VM-kollen

Ryttar-Vm i Kentucky

Välkommen till Hippsons sajt för ryttar-VM i Kentucky. Här får du personliga rapporter från bloggare på plats, resultat, bilder och mycket annat.


SEP
29
2010

Bild på såret på Parzivals tunga



 
Här är en bild på det sår på tungan som gjorde att Adelinde Cornelissens Parzival diskades från VM. Med all sannolikhet har hästen bitit sig själv på tungspetsen.
 
Reglerna är tydliga, blöder en häst ur munnen får den inte fortsätta.
- Det lilla såret slutade att blöda på vägen tillbaka till stallet, berättade Adelinde på en efterföljande presskonferens.
 
Hon finner sig dock i beslutet av blåsa av henne, sådana är reglerna. Men självklart är hon besviken över att VM:et fick ett så snöpligt slut.
- Hästen gick fantastiskt när det hände. Men trots allt är jag väldigt glad över att det inte var något allvarligt fel med honom.


Läst 15394 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
29
2010

VM-hålltider, onsdag


Idag onsdag rider Minna TeldeLarina Höm, som enda svensk, individuell dressyrfinal i Grand Prix Special (det delas ju ut medaljer både i "Specialen" och i kür). Minna rider klockan 10:14 lokal tid, det vill säga 16:14 här i Sverige.
 
Onlineresultat för GP Special hittar du här >>
 
Fälttävlanshästarna kommer att besiktigas idag inför dressyrstarten på torsdag. Klockan 9:00 (15:00 svensk tid) drar veterinärbesiktningen igång. Det svenska laget visas som nation nummer nio.
 
Körhästarna anlände förresten till karantänstallet i Cincinatti vid 18:30-tiden lokal tid på tisdagen. Avresan för distanshästen Power blev dock försenad på grund av flygstrejken i Belgien. Planet beräknades lämna USA 23:30 lokal tid och landa i Liege, Belgien på onsdagen.


Läst 10662 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
28
2010

Nederländerna tog (förstås) hem dressyrguldet


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Inte helt oväntat tog Nederländerna hem dressyrens lagguld. Att britterna knep silvret före bronsmedaljörerna Tyskland var mer oväntat. Sverige slutade på en inte så hedrande tiondeplats...
 
Individuellt vann Edward Gal från Nederländerna på Moorlands Totilas (84,043 procent) före Laura Bechtolsheimer från Storbritannien på Mistral Höjris (82,511 procent) och hemmaryttaren Steffen Peters på Ravel (78,596 procent).
 
Minna Telde slutade 28:a och är därmed i individuell final (rider GP Special under onsdagen). Tyvärr klarade varken Patrik Kittel (42:a) eller Tinne Vilhelmson Silfvén (44:a) 30-strecket. Det innebär att deras VM-resa har fått ett snörpligt slut.
 
 
Enda ljuset i den svenska VM-tunneln under tisdagen var att Fredrik Thomsson gick till final i reining. Den avgörs på torsdag (under kvällen, svensk tid) och Fredriks mål är att hamna bland de tio bästa.
Först trodde vi ju att han och Gallos Stylish Star var utslagna från VM. Men tack vara regler kring likaplacerade fick han rida "semifinal", kom trea där och kvalade in till finalen.


Läst 13871 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
28
2010

Kung Totilas upp i ledning!


Blott tioåriga stjärnhästen Moorlands Totilas, vår tids Milton, gick just upp i GP-ledning med 83,915 procent. Och förresten, glömde visst ryttaren, Edward Gal satt som vanligt i sadeln!
 
Hästen är verkligen som en energisk gummiboll, med fantastisk samling och med elektriska framben. Edward såg lättad ut när han vinkade med hatten åt publiken efter avslutad ritt. Snacka om favorittryck!
Men än kvarstår flera "farliga" ryttare. Bland andra Isabell Werth och Steffen Peters.
 
Just nu kraschade förresten den officiella VM-sajten. Måste bero på alla som skulle in och kolla hur det gått för Totilas!


Läst 11617 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
28
2010

Tinne fick 66 procent - Favourit ville inte piaffera


Tinne Vilhelmson SilfvénFavourit startade näst först av Grand Prix-ekipagen under tisdag morgon, lokal Kentucky-tid (det vill säga under eftermiddagen här i Sverige). Ett "Heja Tinne!"-skrik hördes från publiken precis innan det var dags att starta. Alla var grymt taggade, nu j-klar!
 
Travprogrammet var riktigt fint och efter halva ritten låg siffrorna på en bit över 70 procent. Men så var det dags för piaff - och Favourit ville varken första, andra eller tredje gången. Istället blev det ett par trampsteg uppblandade med skutt och "levad".
Trots att programmet i övrigt var fint, inte minst bytena och slutorna, drog de grova  piaffmissarna ner procenten otroligt mycket. Tinne slutade på 66,00 procent och såg uppgiven ut när hon skrittade ut från banan. Med hästar vet man aldrig...
Dessutom var domarpoängen på sista halten, enligt FEI-TV:s kommentator, minst sagt märklig. Tinne fick  7:or av alla domare utom en - som gav en 2:a.
 
Hur som helst betyder detta att Sverige hamnar långt ner i resultatlistan för lagdressyren och att direktkvalet till OS är kört. Frågan är dessutom om någon mer än Minna hamnar bland de 30 bästa och får fortsätta i den individuella VM-tävlingen.
 
Dramatiken fortsatte även efter att Tinne ridit. En av storfavoriterna, Adelinde Cornelissen på Parzival, blev utblåst av domarna i början av programmet. Hästen hade bitit sig i tungan - och reglerna säger att om hästen blöder i munnen får den inte fortsätta. Det betyder att en av de största medaljkandidaterna är borta från VM.


Läst 10728 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
28
2010

VM-hålltider, tisdag


 
Idag tisdag rider Tinne Vilhelmson Silfvén och Favourit lagdressyr klockan 08:43 lokal tid, alltså 14:43 här i Sverige.
 
En stund senare, cirka 09:30 (15:30 svensk tid) får även reiningryttaren Fredrik ThomssonGallos Stylish Star en ny chans (på grund av särskilda regler för likaplacerade) att kvala till reiningfinalen.
 
Dressyrresultat hittills:
Efter första dagens GP-dressyr, då 32 ryttare har ridit, ligger Minna Telde11:e plats med sina 68 procent och Patrik Kittel19:e plats med 66,25 procent. Leder gör Imke Schellekens-Bartels på Hunter Douglas Sunrise från Nederländerna, med 73,45 procent. Tvåa ligger Tysklands Christoph Koschel och trea Nederländernas Hans Peter Minderhoud. Men de största favoriterna rider först idag, tisdag.
 
När det gäller lagen leder Nederländerna före Tyskland och Storbritannien. Sverige ligger för tillfället åtta.
Alla resultat från måndagen >>
 
PS. Under tisdagskvällen anländer hopphästarna till Kentucky Horse Park, men det kommer vår bloggare - hästskötaren Ida - att berätta mer om.
 

Imke Schellekens-Bartels leder efter första dagens GP-dressyr. FOTO: Dirk Caremans
 

Tysklands Christoph Koschel. FOTO: Peter Nixon/FEI
 

Hans Peter Minderhoud - Edward Gals sambo - är trea efter första dagen.
 FOTO: Dirk Caremans


Läst 10922 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
28
2010

Prenumerera på alla VM-uppdateringar


Vi har fått jättemycket beröm för vår VM-bevakning och det är vi så klart väldigt glad för. Tack så mycket. En fråga som dock återkommer är om det inte går att få alla uppdateringar om VM via RSS. Det gör det givetvis. Man kan prenumerera på varje VM-sida för sig eller få alla uppdateringen i en och samma fil. Du hittar länkar i spalten till höger inne på varje undersida. 

 

 

 

Här är samtliga RSS-flöden från VM:

Alla uppdateringar
VM-kollen
VM-bildspel
VM-TV
Favourit i Kentucky
Isaac i Kentucky


Läst 7940 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
27
2010

Patrik Kittel - "bara" 66,255 procent


Tyvärr gick det inte riktigt Patrik Kittels och Watermill Scandic H.B.C:s väg i lagtävlingen. Ekipaget fick 66,255 procent i Grand Prix - betydligt sämre än vad laget hoppats på. Scandic var helt enkelt överladdad, något som ledde till en hel del missar. 
 
Enligt Patrik blev Scandic rejält skrämd av en fotograf när han skulle in på banan och träna häromdagen. Och den skräcken sitter fortfarande i.
Emellanåt såg Scandic fantastiskt fin ut i måndagens Grand Prix, men tyvärr riskerar ekipaget att missa kvalet till GP Special. Om de får en andra chans i VM avgörs under tisdagen - endast 30 ekipage får fortsätta till den individuella finalen.
 
Minna Teldes 68 procent står sig bra, efter 23 ryttare låg hon femma. Imorgon står hoppet till Tinne Vilhelmson Silfvén!


Läst 8881 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
27
2010

Minna Teldes fina ritt gav 68 procent!


Nu har den första svenska lagdressyrryttaren, ja faktiskt den första dressyrryttaren i hela tävlingen, ridit. Minna TeldeLarina Höm fick 68 procent i Grand Prix, vilket både Minna och förbundskapten Bo Jenå var mycket nöjda med.
 
Minna fick till en väldigt harmonisk ritt, med bland annat jättefina ökningar och slutor. Några småmissar blev det dock, bland annat i en övergång mellan piaff och passage och i bytena i varje. Men vilken superdebut i mästerskapssammanhang för Larina Höm!
  
Nu väntar vi på Patrik Kittel, som rider 20:43 svensk tid. Tinne Vilhelmson Silfvén startar först imorgon, tisdag.


Läst 9552 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
27
2010

VM-dressyren: Hålltider


 
Under måndagen och tisdagen rids lagdressyren i Kentucky, med start 8:30 lokal tid. Samtliga svenska dressyrhästar har klarat besiktningen galant och är redo för start.
 
Sverige hade lite otur och lottades som nummer två bland lagen, vilket innebär att två av ryttarna rider på måndagen och en på tisdagen (helst vill man ha ett sent startnummer).

Idag, måndag, startar Minna Telde med Larina Höm klockan 8:43 (14:43 svensk tid) och Patrik Kittel med Watermill Scandic HBC klockan 14:31 (20:31 svensk tid).
 
Tinne Vilhelmson Silfvén och Favourit startar i första startgruppen på tisdag, klockan 8:43 (14:43 svensk tid).
Totalt är 66 ekipage anmälda till VM-dressyren.
 
Dressyr: Följ online-resultaten här >>


Läst 9443 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 6 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.