Avelsbloggen

I helgen var Jonas och jag på Åland. Min bror bor där med sin familj och nu var det dags för namngivning av det senaste tillskottet. Jonas och jag har fått den stora äran att få bli gudföräldrar till ynglingen vilket känns väldigt hedrande. Eller som min bror sa ” Att göra er till gudföräldrar verkar vara det enda sättet att få över er hit” Hahaha
Vi åkte över i fredags efter lunch och hem på söndag fm, kändes riktigt lyxigt att ha en liten minisemester. Men att lämna gården är alltid väldigt tvådelad för min del. Å ena sidan tycker jag att det är så skönt att få en ledig helg då det aldrig händer att vi åker bort mer än 1 vecka per år när vi har semester, å andra sidan är jag superstressad för att lämna gården med allt jobb. Det är ju inte bara 1 box som ska mockas så att säga :-) Är inte ett dugg orolig för hästarna då vi har superbra hjälp av hästkunniga människor utan mer för att jag vet att det är mkt att göra. Nu lyckades vi förstås pricka in den hittills kallaste helgen med en toppnotering på -18.... så jäkla typiskt! Tur att dagens snöstorm inte kom i helgen, då tror jag hästvakten hade gråtit en skvätt och sedan brutit ihop ;-)

Kollade på Dressyren från GBG på båten över till Åland hästnörd som man är :-)

Vi kom hem igår em och hade bokat in ett träningspass med Tyrbolas (Atom MJ) igår kväll. Hans ryttare Emelie Änges kör ut till oss några dagar i veckan vilket känns som ett så himla bra upplägg. Jag känner mer och mer att det är ett vinnande koncept. Jag tömkör ute i skogen 1-2 dagar och sedan rids han av Emelie ca 3 dagar. Jag tycker att det är så skönt att ha 100% koll på det vardagliga så som foder, visitering, hagtider mm. Att ha koll på alla detaljer är viktigt, det går inte att slarva med ngt om det skall bli så bra som möjligt.
Han har haft 3 dagars återhämtning då det senaste passet var rätt tufft för honom. Passet igår gick väldigt bra och han såg väldigt fin och avslappnad ut för att inte ha jobbat på 3 dagar. Vi tränade på galoppfattningarna och de börjar sitta rätt ok. Det är så kul att se utvecklingen på nära håll nu när han står hemma, tror att det blir vår nya grej framöver....att ha hästarna hemma och jobba dem själva, i den utsträckning det går förstås.
Ibland när Jonas och jag står och tittar på honom så kan vi verkligen bli sentimentala över att han faktiskt är vår första uppfödning. Det känns lite extra på något sätt!

Idag när jag bläddrade runt bland hästannonser, eller ja det gör jag varje dag, på nätet snubblade jag över ett 20+ sto som skall säljas. Hon säljs som avelssto men är inte dräktig då hon resorberade förra året. Jag har den senaste tiden sett ett flertal annonser på ston som är 20+ som säljs som avelsston. Jag har inget emot att man tar föl på ston som är äldre så länge de är friska och sunda. De är ju rätt bra på att tala om när de inte orkar mer och då är det upp till oss hästägare att se det och ta ett beslut efter det. Men att lägga ut ett gammalt sto på annons för ca 5000kr som många även ägt i väldigt många år känns väldigt fel i mitt hjärta. Jag har sagt till Jonas att inget av våra äldre avelsston kommer att lämna gården. De kommer att användas i aveln så länge de blir dräktiga och har hälsan och den mentala biten i behåll. Den dagen de inte har det tas de bort. De ska inte behöva vandra runt på ålderns höst. Vi har faktiskt en skyldighet som hästägare att ge dem ett värdigt avslut efter alla föl de givit oss!


Vårt avelssto Mazurka aka Gurkan
https://www.blup.se/sv-SE/horses/137549-mazurka-46-swb

Nu drar äntligen bruksprovet ingång! Jag har ansökt om att få vara ledig några timmar varje dag så att jag kan följa med vad som händer via datorn. Min HR-chef dvs Jonas är dock inte så lättflörtad när det gäller att ge mig ledigt, men jag hoppas att han godkänner ansökan. Om han gör det brukar han alltid komma med en lång lista av motprestationer...vi får väl se helt enkelt hahaha

Over and out!


Läst 28553 ggr Kommentarer Kommentera

Jag har under de senaste veckorna suttit och tittat på många filmer på olika hingstar för att eventuellt kunna lägga till några nya spännande kandidater till Stall MJ:s hingstval 2018. Listan blir alltid lika lång och sedan efter gallringen alltid lika kort varje år hahaha. Jag brukar göra en lista på hingstar som jag gillar och sedan går Jonas och jag gemensamt igenom dem över några glas vin! Oj vad kreativiteten flödar då ;-)
  
Vi letar alltid efter filmer på hingstarna när de är unga, detta för att kunna få se hur de rör sig mer ”naturligt” utan att ha blivit alltför påverkade av ryttarna som ibland rider till lite extra spexiga gångarter på hingstvisningarna. Och om jag ska vara helt ärlig tycker jag att det är rätt tråkigt att kolla på dessa filmer. Det är ju bara ökad trav mest hela tiden. Ja nu drar jag alla hingstvisningar över en kam, jag vet, men det får vara så.
  
Vi försöker så gott det går att hitta rätt hingst, vad vi anser är rätt, till våra ston. Det gör att vi t.ex. aldrig gör avkall på en hingsts exteriör bara för att den rör sig Magiskt.
  
Jag har den senaste tiden hört, från förvånansvärt många, att ”Men gud jag har inte kollat om den hingsten som jag valde passar mitt sto exteriört. Jag valde den för att jag gillar hur den rör sig”.
Självklart är vi alla olika och därmed finns det också lika många åsikter om hur vi väljer hingstar till våra ston. Men att inte kolla upp hingstens exteriör mot stoets exteriör anser jag är fullkomligt vansinne. Även styrkor och svagheter i gångarterna verkar många missa att jämföra stoet och hingsten emellan....Blir faktiskt lite paff!

En sak som slog mig när jag kollade på en hingstvisning från Tyskland här om dagen, var hur de unga hingstarna visas. Det är full fart framåt och de känns överlag spända. Det finns självklart undantag men när en fyraårig hingst visas i någon typ av passagetrav så känns det lite olustigt i hjärtat på något sätt.
  
Jag är medveten att aveln går framåt vilket också innebär att vi får hästar som är ädlare och många gånger har otroligt lätt för sig. Det gör ju också att det är lättare att träna dem och risken att det går för fort framåt är nog ofta en väldigt stor risk alt. en fördel… Det beror nog på hur man vill se det hela.
  
Jag är väldigt kluven i frågan då en liknande individ för vår del skulle innebära ett stort tillskott i kassan samtidigt som hashtagen stoppa hältan eller stoppa skadan känns högst relevant.
Jag hoppas innerligt att alla lovande unghingstar tränas på ett varsamt sätt till vardags och ges utrymme till återhämtning då och då…
En sak är säker, jäklar vad många fina hingstar det finns just nu.


Jonas och jag har pratat med "Pabbe" att han ska bli vår nästa superhingststjärna, vi får väl se vad han tycker själv i den frågan. För dagen när bilden togs väldigt överbyggd men ändå gullig. Escobar MJ, 2016, Sibelius – Don Schufro.
  
På gården rullar allt på som det ska just nu och jag njuter av varje dag det fortsätter så. Jonas har dock åkt på en mancold och är jättesjuk...oj oj oj vad det är synd om honom ;-)
  
Ni vet känslan när vädret inte är helt på det klara om det ska storma eller snöa och man 21.40 ska longera sista hästen en lördag kväll... Då känns ett eget ridhus på något sätt väldigt lockande ;-) "Tyrbolas" var iaf väldigt glad!



Läst 30503 ggr Kommentarer Kommentera

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.