EM15-kollen - 15 år och satsar heltid på hästarna

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
08

15 år och satsar heltid på hästarna


Stora delar av familjen är med i Malmö. Här mamma, pappa och två av småbröderna. Selma i hjälm och Klara med solglasögon i håret.
    
Tvillingarna Klara och Selma Hammarström rider båda i det svenska fälttävlanslaget vid EM i Malmö. De ingår i en syskonskara på nio, där sju av barnen rider. Logistiken kring familjens hästar är stor och tvillingarna har periodvis bott på Irland för att satsa helhjärtat på fälttävlan.

– Allt slit betalar sig när man är på tävling, säger Klara när vi får en pratstund i svenskarnas stall på Ribersborg.
Livet för tvillingarna Hammarström skiljer sig rejält från andra 15-åringars. De har bott sex månader på Irland i år och samma förra året. Grundskolan har de klarat på distans, med blandat resultat.
– Visst är det tungt ibland när man missar skolan med kompisar och så, men jag älskar min sport och det jag gör.

Vill göra klart grundskolan på distans
Efter EM i Malmö bär det av hem till Delsbo i Hälsingland. Det finns inga planer i nuläget på att återvända till Irland, men Klara vill ändå gå klart grundskolan på distans.
– Jag tävlar så mycket och det är svårt att komma i kapp när man missar skoldagar hela tiden. Så jag vill gärna fortsätta på distans, säger hon.

Satsningen tog dem till Irland
På Irland hamnade systrarna när satsningen på fälttävlan blev allvarlig.
– Här i Sverige finns inte så många tävlingar i fälttävlan. På Irland är det tvärtom, där är fälttävlan vad hoppningen är här i Sverige. Så när vi ville satsa flyttade vi dit.
På Irland har de bott hos Sally Coskardeen som är landslagsledare för Irlands juniorlag i fälttävlan.
– Vi har haft med oss två hästar var på Irland och har tävlat nästan varje helg. Vi bor hos familjen och har bara hållit på med hästarna och tränat. Det finns en affär som det går att cykla till, det är åtta kilometer dit, det har vi gjort någon gång för att handla lite.

Galet och skönt på samma gång
Att leva så tätt tillsammans med sin tvillingsyster har sina för- och nackdelar.
– Ibland blir jag galen och ibland är det skönt. Vi har samma liv och andra kompisar har inte det. Så vi förstår varandra på det sättet. Men om jag fick välja vem jag ska bo med hade jag nog inte valt Selma.
Ledig tid ägnar Klara åt shopping – en dag här, en timme där. Även om det inte blir många stunder ledigt så blir det några, och då står alltså shopping på schemat.

Vill till EM
Klara satsar både på fälttävlan och på hoppning i framtiden, hon vill bli bäst i båda grenarna.
– Målet nästa år är att rida EM, säger hon, och menar såväl fälttävlan som hoppning som junior eller ponnyryttare.
Även om det inte blir Irland i höst är det inte helt omöjligt att det blir en flytt söderut. Det är inte helt lätt att ha Delsbo som utgångspunkt när man ska tävla. Allra helst inte när man ska utomlands.
– Vi funderar på att flytta söderut för att komma närmare allt, berättar Klara.

Text och foto: Annika Grundberg 


Läst 11141 ggr


Fler inlägg

DEC
01

Stjärnornas hoppning: Rickard Olsson vann igen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Årets upplaga av Stjärnornas hoppning kändes faktiskt riktigt kontrollerad och välavvägd, bortsett från några pulshöjare. Till exempel när Ola Selmén bestämde sig för att den där buggtävlingen han vann på gymnasiet inte skulle vara den enda tävling han vunnit i sitt liv.
- Jag gav full macka för att jag skulle vinna, men i nästa sekund kändes det som att jag bankade på hos Sankte Per, förklarade Ola på presskonferensen efter klassen.

  
Även om Ola kände att han såg döden i vitögat för en sekund så är det ändå imponerande vilka stjärnor vi har, vilket mod och framför allt - vilken balans de besitter!
Visst, Sara Varga var också så rädd att hon nästan började gråta innan klassen startade och Magdalena Graaf utbrast "Jag tror jag kissade på mig nu" direkt efter sin ritt, men alla genomförde sina ritter och uppnådde målet.
De hade pubilkens fulla stöd och hela arenan hejade på när musiken dånade ut ur högtalarna under ritterna.
  
Han kom, han sågs och han segrade, så skulle man kunna beskriva Rickard Olssons runda tillsammans med den otroligt rutinerade valacken Clinton.
- Det är ju läskigt att gå ut först, vi har umgåtts här hela dagen och har gjort varandra nervösa. Och så ska man starta först, berättar en lättad Rickard på presskonferensen.
Men han kommer i alla fall ihåg något från sin ritt inne på banan - det gör nämligen inte Zara Larsson som kom på andra plats med D-ponnyn Rasmus.
- Jag kommer inte ihåg någonting, man bara åkte med och sen var det slut, konstaterade hon.
  
Den mest förvånade av dem alla är vinnaren av stilhoppningen, Nicke Borg.
- Jag har trott att folk driver med mig när de har sagt att jag har talang, erkänner han.
Sissela Benn var frustrerad på presskonferensen, hon ville att hela tävlingen skulle gå en vända till.
- Jag tyckte att det gick bra, men det är störigt att jag inte vann. Kan inte alla sitta kvar på sina platser så att jag får rida igen?, undrade hon.
Nästan alla stjärnor räcker upp handen när Hippson frågar om de kommer fortsätta rida efter detta. De konstaterar att man lätt blir hästbiten, då finns det ingen väg tillbaka.
  
Vinnarhästen Clinton kommer nu att få njuta av sin pension hemma på Fornboda Gård utanför Stockholm. Han har ställt upp för Rickard under två år, även om han inte går i högre gångart än trav hemma på träningen.
- Han gillar inte att träna med mig, det är onödigt för på tävling är det mycket roligare. Då galopperar han, säger en nöjd Rickard, som lovar att åka och hälsa på Clinton vid jul med morötter - precis som han gjorde förra året. 

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget!

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 80199 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01

Söndag: Tomas vann VC-körningen


Skärmdump från SVT.

  

Åh, vad roligt, det blev två svenska världscupsegrar när Globen tackades av! Tomas Eriksson vann fyrspannskörningen med slutresultatet 237,56 - vilket ger honom tio världscuppoäng.

  

Här ser du ett långt inslag från SVT om vinsten:

Här intervjuar SVT Tomas om tävlingen:Läst 80166 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01

Bildspel: Peders vinster är ingen slump


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Helgens mest framgångsrika svenska ryttare är utan tvekan Peder Fredricson, som ni säkert har hört i rapporteringarna härifrån Ericsson Globe. Men vad ingen hör och väldigt få ser är hur Peder fokuserar innan sin tävlingsstart.
  
Det är en av fördelarna med att jag får vara bakom kulisserna på de stora tävlingarna, jag kan se och lära. Visste ni att Peder är en av de ryttare som tillbringar längst tid inne på banan vid bangången? Han stegar upp avstånd, skriver ner antal galoppsprång på sin lapp och går banan en vända till.

  
För ett år sedan frågade jag Lisen Bratt Fredricson om vad det är för lapp Peder har i fickan. Hon förklarade att han skriver anteckningar om avstånd och eventuella vägar för omhoppningen. Jag trodde då att lappen var en engångsföreteelse, men i helgen ser jag samma mönster.

  
Lisen gav mig en gång i tiden rådet att komma väl förberedd, då blir nervositeten mindre och fokuseringen lättare. Peder har i helgen motiverat mig till att bli ännu mer förberedd inför tävlingsstarten, jag hoppas att jag via detta inlägg kan motivera er till samma sak.

 

Ta er tid att stanna till, memorera banan med stängda ögon, se er själva rida bra och felfritt.

  
Missa inte bildspelet med Peder innan tävlingsstarten!

Här kan du läsa om Peders framgångar inne på banan.
 
Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 82161 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från EM15

    Fler EM15-nyheter


    taggar


    liknande webbartiklar    Annikas senaste