FHS-Kollen

Falsterbo Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest på Falsterbonäset. Resultat, bakom kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
12
2015

Fantastisk avslutning i Falsterbo


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det kunde nästan inte bli bättre. Fram till sista ryttaren var det trippel svenskt i topp, men med nästan en sekunds marginal puttade schweiziska Janika Sprunger på Bonne Chance CW ner Henrik von Eckermann till andra plats.
– Det var inte min första Grand Prix-seger men min bästa, sa Janika efteråt.
  
– Jag visste att min häst har kapacitet att vinna, även om hon är ung. Och när jag såg att Dermot Lennon var två sekunder snabbare än Henrik visste jag att jag kunde göra det, fortsätter hon.
Tvåan Henrik von Eckermann, som återigen får till ett fantastiskt resultat med Cantinero, var inte förvånad.
– Jag visste att sista ryttaren skulle gå om mig, så jag är väldigt glad över min andraplats.
  
Vilket genombrott för Mordasini
Hon har ridit någon nationshoppning för Sverige i år, men för de flesta svenskar är hon en doldis – dagens trea Charlotte Mordasini som har svensk mamma och en pappa med rötter i såväl Frankrike som Schweiz.
– Det här är fantastiskt och nästan overkligt. Jag har tävlat femstjärnigt förut men aldrig femstjärnig Grand Prix, säger hon efteråt.
  
Hemlighetsfull förbundskapten
För förbundskapten Sylve Söderstrand återstår nu angenäma problem inför EM, som bara är en milstolpe mot nästa års OS.
– Vi hade tolv ryttare som kvalat till Grand Prix, det har aldrig hänt förut.
Något EM-lag vill han inte plocka ut än.
– Det är bara en ryttare som är klar och det är Helena Persson, de andra är inte klara än så ni får vänta.
Trots sitt genombrott är inte Mordasini aktuell för EM.
– Hon var mycket bättre än jag trodde. Hon är professionell i allt hon gör, säger han om henne.
Om Malin Baryard Johnsson och Tornesch, som gjorde en mycket bra insats och kom fyra, säger han så här:
– Hon har varit med i bakhuvudet inför EM. Tornesch har hoppat strålande och den rutin som de har är enormt värdefull.
Med sådana svenska framgångar i Grand Prix som här i Falsterbo känns det som om EM kan bli hur kul som helst.  

Text och foto: Annika Grundberg

Resultat


Läst 77724 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2015

Tack för allt, Lunatic!



Jens galopperar in på banan, Lunatic är med på noterna.
  
Avtackningen av Lunatic genomfördes 15 minuter innan Falsterbo Grand Prix, flera av de internationella ryttarna som gick banan stannade upp och applåderade när ekipaget red ärevarvet.
– Han trodde nog att han skulle in och hoppa, det var nästan så att han blev besviken när jag hoppade av, säger Jens.
  
Ryttaren tackade uppfödare, ägare och sin hästskötare för alla framgångar. Lunatic kommer nu att agera läromästare åt ägarens 13-åriga son i både hoppning och dressyr.
  







"Luna" njuter av uppmärksamheten.


Jens tackar sitt team.


Hej då, tack för allt!


Läst 80061 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2015

Svensk storseger i Nations Cup



Glädje och bus på prisutdelningen.
  
Den perfekta födelsedagspresenten blev ännu en individuell seger och lagseger i Nations Cup för Tinne Vilhelmson Silfvén. Lagmedlemmarna sken som solar på prisutdelningen, kan det vara vårt EM-lag som klev upp på pallen?

Minna Telde och Emilie Nyreröd kunde sitta och titta på när deras lagkamrater säkrade segern. Emilie berättar för Hippson efter ärevarvet att det är lättare att rida ärevarv när man har tävlat samma dag. För att låta Miata bli av med lite energi innan de red in på banan värmde hon upp lite lätt.
– Min häst är inte så förtjust i prisutdelningarna, så det kändes att det fanns lite extra energi i dag.
Hon red in för att ta emot priset med gott självförtroende, den goda formen från tävlingarna på Mallorca håller i sig. Hon har nu visat för landslagsledningen och för sig själv att framgångarna där inte var någon engångsföreteelse.
Minna Telde kände stor glädje över lagets insats, även om hon fortfarande är besviken över sin egen prestation. 
– Med lagryttare som dessa bådar det riktigt gott inför EM, konstaterar hon.
Nu kommer Santana att få ta det lugnare i drygt två veckor, ridas ut i skogen och hopptränas.
– Hoppryttarna kallar det nog inte för hoppträning, men vi skuttar över hinder, skrattar Minna.

Framtidshopp och glädje att tävla i Sverige
Patrik Kittel
skyndar från prisutdelningen över till uppvärmningen, hans fru Lyndal ska nämligen rida nästa klass.
Innan han springer iväg hinner han glädjas åt att detta bådar gott inför framtiden, både för honom och Deja men även för det svenska laget.
– Hon är en riktig tävlingshäst, hennes förmåga att fokusera är otrolig, säger Patrik, som även blev tvåa individuellt i klassen.


Anton sträcker på sig i den ökade traven.

Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello, som red till sig den individuella segern i klassen, älskar att tävla på hemmaplan. Under prisutdelningen ropade publiken dessutom ut ett fyrfaldigt leve för Tinne på födelsedagen.
– Det blir lite extra allvarligt på hemmaplan, man vill så gärna visa publiken och vill så himla mycket, menar Tinne.
Helheten stämde i takt med musiken, och hon tycker att det är väldigt bra för det svenska laget att få rida Nations Cup på hemmaplan.


Patrik Kittel och Deja är fokuserade.


Individuell prisutdelning – avslappnade hästar.

Resultat


Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 80663 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2015

Comfortuna VDL bästa sexåring


Det föll en del bommar i sexåringarnas final, det var bara fyra som var felfria och fick göra upp i en omhoppning. Där vann hingsten Comfortuna VDL (e. Eurocommerce Berlin – Nimmerdor), riden av Magnus Österlund, efter att ha varit såväl felfri som snabbast.

Övriga placerade var Karin Martinsen/Järta på andra plats följd av Alexander Zetterman/Holsteins Matina på tredje och Sandra Carlsson/Vera Wang på fjärde.

Resultat


Läst 41742 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2015

Dansk dominans i ungdomarnas Grand Prix



Foto: Annika Grundberg

Det blev återigen Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy som toppade resultatlistan. Hon vann ungdomarnas Grand Prix före landsmaninnan Anna Zibrandtsen och Rentino. För Zibrandtsen blev det något av en revansch, då hon blev utesluten i Intermediaire II i fredags. Domare Anne Gribbons menade att hästen hade blod i munnen, medan teamet runt hästen – och andra – hävdade att det handlade om foderrester.

För Sverige blev det två placeringar i ungdomarnas avslutande klass. Ida Kristoffersson och Rolex TP kom trea och Tove Melin och Dawson 5 fyra.

Resultat


Läst 18308 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2015

Fyraårschampionatet avgjort på Falsterbobanan



Madeleine Larsen red två hästar, här Greyson PH.
Foto: Haide Westring/Haide.se

Falsterbos yngsta hästar, fyraåringarna, gick sin final på lilla gräsbanan under söndagsmorgonen. Hoppningen avgjordes med stilbedömning, där både ett svenskt och ett holländskt team satte betyg.

Segrade gjorde Madeleine Larsen med Pricewarrant F. Andraplatsen delades mellan Martina Wallentin som red Giovanni Reuvekamps och Maria Talonpoika med CCstud's Going Champion.

Resultat


Läst 15777 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2015

Dansk seger i sjuårsfinalen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det gick undan i sjuåringarnas omhoppning, länge såg det ut som att det skulle bli en holländsk seger genom Gerco Schröder. Men Karina Truelsen från Danmark hade andra planer.
  
Text & foto:
Annelie Lundkvist

Åtta av klassens tjugo hästar gick till omhoppning, av dessa var fyra svenska. Robin Ingvarsson red två hästar i denna final och fick med båda till omhoppningen. Resultatet blev två felfria ritter, vilka belönades med en femte- respektive sjundeplats.
Svante Johansson blev bästa svensk med Quantum KS, ekipaget slutade på en fjärde plats.

Missa inte bildspelet i toppen av inlägget!

Resultat 


Läst 14771 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2015

Inför Lunatics avtackning: ”Han är mer än en liten brun häst”



Foto: Ida Röök/Sofia Alexandersson
  
Kungen är på plats. Lunatic, eller "Luna" som han kallas av sina närmaste, anlände under lördagen till Falsterbo Horse Show. I dag ska han gå ett sista ärevarv på gröna banan. Vi mötte upp My Almqvist för att höra om känslorna inför avtackningen.
  
2013 kokade publiken runt gräsbanan i Falsterbo, ur högtalarna dånade AC/DC-låten T.N.T och på arenan hade en liten brun häst hoppat till sig segern i Falsterbo Grand Prix. Den lilla hästen med det stora hjärtat gav åskådarna ett minne för livet, en sportslig upplevelse de sent kommer att glömma.
Under de senaste fem åren finns det en person, förutom ryttaren Jens Fredricson, som ständigt har varit vid hans sida – hon heter My Almqvist. Timmarna i lastbilen har varit många, antalet tävlingsplatser är fler än vad hon kan räkna, och även för henne finns det mycket att minnas tillbaka på en dag som denna.
– Det har varit de bästa åren i mitt liv, jag kommer bära med mig alla minnen resten av livet. Jag har utvecklats så mycket själv under den här tiden – och han har varit med på resan.
  
Personligheten är hans styrka
Att arbeta som groom med Lunatic varje dag gav My väldigt mycket glädje, hans stora personlighet är något som givit honom styrka och självförtroende inne på banan. Jens och My gav honom utrymme att vara sig själv, gjorde honom till kung i stallet och såg honom växa in i ansvaret som förstahäst.
Nu är han lite långhårig och har ett otrimmat hovskägg, något som inte hänt de senaste åren, men personligheten finns kvar.
– När vi har varit ute och promenerat här vid stallområdet känner folk igen honom och kommer fram för att hälsa. Även fast han är en liten brun häst, så är han så mycket mer. Det lyser igenom.

Hur känns det att ha honom här?
– Det känns jättekonstigt faktiskt. Det känns som att jag har honom till låns, vilket jag i och för sig har.
  
Glädjen i arbetet försvann med honom
I samband med att beslutet kom att Lunatic skulle sluta tävla valde My att söka sig vidare till en annan arbetsgivare, för att fortsätta åka på de stora internationella tävlingarna. I sin blogg här på Hippson har hon berättat att det inte kändes rätt i nya stallet, så hon beslutade sig för att lägga ansvaret som tävlingsgroom på hyllan.
I stället arbetar hon som hemmaryttare hos amerikanska Catherine Pasmore, men har fått semester några dagar för detta uppdrag.
– Nu när jag är här med Lunatic känns det som att jag kan göra vilken tävling som helst. Hade han fortfarande varit igång hade jag inte slutat, vi hade fortfarande åkt på tävlingar tillsammans. Han är den enda häst jag kommer att få det här bandet med, det vet jag.

Tror Lunatic att han ska tävla?
– Nej, det tror jag inte, han är mycket mer avspänd i stallet mot vad han brukade vara. Det förvånade mig faktiskt att han har förändrats och lugnat ner sig så mycket. Men han kommer garanterat att gilla uppmärksamheten från publiken.

Text: Annelie Lundkvist


Läst 20915 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2015

Årets Ajaxstipendiater utsedda



Stipendiaterna tillsammans med Ulla Håkanson.
Foto: Annika Grundberg
  
För elfte året i rad delade Ulla Håkanson ut Ajaxstipendiet till lovande unga ryttare. Ansökningarna har nått nytt rekord detta år, och Ulla är nöjd med sina val.

Dressyrryttarna Carl Hedin och Lina Andersson får sällskap av hoppryttaren Antonia Andersson, när de med ära tar sig an en period av träning och tävling. Ajaxstipendiet ger nämligen ryttarna möjlighet att utvecklas med hjälp av en pott på 200.000 kronor, fördelat på två år.
– Det har varit över förväntan, så många ansökningar som vi fått i år har vi aldrig fått. Jag har ingen koll på hoppryttarna, men har fått hjälp av insatta personer att välja, säger Ulla.
  
Utveckling under ansvar
Stipendiet ger ryttarna 50.000 kronor var sjätte månad i två år, pengar som ska användas till träning. Var fjärde månad rapporterar stipendiaterna om sin utveckling och sina planer framåt till Ulla, som håller ett vakande öga.
– Pengarna är inte till för att åka på semester, inte heller för att köpa en sadel. De är öronmärkta för träning och utveckling, förklarar Ulla.
Endast två personer har under tio år hoppat av programmet, en på grund av sjukdom och den andra ryttaren valde att sluta med hästar.
– Det var svårt att välja, men till exempel ryttare med mycket pengar behöver inte vårt stöd.
  
Ryttarna har långsiktiga planer
Hoppryttaren Antonia Andersson, 21 år, berättar att hon bor tillsammans med sina föräldrar på en gård i skånska Billinge. I stallet står tolv hästar, innan jul valde hon att sälja sina fyra bästa hästar för att kunna fortsätta sin satsning. Nu blir det fokus på unghästar med hopp om att ta fram topphästar inför framtiden. Till Falsterbo hade hon med sig en femåring och en sexåring till Scandinavian Open.
– Jag planerar att åka till Bo Kristoffersen och träna, och även till Pether Markne, berättar Antonia.
Lina Andersson, som gästbloggat hos Hippson från sina träningsresor till Adelinde Cornelissen, kommer att fortsätta träna för den nederländska dressyrryttaren.
– Jag åker i september och stannar i en månad. Förutom träning så planerar jag att debutera i kür när jag är där.
Carl Hedin har flyttat hem till Sverige efter en vinter i Storbritannien. Där har både hästar och plugg stått i fokus för den unga dressyrryttaren.
– För mig känns det viktigt att bygga upp företaget så att hästarna kan få en trygg bas och satsningen kan bli långsiktig.
Han bor nu i Falkenberg och satsar på ridningen med ett fullsatt stall.
– Det är ett jätteerkännande att de vill satsa på en som ryttare, då blir man ännu mer motiverad.

Tidigare stipendiater

Text: Annelie Lundkvist


Läst 20654 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
11
2015

Kittel vann igen – von Krusenstierna trea



Patrik Kittel var ett enda stort leende under ärevarvet.
  
Patrik Kittel vann den trestjärniga küren med nioåriga valacken Delaunay, följd av Matthias Bouten på Söhnlein Brilliant MJ på andra plats och svenske Kristian von Krusenstierna och Biggles 1015 på tredje.
  
Text och foto: Annika Grundberg


Kristian von Krusenstierna och Biggles kom trea.


Patriks hästskötare Marie är alltid med.

Resultat


Läst 24538 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.