Therese

Tisdag och Onsdag denna veckan så var jag och tränade för Jos Kumps. Vi var hemma hos Jessica precis som gångerna innan. Vi var ett bra gäng som tränade tillsammans denna gången och vi ser redan fram emot nästa gång Jos kommer hit.
Jag tog med mig CASH FLOW och ACINDO. De var så pigga och glada, inte det minsta trötta efter att ha tävlat på Strömsholm!


Träningen var hur bra som helst. Jos är en fantastiskt bra tränare. Han ser detaljer och precis vad jag behöver hjälp med att rätta till utan att jag berättat något innan hur det gått sedan sist vi sågs.
Öga för detaljer har han verkligen, en riktig hästkarl. Jag fick mycket bra hjälp och träning med båda hästarna. Känns bra inför den sista tävlingen nu i helgen och inte minst inför vinterns träning här hemma med mina hästar. 


Vi rider alltid mycket markarbete och bra övningar. Det som känns så bra är att Jos och AC som jag tränar dressyr för här hemma har samma tänk och samma röda tråd i träningen. Jag känner igen mig i hur de instruerar och övningar, det känns tryggt och bra.


Så blir det en del hoppning också. Denna kurs var det mycket serier och linjer. Träna rytmen, känslan, inverkan, positionen på hästen. Ojoj vad vi fick svettas!


Har några klipp från första dagens träning att visa er, tyvärr inget från andra dagen.



Vi hoppade en serie första dagen, som vi började med att trava in i. Här är det CASH FLOW.



Samma serie, nu med galopp in, då lite ändrade avstånd. CASH FLOW.



ACINDO hoppar samma serie.



ACINDO.



En annan övning, här är det CASH FLOW. Riktigt nöjd hur fint hon hoppar och landar lugnt och fint efter hindret.



ACINDO.



Här är en bild på en av övningarna andra dagen, mycket bommar!


Har även några språng från CELVINS 125 debut på film, innan batteriet tog slut i kameran, men här kan ni se lite av banan! Från Strömsholm förra helgen.



CELVIN!


Läst 14521 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
10
2014

Förra veckan saltade Björn och jag ridhuset. Det gör vi för att underlaget inte ska frysa i vinter när det blir kallt.



Björn öser upp salt ur den stora säcken!



Det tog oss 3,5 timme att sprida ut saltet. Sen sladdade och ringvältade Björn underlaget. Riktigt bra blev det. 




Jag flippade ur lite mitt i saltningen och började dansa!


Läst 12168 ggr Kommentarer Kommentera

Tävlingshelg på Strömsholm, nästan som hemmaplan. Det kräver alltid viss planering att tävla på Strömsholm. Parkera på tågbanan, ta sig över hela området bort till röda ridhuset och tävla. Har man 40 starter mellan hästarna är det i vanliga fall gott om tid, nästan så man hinner ta en tupplur och sedan en kopp kaffe. Inte här, då gäller det att rida ner till lastbilen direkt efter avslutad ritt, sadla av och fixa klart hästen som hoppat. Lasta om och klä på nästa häst, allt utan paus för fika eller dylikt.
Sitta upp eller leda upp nästa häst direkt till framridningsridhuset. Då kommer man upp i lagom tid för att gå in och rida och hoppa fram. Ingen rast, ingen ro!


För två veckor sedan då Björn och jag var själva med tre hästar som gjorde två starter var på samma dag, då höll vi på så tills kl 16 på eftermiddagen då alla starter var gjorda. Då blev det äntligen "lunch". 
Nu är det endå en viss charm och stämning att tävla på Strömsholm. Det är speciellt att rida upp över stallbacken förbi vita och gula ridhuset och runda hörnet på "Markan" och bort till röda ridhuset, det är speciellt!


Som tur var så var vi inte själva igår Björn och jag, vi hade hjälp av Towe och Malin. Vi kom fram på förmiddagen strax efter klockan tio, lagom tills det skulle byggas om till min klass. Där startade jag nästan först med ACINDO, så vår tidsplan var satt så allt skulle klaffa med resan dit, parkera "någonstans där det finns en plats runt tågbanan", hinna upp och gå banan medans tjejerna sadlade hästen. Sedan rida fram och som sagt börja hoppa fram när första start var på banan. Så, väl framme och parkerade så skulle jag svinga mig ur lastbilen. När ena benet är ute på trappsteget så tycker jag att det kändes lite väl kyligt (eh, humn ja just i grenen...) till min fasa så hade mina, låt mig gissa på en vild gissning tio år gamla trotjänare till vita tävlingsridbyxor spruckit i grenen!!!! In i bodelen i lastbilen, ut med alla kläder ur garderoben, rätt säker på att jag hade några par vita ridbyxor med. Men icke, PANIK, jag har inga byxor att rida i!!!!


Så ut ur lastbilen, fick fart på Björn så blev det språngmarch upp för "mördarbacken" från tågbanan till sadelmakeriet, nya ridbyxor måste inhandlas!
Lätt anfådda med andan i halsen snubblade vi in genom dörren och fick fram budskapet: Har ni några vita ridbyxor???



Jo, det fanns, i rätt storlek, snygga och sköna till en bra peng! Så de fick sitta kvar ut ur provhytten och de gamla hamnade i skräptunnan på sadelmakeriet. Betala och springa vidare och hann precis gå banan!



Tävlandet rullar på bra och hästarna hoppar fint. 
CELVIN har hoppat jättebra och debuterade på 125 höjd igår. Vilka språng han gör, det kommer bli en fin häst när alla bitar faller på plats, han är bara sex år. 



CELVIN AF TORTUNA, sex år. Carland-Acacio, uppfödare och ägare Helene Eriksson.


Läst 12729 ggr Kommentarer Kommentera

Igår var vi många i stallet. Så då passade jag på att planera in en lång uteritt. Vi sadlade upp CELVIN, CASH FLOW, LORD, ACINDO och CARLINA och red ut.





Först långa skogsrundan och på det mormorsrundan. De fick först skritta ordentligt i skogen och sedan trava långa sträckor på grusvägarna. Det är nyttigt för hästarna att komma ut tillsammans och vara ute länge, framförallt mycket arbetstrav på perfekta grusvägar. 



Vi stötte på ett "hinder" på vägen som vi tog oss förbi! Miljöträning bland skogsmaskiner!



Idag börjar tävlingarna på Strömsholm som håller på tills söndag. Idag tävlar CELVIN och CASH FLOW. De hoppar en 120 klass. 
Nu ska jag ut och mocka lite innan vi lastar och åker! 


Strömsholm förra året, ACINDO SB!


Läst 12655 ggr Kommentarer Kommentera

För några veckor sedan fick jag frågan av Håbo Ridklubb om jag ville komma dit och hålla en unghästclinic för ridskolans elever. Så igår kväll var

det dax!

Duktiga Malin och Vilma följde med och vi tog med oss hästarna LOVELY och LILL-LADY. 


Clinicen handlade om inridning och sedan inhoppning. 



LILL-LADY fick visa hur vi gör när vi rider in en unghäst från att den har sadel på sig för första gången och sedan alla stegen fram till att rida lös i alla gångarter runt fyrkants spåret och stora volterna. 
Jag visade hur vi gör när de lär sig att bli longerade, hur vi jobbar från backen med att dra i stigbyglarna och "hoppa och studsa"
Sedan hängde Malin på LADY i de olika stegen vi gör fram tills det är dax att sitta upp för första gången. 
Vi visade hur jag leder runt de och sedan longerar och till slut "klipper navelsträngen", tar loss longerlinan och Malin till slut red lös på LADY.



Efter inridningen så var det LOVELYS tur att visa nästa steg för en unghäst som ska hoppas in på vintern när de är 3,5 år gamla och de blir fyra år. Hur jag rider de och vad de ska kunna. 
Hur inhoppningen går till från att skritta över bommar på marken till att hoppa en enkel bana på tre hinder i galopp. 



Det var en rolig kväll och jag vill tacka Håbo Ridklubb för en trevlig kväll, Tack även till Malin och Vilma som hjälpte till. Hästarna är jag riktigt nöjd med, de var så duktiga. För LILL-LADY var det första gången som hon åkte ut på äventyr och lämnade vår gård här hemma, och skötte sig med bravur!


Nu ska vi ut och rida och jobba ett gäng hästar. Igår red jag dressyrarbete på dem och de känns fina. SPIKEN och STEFFE ska också ridas på eftermiddagen och ikväll har jag träning, så roligt!


Läst 15403 ggr Kommentarer Kommentera

Igår söndag så hade jag intensivträning för tre elever, Maria, Anne och Maggie. De tränade för mig på mina hästar.
På förmiddagen red de en lektion och det var markarbete med mycket bommar. 
Sedan åt vi lunch tillsammans och hade trevligt!
Efter lunch var det en lektion till och det var banhoppning. 
Alla hästar och ryttare var så duktiga!


Låter det intressant, att komma hit till mig, hyra en av mina hästar och träna för mig? Det går bra att komma en dag och rida intensivt eller en flerdagars kurs med övernattning. 
Det går även bra att komma i veckorna och rida lektion regelbundet.


Vanlig markarbetes/dressyrlektion eller hoppning. Vi hoppar från 50 cm och uppåt, man behöver inte vara proffsryttare för att rida lektion på mina hästar som jag har i lektionsverksamheten. 
Jag kan tänka mig att det skulle vara roligt för dig som kanske rider på ridskola och vill rida lite mer och privatlektion med max tre elever i varje grupp. 
Har du haft egen häst förut men inte har det längre, kanske vill rida på välutbildade hästar och även få hoppa?



Kontakta då mig så vi kan boka in lektion! Mail stallbacktorp@hotmail.com eller telefon 070-7975888




Ridlektion i vårt nybyggda fina ridhus!



Om du vill rida lektion på morgonen innan jobbet eller bara starta dagen på ett perfekt vis så går det bra. Här är Katja på väg till ridhuset kl 07 för tidig lektion med CARLINA.



Det finns även möjlighet att rida med på uteritter!


Läst 18251 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
02
2014

Igår hoppade jag mina hästar! De var så fina och bäst av dem alla hoppade LORD igår. 
Hoppade en nyttig och bra bana. Hinder ur sväng, linjer på böjt och rakt spår osv. Slipade på detaljer och finlirade. De är alla så olika hästar så det blir till att ställa om som ryttare mellan dem.



Igår kväll var det Hallowenfest hemma hos vår hovslagare. Riktigt roligt hade vi och trevligt folk!



Björn som pirat!



Nu ska jag ut och hålla träning, roligt!


Läst 9708 ggr Kommentarer Kommentera

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.