Therese

 

Wihoooo, det gick jättebra på tävlingen igår!

 

I den avslutande 130 klassen blev det full pott. CAHLUA vann, ACINDO trea och LAGANA fyra!!!! Alla tre dubbelnolla och fina.

 

 

LAGANA startade i början av klasssen och tog ledningen. Den hade hon tills ACINDO kom in, och gick upp i ledningen! Så en stund låg jag etta och tvåa. Efter några starter så kommer det ett ekipage och tog ledningen. Då höll jag på att värma upp CAHLUA som startade sist i klassen. Ville verkligen vinna så jag tänke att det är ju inte omöjligt, CAHLUA är snabb om jag bara rider framåt i svängarna, det som vi tränade på här om dagen. Träningen gav resultat, jag red! Det var en skön känsla att gå i mål och se en etta på resultat tavlan!

 

De andra hästarna gick också bra. EDWONDO hoppade felfritt i både 110 och 120! Han var helt avslappnad nu till skilldnad från sist. Men nu var det bra uppvämning och jag kunde hoppa fram och galoppera honom. Det är så svårt ibland om det blir rörigt på framridningen då han är så rädd för andra hästar. CARLINA var också duktig. Ett nedslag i 110 och två ner i 120.

 

TIPTON tävlade också och det var så roligt att tävla honom igen! Han gick 120 klassen, dubbelnolla och placerad!

 

Så en bra tävlingsdag och jag är så glad för alla fina hästar som gör sitt bästa hela tiden! Idag är det tävling igen, så nu blir det lite ridning av LAGANA innan vi åker och promenad med de andra.


Läst 24582 ggr Kommentarer Kommentera

Idag har vi ridit dressyr på några av stallets hästar. Tomas har haft lektion för mig och Sofie och vi har jobbat hårt! Nyttigt och roligt är det. Hästarna blev lösgjorda och jobbade genom kroppen på ett avslappnat sätt. Känns bra inför imorgon då de ska tävla!

 

Tävling är det nu i helgen på Strömsholm. Båda dagarna så startar jag med EDWONDO, TIPTON, CAHLUA, CARLINA, ACINDO och LAGANA.

 

Sofie har tvättat hästsvansar och jag har packat alla grejer till hästarna. Malin mockade och dagens guldstjärna går till Johanna som var här i morse och fodrade samt packade alla höpåsar trots att hon var sjuk. Hon åkte som väl var hem och sov så hon blir frisk, men vilken kämpe hon är den tjejen! Imorgon kommer även Towe så vi är hela gänget.

 

ACINDO och jag skrittar av efter dressyrpasset idag.


Läst 23077 ggr Kommentarer Kommentera
APR
12
2012

Ironiskt nog så idag när vi spenderade de flesta timmar av dagen i ridhuset så sken solen och himlen var blå!!!

 

Vi började i alla fall med att rida ute. Konditonsgalopp av fyra hästar på morgonen. Sofie red EROZ, Johanna red ACINDO och jag red LAGANA och TIPTON. Mjuka fina vägar av regnet och glada hästar, härlig start på dagen.

 

Vid halv tio lastade vi CASH FLOW, LADY, LORD, CARLINA, CAHLUA och CELVIN. Avfärd mot ridhuset och hoppning.

 

Vi var många som hjälptes åt att bygga banan idag. Tomas som höll i träningen, Sofie, Johanna, jag. Paula som var med och tränade samt Diddi Lennings och Göran Liljestam som kom med två hästar jag skulle hoppa.

 

Började med deras hästar och det gick bra. Det är två valacker, sex och sju år gamla. Den ena är efter ALCATRAZ och den andra efter MAGINI. ALICANTE som den ena heter är stor, 176 cm så gissa om jag kände mig liten först! Han var lättriden. Smidig och trevlig att rida på hinder. Den andra var inte riktigt lika stor men inte liten heller. Båda hoppade banan och det gick bra, kul!

 

CARLINA hoppade jag sen och det gick bra. Hon har inte hoppa sen Lidköping och fick vila veckan efter.

 

Sedan hoppade jag CELVIN. Så från tre stora hästar till en mindre, CELVIN är runt 160 cm. Får ändra ridningen lite och det är det som gör det hela så roligt när jag rider så mycket olika hästar, jag lär mig massor! CELVIN hoppade riktigt bra. Han har en stor galopp och när man fattar galopp på honom så tror man att, ojoj, nu kommer det en bock. Men nej, det är hans bakben som rullar igång och han kommer verkligen uppåt framåt i galoppen.

 

Sedan hoppade Johanna LORD och jag CASH FLOW. LORD han lär sig mer och mer från varje gång. Johanna rider honom bra. De hoppade en bana med kombination för första gången idag!

 

CASH FLOW var riktigt glad att få hoppa. Hon älskar det verkligen. När vi skulle travhoppa i början så nästan skuttar hon framåt på stället innan hon lugnar sig. Hon vill bara framåt, framåt!!! Som en yngre LAGANA kan man säga!

 

Sofie fick sedan värma upp LADY som jag hoppade sen. Hon fick precis som vi rida henne framåt i början till bettet så hon inte går och knäpper av och tror att vi ska tycka hon är duktig som kröker lite på nacken (hästen menar jag!) Sofie gjorde det bra och LADY såg riktigt fin ut i markarbetet när hon fick samla upp henne lite. Jag hoppade LADY och det gick fint. Hon var bra i alla språng runt banan idag. Ibland kan hon göra något sämre språng för hon inte riktigt har orkat.

 

Sist men inte minst hoppade jag CAHLUA. Hoppade banan ett varv och det var helt ok, men inte jättebra. Lite slätstruket från oss båda. Vi tyckte nog inte att det var en utmaning. Jag fick hoppa om halva banan och då med de delar där hindren kommer snabbt ur sväng för att rida framåt. Kopplade på fullt focus och tänkte bara på hur jag skulle rida så bra som möjligt. Det blev kanonbra, hästen hoppade som om hon hade vingar!

 

När vi kom hem på eftermiddagen var det stallet kvar att fixa. Fyllde på energiförrådet med några limpsmörgåsar och kaffe, sen mockade vi!

 

CAHLUA!


Läst 25570 ggr Kommentarer Kommentera

Regnet fortsätter att blöta ner Bäcktorp! Vi red hela förmiddagen, lagom tills vi skulle ta lunch, då spricker molnen upp och solen tittat fram. Efter lunch skulle vi rida lite till och promenera med alla hästar, då regnade det igen! Tur att man har regnställ!

 

Två dagars regn har gjort hagarna leriga igen och fulla med vatten. När det dessutom regnar hela tiden är det inte kul att släppa ut hästarna. De står bara på en fläck och kurar ihop sig. Så vi har ridit alla hästar, tretton till antalet just nu och sedan har alla fått gå på promenad också. En skrittmaskin vore inte helt fel... Nu får vi motion så då kunde vi ta en extra bakelse på Markan till efterrätt idag med gott samvete!

 

Igår åt vi lunch på Ikea, idag blev det Markan i Strömsholm. Jag skulle till sadelmakaren Johnny och lämna in en förbygel som behövde kortas av. Då passade vi på att luncha på Markan. Matilda var ut till stallet idag så vi var fyra som hjälptes åt med allt, så klockan 18 var allt klart i stallet, lyx!

 

Imorgon blir det konditionsgalopp av fyra hästar på morgonen. Halv tio lastar vi och åker till Åskebro med sex hästar för hoppträning. Det kommer även två nya hästar dit som jag ska hoppa, spännande!


Läst 23440 ggr Kommentarer Kommentera

Tråkigt väder idag, men varför klaga, det gör inte saken bättre! Det är bara att klä sig rätt och jobba på.

 

I fem veckor från nu och framåt så ska en tjej som heter Sofie vara här och göra praktik. Hon går unghästutbildningen på Flyinge. Så dagen började med att jag fodrade och åkte sedan till hembageriet i Hallstahammar och köpte fika. Strax innan kl nio kom Sofie och Tomas så vi hade ett litet möte. Vi gick igenom upplägget för praktiken, vad den ska innehålla osv. Viktigt att ha en bra plan. Hos oss blir en praktik inte enformig ialla fall, här finns det mycket att göra!

 

Vi passade även på att titta på alla rundor från tävlingen i Lidköping. Det är nyttigt att titta igenom tillsammans och analysera.

 

Malin var också här i dag så hon, Sofie och jag jobbade på resten av dagen. Sofie fick bekanta sig med några av unghästarna när vi red och det gick riktigt bra. Vi red mormorsrundan på de flesta och som sista häst så red hon LADY när jag red CAHLUA och vi red ett markarbetspass.

 

Efter att vi ridit klart var det bara att gå hem och byta kläder. Hade inte regnstället på från början då det inte regnade så mycket. Men ju längre dagen tickade fram ju mer regn kom det och ju blötare blev vi. Kändes inte motiverat att gå hem och byta om mitt i allt. Lunch blev det på Ikea, gäller att vänja Sofie vid våra rutiner från start!

 

På eftermiddagen åkte regnstället på och det håller fint mot regnet. Promenerade med LAGANA och tog in alla hästar, spolade ben då alla var leriga igen...När vi var färdiga med allt på kvällen, lagom leriga och oglamorösa så belönade vi oss med att gå in och äta upp resten av krämkakan som var kvar från förmiddagsfikat!

 

 

Regnställ från Mountain Horse, räddningen på eftermiddagen! Obs, bilden är inte från idag, vi har inte snö här nu!!!


Läst 24099 ggr Kommentarer Kommentera
APR
09
2012

 

Idag var det hoppträning för fem av hästarna. LAGANA, TIPTON, ACINDO, EROZ och EDWONDO.

 

Vi var i åskebros ridhus. Tomas höll i träningen och Rebecca, Therese, Jeanette och en ny tjej var också med idag. Det gick bra för alla. Roligt! Det är kul att träna tillsammans.

 

Vi hoppade bana. Tio hinder, elva språng. Långa anridningar, distans ur sväng, korta avstånd och långa avstånd. En varierad bra bana helt enkelt.

 

Vi värmde upp genom att trava bommar på rakt spår ur båda varv. Första bara trav och sedan galoppfattning efter bommarna, avsaktning till trav igen och över bommar osv. Noga med rakriktningen och att hästarna inte skulle svänga före oss när det var dax att svänga.

 

Hoppade sedan fram på en favoritövning. Bom på cavalettiblock, tre galoppsprång till oxer. Elva meter där emellan, så lite kort beroende på vilken häst man hade. Vi hoppade även en trestuds på volten. Hoppade sedan någon linje på banan innan vi hoppade hela varvet runt.

 

Jag är nöjd med alla mina hästar idag. Träningen går ju ut på att bygga upp hästarna så de blir bättre hela tiden och utvecklas. Jag är noga med att hästen ska ha självförtroendet med sig hela tiden och pressar de aldrig att göra en för svår uppgift. Det känns också att de har bra självförtroende och utvecklas hela tiden. Någon frågade mig varför jag alltid skriver att det går så bra? Går det aldrig dåligt?

 

Det går inte dåligt på det sättet att hästarna börjar stanna eller river massor. Jag eftersträvar en jämn nivå. Har jag kommit till en klass med en häst är målet att den ska prestera bra där och inte bara komma upp snabbt, göra några bra rundor och sedan går det sämre. Samma sak på träningen. Vi har mål med träningen, inte bara tävlingsmål.

 

Om jag tycker att en häst inte är redo för nästa steg på trappan så provar jag det inte. Den får träna på det trappsteget den är just nu. Tar det två eller fem veckor så gör det. Därför går det bra tror jag. När jag känner att vi är redo tar vi nästa kliv, inte före. Då blir resultatet bra och det går oftast alltid bra. Jag hoppas att vi har rätt system, det känns så!

 

Hästarna idag då? Började med LAGANA som var så pigg och glad som vanligt! Tomas undrade om jag hade ridit henne alls i helgen? Jo tack, det har jag! Men när hon ser hinder då tänder hon stubintråden och så är det fest! Hoppade bra och gummipelhamet passar henne perfekt. Jag kan rida henne fram till bettet utan att hon hugger tag i det och så har jag ett ton i tygeln. Nu känns det lätt och LAGANA trivs.

 

EDWONDO var lugn och avspänd. Skönt då han var så spänd på tävlingen. Han fick ett ordentligt jobb idag och verkligen trimmas runt banan. Lugn galopp, inte låta honom ta fart mot och över hindret. Han lyssnade fint. Uppvärmningsövningen med studs på volten var nyttigt för honom så han får jobba genom den stora kroppen.

 

EROZ var bra. Fick en annorlunda känsla på honom idag när han hoppade. Kändes som att han tänkte och funderade mycket på sin teknik. Vi tror att han kommer kliva upp ett steg på trappan som jag nyss pratade om när det gäller träningsmål. Om två tre veckor känns det som att han kommer blomma ut i den stora kroppen. Blir intressant att se. Hoppade fint och försiktigt.

 

TIPTON blir nu bara bättre och bättre för varje vecka! Han var grymt fin idag! Har ju ett nytt bett på honom sedan några veckor och det fungerar bra. Han var för stark för mig innan på det vanliga tränsbettet. Nu är inte jag den som sätter in något annat bett det första jag gör på mina hästar. Rider de alla på vanligt tränsbett eller tredelat. Nu har jag LAGANA och TIPTON som har andra bett men bara när de hoppar.

 

ACINDO var fantastiskt fin idag. Hon är ju en bra häst med har mycket kvar att ge i sin kropp. Hon är lite sen kan man säga och börjar nu bli mjuk i markarbetet. Tyckte jag fick till det bra i helgen och idag gav det resultat. Hoppade fint och balanserat runt banan. Kul!

 

 

Bettet som LAGANA har när hon hoppar. Rakt mjukt gummipelham.

 

 

TIPTONS bett, jag hade även ett sådant bett på min gamla häst SAMBALOLEC. Fungerade mycket bra på henne också. De blir båda lite framtunga i landningen och drar framåt med stark mun. Det här bettet är inte skarpt men bra för hästar som är så. Tror Rolf-Göran red McKinley på det bettet?

 

SAMBA och jag i Globen stockholm Horse Show 2008.


Läst 27514 ggr Kommentarer Kommentera
APR
09
2012

 

Nu är jag tillbaka! Kom hem i fredags och har haft fullt upp lördag söndag då jag varit själv med alla hästar. Snälla mamma och Björn och Anne har hjälp mig med stallet. Tar ett tag att rida alla bara så blogga har jag inte hunnit med förens nu.

 

Förra måndags morgonen flög mamma, Björn och jag till Paris! Vi var där till i fredags. Det var mammas födelsedagspresent från oss. Hon fyllde 60 år förra året och jag ville ge henne en riktig present. Mamma betyder så mycket för mig och har ställt upp för mig i alla år. Hon har alltid jobbat mycket och gör allt för oss i familjen. Hon reser nästan aldrig bort och har bara flygit en gång tidigare. Oftast är det hon som skjutsar oss andra till Arlanda, vinkar och åker hem.

 

Hon har alltid sagt att hon vill se slottet Versailles utanför Paris. Så då bestämde jag att hon skulle få det i present, flyga från Arlanda (inte vinka denna gång!!!), till Paris och Verailles. Gissa om hon blev glad då hon fyllde år?! Så ännu en gång, STORT GRATTIS LILLA MAMMA!!!!

 

Här får ni se vår resa i lite bilder!

 

 

Vår i Paris!

 

 

Björn, jag och Björns mamma Gill som också var med på resan. Här utanför slottet verailles.

 

 

Glad mamma i spegelsalen, Versailles!

 

 

Björn, Gill och mamma på baksidan av slottet.

 

 

Parken utanför slottet är enormt stor!

 

 

På väg till Notre Dame.

 

 

Utanför kyrkan Notre Dame.

 

 

Björn och jag vid triumfbågen!

 

 

Utanför Louvren!

 

 

Mona Lisa bakom skottsäkert glas!

 

 

Det fanns hästar på Louvren!

 

 

Sacre Coure.

 

 

Eiffeltornet!

 

 

Vi åkte upp i eiffeltornet på kvällen. Utsikten var häftig, över 300 meter upp.

 

 

Varje heltimme på kvällen har de en ljus show då hela tornet blinkar.

 

 

God mat och vin blev det en del under veckan!

 

 

Tunnelbana åkte vi en hel del!

 

 

Mamma och jag!


Läst 23892 ggr Kommentarer Kommentera
APR
01
2012

Årets första meeting är nu avklarat. Vi var till Lidköping med sex hästar, ACINDO SB, CARLINA SB, EDWONDO, REMINA SB, CAHLUA och LAGANA.

 

Riktigt fin tävlingsplats, nybyggd anläggning sedan förra året. Jättefina hinder, superbra underlag(fibersand) i båda ridhusen, nära till uppstallningen som inte kostade skjortan! Det är ju annars inte så roligt längre när man ska ut på flerdagarstävling, uppstallningskostnaderna.

 

Det var roligt att tävla, hästarna hoppade bra. Känns som att efter den här helgen är vi igång på riktigt!

 

 

Tävlingsbanan.

 

ACINDO hoppade en 130 klass alla tre dagarna. På fredagen hade vi två riktiga pet i omhoppningen, blev nog lite ivriga båda två! Lördagen var vi felfria, på en som jag tycker ganska svår 130. Jag var faktiskt lite nervös för ovanlighetens skull. Laddade i lastbilen för mig själv innan start genom att lägga patiens på mobilen!!! Vi kom på plats 12 av 90 starter och fick pris! Idag hoppade hon som allra bäst tycker jag. Riktig höjd över alla hinder utom det sista som vi tyvärr rev.

 

REMINA gick 120 fredag med fyra fel. Bra runda!

 

CAHLUA var dubbelnolla 130 fredag, kom på plats 12 och fick pris. Hoppade 140 på lördagen med ett pet och idag gick hon också 140. Hoppade jättebra men var lite för ivrig i svängen mot sexans oxer så det blev lite för mycket "trampa luft" i svängen så hon inte hade galoppen till oxern, rev bakbommen. Tyckte vi tappade rytmen så jag gjorde en volt innan nästa hinder istället för att bara rida på och få ett sämre språng. Fortsatte resten av banan och hon hoppade kanonbra.

 

CARLINA hoppade 120 alla dagarna. I fredags visste hon inte riktigt vad hon gjorde inne på banan och fick inte ihop huvudet med kroppen och rev tre hinder. Hon sov på saken, vaknade och hade kommit på hur hon skulle göra! Hoppade strålande bra både igår och idag, felfritt med pris!!! Unghästar är roliga!

 

EDWONDO startade samma klasser som CARLINA. Han har varit spänd hela helgen men hoppat bra. Han tycker det är otroligt läskigt med alla andra hästar på framridningen/framhoppningen och spänner sig och kastar sig iväg när de möter honom eller passerar för nära. Det är svårt att få honom avspänd men jag gör ingen stor grej av det, rider bara lugnt. Första två klasserna hade han två nedslag i. Idag hoppade han felfritt och fick pris!!! Nyttigt för honom och CARLINA att komma ut på riktiga nationella meeting, de lär sig massor. Båda är sex år men inte så rutinerade. Jag är nöjd med de båda.

 

LAGANA var mer än lycklig att vara på riktig tävling igen!!! Jag har inte kunnat värma upp på den lilla grusbanan precis utanför ridhuset. Hon har farit runt som en galning och ska "busa" med alla andra hästar, inte kul. Så jag har ridit fram i paddocken en bit bort så har Ulrika fått ringa till mig när det är dax att gå in och hoppa fram. Ska tilläggas att jag har ridit henne varje förmiddag också under helgen för att göra av med extra energin som hon har. Även CAHLUA får jag rida en extra gång varje dag på tävling, mor och dotter, äpplet faller inte långt från päronträdet!

 

LAGANA hoppade 130 fredag med ett nedslag, var för pigg...Hoppade 140 lördag, dubbelnolla och pris!!! Idag gick hon 140 och hade ett nedslag. Fortfarande jättepigg men hoppar bra. Underbart att ha henne tillbaka! Bettet jag skulle prova att tävla på har fungerat jättebra.

 

Med mig på tävlingen var Björn, vår kompis Daniel och Ulrika som äger EDWONDO. Vi har haft så kul i helgen och allt har fungerat hur bra som helst. Det är mycket att göra med hästarna när man har så många med sig. De ska promenera, ridas, tävlas, borstas, fläta manar, mocka boxar, fodra, fylla vatten, putsa grejer osv. Superbra teamwork gjorde att allt gick hur bra som helst! Tack till er!

 

Vi missade dock en grej, foton...får bättra oss, för ni vill väl se lite bilder?

 

 

Några av prisrosetterna och plaketter.

 

Nu kommer jag inte blogga förens på fredag igen, åker bort några dagar. Så GLAD PÅSK till er alla!!!!


Läst 29324 ggr Kommentarer Kommentera

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.