EM15-kollen

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
25
2015

Rolex summerar EM i Aachen med en film


Efter två härliga veckor i Aachen har Europa fått nya medaljörer i hoppning, dressyr, körning, reining och voltige.
Rolex, som är en av tävlingarnas sponsorer, summerar mästerskapet i en kort film – med höjdpunkter från den stora arenan i Tyskland.
  


Läst 21665 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
24
2015

Ragnar tar allt större plats i landslagsledningen


En person som hela tiden har synts tillsammans med det svenska hopplaget under EM i Aachen är Ragnar Bengtsson. Men vad är hans roll – och är han månne Sylve Söderstrands "kronprins"? 
  
Text: Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher
  
Till vardags är Ragnar Bengtsson knuten till H&M:s sponsorsatsning inom ridsporten, men sedan en tid tillbaka är han även med vid lagtävlingar som backup för förbundskapten Sylve Söderstrand.
– Jag hjälper Sylve och ingår i ledarteamet. Vi är tillsammans många timmar per dag och det gäller att skapa en bra känsla och sammanhållning.
  
Åker med till Arezzo
Tidigare under säsongen har Ragnar följt med de svenska hoppryttarna till nationstävlingarna i division två och efter EM väntar Arezzo.
– Det har blivit mer nu i och med att Henk (Nooren, reds anm.) inte är med som landslagstränare längre. Jag har varit med i Rotterdam, Varberg och Falsterbo. På tävling håller jag mig lite i bakgrunden och hjälper Sylve, självklart är det så att fyra ögon ser mer än två, säger han och fortsätter:
– Det är ett intressant jobb och vi är ett bra gäng. Vi jobbar bra ihop, Jens Fredricson som har haft hand om ponny, Jacob Hellström med ungdomarna och så vi. Vi kan resonera och har högt i tak, så det är mycket lärorikt.
  
Engagerad hockeypappa
För ett par år sedan sålde Ragnar Bengtsson och Paula Törnqvist Henriksdals gård, och slutade med hästverksamheten.
– Dagarna försvinner ändå. Jag har ju mitt uppdrag för H&M och så har jag två grabbar som spelar hockey i Frölunda. Det tar mycket tid, säger Ragnar, som numera bor i Göteborg.
– Vi har fortfarande ett par unghästar, men jag rider inte själv längre.
  
Tänkbar ersättare 
Sedan Sylve Söderstrand gick ut med att han slutar som förbundskapten efter OS nästa år, har Ragnar Bengtsson kommit upp som en tänkbar efterträdare.
– Det pratas så mycket. Jag har mitt jobb med H&M och den dagen jag eventuellt får frågan får jag ta den diskussionen då, säger han, och verkar inte helt främmande inför att åta sig uppdraget – samtidigt som han vet vad det innebär.
– Jag har varit med i ledarteamet ett tag nu och det är ett engagemang som tar mycket tid. Jag har inte fått någon formell förfrågan från förbundet. Sylve har gjort ett fantastiskt jobb med landslaget och det blir svårt för någon annan att ersätta honom.
   


Läst 38753 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2015

[VIDEO] Kom knappt in på banan – men tog EM-guld!



Skärmdump från SVT.
  
Vi avslutar kvällen med SVT-klippet på dagens guldmedaljör i EM, Jeroen Dubbeldam. Hans fantastiska världsmästarhäst Zenith blev så upphetsad av atmosfären i Aachen att han inte ville gå in på banan. Trots detta behåller holländaren sitt lugn, backar in och sätter nollan i första rundan. Utan att någonsin bli arg på hästen. Hatten av, snacka om nerver – en sann mästare!

Se klippet här:  

  
Här är Jeroens avslutande runda, där han och Zenith säkrar guldet:

 
En tagen segrare kommenterar guldet – och berömmer sin häst:


Läst 51534 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2015

Bra avslutning av Henrik och Douglas: "Jag är imponerad"



Det blev glada miner till slut i EM, när både Henrik von Eckermann och Douglas Lindelöw satte fina rundor. 
  
Europamästare i hoppning blev världsmästarekipaget Jeroen Dubbeldam och SFN Zenith N.O.P. Med bara ett tidsfel i de två avslutande finalrundorna var segern deras.
– När man ser honom rida, hur exakt han är och vilken kontroll han har... Det är det som skiljer oss ryttare åt, säger Henrik efteråt om mästaren.
  
Text och foto: Annika Grundberg 
  
Själv fick Henrik von Eckermann på Cantinero till en fin avslutning på mästerskapet. Fyra fel i första rundan och felfri i andra gav en individuell placering i klassen.
– Jag visste innan att hästen kan göra det, nu har jag fått det bevisat också, säger han och blickar framåt.
– Både jag och Douglas har två hästar som är högst kapabla inför nästa år. Nu hoppas jag att allt stannar som det är och att Rolf-Göran hittar en häst någonstans också.
  
Hoppas på att få behålla hästarna
Det han syftar på är givetvis frågan om han och Douglas Lindelöw får ha kvar sina hästar till OS i Rio nästa sommar.
– Med lite distans kommer jag säkert att vara nöjd, säger Douglas efteråt, om sina två finalrundor där det blev en rivning och ett tidsfel i varje.
– Det är en jättebra häst och jag vill kunna jobba vidare. De känslor jag har efter det här är att Casello är en häst som ska gå OS nästa år, så jag hoppas på att kunna säkra upp honom till hundra procent.
Casello ägs till hälften av familjen Lindelöw och enligt Douglas tittar man på möjligheten att även köpa den andra halvan.
– Jag vet inte hur det blir. Jag är här för att rida i sporten, inte för att tjäna pengar. Visst kan jag sälja en del hästar som inte har kapacitet för den här nivån, men utan hästen kommer man inte långt.
  
Imponerad av Henrik och Douglas
Förbundskapten Sylve Söderstrand var också nöjd efteråt.
– Det blev en bra avslutning. Framför allt för Cantinero och Henrik, efter dippen i fredags. Casello har gått fem stora klasser med den äran.
Han berömmer också Henrik och Douglas attityd och mentala styrkor.
– De skyller aldrig ifrån sig. Jag är riktigt imponerad av dem båda två.
  
Beerbaum har ställt upp för Sverige
Vad gäller ägarfrågorna kring hästarna, och OS nästa år, säger Sylve om Cantinero:
– Det är allas vilja, även Stall Beerbaums, att Henrik ska få behålla hästen. Ludger Beerbaum har varit otroligt generös mot Sverige genom att låta Henrik vara med i nationshoppningar och för det är jag väldigt tacksam.
  
Charlotte Mordasini given i nationslaget
Härnäst väntar nationshoppning i Arezzo och därefter final i Barcelona.
– Charlotte (Mordasini, reserv i Aachen, reds anm.) kommer att åka med till Arezzo och sedan vidare till Barcelona. Hon har ridit lagtävlingar förut, men bara ett par gånger med oss, säger Sylve.
I Barcelona rider även Henrik, Douglas och Peder.
– Vem vi tar ut mer är inte klart än, säger han, innan han tar adjö för det här mästerskapet – ett mästerskap som inte gick precis som förbundskaptenen ville men som slutade bra ändå.
– Dagens resultat blev lite plåster på såren, säger han med ett leende.
    
Världsmästaren blev Europamästare – till direktrapport, resultat och klipp på ritterna


Läst 48533 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2015

Världsmästaren blev dubbel Europamästare


Det blev en riktigt spännande andra omgång, Sergio Alvarez Moya som ledde inför i dag rev till exempel bort sig. Jeroen Dubbeldam från Holland, regerande världsmästare, var sist ut på Zenith. Han pallade för favorittrycket, och är guldmedaljör både individuellt och i lag!
  
GULD:
Jeroen Dubbeldam, Nederländerna, Zenith
SILVER: Gregory Wathelet, Belgien, Conrad de Hus
BRONS: Simon Delestre, Frankrike, Ryan des Hayettes

Henrik von Eckermann slutar på 19:e plats och Douglas Lindelöw på 20:e. Båda fick till en bra avslutning!
Fullständigt resultat

Se en tagen Dubbeldam prata om sitt guld:

Hör Eckermann och Lindelöw summera mästerskapet:


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.43:
Douglas Lindelöw red riktigt bra även i andra rundan, men han och Casello kom fel på ett plank där de rev ganska grovt. Dessutom blev det ett tidsfel, men vilken fin mästerskapsdebut Douglas har gjort. Och vilken häst han har!
  
Se Douglas andra runda:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.39:
Jaaa, vilken supersnygg nolla de satte – Henrik von Eckermann och Cantinero! Nu kan ”Henke” rida hem och vara rätt nöjd ändå, han har helt klart en häst för OS.
  
Se Henriks andra runda:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.35:
Nu drar det igång igen!
Till SVT Plays-sändning, omgång 2
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.06:
Det blev lite omstuvningar i toppen inför andra rundan av EM-finalen, spanjoren Sergio Alvarez Moya fick en rivning och halkade ner till tredjeplatsen i halvtid. Leder gör just nu Jeroen Dubbeldam från Holland före Gregory Wathelet från Belgien. Douglas Lindelöw ligger på 20:e plats och Henrik von Eckermann på 23:e. I ”klassen i klassen” ligger Henrik sexa och Douglas 17:e.

17.30 drar andra rundan igång – fram till dess är det också paus i tv-sändningen.

Onlineställning, totalt
Onlineresultat, finalklassen
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.16:
Douglas LindelöwCasello blev inskickad lite hastigt på banan eftersom hästen innan tappade en sko på framridningen. De rev en fristående oxer ganska tidigt, men höll ihop det sedan. Bra ridet! Dock blev det ett tidsfel, alltså 5 fel totalt.
– Det blev lite stökigt på framridningen, jag hann inte riktigt memorera min plan. Höjden är nog det högsta han har hoppat. Förutom nedslaget fullföljde vi planen jättebra, säger Douglas till SVT.
  
Se Casellos första runda:

Douglas om ritten:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.05:
Av 94 ekipage kvarstår nu 25 i tävlingen, först ut av dem var Henrik von Eckermann och Cantinero. De rev den stora kryssoxern, men en bra runda annars!
– Det känns väldigt bra, vi fick ett lite konstigt fel, jag hade aldrig hoppat ett sådant hinder med honom förut. Annars är jag extremt nöjd och ska försöka sätta nollan i andra rundan, säger Henrik till SVT.
  
Se Cantineros första runda:

Henrik om ritten:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


FOTO: Tomas Holcbecher
  
FÖRHANDSINFORMATION
  
I kväll avgörs sista klassen på EM i Aachen, nämligen den individuella finalen i hoppning. I natt blev det klart att Henrik von Eckermann får starta på reservplats så nu är två svenska ryttare med – han och Douglas Lindelöw.

  
Henrik och Cantinero startar först av de 25 ekipagen i startfältet. Douglas Lindelöw och Casello har startnummer 6. Finalen avgörs genom två omgångar på olika banor och direktsänds i SVT1 och SVT2, samt i SVT Play.
  
Round A: Omvänd startordning efter resultat från kvalen.
Round B: Omvänd startordning efter resultat efter Round A.
Onlineställning, totalt
Onlineresultat, finalklassen
Fullständig startlista, första rundan
  
Tv-tider, söndag 23/8
SVT Play 16.00–19.00
SVT1 16.00–17.00
SVT1 17.30–18.00
SVT2 18.00–18.30
Till SVT Play-sändningen
  
Så gick fredagens lagfinal
Regler för EM i hoppning
Henrik vill vinna EM-finalklassen
Douglas: ”Hoppas de andra får bensinstopp”
  
  
Svenska voltigelaget femma
Team Svea slog sitt rekord och var trea i voltigeküren, vilket ger en femteplats totalt på EM.
Resultat, lag-EM i voltige
Läs mer hos Svenska Ridsportförbundet


Läst 46084 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2015

Voltige: Rekordpoäng i lagküren



Foto: Svenska Ridsportförbundet
  
Det svenska voltigelaget, Team Svea, satte nytt poängrekord i küren. Och när favoriter som Österrike och Schweiz fick flera missar blev det en fin tredjeplats i det fria programmet för de svenska tjejerna.  
När resultaten från alla moment räknats samman slutade det svenska laget på en femteplats totalt.
– Känslan i arenan var magisk, sammanfattade tjejerna efteråt, och glädjetårarna rann.

Resultat kür
Resultat totalt


Läst 34891 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2015

Henrik vill vinna finalklassen



FOTO: Tomas Holcbecher
  
Hippsons utsända lyckades haffa Henrik von Eckermann i Aachen, inför kvällens stora EM-final. Som han vill vinna. 
  
Text: Annika Grundberg
  
Henrik tog sig till EM-finalen som femte reserv. Han har för många fel för att slåss om medaljerna, men han är absolut med och slåss om prispengarna.
– Jag ska försöka putsa till siffrorna. Det är en klass i klassen och det handlar om 400 000 euro till vinnaren. Vid förra EM var det bara jag och Gerco Schröder som var felfria i finalen, säger han.
– Givetvis hade jag helst velat ha en medalj, men nu tävlar jag om pengarna i stället.
  
Hästen är fräsch
Cantinero är fräsch och pigg, annars hade inte Henrik startat.
– Min häst är 13 år men ändå oerfaren i sådana här sammanhang. Det är bra att få konditionen i kroppen. Även om vi hoppar Grand Prix annars så är det här något annat, och det ger bra erfarenhet inför nästa år, säger han och syftar på OS i Rio.
  
Här hittar du startlista och tv-tider inför i kväll

 

Henrik von Eckermann och Douglas Lindelöw intervjuas av SVT inför finalen, som de båda rider. FOTO: Annika Grundberg


Läst 20419 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2015

Henrik i individuell EM-final!



FOTO: Tomas Holcbecher

I natt stod det klart att Henrik von Eckermann är med till den individuella EM-hoppfinalen i kväll! Han var femte reserv efter lagfinalen, men så många har strukit sig att han nu faktiskt får rida.
  
Henrik och Cantinero startar först av de 25 ekipagen i startfältet. Douglas Lindelöw och Casello har startnummer 6. Finalen avgörs genom två omgångar och direktsänds i SVT1 och SVT2 samt i SVT Play.
  
Round A: Omvänd startordning efter resultat från kvalen
Round B: Omvänd startordning efter resultat efter Round A
  
Tv-tider, söndag 23/8
Hoppning – Individuell final
SVT Play 16.00–19.00
SVT1 16.00–17.00
SVT1 17.30–18.00
SVT2 18.00–18.30
  
Fullständig startlista

Lördag kväll vann Henrik youngsterfinalen i Aachen på Lord Chambertin 2 – och fick ett föl i förstapris! Något hans hästskötare gladdes över på Instagram.


Läst 21223 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
22
2015

Vi minns sannsagan Fendi/Fibonacci



Meredith på sin ögonsten. FOTO: Tomas Holcbecher 
   
Så här kvällen före den stora EM-finalen i hoppning kan vi inte låta blir att uppmärksamma en alldeles speciell häst. Nämligen Fendi, numera Fibonacci, som föddes upp av svenska Tina Pettersson Lind och som i går tog lagsilver – med tyska stjärnan Meredith Michaels Beerbaum.

  
Valacken Fendi (född 2005, e. For Feeling – Corland) föddes alltså upp av Tina Pettersson Lind. År 2012 köptes han av Lisen Bratt Fredricson på Champion of the Youngsters (som pågår denna helg!) där han reds av Christoffer Andersson. Lisen vidareutbildade och tävlade honom, och så småningom tog Stall Fredricsons beridare Stephanie Holmén över det framgångsrika tävlandet.

Egentligen inte till salu
Så, den 25 april 2014, kom beskedet via Lisens blogg här på Hippson – Fendi var såld till Meredith Michaels Beerbaum. Så här skrev hon bland annat:
”Fendi har inte varit till salu, utan vår plan har hela tiden varit att matcha honom mot större mästerskap. Men sedan han under våren, med vår beridare Stephanie Holmén, visat sin fantastiska kvalitet på tävlingsbanan internationellt har efterfrågan på honom varit enorm och till slut kom ett bud vi inte kunde motstå.
Samtidigt som det är lite sorgligt att en av våra bästa hästar lämnar stallet lite för tidigt är vi mycket stolta över att ha hittat och producerat Fendi.”
Läs hela inlägget i Lisens blogg
  
Går individuella finalen  
I går var alltså Fibonacci med och tog lagsilver för Tyskland och i morgon går han individuell EM-final. Inför avgörandet ligger Meredith och hennes vackra valack på trettonde plats, medalj är faktiskt inte helt omöjligt, två rundor återstår.
Startlista, EM-finalen
  
Så här skrev Lisen Bratt Fredricson på Facebook efter den inledande tidshoppningen i onsdags:

  
Se Stephanie Holmén tävla Fendi i en 1,50-hoppning i april 2014, bara veckor innan han såldes:


Merediths och Fibonaccis fina tidshoppning i onsdags:


Läst 28828 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
22
2015

Douglas är taggad: ”Hoppas de andra får bensinstopp”




Douglas Lindelöw är enda svensk kvar i hopp-EM. I morgon väntar två finalrundor med Casello och han hoppas på att avancera ett par placeringar.

– Jag hoppas på få fel för mig och att de andra får bensinstopp, säger han med ett leende.
  
Text: Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher
  
Douglas har ridit Casello på förmiddagen, och hästen känns bra men lite trött. Douglas är dock inte orolig inför morgondagen.
– Han är lugn i sig själv, det gäller bara att få igång honom på framridningen så att han tänder till.
  
Stöttas av familjen
Med i Aachen finns familjen som stöttar.
– Jag lyssnar mest på mamma och pappa. Sen har jag pratat en del med Roffe, men jag tror att det är viktigt att man inte tappar bort sig själv. Jag tar gärna emot nya tips, men jag har ändå tagit mig hit själv och det får man inte tappa bort.
Douglas tycker att söndagens finalrundor ska bli roliga och känner ingen press.
– Det blir högt och svårt men det ska bli kul. Jag slår ur underläge och har ingen press på mig själv, men jag ska försöka avancera några placeringar.
  
Laddar med tävling
Han laddar upp med två tävlingsklasser – dels unghästfinalen med Ida van de Bisschop, dels Grand Prix med Udermus.
– Jag har gärna något att göra, då får jag ladda om. Annars blir det bara en lång väntan. Sedan umgås jag med dem som ger mig bra energi.
Det lär ta ett tag innan Douglas själv får möjlighet att i lugn och ro smälta EM-äventyret. Direkt efter Aachen väntar femstjärniga tävlingar i Österrike. Casello får åka hem, medan Udermus och Ida van de Bisschop får följa med. De får sällskap av Talina och ytterligare en häst hemifrån.
– Casello får åka hem och vila ett tag medan Udermus får följa med som förstahäst, säger Douglas Lindelöw, EM-debutant och bästa svensk.

EM-finalen går söndag 16.00 – här är startlistan 


Läst 22852 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 ... 8 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.