VM-kollen

Ryttar-Vm i Kentucky

Välkommen till Hippsons sajt för ryttar-VM i Kentucky. Här får du personliga rapporter från bloggare på plats, resultat, bilder och mycket annat.


OKT
02
2010

Fälttävlan: Två uteslutna - Sverige ute ur lag-VM


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Det började inte alls bra för svenska laget i fälttävlansterrängen. Linda Algotssons Stand By Me, även kallad "Bullen", blåvägrade att hoppa vattenhindret. Linda försökte först med den svårare, snabba vägen, men när hon fick en vägran där valde hon den längre vägen. Inte hjäpte det - det blev alltså ytterligare två olydnader på det "snälla" nerhoppet i vattnet.
- Jag tror att han blev rädd för färgen på vattnet, sa en mycket besviken Linda direkt efteråt.
- Han har aldrig gjort så förr och har inga problem med vatten, tvärtom älskar han vatten.
Däremot gillar inte "Bullen" blå vattenmattor. Och vattnet i vattenhindret var färgat blågrönt...

 
Andra ryttare ut för Sverige var Viktoria CarlerbäckBally's Geronimo - som red utanför laget. Viktoria fick en vägran på hinder nummer sju, samt var en bit över maxtiden. Det gav 20 straff på hinder och 4,8 för tiden. Sammanlagt med dressyrresultatet ligger hon på 76,6 straff inför banhoppningen. 
 
Niklas Jonsson på det svenska halvblodet First Lady var felfri på hinder i terrängen i sin VM-debut. Hästen såg oerhört fräsch ut - vilken härlig runda! Niklas var dock strax över tiden och fick 4 tidsfel. Det gör att han ligger på 50,2 straff efter två grenar, ett riktigt bra resultat!
- Hon tvekade inte en sekund någonstans, får hon bara veta vad som förväntas gör hon det, sa en överlycklig Niklas efter sin runda.
 
Malin LarssonPiccadilly Z rider individuellt för Sverige. Hon var felfri på hinder men fick 20,4 straff i terrängen på grund av tiden. En mycket fin VM-debut!
 
Niklas LindbäckMister Pooh låg sexa individuellt efter dressyren. Ekipaget var länge felfritt i terrängen, men tyvärr fick de ett stopp på en låda i en kombination, som skulle hoppas snett. 
- Jag blev för girig och försökte jaga ifatt sekunder. Det straffade sig mot slutet av banan, förklarde en mycket besviken Niklas efteråt.
Olydnaden gav 20 straff och tillsammans med dressyr-resultatet och 2,8 tidsfel ligger Niklas på 62,30 straff inför morgondagen. 
  
Katrin NorlingPandora Emm var sist ut i svenska laget. Det såg lovande ut i början, men så kom först en utbrytning på ett hinder och senare - på en maffig stenspets - gick de omkull och Katrin ramlade av. Hon fick ont i ett knä efter fallet och tas om hand av läkare. Hästen uppges må bra.
 
Det som inte fick hända har alltså hänt, med två uteslutna ryttare är det svenska laget ute ur VM. Imorgon kommer det tyvärr bara att handla om individuella resultat. Detta innebär också att Sverige har misslyckats med att direktkvala till OS i London 2012.
 
Lagtävlingen leds efter två grenar av Storbritannien före USA, Kanada och Nya Zeeland. Bästa svensk individuellt är Niklas Jonsson på 17:e plats.


Läst 20220 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
02
2010

Hålltider, lördag


Under lördagen rids fälttävlans spännande terrängritt. Sverige ligger som bekant trea efter dressyren - medaljläge!
 
Första start går 10:04 Kentuckytid, alltså 16:04 här i Sverige. Siste ryttaren rider 15:32 (alltså 21:32 här hos oss). Har du Eurosport så sänder de live!
  
Svenskarnas starttider (svensk tid inom parentes):
10:24 (16:24) Linda Algotsson/Stand By Me
11:16 (17:16) Viktoria Carlerbäck/Ballys Geronimo
11:48 (17:48) Niklas Jonsson/First Lady
13:08 (19:08) Malin Larsson/Piccadilly Z
13:40 (19:40) Niklas Lindbäck/Mister Pooh
15:00 (21:00) Katrin Norling/Pandora Emm
 
Följ terrängen online här
 
Se terrängen live på webb-tv (FEI:s betalkanal)


Läst 10928 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
02
2010

Trippel för Totilas - vann ALLA guld!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Hur många gånger kan man säga "magiskt" utan att det blir urvattnat? I natt slog i alla fall just magiske Moorlands Totilas (och Edward Gal förstås), trots några småmissar i programmet, till och vann kürfinalen - på 91,80 procent! Därmed var han överlängsen, trots att VM:s stora utroptecken Laura Bechtolsheimer och Mistral Höjris fick fina 85,35 procent för sin ritt. Steffen Peters på Ravel tog även denna gång bronsmedalj, med 84,90 procent.
 
I och med segern blev Edward Gal och Totilas även historiska - som första ekipage någonsin att vinna VM-guld både i lag, i GP Special och i kür på samma mästerskap.
 
Samtliga kür-resultat hittar du här


Läst 14537 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
01
2010

Fälttävlansdressyr: Sverige trea inför terrängen



Michael Jung från Tyskland på Le Biosthetique-Sam leder fälttävlan efter dressyrmomentet. FOTO:Peter Nixon/FEI
 
Malin Larsson
Piccadilly Z red först av svenskarna under fredagen. Det ganska blygsamma resultatet 64,22 procent (53,7 straff), som Malin var riktigt nöjd med i och med hästens orutin, placerar henne som 50:e efter dressyrmomentet. Malin startar dock individuellt, så det påverkar inte lagresultatet.
 
Pulsen gick i taket här på redaktionen när Niklas Lindbäck fick till en fantastisk ritt, som belönades med 73,67 procent (39,5 straff)! Det innebär en individuell sjätteplats efter dressyren. Nu kan amerikanerna garva åt Mister Pooh (översatt Herr Bajs...) så gott de vill. 
 
Katrin NorlingPandora Emm var sist ut i laget. Travprogrammet var riktigt fint och hon låg länge på över 70 procent hos domarna. Men galopprogrammet höll inte riktigt samma toppklass och hon slutade på 68,56 procent - absolut inget att skämmas över! Det innebär en 30:e plats inför terrängen.
 
Norlings dressyrresultat räknas visserligen bort just nu när det gäller laget (tre av fyra räknas), men hon bedömdes fortfarande tillräckligt högt av domarna för att vara en fin tillgång - om någon annan lagryttare klarar sig sämre i terrängen. Med andra ord har Sverige fyra fina lagdressyrer med sig till nästa gren - skönt!
 
När dressyrmomentet är helt klart kan vi konstatera att Sverige (131,20 straff) ligger trea efter Tyskland (114,30 straff) och Storbritannien (128,60 straff). Hack i häl på oss ligger Australien på 131,80 straff - därefter är det ett större hopp till resten av lagen. Vilket härligt utgångsläge inför lördagens terrängritt!
 
(Arkivbild på startsidan: FOTO: Lotta Gyllensten/FEI)


Läst 12322 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
01
2010

Hålltider, fredag


Idag rider resten av de svenska ryttarna fälttävlansdressyr. Så här ser schemat ut:
 
09:06 (15:06 svensk tid) Malin Larsson på Piccadilly Z (individuell start)
10:14 (16:14 svensk tid) Niklas Lindbäck på Mister Pooh
15:14 (21:14 svensk tid) Katrin Norling på Pandora Emm
 
Under lördagen går den spännande terrängen och på söndag avslutas VM för fälttävlans del med banhoppning.
 
Här finns resultat och startlistor
  
Körhästarna har förresten anlänt till Kentucky Horse Park och därmed är alla de svenska hästarna på plats.
 
Idag, fredag går även dressyrens kürfinal. Tyvärr utan svenskt deltagande. Ska Edward Gal och Totilas ta en tredje guldmedalj?
  
FEI:s webbtv-kanal (kräver betalning) sänder fälttävlansdressyr klockan 14:15-17:00 samt 18:45-21:30. FEI-TV visar även Grand Prix Kür klockan 00:45-04:30 (alla uppgifter gäller svensk tid).


Läst 11370 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
30
2010

Fälttävlansdressyr: Bra start för laget


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Ett av våra största medaljhopp i årets VM, fälttävlanslandslaget, är igång. När halva startfältet ridit dressyr under torsdagen ligger svenska laget trea efter Tyskland och Australien. Men än är det för tidigt att dra några större växlar på det.
  
Linda AlgotssonStand By Me var först ut av svenskarna och fick till en ganska fin ritt som belönades med 69,66 procent (45,5 straff)
  
Därefter red Viktoria Carlerbäck på Bally's Geronimo, som startar individuellt för Sverige, sitt dressyrprogram. Det började inte alls bra, med galoppinslag i framridningen efter första halten. Men ritten tog sig efter hand, även om det blev en del missar - till exempel att hästen slog upp huvudet i galoppökningen. Ekipaget fick trots missarna 65,44 procent (51,8 straff), vilket enligt en missnöjd Viktoria var snällt dömt av domarna. 
 
Niklas JonssonFirst Lady var riktigt nöjd efter sin ritt. Och inte undra på det, den gav 69,22 procent - det vill säga "bara" 46,2 straff. När alla torsdagens 40 ryttare har ridit ligger Linda på åttonde plats, Niklas på tionde och Viktoria på nittonde. Resterande svenska ryttare rider dressyr under fredagen.

 

Liveresultat, fälttävlan 

Se ritterna live på www.feitv.org (kräver betalning)

 

Mer information kommer. Vi uppdaterar löpande under kvällen.


Läst 15459 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
30
2010

Reining: Fredrik 17:e i finalen


Fredrik Thomsson slutade på 17:e plats av 21 ryttare i den individuella reiningfinalen. Så han och Gallos Stylish Star nådde inte riktigt fram till målet om en topp-tio-placering. Fredrik var trots det ganska nöjd. Han tog ju sig till final!
 
Fullständiga reiningresultat


Läst 10357 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
29
2010

Totilas = kungen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Brittiska VM-sensationen Laura Bechtolsheimer fick till en fantastisk ritt som belönades med hela 81,708 procent. Mistral Höjris är verkligen en härlig häst - som ser så glad och nöjd ut "på jobbet". Sista uppridningen med passage och piaff gav gåshud, och vi började så smått fundera över om hon inte skulle kunna skrälla och ta guld.
 
Men så kom Edward Gal och Moorlands Totilas. Eller snarare - de kom, sågs och segrade. Hingsten visade "som vanligt" ett helt otroligt uttryck, parat med omatchad teknisk kvalitet, och ekipaget belönades med 85,708 procent - inte långt från deras eget världsrekord i GP Special.  
 
Bronset, efter Gal och Bechtolsheimer, gick till USA:s Steffen Peters Ravel - som fick till en riktigt pampig ritt (78,542 procent) inför en galen hemmapublik.
 
Minna Telde slutade på 28:e plats av 31, och har inte kvalat till küren. Sverige är med andra ord helt ute ur dressyr-VM.  

Nu har dressyrgänget en dags ledigt innan 15 av ekipagen rider kür på fredag.


Läst 16139 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
29
2010

Redo för fälttävlan


Under onsdagen besiktigades de svenska fälttävlanshästarna, av ryttare uppklädda i sina sponsrade Filippa K-kavajer. Förbundskapten Gunilla Fredriksson har även tagit ut laget och dragit startordningen.
 
I laget rider:
Linda Algotsson - Stand By Me
Niklas Jonsson - First Lady
Niklas Lindbäck - Mister Pooh
Katrin Norling - Pandora Emm
 
Viktoria Carlerbäck på Ballys Geronimo och Malin Larsson på Piccadilly Z startar individuellt, och rider dressyr på torsdag respektive fredag.
 
Starttider, dressyr, torsdag (svensk tid inom parentes):
9:40 (15:40) Linda Algotsson/Stand By Me
11:40 (17:40) Viktoria Carlerbäck/Ballys Geronimo
14:10 (20:10) Niklas Jonsson/First Lady
 
Starttider, dressyr, fredag (svensk tid inom parentes):
9:32 (15:32) Malin Larsson/Piccadilly Z
10:40 (16:40) Niklas Lindbäck/Mister Pooh
15:10 (21:10) Katrin Norling/Pandora Emm
 
Online-resultat hittar du här >>
 
Glöm inte heller att hålla tummarna för Fredrik Thomsson, som rider reiningfinal under torsdagen!


Läst 10451 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
29
2010

Minna fick missar - och "bara" 66,083 i Specialen


Tyvärr fick Minna Telde två grova piaffmissar i Grand Prix Special, där Larina Höm mer eller mindre gjorde capriole. De svenska hästarna verkar föredra skolorna ovan mark framför att piaffera...
 
I andra halvan av programmet såg Larina superfin ut. Vilka häftiga ökningar den hästen gör! Slutprocenten landande dock på blygsamma 66,083 procent. Och dressyr-VM är definitivt över för Sverige.


Läst 10294 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 6 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.