EM15-kollen

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
21
2015

Svenskt fiasko i lag-EM – holländskt guld



Douglas och Casello är i final. FOTO: Tomas Holcbecher
  
Douglas Lindelöw är den enda svensk som får godkänt i kvällens lagfinal på EM, med sina fyra fel. Han är i individuell final!
  
Men Malin Baryard Johnsson 17 (!), Helena Persson 9, Henrik von Eckermann 12 – och näst sist av finallagen. Vad hände? Vi återkommer med intervjuer… Eventuellt kan Henrik von Eckermann ta sig till individuell final på en strykning, men det är bara spekulation.
  
I toppstriden var det spännande in i det sista, men nu har medaljerna fördelats:
GULD: Nederländerna
SILVER: Tyskland
BRONS: Schweiz
Fullständigt lagresultat
Individuell ställning inför finalen
 
 
Sylves tankar efter klassen:

Douglas inför finalen:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 19.21:
Nej, nej, nej! Henrik von Eckermann rev först mittenhindret i trekombinationen. Sedan såg Cantinero väldigt stark ut efter det och de rev både inhoppet i dubbelvattnet och sista oxern. Med 12 fel försvann deras finalplats och det sista svenska medaljhoppet. Vi får helt enkelt hålla tummarna för att Douglas och Casello får rida den individuella finalen på söndag…
  
Se Cantinero hoppa:

Henrik om sin ritt:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 18.54:
Helena Persson och Bonzai H rev ett plank och sedan sista oxern, plus att det blev ett tidsfel. Tyvärr är 9 fel ett resultat vi måste räkna, på grund av Malins 17 fel.
– Jag är mycket mer nöjd i dag. Han hoppade jättefint, sedan gjorde jag två inte fullt godkända anridningar och där fick jag rivningar. Annars tycker jag att han hoppade jättefint och jag red bättre också, säger Helena till SVT.

Till SVT Play-sändningen
Onlineresultat
Onlineresultat, lag

Se Bonzai H hoppa:

Helena om sin ritt:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 18.27:
Neeej! Malin Baryard Johnsson och Tornesch rev först mittenhindret i trekombinationen och därefter föll hinder efter hinder. Totalt 17 fel, INTE bra. Nu blir det ingen individuell final för ekipaget.
  
Se Tornesch hoppa:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 18.04:
Douglas Lindelöw och Casello var först ut för Sverige i lagfinalen på EM. De fick en rivning ut ur trekombinationen, fyra fel och inom tiden. Ett godkänt resultat, även om han naturligtvis hade velat sätta nollan.
– Rackarns att bommen inte kunde ligga kvar. Jag skulle nog ha litat lite mer på Casellos krafter. Vi får se, det blir kanske två rundor till på söndag. Han känns fortfarande pigg och fräsch, säger Douglas till SVT.
  
Se Casello hoppa:

Douglas om sin ritt:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.33:
De individuella ryttare som inte rider lag har nu gjort sitt, klockan 18.00 drar själva lagfinalen igång. Och då är Douglas Lindelöw och Casello först ut! SVT:s sändning pågår dock även fram till dess.
  
Till SVT Play-sändningen
Onlineresultat
Onlineresultat, lag

Sylve Söderstrand analyserar banan:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Henrik von Eckermann ligger bäst till individuellt, på tionde plats. FOTO: Tomas Holcbecher
  
FÖRHANDSINFORMATION
  
I kväll avgörs hoppningens lagfinal på EM i Aachen, medaljer ska delas ut. Dessutom ska det fastställas vilka ryttare som får rida den individuella finalen på söndag.
   
Lagfinalen är en 1,60-hoppning med de tio bäst placerade lagen efter omgång 1, där Sverige var just tia och kom med "på håret". Dessutom rider de 50 bäst placerade individuellt, oavsett om deras lag har gått vidare eller inte. Lagryttare som inte är bland de 50 bästa, men rider i ett lag bland de tio, får starta och resultatet räknas bara för laget. Detta gäller svenska Helena Persson.
Varje lag består av fyra ryttare, de tre bästa resultaten räknas. Eventuellt kan det bli omhoppning om medaljerna, då startar alla ryttarna i omhoppningslagen.
  
Tv-sändning
Klassen börjar klockan 17.00 och sänds direkt i SVT1/SVT2 och SVT Play från 16.50 (efter 18.00 byter Sveriges Television kanal från SVT1 till SVT2, där klassen pågår till 20.00). Kommentator är AnnaMaria Jansson och expert Lotta Björe.
Till SVT Play-sändningen
Onlineresultat
Onlineresultat, lag
  
Så gick torsdagens laghoppning – resultat och klipp
Henrik von Eckermann: ”Jag har medaljchans”
  
Svenskarnas startnummer
14. Douglas Lindelöw, Casello
24. Malin Baryard Johnsson, H&M Tornesch 1042
34. Helena Persson, Bonzai H
44. Henrik von Eckermann, Cantinero
Fullständig startlista
Startlista, lag (pdf)
Läs allt om hur EM-hoppningen går till
  
  
Voltige och körning
Klockan 9.45 drar voltigens individuella ”freestyle” för damer igång. Den svenska deltagaren Sandra Anderberg har starttid 11.22 (fullständig startlista). Sedan går voltigens lagtävling 17.00 där Team Svea ligger femma efter det obligatoriska programmet. De startar 17.28 (fullständig startlista).
  
I fyrspannskörningen har det blivit dags för precisionsmomentet. Klassen drar igång 14.00, Fredrik Persson har startnummer 24 och Axel Olin 25 (fullständig startlista).  
  
  

Det blir svårt för Sverige att försvara hoppbronset från Herning 2013. FOTO: Tomas Holcbecher


Läst 25671 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
21
2015

Räckte nästan till final – bästa svenska mästerskapsresultatet


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Voltigören Sandra Anderberg var nöjd efter sitt fria program, även om hon missar individuell finalplats med minsta möjliga marginal.
  
Text och foto: Annika Grundberg
  
En 16:e plats är givetvis retlig då 15 går till final, men samtidigt är det Sveriges bästa resultat i mästerskapssammanhang någonsin. En liten miss i början, men sedan satt resten.
– Jag blev mest arg. Mitt ben bara gled och det kan få hända här ute men inte där inne, säger Sandra efteråt.
Hon, hästen Ludde (som Lu 1 kallas till vardags) och linföraren Pernilla Lundblad har blivit ett sammansvetsat team.
– Han var jättefin. Vi är ett lugnt och tryggt team nu, berättar Pernilla.
Voltigetävlingen är populär bland åskådarna och söndagens final är helt utsåld. De 15 bästa tjejerna går till final, men Sandra är alltså inte bland dem.
– Det är tufft och tajt bland tjejerna och vår bästa placering tidigare är 26:a. Så det här är jättebra, menar landslagsledare Karolina Tagesson.
  
Student i Lund
Sandra är 24 år och studerar i Lund. Inför EM har hon tränat intensivt både själv och tillsammans med laget. Till vardags blir det träning med häst två dagar i veckan, därutöver gäller gymnastik och fysträning.
– Det blir mycket träning på bockhäst, säger hon.
Ludde springer inte på lina varje dag.
– Han går på lina max två dagar i veckan. Annars är han som en helt vanlig ridhäst, säger Pernilla som äger Ludde tillsammans med tränaren Julia.
  
Lagkänslan lockar
Voltige är en annorlunda sport jämfört med övriga hästsportgrenar, då den kräver stor talang även inom en annan idrott – gymnastik. Hur hamnar man som gymnast på hästryggen?
– Jag höll på med både gymnastik och hästar men det var nog hästintresset som lockade, säger Sandra, och Karolina fyller i:
– Många lockas nog av att det är en lagsport med stor gemenskap.
   


Svenska laget femma inför finalen

Det svenska laget kom på sjätte plats i freestylemomentet till tonerna av Kristina från Duvemåla. Inför söndagens final ligger laget på femte plats.

Resultat, freestyle individuellt
Resultat, freestyle lag

 

 


Läst 20814 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
21
2015

Svenska topphästen ägs fortfarande av Qatar



  
Henrik von Eckermanns mästerskapshäst Cantinero ägs av Qatar Armed Forces, alltså Qatars försvar. Hur kommer det sig att landet, som självt satsar så stort på hoppsporten, låter en av världens bästa hästar ridas av en annan nations ryttare?
  
Text: Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher
  
Vi ställde frågan till Henrik von Eckermann.
– De hade ingen nytta av honom, så jag fick honom, säger han lite kryptiskt.
Hästen – som ursprungligen hette Chopin de Mariposa har tävlats relativt framgångsrikt för Qatar av Bassem Hassan Mohammed, bland annat i Göteborg 2013. Men så fick ryttaren problem med att den känsliga valacken blev osäker, sedan ett par år tillbaka är han satt i träning och tävling hos Stall Beerbaum – Henriks arbetsgivare.
Finns det något mål med din ridning av honom, är han månne ämnad för någon av Qatars ryttare till OS i Rio?
– Nej, det tror jag inte. Han blir 14 år nästa år och har tjänat ihop en hel del prispengar åt dem, så jag tror att de är nöjda med vad han har gjort.
Är han till salu?
– Det är klart att alla hästar är till salu, men jag hoppas på att få behålla honom, säger Henrik.
Och det hoppas vi också...
  
Het OS-kandidat
Om Henrik får behålla Cantinero aspirerar ekipaget definitivt på en plats i OS-laget nästa år. De hästar som ingår i det svenska laget måste dock ha (del-)ägare och vara registrerade i Sverige före årsskiftet.
– Det pågår förhandlingar med ägarna och det finns olika idéer på hur vi ska lösa det från båda håll. Cantinero och Henrik är absolut aktuella för en OS-plats, säger förbundskapten Sylve Söderstrand till Hippson.
  
Fredag 16.50: Se EM:s lagfinal direkt i SVT
Henrik ligger tia: "Jag har medaljchans"
 


Läst 19923 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2015

Tveksam laginsats – Henrik tia: "Jag har medaljchans"



Henrik von Eckermann ligger bäst till individuellt.
FOTO: Tomas Holcbecher
  
Svenska laget är med till fredagens lagfinal, men det var med nöd och näppe. Tio lag går vidare och Sverige ligger just tia. 
  
Text och foto: Annika Grundberg
  
Douglas Lindelöw och Henrik von Eckermann presterade på topp medan Malin Baryard Johnsson och Helena Persson fick åtta respektive tolv fel.
– Det här är det bästa vi har för tillfället, sa förbundskapten Sylve Söderstrand efteråt.
Det började bra med en felfri runda av EM-debutanten Douglas Lindelöw.
– Det kändes jättebra. Han var med mig hela vägen och hoppade strålande, det är kul att kunna leverera när man ingår i ett lag, säger Douglas.
Inför morgondagen är han på en 29:e plats, två nedslag från ledande Penelope Leprevost och Flora de Mariposa.
– Det är uppförsbacke, men jag hoppas att klättra några placeringar i morgon.
  

Koncentrerad Douglas går banan. FOTO: Tomas Holcbecher
  

Vilken fin nollrunda på Casello! FOTO: Tomas Holcbecher
  
Dyrbara fel för Malin och Helena
Andra ekipage ut i det svenska laget var Malin Baryard Johnsson och Tornesch, som fick åtta fel. Efteråt fick vi vänta länge på Malin för att få en kommentar om ritten.
– Jag vet inte vad som hände. Han har känts jättebra. Man vill inte ha åtta fel i ett mästerskap för det räcker inte till, sa hon besviket efteråt.
Helena Persson och Bonzai klarade inte heller de av att leverera en felfri runda. Tre bommar föll och de slutade på tolv fel.
– Jag försökte övergöra det lite i dag och det störde honom. Jag kände att han hoppade utan rygg. Vårt resultat är "blä". Jag är glad att vi får rida igen i morgon, så att jag får göra bättre. Jag har inget att skylla på och i morgon ska jag rida som jag brukar och låta honom vara lite mer som han är, säger hon.
  

Malin låg bäst till efter tidshoppningen... FOTO: Tomas Holcbecher
  

... men var riktigt besviken efter åtta fel i dag. 
FOTO: Tomas Holcbecher
  

Helena Persson ville för mycket. FOTO: Tomas Holcbecher
  
Bästa rundan någonsin på Cantinero
När Henrik von Eckermann och Cantinero gick ut som sista ekipage för Sverige såg det ut som att en plats bland de tio lag som går vidare till fredagens omgång var utom räckhåll. Henrik leverade en snygg och felfri runda.
– Jag försökte fokusera på min plan som jag hade lagt upp innan. Jag tror att det här var första gången som jag hade sådan kontroll att vi kämpade tillsammans hela vägen. Han lyssnade på mig ända in i mål och det var en otrolig känsla. Det här är vår bästa runda någonsin.
Henrik ligger på tionde plats, mindre än ett nedslag från ledaren.
– Om jag håller mig till min plan och har turen på min sida så har jag medaljchans, säger han.
Om lagets insats säger han inte så mycket.
– Vi tävlar om medaljer, om vi kommer sjua eller tia är ointressant, säger han lite besviket.
  

Fortsätter Henrik så här bra kan det bli individuell medalj. 
FOTO: Tomas Holcbecher
  
  
Försvarar laguttagningen
Så här långt är lagresultatet Sveriges sämsta på över 20 år. Kunde något ha gjorts annorlunda? Borde man ha satt större press på Casalls ägare eller skulle Peder Fredricson och All In ha varit med trots allt?
– Det är inte vi som äger Casall och betalar räkningarna. Det är ett beslut som ägarna har tagit och som vi måste respektera. Vad gäller All In så är han ung och ska sparas inför OS. Med respekt för hästarna och att det är deras bästa som är viktigast var det rätt beslut, säger Sylve Söderstrand.
Och om man valt en annan uppställning, vem skulle då ha plockats bort undrar han. Charlotte Mordasini är med för att få rutin.
– Hon har bara ridit ett par trestjärniga tävlingar innan, så hon är med för att se och lära, slår Sylve fast.
  

Rolf-Göran Bengtsson är på plats till fots och stöttar det svenska laget. FOTO: Tomas Holcbecher
 

Hejarklacken! FOTO: Tomas Holcbecher
  
Franskt i topp både i lag och individuellt
I lagtävlingen har det blivit ändringar i topptrion. Efter två omgångar leder Frankrike före Nederländerna, och Tyskland har halkat ner till tredje plats. Även individuellt är det franskt i topp genom Penelope Leprevost, tvåa ligger Ludger Beerbaum från Tyskland, och trea Joe Clee, Storbritannien.

Läs Hippsons direktrapport från klassen
Resultat individuellt
Resultat lag


Läst 22127 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2015

Frankrike leder EM i hoppning – Sverige tia och i final!



Henrik och Cantinero ligger tia individuellt. FOTO: Tomas Holcbecher
  
Vilken rysare torsdagens laghoppning på EM blev. Sverige är med till morgondagens final
– om än som sista lag.
  
Leder inför fredagen gör Frankrike före Nederländerna och Tyskland.
Henrik von Eckermann ligger på tionde plats individuellt, riktigt bra!
Fullständigt resultat individuellt
Fullständigt resultat, lag
 
 
Sylve Söderstrand summerar dagens klass:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.36:
Spanien var det lag som skulle kunna halka ner bakom Sverige i lagtävlingen. Men sistaryttaren nollade, Sverige ligger på tionde plats inför morgondagens final. Men vi är med!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.29:
Sista italienaren fick ett nedslag vilket gör att Sverige är bland de tio bästa – och i FINAL! Snacka om på håret, vilken rysare!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.23:
Henrik von Eckermann Cantinero hade enorm press på sig när han red in på banan. Men trots att hästen såg lite stark ut höll husse i det – och nollade! Puh, det var viktigt. Nu får vi se hur det går för de andra lagen.
  
Se Cantinero hoppa:

Henrik om sin ritt:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.57:
Helena Persson på Bonzai H red offensivt, men tyvärr föll två av hindren i trekombinationen. Senare föll ytterligare en bom, 12 fel, inte bra! Nu måste alltså Henrik nolla, plus att övriga lag behöver ha lite missflyt… Vi vill se Sverige i final i morgon!
– Tre nedslag ska jag inte ha. Jag bestämde mig efter i går att pumpa upp honom lite mer, men det fick nästan motsatt effekt. Jag fick en spändare häst som inte hoppade lika mycket genom kroppen, berättar Helena för SVT.
 
Se Bonzai H hoppa:

Helena om sin ritt:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.34:
Malin Baryard Johnsson och Tornesch rev mittenhindret i trekombinationen och insprånget i den avslutande tvåkombinationen. Dessutom klonkade det i ett par bommar som låg kvar – ajaj. De 8 felen sätter press på våra två återstående ryttare, hoppas att detta kan få bli strykresultat…
– Självklart är jag besviken, det duger inte med åtta fel. Någonstans tappar vi varandra, det gör att avslutningen inte blir speciellt bra. Nu är det bara att rycka upp sig och ta nya tag, säger Malin till SVT. 
  
Se Tornesch hoppa:

Malin om sin ritt:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.09:
Douglas LindelöwCasello fick till en supersnygg nolla inom tiden, precis den start Sverige behövde i dag! Hästen såg väldigt fräsch ut, det här bådar gott!
– Casello gjorde en jättefin runda. Jag hoppas kunna klättra ett par steg, säger en glad Douglas till SVT.

Till SVT Play-sändningen
Onlineresultat 
  
Se Casello hoppa:

Douglas om sin ritt:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Malin Baryard Johnsson på Tornesch låg bäst till av svenskarna efter tidshoppningen. FOTO: Tomas Holcbecher

FÖRHANDSINFORMATION
  
Torsdag fortsätter hopp-EM i tyska Aachen. I går var det tidshoppning, i dag blir det den första 1,60-nationshoppningen av två (i morgon avgörs lagtävlingen med den andra – och medaljer delas ut).
  
Klassen börjar klockan 13.45 och sänds direkt i SVT1 och SVT Play från 13.00 (till 16.55 enligt tablån, men i går höll det på längre). Kommentator är AnnaMaria Jansson och expert Lotta Björe.
Till SVT Play-sändningen
Onlineresultat 

Så gick tidshoppningen – resultat och klipp
Sylve har inte gett upp medaljhoppet 
  
Svenskarnas startnummer
54. Douglas Lindelöw, Casello
64. Malin Baryard Johnsson, H&M Tornesch 1042
74. Helena Persson, Bonzai H
84. Henrik von Eckermann, Cantinero
Fullständig startlista
Startlista, lag (pdf)
Läs allt om hur EM-hoppningen går till
  
  
Körning och voltige
I dag inleds voltigens lagtävling klockan 10.00. Det svenska laget har nummer 4 och startar 10.32 (fullständig startlista). Andra halvan av fyrspannens dressyr drar igång 10.00, Axel Olin kör 10.44 (fullständig startlista).
  
Bilder från onsdagens tidshoppning, signerade fotograf Tomas Holcbecher:


Douglas Lindelöw och Casello.
  

Malin Baryard Johnsson och Tornesch.
  

Helena Persson och Bonzai H.
  

Henrik von Eckermann och Cantinero.


Läst 23400 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2015

Torsdag: Stort och svårt väntar hoppryttarna


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Inför dagens omgång av lagtävlingen på EM i Aachen, som också är individuellt kval, släpptes pressen in till bangången – under överinseende av Marcus Ehning och banbyggaren Frank Rothenberger. Här bjuder vi på ett litet bildspel!
  
Text & foto: Annika Grundberg
  
Till sändningslänk, startlista och onlineresultat


Läst 14492 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
19
2015

Torsdag får inga bommar falla


Klicka på en bild för att starta bildspelet.


Douglas Lindelöw och förbundskapten Sylve Söderstrand analyserar EM:s första omgång.
  
Efter första dagens tidshoppning, där fel räknades om till tid, ligger det svenska laget på en nionde plats i EM.
– Vi har bara två nedslag upp till Tyskland som leder och det är inte över förrän det är över, säger Sylve Söderstrand, som är nöjd med sitt lag trots att samtliga ryttare fick fyra fel vardera.
   
Text och foto: Annika Grundberg
  
Samtliga svenskar tror att morgondagens större bana kommer att gynna dem.
– Det passar oss bättre. Han är inte den snabbaste hästen, då kan jag förbereda honom bättre inför varje hinder och så är det högre, säger Douglas Lindelöw om Casello.
Även Helena Persson tror att Bonzai H gynnas av att hindren blir större.
– Det kändes som att min häst gjorde det oförskämt lätt för sig i dag, så jag tror att det blir bättre för honom i morgon.
Helena gör sin första mästerskapsstart även om hon har varit med många gånger förut. Men då som reserv.
– Det är sådana här arenor man vill rida på. Det är jättetrevligt, säger hon, och menar att det inte är mer nervöst än vanligt. Hon är alltid jättenervös.
  
Tornesch taggad och i form
Malin Baryard Johnsson på Tornesch red snabbt men fick en rivning. Tornesch är taggad och såg superfin ut.
– Jag tror aldrig att han har rivit ett räcke med ett bakben förr. Det är klart att jag drog på ännu mer än planen. Jag tog större risker än om inte bommen hade trillat, men jag tror att dagens runda var bra inför morgondagen och jag har en bra känsla, säger hon.
Henrik von Eckermann var sist ut med Cantinero, han satsade men det höll inte hela vägen.
– Jag chansade och det är lätt att vara efterklok. Men jag är mindre än ett nedslag från ledaren, säger han.
  
Laget går först
Inför morgondagen menar alla att det är laget som gäller, individuella placeringar och tankar kring det får vänta.
– I morgon är det att rida nolla som gäller, ingenting annat, säger Henrik.
Och förbundskapten Sylve Söderstrand räknar inte ut Sverige ur medaljstriden.
– Jag tror att vi har en fördel av att det är större i morgon. Många av de lite sämre nationerna har kunnat rida fort i dag. Men man får inte glömma att det är väldigt tuff konkurrens. I morgon får det inte bli 4-4-4-4. En ryttare kan ha 20 fel om de andra tre är nollor, säger han.
  
Douglas tävlar med flera hästar
Med som reserv är Charlotte Mordasini som rider kringklasserna, precis som Douglas Lindelöw som har med sig Udermus. 
– Udermus ska hoppa Grand Prix här. Det är en stor och bra klass som är bra att starta i om man får chansen. Sedan ska vi vidare till en annan tävling nästa vecka.
Du strök honom i dag, varför?
– I proppen stod det att klassen var GP-kval, men det är det först i morgon så då väljer jag att spara på krutet.
Douglas och Henrik tävlar även i unghästklasserna.
  
Samma startordning i morgon
I morgon väntar upplösningen av lagtävlingen, klassen startar 14.00. De svenska ryttarna kommer att starta i samma ordning som i dag. Först ut är Douglas Lindelöw följd av Malin Baryard, Helena Persson och Henrik von Eckermann.


Läst 26181 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
19
2015

[VIDEO] En rivning som heter duga



Italienaren Emanuele Gaudiano och Admara 2 kom helt fel till en oxer och stod för grövsta rivningen under onsdagens EM-hoppning i Aachen. När man ser SVT-klippet är det nästan lite konstigt att detta ger lika många fel som ett pet som knappt märks.


Läst 5111 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
19
2015

Fyrspann: Kuskarna satsar mot EM i Göteborg


Uppdatering lördag: Rutin behövs

Det blev lite av ett "jaså" i fyrspannskörningen på EM, som avslutades med lördagens maraton.
– Ena förlöparen var för stark. Jag saknar också rutin för att ställa om min körning när det blir så här. Det är nya hästar som jag ska hitta knapparna på, säger Axel Olin efteråt.
  
Text och foto: Annika Grundberg
  
– Det är inget snabbt spann, det fattas ett par hästar för att det ska bli riktigt bra. Jag hade inga misstag men det fattas en växel, säger Fredrik Persson, som i stället siktar mot EM i Göteborg.
– Det jag tar med mig härifrån är två nya hästar som jag köpt från ett av Hollands bästa parspann. Jag har köpt dem själv och har ett team bakom mig, så att jag kan satsa mot EM på hemmaplan 2017.
De två nya hästarna ska bli förlöpare i det kommande EM-spannet.

Preliminärt slutade Axel Olin på 14:e plats och Fredrik Persson på 16:e.



Axel Olin var allt annat än nöjd efter fredagens precision. 


Precis som för Axel blev det två bollar ner för Fredrik Persson, samt tidsfel.

Fredag: Fredrik och Axel besvikna över bollar som föll

Det var två besvikna kuskar som kom ut från precisionskörningen på EM. Två bollar ner för Fredrik och tre för Axel samt tidsfel på det. Axel Olin körde iväg snabbt utan att säga ett ord.
– Det är en väldigt tajt tid, det är bara två som klarat den så här långt, säger landslagsledare Leif Larsson.

Resultat precisionskörning

Resultat totalt individuellt

Resultat totalt lag



  
Torsdag: Axel hyfsat nöjd

  
Axel Olin var hyfsat nöjd efter sin dressyr.
– Höger stånghäst kändes lite matt och trött, men det är hans första säsong, säger han efteråt om Amigo.
 
Text och foto: Annika Grundberg
  
Chef d'Equipe Leif Larsson var också nöjd.
– Det var rätt så hyfsat förutom skutten som höger stånghäst gjorde, säger han, och berömmer Axels utveckling.
– Generellt sett har Axel nått en högre nivå i år. Det syns på hela honom att han trivs med situationen och där är Tomas en starkt bidragande orsak, säger han, och syftar på Tomas Eriksson – världsmästarkusken som groomar åt Axel.
  
Konkörning i morgon
Inför morgondagens konkörning tror Leif att Axel kan köra upp sig.
– Där är Axel jätteduktig.
Om Fredrik Perssons chanser säger han:
– Jag tror att han får kämpa med tiden och kanske att någon boll faller.  

Resultat för klassen
 


Onsdag: Fredrik hade missflyt 

Fredrik Persson har klarat av körningens dressyrmoment och är inte helt nöjd med resultatet.

      
Text och foto:
Annika Grundberg
    

– Hästarna gör vad de kan men Radazzo är kvar hemma, så jag fick ha Satir som förlöpare. Han är stånghäst annars och kan bli lite tittig och spänd, berättar Fredrik.
Och blir Satir spänd blir Samba irriterad och dressyrmomentet inte helt vad Fredrik hade önskat sig.
Fredrik har kört med samma hästar i spannet länge, men nu börjar de bli till åren och behöver ersättas med nya. Radazzo är frisk men inte fräsch nog för ett mästerskap.
– De måste ha ork och viljan, annars blir det ändå inte bra.
Med i spannet finns även unge Hero Zack, sex år.
– Han blir bättre ju mer han tävlar. Jag matchar honom mot EM i Göteborg.
    
Förväntningarna skapas av andra
Inför fortsättningen av EM vill Fredrik skruva ner förväntningarna på sig själv.
– Det är ni som skapar förväntningarna. Inomhussäsongen var min bästa hittills, men utomhus har det varit en bergodalbana. Det är en svår balansgång när hästarna är äldre, att inte träna för mycket. Det har blivit så att träningen har fått anpassas efter hästarna och inte efter mig, säger Fredrik, och menar att det är ett faktum som gör att dressyren blir lidande.
  


  
Axel Olin har en världsmästargroom
Axel Olin har sin dressyr kvar, det blir start först i morgon torsdag. Han går in i tävlingen med en tidigare världsmästare i teamet.
– Tomas Eriksson är groom och det fungerar jättebra. Han känner hästarna och vet hur det går till, säger Axel, som har tre av Tomas tidigare hästar i sitt spann.
– Det har gått uppåt hela säsongen och hästarna känns bra.
Att ha Tomas som groom gör också att Axel vågar utmana sig själv.
– Tomas vet vilka vägar som är bäst, men också vad jag klarar. Han pushar och jagar mig hela tiden, i positiv bemärkelse. Den här säsongen har det gått jättebra och hästarna är mycket bättre än vad jag trott, säger han inför morgondagens start.

Resultat efter dressyren dag 1


Läst 22004 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
19
2015

Sverige på nionde plats med laget – Tyskland i ledning


Uppdatering klockan 17.50:
Sverige slutar på en nionde plats bland lagen. Tyskland leder inför fortsättningen, medan Frankrike ligger tvåa och Storbritannien trea. De svenska ryttarna fick fyra fel var, inte helt bra men det finns en ny chans på torsdagen.
Här hittar du fullständigt lagresultat
Här ser du individuella resultat
  
Rolf-Göran Bengtsson och Sylve Söderstrand summerar:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.19:
Henrik von EckermannCantinero var sist ut för det svenska laget. Rundan var riktigt snabb, men tyvärr blev hästen för stark i en sväng och då kom ett nedslag. Med 73,84 inklusive tillägg för rivningen ligger han 16:e just nu (Malin 13:e, Helena 42:a, Douglas 49:a).
  

FOTO: Annika Grundberg
 
Se Cantinero hoppa:


Henrik om ritten:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.26:
Bonzai H, med Helena Persson i sadeln, rev ett hinder i mitten av banan. Det var en bra runda i övrigt, men eftersom hästen är ganska långsam landar de på 78,21. 28:e plats efter 61 starter (Malin 11:a och Douglas 34:a).
– Jag vill göra om den där linjen! Annars kändes det oförskämt lätt faktiskt. Han gjorde det väldigt bekvämt, säger Helena till SVT.
    

FOTO: Annika Grundberg
 
Se Bonzai H hoppa:

Helena kommenterar sin ritt:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.23:
Malin Baryard JohnssonTornesch fick en tråkig rivning i början av banan, men rundan var snabb och såg superfin ut! Efter tillägget för rivningen ligger hon på 73,57 sekunder. Det betyder åttonde plats när 35 ekipage har varit inne på banan, Douglas 18:e så här långt.
– Ett lite snöpligt och ovanligt nedslag, å andra sidan fick jag upp farten efter det. Jag går i mål med väldigt bra känsla, kommenterar Malin till SVT.
Onlineresultat
Till Play-sändningen  
 

FOTO: Annika Grundberg
      
Se Tornesch hoppa:

Baryard kommenterar sin ritt:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.28:
Aj då, Douglas Lindelöw Casello red inte jättesnabbt och rev dessutom ett rättuppstående hinder. Det ger en totaltid på 79,35 – femteplats efter elva ryttare.
– Jag tycker att många saker var bra, men en del var inte bra. Nedslaget vill man vara utan. Han kollade lite grann på vattnet och fick ett pet, säger Douglas till SVT direkt efter sin ritt.
  

FOTO: Annika Grundberg
  
Se Casello hoppa:

Douglas kommenterar ritten:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.05:
Först ut i tidshoppningen var Tysklands Meredith Michaels Beerbaum på svenskfödda Fibonacci. Uj, vad han hoppar! En superfin nolla och tiden 71,85 (eventuella fel räknas om till tid i den här klassen).
Onlineresultat

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Henrik von Eckermann och Cantinero under tisdagens träning.
FOTO: Tomas Holcbecher


FÖRHANDSINFORMATION

I dag inleds hoppryttarnas EM i tyska Aachen med en tidshoppning över 1,50-hinder. Och förbundskapten Sylve Söderstrand menar att de rider för medalj.

  
Antal fel räknas om till sekunder och resultatet anges enbart i tid. Därefter räknas slutresultatet om till antal fel, där bäst placerad får 0 fel och resterande ryttare får fel i relation till skillnaden upp till ledande ryttare.
  
Tidshoppningen börjar klockan 14.00 och sänds direkt i SVT1 och SVT Play från 13.20 till 17.00. Kommentator är AnnaMaria Jansson och expert Lotta Björe.
Till SVT Play-sändningen
  
Svenskarnas startnummer
11. Douglas Lindelöw, Casello
35. Malin Baryard Johnsson, H&M Tornesch 1042
61. Helena Persson, Bonzai H
83. Henrik von Eckermann, Cantinero
Fullständig startlista
Onlineresultat
Startlista, lag (pdf)
Läs allt om hur EM-hoppningen går till
  
Start för körningen
Onsdag börjar även dressyren för fyrspannen, med halva startfältet. 12.25 genomför Fredrik Persson sin dressyr. Och så ska voltigehästarna besiktigas under förmiddagen.
  

Bilder från tisdagens hoppträning inne på arenan, signerade fotograf Tomas Holcbecher:


Avslappnad Tornesch – och koncentrerad Malin Baryard Johnsson.
  

Douglas Lindelöw på Casello, först ut under onsdagen.
  

Femteryttaren Charlotte Mordasini fick komma in och känna på banan, även om hon inte tävlar under onsdagen.
  

Helena Perssons Bonzai H är i kanonform.


Läst 23791 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 9 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.