Portugal-bloggen
MAR
05
2013

Kan börja med att säga att det har varit en toppenhelg! Jag har haft så jäkla roligt, träffat massor med både gamla och nya vänner och hästarna har skött sig helt fantastiskt bra. Vi drog dit 7 hästar och alla fick ett pris med sig hem. Inte dåligt!

 

Fredag morgon lastade vi alltså på 4 hästar och åkte till Trofa. Vi hade pojkarna på första lastet, så när vi kom fram och hästarna var installerade började jag rida Urtigão. Under tiden hämtade Manuel och hans kusin Flor, Guapa, Bandarilha och Invicta (den halva hästen :). Det var inte så mycket folk på förmiddagen vilket var skönt. Jag hade tid att rida både Urtigão och Elmo inne på arenan. Båda hästarna kändes riktigt fina vilket var en lättnad. Klockan 15 började dressyren för working equitation. På startlistorna som jag hade fått på mejlen hade jag 13 före mig. Eftersom jag hade rätt gott om tid såg jag den första ryttaren rida och gick sedan för att börja göra iordning hästen. När jag går förbi sekretariatet på vägen till Urtigão ser jag en ny startlista där jag har 8 ekipage före mig. Ops! Springa och slänga på sadeln och göra fläta, springa och byta om, springa tillbaka och sitta upp, trava ned till banan, rida ett varv runt på en spänd och skrikig häst, in på banan och rida programmet. Ni kan säkert lista ut att det inte gick jättebra, traven var för springig, i skritten började han takta, men i galoppdelen kunde han slappna av mer och var faktiskt fin mot slutet. Självklart var jag besviken på mig själv för att jag inte hade dubbelkollat startlistorna. Hade jag haft mer tid till att värma upp hade jag förmodligen kunnat göra ett riktigt bra test och kanske till och med haft bäst procent i min klass. Nu blev det inte som jag hade tänkt mig, men det är bara att släppa och ta nya tag. Vi red ihop 60,75 % och jag tror vi hamnade på en 4e plats. Kan tillägga att vi var 9 stycken i min klass.

 

 

Under lördagen var det full rulle precis hela dagen! Den började med presentation av unghästar i olika åldrar. Första hästen för oss som fick visa upp sig var Guapa som är ett 2-årigt sto. Först visas alla hästarna en och en i skritt och trav, därefter ställer dem upp så att domarna kan bedöma exteriören. Därefter väljs de 4 bästa ut och får pris, ibland får två av hästarna trava en gång till om domarna är oense. Guapa lyckades kamma hem ett 3:e pris bland ca 12 andra 2-åriga ston. Nästa på tur var Flor, hon fick en andraplats bland de 3-åriga stona. Bandarilha och Invicta var i klassen ston med föl. Även de fick en andra-placering efter ett mycket fint sto, som dessutom blev champion of champions. Homero var först ut bland hingstarna i 1-årsklassen. Han hamnade i topp 4, där han fick trava igen mot ett annat föl om förstaplatsen. Tyvärr gillade domarna det andra fölets trav mer och Homero slutade på en andraplats (vilket var toppen i det motståndet!). Falcão motsvarade våra förväntningar och vann klassen för 3-åriga hingstar. Han sticker verkligen ut bland dem andra och domarna tyckte mycket om honom. Därefter var det dags för mig att visa Elmo riden i 4-årsklassen. Det blev en lång uppvärmning då det är svårt att veta hur lång tid allting tar. Men han var cool och kändes trevlig trots allt stök runt omkring. Jag fick först visa honom i skritt, sedan trav, galopp och även en galopp åt höger. Han skötte sig alldeles utmärkt, vi fick stanna kvar bland de 4 bästa och där gav domarna honom en 4:e placering. Han fick beröm för sin fina skritt, hade han varit lite större kanske de hade gett honom en 3: plats.

 

Efter att alla hästarna var visade hann jag knappt hämta andan innan det var dags för att gå banan till manövertestet i we. Det var en bra bana med 10 hinder, det enda jag var orolig över var grinden då vi hade problem när vi åkte och tränade. När jag började rida fram var hästen rätt spänd, men det är inte så konstigt då det var fullt med folk och hästar. Inte en optimal framridningsplats! Men när jag kom in på banan och (vi fick gå in på banan då det var en före oss) kunde lägga lite volter kändes han fin. När det var vår tur kände jag mig redo och vi gjorde så gott vi kunde. Grinden gick super, det enda som inte gick enligt plan var tjuren. Då jag hade tagit lansen och red på en hand kände jag att han drog väldigt mot tjuren. Jag började försöka styra mer på sidan, men i slutändan hamnade vi mitt PÅ tjuren. Det blev stop, styra och sedan ny galopp. Han är ite så förtjust i tjurar :P

Jag var iallafall grymt nöjd med honom! Han var inte rädd för något, bytena fungerade i de olika övningarna, hoppa gick super, bron likaså. Självklart blev det en del missar, men vi fick 60 procent vilket gav oss en 3:e (?) plats.

 

 

Söndag var det lugnt på förmiddagen. Jag hade gott om tid att förbereda Urtigão och mig själv inför speeden. Vi gick banan 13.30, det var en rolig bana med många sträckor att trycka på. Jag var sjukt laddad och när det var vår tur gav jag järnet! Det blev en riktigt bra runda och Urtigão var helt med på noterna. Inga stora misstag och vi var faktiskt det snabbaste ekipage i vår klass. Totalt slutade vi på en 3:e plats och fick vara med på prisutdelning.

 

 

Det var en otrolig helg och jag är så tacksam över de människor och hästar jag har runt omkring mig. Kan skriva mer imorgon. Nu är det uppsatasvarning,

 

Sov gott!!!

 

 


Läst 11301 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
01
2013

Nu är alla (nästan) saker packade, hästarna är badade och transporterna står framme. Imorgon är det första dagen av feiran i Trofa och jag är superladdad!

 

Elmo gick jättefint idag, red ett lättare pass och han kändes väldigt genomriden. Hade varit konstigt annars då han har gått varje dag denna vecka. Självklart kan jag inte förvänta mig att få samma känsla i helgen, men förhoppningsvis är han hyfsat ridbar. :)

 

Urtigão kommer behöva en semester efter dessa två veckors omskolning till we-häst. Han har fått jobba på idag. Fokus har legat på bytena de senaste två dagarna, att han ska vara lydigare och kvickare för skänkelhjälpen samt bibehålla rytmen före och efter bytet. Idag blev han nog så exalterad då jag satte igång med galoppjobbet. Då gick jag ner till skritt, la volter och flyttade bakdelen för att sedan galoppera på nytt. Det fungerade bra och han kändes riktigt fin på slutet. Det blir intressant att se hur det kommer gå på tävlingen. Jag vet att mycket kan bli bättre, eftersom jag har haft tidsbrist har jag nästan inte gjort något travjobb och han har fin trav som skulle kunna bli riktigt bra med jobb. Tror även att om vi hade några veckor till skulle bytena bli mycket bättre. Alla ryttare gör lite olika och hästen måste vänja sig vid hjälperna. Men jag kan iallafall säga att vad som än händer så har jag gjort mitt bästa. Om man inte provar får man aldrig veta.

 

Nu ska jag skriva en check-lista och sedan sova. Vi åker med 7 ½ hästar kl 9 härifrån och sedan kommer det vara fullt ös medvetslös till söndag kväll. Ska göra mitt bästa för att rapportera om hur det går för oss.

 

 

Här kommer några bilder på fölen som ska visas.

 

Falcão

Flor, mycket snygg springstil på mig!

Bandarilha och Invicta

Guapa

 

Sov gott!


Astrid


Läst 12695 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.