Avelsbloggen

Igår var vi och tittade på när Stephanie Holt tränade vårt 4-årssto Enigma MJ (Dionysos-Rambo) för Jeanna Högberg. Det var första gången som Egget tränades på bortaplan och hon skötte sig utmärkt.

Hon är inne i en växtfas just nu så hon är lite överbyggd. Hon kommer att få en lugnare period nu då det känns väldigt viktigt att ge henne möjlighet att växa i lugn och ro. Hon är en väldigt ambitiös liten häst, så här får vi hjälpa henne med att sätta stopp för träning då hon själv aldrig skulle göra det. En trevlig egenskap på en häst men det kräver att vi är lyhörda för signaler de ger oss. Risken är, om man inte kan läsa av hästen rätt, att man fullkomligen kör slut på hästen mentalt och kroppsligt och då har man en lång väg tillbaka till träningen igen.

Utbrända unghästar är inget vi vill ha och verkligen något vi jobbar stenhårt med att inte få. Tänker att det finns gott om sådana unghästar i stallen runt om i Sverige, så inget vi behöver ansluta oss till. ;-) I vilket fall som helst så är vi så himla nöjda med det jobb Stephanie har gjort och gör med Egget. Hon får bästa möjliga omvårdnad och varierande träning, en unghäst kan inte ha det så mycket bättre faktiskt.

   

Idag var vi och tittade på vår förstfödde, 8-årige Atom MJ (Ampere-Rambo) han bor sedan den 31/1-20 hos familjen Skatt i Knivsta. Det är så himla kul att vi bor så nära varandra vilket gör att Jonas och jag lätt kan åka dit och följa Julia och Tybbes utveckling.

Det har hänt så otroligt mycket på kort tid vilket är superkul och passet idag var en glädje att få beskåda. Ja, jag är jättepartisk men satan vad bra det var. :-) Då han inte ridits mycket alls det senaste året, på grund av att vi inte haft någon ryttare till honom innan Julia tog över tyglarna, har planen varit att igångsättningen/uppbyggnadsfasen skall ta lång tid. Det passade perfekt in då även stallbyte med nya rutiner med mera tog en del på honom.

Nu är han piggare än aldrig förr och är så himla nöjd med sin tillvaro. Det är mycket som ska stämma för kungen Tybbe så att alla bitar har fallit på plats är underbart att se.  

    


Läst 66203 ggr Kommentarer Kommentera

Tiden går och så mycket har hänt sedan sist jag bloggade.
Jag tycker att det är väldigt kul att skriva och berätta om vad som händer i vår vardag men är en stjärna på att skjuta upp just bloggandet. Tänker för ofta att jag tar det när jag kommer in från stallet men då är det alltid ngn gullig häst som behövde lite extra mys och vips så var klockan 22.30 hahaha.
Jag har nu lovat mig själv att bli bättre på detta och skriva mer om oss och vår vardag med alla hästar. Hoppas att ni vill hänga med och följa oss framöver, det kommer att hända sååå mkt spännande saker under 2020.

Jag tänker inte gå tillbaka och skriva om allt som hänt sedan sist för då skulle ni få läsa 150 sidor, men kommer att nämna några saker som är lite extra kul och värt att skriva om.

I oktober 2019 sålde vi Ghibli MJ (Demand-DonPrimero) aka Gittan till Lisa som driver Dressage By Lisa H. Det känns så himla kul att Gittan hamnade hos Lisa. Vi ser så mkt fram mot att få följa deras resa framöver.

    

I november 2019 sålde vi Eclipse MJ (Dionysos-Rambo) aka Lill-Tybbe numera Elli till My Jeppsson Lindkvist. Det var med blandade känslor vi tog beslutet att sälja henne då hon är en väldigt speciell häst som ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Dock kunde denna känsliga och mkt speciella individ inte fått ett bättre hem än hos My. Hon får all den tid som hon behöver och en mkt bra utbildning och bra plan för framtiden. Vi ser så mkt fram mot att få följa My och Lill-Tybbe som hon av Jonas och mig alltid kommer att kallas för :-)

    

I november 2019 körde vi vår uppfödning Escobar MJ (Sibelius-DonSchufro) aka Pabbe till Lina Dolk för utbildning under 1,5 månad. På denna korta tid gjorde Pabbe, med Linas proffsiga hjälp, extremt stora framsteg och vi ser så mkt fram mot att få köra ned honom till Lina snart igen för fortsatt utbildning och tävling.

    

I november fick vi pris för vår superfina avkomma Hpnotiq MJ (Springbank II VH – Floricello) aka HP som vann fölvisningen på Stjärnborgs Gård. Helt fantastiskt kul att bli uppmärksammad för det. Tack snälla SWB Mälardalen för detta.

    

I januari 2020 inledde vi ett nytt samarbete med duktiga Stephanie Holt. Hon kommer att rida in våra unghästar framöver. Hon red in vår 3-åring Florence MJ (DreamBoy-Rambo) aka Floppis på 3 veckor och har just nu Floppis halvsyster, 4-åriga Enigma MJ (Dionysos-Rambo) aka Egget i träning.

    

I januari 2020 inledde vi ytterligare ett samarbete och det med Familjen Skatt i Knivsta. Vår uppfödning Atom MJ aka Tybbe har flyttat till dem för en långtidssatsning mot de högsta klasserna. Ryttare är duktiga Julia Skatt som har superbra hjälp av mamma Magdalena Skatt. Julia och Tybbe är fortfarande i lära känna fasen men har redan blivit en väldigt bra duo och utvecklas jättefint ihop. Tybbe älskar Julia och jag tror att jag vågar säga att kärleken är besvarad även från Julias håll :-) Det bästa av allt är att de bara bor 20min från oss vilket gör att vi kan följa deras utveckling på nära håll.

    

I februari var vi i Göteborg/Scandinavium och tog emot ett pris för vår uppfödning Huracán MJ (Demand-DonPrimero). Han var ett av de högst bedömda dressyrfölen efter en Lövsta hingst 2019. Tack Lövsta Stuteri för att ni uppmärksammar oss uppfödare med prisutdelning samt fantastiskt fina priser. Det kändes extra kul att få ta emot detta pris då ”Hurris” helsyster Ghibli MJ aka Gittan fick motta samma fina pris 2018. Känns helt fantastiskt att deras mamma Greta rivstartar sin avelskarriär med 2 så fina avkommor. Magiskt!

    

Det var några axplock från oss på Stall MJ och jag hoppas som sagt att ni vill följa oss framöver. Ni kan följa oss på instagram @mariaoscarius om ni vill få en inblick i vår vardag och självklart här på Hippsons avelsblogg.

Vi hörs snart igen


Läst 62498 ggr Kommentarer Kommentera

Nu var det ett tag sedan jag skrev och jag har lovat mig själv att bli bättre på att skriva oftare. Hoppas att ni vill fortsätta hänga med i vår vardag :-)

Ni som håller på med hästar oavsett gren vet ju hur snabbt saker och ting kan ändras.
Under våren 2018 förlorade vi ett föl och höll på mista mamman. Den otroligt duktiga Distriktsveterinären från Rimbo gjorde ett super jobb och lyckades efter många om och men få ut fölet och rädda mamman. Det visade sig efteråt att hon var hyfsat ny på jobbet och detta var hennes första felläge på häst. Snacka om få det värsta tänkbara fallet – att till slut inse att enda sättet att få ut fölet är såga ut det! Jag var så impad över hur proffsig hon var trots så lite erfarenhet. Stor tumme upp för det Lina, mkt bra jobbat!



Mamma häst repade sig kroppsligt mkt snabbt men blev väldigt deprimerad. Detta tog hårt på henne. Jag led verkligen med henne då jag vet hur mkt hon älskar sina föl och att vara mamma. Jonas och jag beslutade oss rätt snabbt att hon inte skulle betäckas om igen då hon tidigare hos oss haft ett hemskt felläge med dött föl som utgång. 1 gång ingen gång 2 gånger 1 gång för mkt!

Trots att hon haft 2 helt okomplicerade fölningar som gått enligt skolboken och som resulterat i 2 superfina föl tillika helsyskon efter Sibelius-DonSchufro så kände vi att vi inte vågade chansa att betäcka om henne. Vi satsar såååå mycket av vår tid, känslor och pengar i detta så bara tanken på att förlora ytterligare ett föl kändes inte ens tänkbart. Jag ville inte heller att ”H:et” skulle behöva utsättas för ett ev felläge igen. Vi tog så småningom beslutet att hon skulle få ett härligt sommarbete med sina kompisar och sedan få somna in till hösten. Hur jobbigt än beslutet var så var det det bästa beslutet att ta.



Jag fick en fråga av en bekant om att ”Men ska hon inte få vara promenad eller sällskapshäst, hon är ju inte jätte gammal”
När vi köpte ”H:et” lovade jag henne att hon aldrig skulle behöva flytta från vår gård oavsett vad som skulle hända i framtiden. Hon var en mkt speciell dam som nog inte hade haft det superlätt i sina unga år. Ledarsto som hon var hade hon sina egna idéer och tankar om hur allt skulle skötas på gården hahaha. Jag älskar ju sådana hästar och fäste mig väldigt snabbt vid henne, jag förstod också att hon ville ha vissa saker på ett speciellt sätt för att hon skulle bli nöjd. Hon fick boxen med bäst utsikt över gården så att hon kunde ha koll på allt som hände. Hon ville absolut inte bli störd när hon åt. Hon ville gå först ut och först in. Hon låtsades va superarg när man skulle lägga på täcket på henne men hon gjorde aldrig ngt, man fick bara ignorerade henne försök att se livsfarlig ut.

Hon accepterade inga nya väninnor om de inte gjorde precis som hon ville. Ja listan kan göras lång av saker men en sak är säker, det är hennes förtjänst att vi har en sådan bra flock som vi har, alla vet sin plats och alla har en uppgift att sköta. Det hade vi aldrig fått om det inte varit för henne. Med ovan sagt så visste jag, kommer hon till fel händer blir det en katastrof. Därför bestämde jag mig rätt tidigt att hon aldrig skulle behöva utsättas för att flytta till någon som inte förstår henne.

Att sälja en häst för några tusenlappar bara för att man inte kan ta bort den och man vill att den ska fortsätta leva har aldrig varit min grej. Det låter hårt men jag försöker att se till varje hästs bästa. De som är okomplicerade ska självklart ges en ny uppgift om avelsbiten inte skulle fungera men ”H:et” hade aldrig trivts att gå som sällskapsdam ännu mindre att vara en promenadhäst. Då är det min skyldighet som ägare att se till att det inte blir så oavsett om beslutet i sig är jobbigt.
I vilket fall som helst så är det SÅ tomt utan henne och Jonas och jag saknar henne enormt mycket.


 

Nästa inlägg kommer att bli en intervju med en känd svensk dressyrryttare som rider i landslaget. Han/Hon ger sin syn på vad som är viktigt att titta på när man ska titta på ett föl eller en unghäst som man funderar över att köpa och mkt annat.

Missa inte det :-)


Läst 64214 ggr Kommentarer Kommentera

Vilken sommar vi har haft. Stallet har varit helt fullt med sommargäster från juni till sista augusti. Jag är verkligen så glad att vi år efter år har förtroendet att ta hand om fina tränings- och tävlingshästar under några veckor när deras ryttare åker på semester. Vissa hästar vilar helt och går bara i hage och promeneras, medan jag håller igång andra hästar med tömkörning utöver den dagliga promenaden och lång hagvistelse.
  
Jag tror att en av anledningarna att vi har så många bokningar och återkommande kunder är att vi alltid skräddarsyr varje hästs vistelse hos oss. Den ena vill ha flugtäcke och skydd på sig, några vill ha dem ute dygnet runt men att de ändå får komma in några timmar och äta sina tillskott. Listan kan göras lång och jag försöker så gott det går hitta lösningar på alla önskemål som våra kunder har. Det är även väldigt kul att se de hästar som har varit här flera år på rad hur de känner igen sig när de lastas av och på direkten finner sig i våra rutiner.
  

Detta är en fantastiskt fin hopphäst som vi har haft förmånen att ta hand om.

Vi hade som mål att bara visa ett föl i år = Graciano MJ efter Springbank – Floricello. Vi har hela tiden känt att han skulle kunna få Stall MJ att lyftas upp till skyarna…men han blev aldrig visad hahaha.
  

Graciano MJ aka Grasse.
 
Vi anmälde honom till Mälardalens visning på Stjärnborg den 12/8, då hade han kommit in i en hemsk växtfas och var SÅ ful så att vi inte ens själva ville titta på honom utan att känna en viss gråt i halsen. Ja, jag vet att föl växer men han var extremt ful. Då bestämde vi att ta med ”Gittan” på visningen istället då vi ju redan hade betalt avgiften. <
  
Vi åkte dit och var så besvikna över att vi inte fick visa ”Grasse” och var faktiskt lite nedstämda och bittra. När vi lastar ut Gittan och mamma Greta, som för övrigt hatade att ha bett i munnen och undrade om detta verkligen var nödvändigt, skiner Gittan upp som en sol och verkar trivas med att vara på äventyr. Väl inne på banan visar hon upp fantastiska kvalitéer som vi inte riktigt har sett innan och slår till med 84,0 % och kommer totalt 3:a av 17 visade gångartsföl och är därmed också, med råge, kvalad till fölchampionatet på Strömsholm.
  
Hon är också en av vinnarna i Lövstas tävling, Lövsta Star! Alltså SÅÅÅ himla bra och jag kan lova att vi åkte hem väldigt glada. Vad som även är väldigt kul, om jag har förstått det hela rätt, är att Gittan är Sveriges högst bedömda föl efter Demand… Hur kul lixom!!!
  
 

Nästa gång vi anmälde Grasse var till Mälardalens visning i Märsta den 26/8. Även där fick vi skippa visningen med honom då han fortfarande var alldeles förskräcklig i kroppen för att visas upp utanför sommarbetets staket. Då fick han ersättas av ”Svarten” istället som även hon var inne i en växtfas men vi valde att visa henne ändå men med vetskap om just detta. Även hon slår då till med ett kval till fölchampionatet. Förvisso med en ngt mer blygsam poängrad än Gittan men ändå.
  
 
Lägg namnet Grace MJ på minnet ;-) Hon är efter DeLorean - Rambo.

Jösses vilka föl vi har fått i år, Jonas och jag är så himla glada över detta.

Jag vill passa på att pusha lite för Gittan som är till salu. Den som köper henne får verkligen ett väldigt fint föl för en mkt rimlig peng. Vi var så nöjda med hur Gittan såg ut när hon föddes så nu ligger det ett helsyskon på bakning som förhoppningsvis föds våren 2019.

https://www.hippsonmarket.se/classified/16543/


Läst 45112 ggr Kommentarer Kommentera

Att klaga på värmen är ju ingen större ide då vi ändå inte kan påverka det hela, men det är helt klart jäkligt varmt…våra hästar samt alla våra sommargäster som vi har hemma på gården klarar sig förvånansvärt bra i hettan. Ibland är jag faktiskt väldigt glad över att bo så öppet som vi gör då det nästan alltid fläktar oavsett hur varmt det än är. Även håller sig insekter borta vilket också är väldigt skönt för hästarna. Mindre kul är det dock på vintrarna då det driver igen som tusan när det snöar och blåser, den tiden är snart här hahaha


Bilden är tagen i Juli 2012 när vi hade vår första sommar på gården.

I våras var jag så otroligt orolig för vårt stora sommarbete där vi har våra ston med föl och ungston.  Anledningen var då att den var sååå vattenskadad efter hösten/vintern då den ligger väldigt lågt. Jag trodde verkligen aldrig att det skulle växa ngt gräs där då den var dränkt i så mkt vatten långt in på vårkanten. Nu när det varit så otroligt torrt och den totala avsaknaden av regn har just den hagen varit grön och fin. Ja, den är torr även den men verkar på ngt sätt ha reservkrafter kvar i jorden. I all sorg över höga höpriser och stödfodringar av övriga hästar på gården så är jag SÅ glad att just den hagen fortfarande är grön och har bete kvar. Jag håller alla tummar som går att hästarna kan gå där betessäsongen ut utan att vi behöver börja stödfodra dem.

Bilden är tagen den 17/7. Hoppas att den fortsätter att vara såhär grön ett tag till...

På avelsfronten ser det ljust ut just nu, samtliga av våra 4 ston är dräktiga. Det känns så himla kul och spännande. Hingstvalen bjuder dock inte på ngn större variation då vi valde Demand x2 samt Springbank x2 men kombinationerna är vi mer än nyfikna över att se resultat på våren -19. Förhoppningsvis föds det då följande kombinationer:

1. Demand – Bocelli  https://www.blup.se/sv-SE/horses/223118-pearlea-16-swb
2. Demand – Don Primero  https://www.blup.se/sv-SE/horses/222756-gratitude-swb
3. Springbank – Floricello https://www.blup.se/sv-SE/horses/253778-cristal-mj-swb
4. Springbank – Rambo https://www.blup.se/sv-SE/horses/137549-mazurka-46-swb

Vi har anmält 2 av våra föl till fölvisning. Tycker egentligen mest att det är ett kul jippo att åka på och tar inte alls allvarligt på utgången om man tänker på vad de ska prestera i framtiden, men klart att man vill få bra poäng om man är med annars hade man ju lika gärna kunnat vara kvar hemma  ;-)
Hoppas att de är inne i en bra fas så att de kan visa sig från den bästa sidan. Hela fölvisningsgrejen känns mer som ett lotteri där man ska ha en stor skopa med tur med sig. Aja det är kul i vilket fall!

Atom MJ kom 3:a på fölvisningen 2012. 1 ynka poäng från den delade första platsen!

Vi har vår mest intensiva period under Juli. Stallet är fullt med sommargäster vilket gör att våra egna hästar kommer i sista hand. Atom MJ aka Tybbe går förvisso ute dygnet runt och får väldigt bra motion av det men Emelie red honom den 2/7 senaste gången vilket gör att det var 3 veckor sedan sist. Igår var det dags för ett pass och det gick SÅ bra. Inga konstigheter alls faktiskt och Emelie tyckte att han kändes så fin. Älskar vad dessa kortare vilor gör med hästarna/unghästarna. Knoppen och kroppen får vila vilket gör dem så gott på så många sätt….


Tybbe älskar sitt liv som tränings och lösdriftshingst ;-)

Tänkte i mitt nästa inlägg vädra mina tankar kring att ”varamedpåalltsomgårattvaramedpåmedminunghäst” tankar….Hörs snart igen!


Läst 44543 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
11
2018

Vi har just nu 2 av 4 ston dräktiga. Känns så himla kul, jag hoppas verkligen att de fortsätter att vara dräktiga även på de nästkommande kollarna. Det är alltid lika nervöst!

Pärlan är dräktig med Demand via Lövsta Star-projektet som hon är med i. Jag är redan nu så nyfiken över att se hur fölet ser ut och rör sig och längtar redan till våren -19 hahaha.
  

Pärlan för några år sedan.
 
Greta är även hon dräktig med Demand. Vi är så nöjda med årets föl så vi kände att vi ville göra om kombinationen. Vi har en del som hört av sig på Ghibli MJ aka Gittans annons, men ingen som riktigt kommit till skott ännu för en titt. Hoppas hoppas!

Ghibli MJ aka Gittan.
  
Våra andra 2 ston har vi seminerat med Springbank II VH. Vårt föl Graciano MJ efter Springbank – Floricello är bara SÅ fin. Hans mamma är seminerad med honom igen samt att vi även valde honom till vårt Rambo – Opius – Magini sto. Jag håller alla tummar som går att båda är dräktiga. Koll om ca 10 dagar för båda…
  

Graciano MJ aka Grasse efter Springbank – Floricello.
  
Känns otroligt sorgligt för samtliga inblandade i Springbank att han bär på WFFS-genen. Jag har faktiskt inte till 100 % satt mig in i det hela ännu men vi har beslutat oss för att testa samtliga av våra 4 ston. Känns bra att veta, men jag känner mer att jag vill göra det för att en ev. köpare på våra föl kan känna sig tryggare i sitt köp.
 
För min del är en bra häst en bra häst oavsett om det bär på en gen som man inte vet så mkt om. Den blir ju inte en sämre häst för det. Än så länge finns inte heller så mkt information eller forskning i ämnet. Jag anser att Springbank är samma fina hingst som han var innan beskedet kom och jag hoppas att detta inte ska påverka honom eller avkommorna negativt.
  
Jag väljer att inte uttala mig, eller ja det har jag ju precis gjort, i ämnet tills den dagen kommer när det finns mer information/forskning som kan ligga till grund till en normal debatt. Den som förs nu är bara ett rent och skärt tyckande, antagande och gissande från alla håll och kanter vilket känns högst oseriöst. OBS att jag faktiskt tycker att det finns några få som har huvudet på skaft som kan föra en vettig debatt. Här om dagen läste jag en kommentar i en diskussion att man skulle ”skjuta av samtliga hingstar som bär på WFFS-genen”. Vet inte riktigt om jag tycker att just det är en bra lösning… Eller vad säger ni i ämnet?


Läst 36842 ggr Kommentarer Kommentera

Jisses vad tiden går! Jag hade som mål att skriva ett inlägg varje vecka men inser att det gick sådär hahaha. Måste bättra mig på den punkten.

Nu har alla fölen föds här på Stall MJ. Tyvärr förlorade vi ett föl i ett gigantiskt felläge som krävde veterinärassistans och en makaber ursågning av föl. Mamma H:et klarade sig förvånansvärt bra vilket vi förstås är mkt glada över. Vi har dock tagit beslutet att ta henne ur avel tidigare än vad vi tänkt. Hon är nu 16år och i väldigt god form men då detta är hennes andra felläge med ett dött föl som utgång känner vi att vi inte vill fortsätta att avla på henne. Hon har förvisso haft 2 helt okomplicerade fölningar som resulterat i 2 toppenfina föl men beslutet känns ändå rätt. Vi får glädjas åt att hon har gett oss Pabbe och Florpan som vi är mer än nöjda över. De är helsyskon och är efter Sibelius – Don Schufro. Nu ska jag bara hitta en bra lösning för mamma häst….


Florencia MJ aka Florpan efter Sibelius med Mamma Donnatella efter DonSchufro.

I sorgen över det förlorade fölet får vi istället glädjas åt våra 3 fantastiska föl som vi fått. Årets omgång är bara så fina och vi är mer än nöjda med resultatet. Känns som att de hingstval vi gjorde förra året blev en riktigt bra kombination på samtliga.

Föl 1 är efter Demand – Don Primero –Rohdiamant
Ghibli MJ är döpt efter Ghibli Maserati då mamma Greta har Bilmärken/modeller som tema.
Hon är en bestämd ung dam med fart under hovarna.
Vill man klia henne får man fråga om lov först…när hon bestämt sig för att det är ok får man aldrig sluta hahaha. En speciell ung dam med en inställning som jag gillar väldigt mkt.

Föl 2 är efter Springbank II VH – Floricello – Landlord
Graciano MJ är döpt efter en blå vindruva som används i många Rioja viner då mamma Crickan har Vin/Sprit som tema.
Det står skrivet SuperStar i hans panna. Han är orädd, nyfiken, kaxig och otroligt charmig. Blicken han ger oss ibland är bara ngt speciellt. Nu längtar Jonas och jag på att få se hur han rör sig lite mer då han hittills haft mest bestyr med att hålla koll på sina långa ben. En sak är säker i varje fall, galoppera kan han ;-)

Föl 3 är efter DeLorean – Rambo –Opius
Grace MJ är döpt efter den Amerikanska dator-pionjären och flottiljamiralen Grace Hopper då mamma Gurkan har tema Vetenskapsmän/Pionjärer/Uppfinningar.
Hon är bara 5 dagar i dag så det är lite svårt att säga så mkt om henne men av det vi har sett hittills gör hon oss inte besviken. Hon har många likheter med Graciano dvs orädd, nyfiken och otroligt charmig. Ska bli så kul att se hur hon rör sig med tiden.

Nu ska jag gå ut och mocka lite hagar…ser så mkt fram mot just detta ;-) hahaha


Läst 36240 ggr Kommentarer Kommentera

Den 24 april föddes då äntligen årets första föl. Mamma Greta höll på den i 19 dagar extra så väntan och fölvakningen har varit lång. Jag tittade på kameran 01.00 då stod hon helt lugnt och åt och verkade supernöjd. När jag tittade på kameran vid 02.05 igen så ligger det ett nyfött föl i boxen...Jonas som låg bredvid höll väl på kissa på sig när jag utbrister, med en väldigt hög röst, ”Men hon har ju för faaaan fölat…..HELVETE” Hahaha….inte alls stressad över situationen ;-) Ursäkta språket men det var exakt så det lät.
  
Rusade ner till stallet och där ligger det ett väldigt fint svart stoföl. Hon har en liten stjärn och inget mer…eller just ja hon har en liiiiten vit fläck på höger bak vid kronranden. Mamma Greta som är förstföderska tog allt med ro och det kändes som att hon gjort detta flera gånger innan. Hon är en SÅ bra mamma. Fölet ställde sig upp efter 30 min och sedan diade hon efter 40 min. Efter det hade hon en uppvisning i 2,5h innan hon stupade ned i spånet av trötthet. Det är tryck i det lilla fölet vill jag lova. ;-)
 

Ghibli MJ, 3 timmar ung.
  
Jonas och jag är verkligen så nöjda över kombinationen Demand–Greta. Förra året när vi skulle välja hingst till henne föll valet rätt snabbt på Demand. Vi fick bara en magkänsla över att kombon kunde bli väldigt bra. Vi var lite nervösa över att välja en 3-årshingst till ett sto som aldrig har haft föl innan, men vi valde att göra en chansning. Av det lilla Jonas och jag har sett av fölet är vi mer än nöjda hur hon ser ut och rör sig.
  
Jag hade verkligen önskat att vi hade haft möjligheten att spara alla föl tills de är 3 år och göra en bedömning då om de skall sparas för vidare satsning inom sporten eller säljas, men någonstans måste ju även ekonomin gå ihop vilket gör att vi måste sälja några som föl. Om ”rätt” köpare dyker upp är hon eventuellt till salu…eller ja hon är till salu…hahahaha.
  
Vi har även bestämt oss för ett upplägg i år som ser ut som följer. Är köparen en satsande ryttare med goda resultat samt har en utstakad plan för framtiden med fölet kommer vi att lämna 10 % rabatt på försäljningssumman. Vidare kommer vi även att bjuda på betes/uppstallningskostnaden fram tills dagen den skall vänjas av och är redo att åka till den nya ägaren. På så sätt vill vi försöka få till en så bra match som möjligt med de fölen/unghästarna Jonas och jag anser ha något extra och som bör få en så bra matchning som möjligt. Vi anser att just Gretas föl är ett sådant exempel vilket gör att hon endast kommer att vara till salu till en ryttare som kan förvalta henne på bästa möjliga vis.


Ghibli MJ, 2 dagar ung.
  
Detta med namn då :-) Alla våra avelsston har olika teman som vi döper respektive föl till. H:et har Gangster tema, Gurkan har vetenskapstema, Crickan har Alkoholtema och Greta fick Bilmodeller/märken som tema. I år har vi kommit till bokstaven G så alla föl skall döpas på G och efter deras teman…bra va. ;-)
Efter mkt letande och velande föll valet till slut på Ghibli MJ efter Maserati Ghibli :-)


Ghibli MJ. 2 dagar ung.
  
Näst på tur är Crickan som hade bf den 24/4. Hon har varit lite orolig de senaste nätterna så vi får väl se hur många dagar till hon går över. När min nervositet för Gretas fölning äntligen släppt när man inser att allt gick bra och att mamma och föl mår bra är det dags att bli jäkligt nervös igen. Helt otroligt att vi ändå gör om detta varje år trots att jag, efter att alla fölat, känner mig som ett totalt nervvrak och skulle behöva åka på en långsemester.  
Men att sedan titta på fölen i hagen, se dem växa till egna fantastiska individer, gör ju att all nervositet är som bortglömd och vi gladeligen åker till seminstationen igen för att producera nya föl som gör att vi återigen kan glädjas åt att vara nervvrak även året därpå hahaha
  
Så till slut vill jag passa på att göra lite reklam för Ghibli MJ. ;-)
Är du på jakt efter en blivande stjärna? Tveka då inte att mejla till info@stallmj.com med en beskrivning om vem du är och vad du har för framtidsplaner samt vad du har för mål med din blivande unghäst. :-)

Trevlig söndag!


Läst 38655 ggr Kommentarer Kommentera

Alltså jag måste börja med att berätta att Pärlan blev uttagen till Lövsta Star!!! Jonas och jag är SÅ HIMLA GLADA över denna möjlighet. Vill du läsa mer om projektet hittar du informationen här http://www.lovstastuteri.com/seminstation/lovsta-star-lvst/
Vill du följa Pärlans resa från första kollen till förhoppningsvis ett föl, kan du göra det på mitt instagramkonto @mariaoscarius under #lvsthelaresan. Vi har valt hingsten Demand till Pärlan. Tror och hoppas på att detta blir en mycket bra kombination och en blivande superstjärna ;-)


Pärlan.

Demand kommer ur Flyingefamilj 2 som är en av de största stofamiljerna inom det svenska varmblodet, Spinda-Familjen F2. Pärlan kommer ur See-Tulpe Familjen 16. Ska bli så spännande att korsa 2 riktigt fina stofamiljer med tillika 2 helt fantastiska möderne.
Demands mor Delight är ett elitsto. Delight erhöll 2017 Tatis Pris för framstående avelsston. Dottern Diamond Rose vann 3-årstestet med 50p. Dorette vann 3-årstestet med 51,5p. Diod (helsyster till Demand) fick både hopp- och gångartsdiplom på 3-årstestet och vann rikssto och därmed den åtråvärda kungakannan. Delight har även lämnat Quarton som har deltagit i tre unghäst-VM (som 5-, 6- och 7-åring). Quarton har vunnit Breeders Trophy som 6- och 7-åring och tävlar nu framgångsrikt i St Georges. Alltså vilket avelssto!!


Pärlans mamma Gicea var mkt framgångsrik som unghäst med Anna Svanberg i sadeln. Hon vann Riksstoutställningen/Kungakannan 2003 med poängen 998999=53. Gicea tillhör samma helsyskonskara som hingsten Hermes 1086 och Istrea som vinner Kungakannan två år senare. Gicea fick gångartsdiplom med 51p vid Österlens Hästvänners 3-årstest på Bollerup. Vid 3-årschampionatet kom hon 3:a i finalen.  Året därpå blev hon den mest lovande dressyr och hopphästen vid kvalitetsbedömningen i Knislinge och 6:a i 4-årschampionatet i dressyr. Som 5- och 6-åring var hon 2:a i Scandinavian Open i Falsterbo och Breeder’s Trophy på Flyinge, samt i final i Unghäst VM i Verden.
  

Gicea vid 3-årstestet i Bollerup med Anna Svanberg. Bilden är tagen av Hjördis Kamph.

Ja hörrni, Jonas och jag är i vilket fall SÅ himla nyfikna på hur en kombination kan bli. Väntan blir som vanligt lång och jobbig ;-) 2019 får vi förhoppningsvis svaret.

Just nu håller jag på att fölvaka för fullt. ”Greta” var beräknad till den 5/4. Just nu känns hon väldigt lugn och visar inga tecken på att det är på gång. Men förstföderska som hon är kan ju allt hända :-)
Näst på tur är "Crickan", hon har bf den 24/4. Vi investerade i en fölvakt till detta år. Det är en sändare som man fäster på grimman. Den reagerar på när stoet lägger sig ned på sidan. Självklart går det ju inte att lita på den till 100% men den är ett mkt bra hjälpmedel utöver kameran. Efter förra årets hemskheter där vi både förlorade sto och föl känner jag mig lite nervös för årets fölningar. Eller ja, helt ärligt, skitnervös… Just nu känner jag att fölningarna gärna får vara över så att vi bara kan njuta av fölen istället ;-)

Hingstvalsfunderingarna går SÅ trögt i år…hahaha. Det är ju förvisso ett angenämt problem att inte kunna välja hingstar för att det finns så många fina. Ju mer jag läser desto mer inser jag att det faktiskt är svårt att hitta ”rätt” hingst till varje sto. Jag har ju som jag tidigare nämnt en sak som jag inte gör avkall på oavsett hur bra hingsten rör sig – det är exteriören. Att hitta en hingst som rör sig fördelaktigt som skall passa stoet och som även har en bra exteriör är inte alltid lätt. Men jag tycker att det är så himla kul att grotta ned mig i stammar, exteriörer samt gångarterna på hingstarna som vi försöker matcha till våra 4 ston.

Ett val är ju redan klart via Lövsta Star-projektet. Det är Demand till Pärlan (Bocelli–Rambo)
Sedan har vi nog nästan bestämt att vi kommer att använda Dream Boy på vårt Don Schufro-sto, men som vanligt kan det hinna ändras 15 gånger hahaha


Vårt sto "H:et" efter Don Schufro med sitt stoföl Florencia MJ efter Sibelius som föddes 2017.

Nu ska jag gå ut och mocka stallet och göra allt klart för att sedan ägna mig åt hagmockning resten av dagen. Känner mig inte alls taggad på just hagmockningsuppdraget, men det blir ju så fint när allt är klart.

Ha en toppendag!


Läst 34333 ggr Kommentarer Kommentera

Då var det några veckor sedan Bruksprovet avslutades. Måste säga att jag inte är superimponerad över de hingstar som var med. Detta är förstås min helt egna åsikt, men jag tycker verkligen att det var ett mediokert startfält. Jag är helt övertygad om att alla hingstar blir toppenbra sporthästar men avelshingstar? Det får tiden utvisa…
  
Den som jag gillade mest i år var hingsten Demand. Förra året betäckte vi vårt sto Gratitude med honom som i år även blev Bruksprovsvinnare. Vi ansåg att han passade mycket väl till just henne och kände att det var lite av en chansning att välja en treårshingst, men vågade oss på detta ändå. Det var många som rynkade på näsan kring valet av just Demand men vi kände ändå att det var rätt.
  
Det kommer alltid att finnas minst lika många åsikter som det finns människor om inte mer… I det läget är det viktigt att man vågar tro och stå för sina val och inte lyssna på andra eller välja poppishingstar bara för att alla andra tycker att de är fina. Hört i korridoren förra året om en superpoppishingst från Danmark: Vadå biljarderar han? Det kollade jag inte innan jag valde honom. Tycker att han rör sig så magiskt bra och ville bara ha honom till mitt sto….. Say no more!
 
Jonas och jag lägger ned väldigt mycket tid på att läsa så mycket vi kan om hingstarna och deras styrkor, svagheter, exteriör samt stam bakåt. Sedan är det inte säkert att det kommer ut en bra fölunge, men då har vi i varje fall gjort så gott vi kan. Hittills måste jag ändå tycka att samtliga av våra hingstval till våra ston har blivit riktigt bra när vi sett vad som kommit ut.
  
Självklart är Jonas och jag väldigt kritiska ibland när vi tittar på unghästarna och tycker att någon skulle kunna skritta lite bättre eller ha lite bättre framben när den rör sig. Men över lag tycker jag verkligen att våra unghästar på tillväxt ser lovande ut. Men som både ni och vi vet är ju en bra häst inget utan en bra utbildning och en bra ryttare, så mycket hänger på det när den skall börja ridas och utbildas.


Demand 1344, Årets Bruksprovsvinnare. Jag tog bilden på förra årets hingstvisning på Lövsta Stuteri i Stockholm.
  
Vi har bestämt oss för att betäcka vårt sto Pärlan i år. Hon skadade sig i februari -17 och rehaben blev mycket längre än vad vi hade hoppats på. Hon blev helt återställd under hösten -17 men Jonas och jag beslutade oss för att betäcka henne ändå. Inte lätt med alla dessa beslut som ska tas. Gör vi rätt eller fel som ställer henne i avelsboxen eller skulle hon ha fortsatt sin träning och framtida tävling? Även det får ju tiden utvisa! :-)
  
Då hon har ett fint dressyrindex tack vare bra resultat på treårstestet samt de starter hon han göra med sin ryttarinna Filippa kvalar hon in till Lövstas satsning ”Lövsta Star”. Målet med Lövstas satsning är att med fler prestationsston i aveln skapa de bästa förutsättningarna för att få fram morgondagens sporthästar. Jag har i varje fall skickat in en ansökan så får vi se om vi blir antagna.
Hingstvalet till Pärlan är Demand. Sista anmälningsdagen är den 31/3 så efter det någon gång får vi svar om vi är antagna eller inte. SÅ spännande, håll gärna en tumme eller två för att Pärlan blir antagen. Om ni vill läsa mer om hennes stam med mera kan ni göra det här: https://www.blup.se/sv-SE/horses/223118-pearlea-16-swb


Pärlan eller Pearlea som hon egentligen heter med Filippa Norrman.
  
Alltså hingstvalet för årets betäckningar måste vara det svåraste hittills för oss hahaha!
Det finns SÅ många hingstar att välja på men, vad Jonas och jag tycker, faller väldigt många bort pga exteriöra avvikelser och udda rörelsemönster som inte passar in i vår avel.
Men vi har ju några veckor kvar att bestämma oss och se vad som föds i år… Vi kanske gör om någon kombo om det kommer ut någon framtida stjärna. ;-)
  
Måste bara lägga upp ett kort filmklipp på Tybbe och hans ryttarinna Emelie Änges. Första gången han skuttar med ryttare på, hur duktig som helst!!! Man måste ju utnyttja att det står hinder framme när man hyr in sig i ett hoppridhus. ;-)


Läst 28191 ggr Kommentarer Kommentera

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.