FHS-Kollen - Falsterbo står för dörren – här är alla nyheter

Falsterbo Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest på Falsterbonäset. Resultat, bakom kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
01
2015

Falsterbo står för dörren – här är alla nyheter

Årets upplaga av Falsterbo Horse Show börjar ta form. Hippson var på plats under tisdagens pressträff, för att höra om alla nyheter och förväntningar.
 
Text: Andrea Berlin
Foto: Lavaletto.se
    
Under Falsterbos första riktiga sommardag, med klarblå himmel och strålande sol, presenterade showdirector Jana Wannius vad som väntar inför den stora hästfesten nästa vecka. Det byggs och snickras, körs maskiner och sys gardiner – på lördag drar det i gång. Uppe från de stora, vita VIP-tälten kan vi blicka ut över den gigantiska hoppbanan som i år är helt nysådd.
– Direkt efter tävlingarna i fjol tog vi beslutet att göra om banan från grunden och ta bort allt gammalt material. Nu är den dessutom uppmätt med laser, vilket gör att vi har fått bort alla vågor. Resultatet har blivit att den inte skiljer mer än några millimeter från sida till sida. Dessutom ska dräneringen vara ännu bättre och det nya bevattningssystemet ska göra att vi kan styra varje sprinkler för sig själv, berättar Jana.
  

 

  

  
Fyraåringar ska hoppa
Att banan skulle hinna växa upp och gräset bli tjockt innan årets tävlingar var först tveksamt, men tack vare en ”grässpecialist” och hårt arbete under året är Jana mer än nöjd.
– Förutom den stora hoppbanan har även den mindre bakomliggande gräsbanan breddats. Det gör att fler hoppklasser, bland annat Scandinavian Open, gör kvalhoppningar här.
Falsterbo utökar också sina unghästklasser och gör plats för fyraåringar, som kommer att bedömas av såväl svenska som utländska domare.
  
Ny terrängkörning
Runt om området går huntingbanan, precis som vanligt. Men i år tillkommer ett nytt och annorlunda inslag, nämligen ”Cross Country Driving”. Det är en körtävling med enbet. Banan slingrar sig kring huntingens naturhinder och klassen väntas bli en ny publikdragare. Körkusken Axel Ohlin är en nykomling i år och gör premiärstart på Falsterbo-tävlingarna.
– Jag tycker att det här ska bli fantastiskt, det är en klass som säkert kommer att bli mycket spektakulär. Det var länge sedan jag tävlade enbet, men jag har laddar inför detta och kommer att ta med mig Bollerupshästen Vinetta, säger en förväntansfull Axel.
  

  
Femstjärnig lagdressyr
På dressyrsidan blir det ännu högre nivå när det för första gången arrangeras femstjärnig internationell lagtävlan, alltså Nations Cup. Falsterbo är en av tre platser i världen som är arrangör av detta.
Danska dressyrryttaren Anna Zibrandtsen var på plats för första gången i Falsterbo under pressträffen och berättade om sin plats i nya U25, en internationell klass med Intermediaire II på fredagen och Grand Prix på söndagen.
– Jag uppskattar verkligen att klasserna för de yngre ryttarna sprider sig i Norden och att U25 har kommit till Falsterbo. Det behövs för att vi ryttare ska utvecklas, säger hon.
  

  
Förväntansfulla hoppryttare
Till de stora klasserna på hoppbanan laddar världscupfinalisten Douglas Lindelöw och fjolårsvinnaren i Falsterbo Grand Prix, Alexander Zetterman. Båda killarna gästade Falsterbo under pressträffen och var rörande överens om att tävlingarna alltid är årets höjdpunkt, trots att de rider på många av världens största meetings under året.
– Jag gläds åt att ta med mina bästa hästar och möta den speciella atmosfären här, det är alltid lika roligt att komma tillbaka. Utesäsongen efter världscupfinalen har dessutom börjat bra, med bland annat GP-seger för bara några veckor sedan, berättar Douglas med glädje i rösten.

  

  

 
Flecu axlar ansvaret
Under Alexander Zettermans år, efter segern i fjol, har det hänt mycket. Bland annat såldes stjärnan Cafino till en amerikansk ryttare under vistelsen i Florida. Men nu har ett par andra hästar i stallet utvecklats, i år är har bland annat elvaåriga Flecu blivit redo för att fajtas om topplaceringar.
– Jag har fått börja om lite från början när jag förlorade min förstahäst, men jag har som tur är kunnat hänga kvar på en hög nivå ändå. Utvecklingen för de andra hästarna har verkligen gått fort. Flecu gillar stora gräsbanor och har gjort bra ifrån sig här tidigare, så jag har stora förhoppningar med honom, säger Alex.
  

  
Nya klocktorn
På den stora gräsbanan har en ny läktare byggts i ett av hörnen, avsedd för press och betalande åskådare. Blickar man österut har ett litet elegant klocktorn byggts ovanför domarrummen och den gula färgen på läktaren har blivit uppfräschad till vit.
En liknande klocka har dessutom blivit placerad på dressyrläktarens högsta punkt. Som en liten prick över i:et, för att förhöja känslan av internationell tävling.
  

  

  
Direktsänd tv
Det är knappt fyra dagar kvar innan grindarna öppnas – och Jana Wannius förklarar att det är fler än ”bara” ryttare och arrangörer som ser fram emot tävlingarna. Biljettförsäljningen ökar stadigt från år till år, redan nu kan man se fem procents ökning sedan fjolåret.
– Tittar man tillbaka ett par år har biljettförsäljningen ökat 25 procent och det är vi väldigt glada för, avslutar Jana.
För dem som inte har möjlighet att se de stora internationella hoppklasserna på plats kommer Eurosport att sända live från Nations Cup, derbyt och Grand Prix:en.
  

  

  


SVENSKA RYTTARE
  
Uttagna till de internationella hoppklasserna:
Royne Zetterman
Rolf-Göran Bengtsson
Jonna Ekberg
Peder Fredricson
Douglas Lindelöw
Johan Lundh
Charlotte Mordasini
Helena Persson
Nicole Persson
Henrik von Eckermann
Alexander Zetterman
  
Svenska ryttare som rider dressyr, CDIO5*:
Tinne Vilhelmson Silfvén – Don Aurello
Patrik Kittel – Deja
Minna Telde – Santana
Emilie Nyreröd – Miata
  
Dressyr, CDI3*:
Paulinda Friberg – Di Lapponia T
Jennie Larsson – Zircoon Spring Flower
Rose Mathisen – Zuidenwind
Kristian von Krusenstierna – Biggles
Patrik Kittel – Delaunay
  
CDI3* inbjudna:
Ulla Håkanson – Richelle 2
Marina Mattsson - Beckham


Läst 21198 ggr

Fler inlägg

SEP
02
2013

Hej då, Ribban!


  
Fälttävlans-EM på Ribersborg i Malmö är över – och vilken vecka det har varit. För svensk del kröntes den på söndagen med lagsilvret, men även de individuella ryttarna har ridit fantastiskt. Vi på Hippson avslutar vår bevakning med några härliga proffsbilder på laget, från gårdagens hoppning. Tack för att ni har följt oss!

  
FOTO: Holcbecher.com/Stefan Lafrentz
 
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Debutanten Frida Andersén gjorde en grym tävling rakt igenom och slutade nia individuellt. Första hoppnollan på hela året satte hon i EM!
    
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Niklas Lindbäck, bästa svensk på fjärdeplatsen - en riktigt fighter!
   
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Sara Algotsson Ostholt har verkligen förvaltat sig "Facebookhäst" väl.
  
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
"Gröna" Reality gick fantastiskt bra både i dressyren och terrängen, men i banhoppningen blev det två pinnar ner. En 14:e-placering totalt.
  
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Ludwig Svennerstål låg på bronsplats inför banhoppningen och var besviken efter sina två rivningar. Men en individuell tiondeplats på EM är inte så illa, Ludde!
  
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
När Shamwari blir lite starkare i hoppningen kommer det här ekipaget att kunna utmana de bästa tyskarna på allvar.
    
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Glada svenskar på podiet.
 
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
Blomsterkvastarna i luften.
 
Malmš - Europameisterschaft Vielseitigkeit
De individuella medaljörerna Michael Jung, Ingrid Klimke och William Fox-Pitt. 


Läst 115491 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
01
2013

EM-silvret är rykande hett!


Ridsporten är het just nu, rykande het! Efter en helg med många timmars tv-tid på SVT kan man titta på nästan samtliga nyhetssajter och se hyllningar till det svenska silverlaget - och deras insats i Malmö.
Nedan följer några exempel, vad säger ni - visst har ridsporten vuxit sig in lite mer på sportsidorna?
  
  
Sydsvenskan:




Aftonbladet:



 
Svenska Dagbladet:



Expressen:

Dagens Nyheter:




 
Tidningen Metro:




Läst 118592 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
01
2013

Sandra Gustafssons Top Select avlivad



Sandra Gustafsson och fina Top Select under den inledande dressyren.
FOTO: Tomas Holcbecher 
  

Tyvärr möts vi av ledsamma nyheter i vår silver-yra efter lagets framgång på eftermiddagen i Malmö.
Sandra Gustafssons fina Top Select gjorde en riktigt fin ritt både i den inledande dressyren och även i gårdagens terräng, men när de kom i mål såg vi Sandra hoppa av sin häst som inte gick rent.
  
I dag har ett ultraljud gjorts på hästen som visade att vänster gaffelband vad av till 90 procent, informerar Stall Lundahagen nu på kvällen via Facebook.
  
Sandra berättade för Hippson efter den inledande dressyren att hästen tidigare haft en skada på ett gaffelband för två år sedan, vilket tog ett år att läka. Ryttaren tog nu ett beslut om att "Selle", som han kallades, inte förtjänade att lida. Han fick i stället somna in.
  

 

Källa


Läst 124251 ggr Kommentarer Kommentera





Här samlas alla nyheter, resultat och reportage från Falsterbo Horse Show 2011.

Till bloggen


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.