskt duktiga guider!

Björn, jag, vår guide. Eva, Tomas och Christina. som också kom från Sverige. Vi hade jätteroligt och trevligt tillsammans under våra dagar på safari! 
T

illbaka på lodgen till kvällen och då blev det middag. Varje kväll var det trerätters, så god mat!

Sen var det natt och sova i säng med myggnät runt! Väldigt speciellt att sova ute i vildmarken med alla ljud från djuren. Sen hade de bara el en timme på morgonen från kl sex till sju, samt på kvällen kl 18:30 till 22:30. Ingen WIFI, men rinnande vatten, dusch och riktig toa! Så det var rätt lyxigt att kliva ut i vildmarkens lugn! 
I nästa inlägg får ni läsa om Björns och min "skräcknatt" och mer safari! 


Läst 4544 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
29

Hello Afrika!

Vi är nu framme i AFRIKA, i landet Tanzania! Resan hit startade i Linköping som vi flög ifrån till Amsterdam. Vårt flyg från kalla Sverige var försenat för de var tvungna att köra avisning av kärran. Säkerheten går före hålltider, det tackar jag för, lite flygrädd som jag är. När vi landade i Amsterdam hade vi 30 minuter på oss innan vårt plan mot Nairobi skulle lyfta. Gissa om det kändes stressigt, ännu värre när vi insåg att vårt plan taxade in längst bort på Schiphol så vi fick ta flygplatsbussen till terminalen. Sen var det bara att SPRINGA!!!!! Med ryggsäck på ryggen och som tur var springvänliga skor så lubbade vi igenom hela flygplatsen, för vår gate var såklart på andra sidan mot vart bussen släppte av oss! Så flygplatsen i Amsterdam den har bara passerat revy, minns bara att från A till F är det långt och man nästan hoppade över folk som inte lämnade fri väg i rulltrapporna! 
Vi hann precis till gaten och hängde över avspärrningen helt spyfärdig medans de kollade pass och boardingkort, sen fick vi gå på planet!
Åtta timmars flygresa till Nairobi i Kenya där vi bytte flyg mot slutdestination Dar Es Salaam där vi nu befinner oss. Vi blev insläppta i landet med alla papper iordning, rätt vaccinationer och påskrift att vi inte kom från ett land som har Ebola. Då känns det liksom på riktigt, nu är vi en bit bort från Hallstahammar!

Vi har haft en lugn dag på hotellet, färden hit var intressant med en pratglad taxichaufför som hade mycket att berätta och kunde några fraser på svenska! Vi åt lunch på hotellet och träffade då två svenskar som vi pratade med, de jobbade på svenska ambassaden. Jag tycker att det är roligt att träffa nya människor och prata med.

Imorgon bitti blir vi hämtade och så flyger vi ut i nationalparken RUAHA. Den är Tanzanias största nationalpark, till ytan lika stor som ångermanland, eller dubbelt så stor som skåne. Det är en dröm som jag alltid haft att få åka på safari, imorgon är det dags!


Läst 19271 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Therese »Therese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen


Thereses senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market