FHS-Kollen - Zetterman: ”Det kan nog bli en flytt inom kort”

Falsterbo Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest på Falsterbonäset. Resultat, bakom kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
03
2015

Zetterman: ”Det kan nog bli en flytt inom kort”

Inför Falsterbo Horse Show möter vi fjolårssegraren av Grand Prix-klassen, Alexander Zetterman. Han berättar om det gångna året, om framtidsplanerna och vad som väntar under tävlingsveckan.
  
Text: Andrea Berlin
Foto: Lavaletto.se
  
Vad betyder Falsterbo-tävlingarna för dig?
– Enormt mycket, det är min hemmaplan och är verkligen årets höjdpunkt. När jag planerar min säsong är det alltid Falsterbo jag har i åtanke, för att förberedelserna ska bli så bra som möjligt. Det har alltid stor betydelse hur det går här, till stor del formas mitt efterföljande år därefter. Atmosfären är dessutom väldigt speciell. Det är verkligen en chans för oss svenska ryttare att visa upp oss.
  
Hur har året efter GP-segern varit?
– Det har hänt väldigt mycket. I januari såldes Cafino men det var inte oväntat, han fyllde tolv år och det är sista året man kan få ut några pengar för en sådan häst. Det var med andra ord dags. Redan när jag köpte honom var tanken att han skulle säljas, dock stannade han kvar betydligt längre. Jag hade faktiskt aldrig trott att han skulle komma så långt som han gjorde.
  

  
Vilka är dina bästa hästar just nu och hur har ni förberett er?
– Det är Flecu, Zidane och Avon. Hela våren har varit väldigt bra, vi har fått fina erfarenheter från bland annat tävlingarna i Rotterdam och Geesteren. Nu, sista veckan, ska vi bara finlira och jag ska ställa in mig mentalt. Jag tittar tillbaka lite på föregående år och försöker se vad jag kan förbättra.
  
Vem coachar dig?
– Ingen, jag tränar helt själv. Jag har inte haft någon speciell tränare på ett år nu, men jag hämtar inspiration när jag är ute och tävlar och ser andra ryttare. När jag tränar min egen fysik har jag en personlig tränare. Där har jag utvecklat mitt upplägg en del, för att nå nya resultat. Man lär sig hela tiden vad som funkar.
– Jag tränar både kondition och styrka, där jag satsar på korta och intensiva moment som påminner om ridningen. Det är något jag lägger en till två timmar på varje dag, i kombination med rörlighet och stretchning.
  
Hjälper du och din bror Daniel varandra?
– Vi är ”bara” bröder. Ridningen utövar vi var för sig, men vi umgås så klart mycket.
  
Vilka klasser kommer du att rida i Falsterbo i år?
– Det blir Scandinavian Open och i stort sett alla internationella klasser.
 
Har du några mål du vill avslöja?
– Jag vill gärna fortsätta i samma anda som i fjol. Då var jag tvåa i öppningsklassen, två i GP-kvalet, fick en fjärdeplats i derbykvalet, blev femma i femårschampionatet och vann stora GP:n. Nu hoppas jag så klart kunna hålla samma nivå.
  
Vem ser du som din största konkurrent?
– Jag tycker att standarden på ryttarlistan i år är extremt hög. Det är väldigt många som har möjlighet att vinna. Tyskland, Holland och England har en drös starka ekipage.
  
Du befinner dig i Florida under vinterhalvåret. Vad är de största skillnaderna mot Sverige?
– I USA kan jag vara lite mer för mig själv, här hemma är det många som lägger märke till mig och vad jag gör. Det kan vara både negativt och positivt. Jag märker att folk sneglar och jag kan tycka att det är skönare när jag inte blir så uppmärksammad. I Florida kan jag ha en dålig dag utan att någon bryr sig.
– I övrigt märker man tydligt vilken högre standard hästhållningen har där. Det handlar om så mycket mer pengar och är väldigt industriellt. Det är imponerande vilken business de gör. Dock tycker jag att det är skönt att komma hem till Sverige och möta hästmänniskor med fötterna på jorden. Här är allt så mycket mer naturligt och friskt på något sätt.
  
Har du funderat på att ändra din bas, att stationera dig utomlands?
– Ja, jag funderar faktiskt på det just nu. Det kan nog bli en flytt inom kort. Stallet utvecklas och ibland känns Sverige lite för litet. Det känns som att det skulle vara lättare att driva en verksamhet nere i exempelvis Holland.
– Det blev mycket uppmärksamhet kring min seger i fjol, men det var förvånande få nya sponsorer och hästägare som tillkom – vilket var synd. Jag hade hoppats att resultaten skulle ha gett mer utveckling i min verksamhet. Förfrågningarna märker jag är betydligt större utomlands.
  

  
Senare i sommar är det EM i Aachen. Är det något du satsar på?
– Nja, jag har inte tänkt så mycket på det. Jag har räknat med ett ”mellanår” när jag fick sälja Cafino. Men det är inte omöjligt att Flecu har kapacitet för ett mästerskap. Falsterbo blir helt enkelt sista chansen att visa vad vi går för.
  
Vad betyder den kommande Falsterbo-veckan för dig, vid sidan av att sitta i sadeln?
– Det är en chans att nätverka och träffa sponsorer. Jag tittar också på hästar som är på väg upp, vill alltid se om där är någon speciell talang. Falsterbo betyder svensk sommar, vilket bara det är speciellt!
  
Vilket är ditt bästa Falsterbo-minne?
– Fjolårets seger, naturligtvis. Men mitt starkaste minne har jag faktiskt från barndomen när jag var fyra år, då satt jag uppe på derbybanken och tittade på när Royne blev tvåa i Grand Prix-klassen. Redan då började jag drömma om att kunna göra detsamma. Mamma tyckte att jag skulle springa ner och visa mig framför tv-kameran …
  


Läst 18554 ggr

Fler inlägg

AUG
20
2016

Hylla Peder i Kungsan eller i tv-soffan på söndag



Foto: Jenny Abrahamsson
  
Kom och fira Peder Fredricson och de andra svenska OS-medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm i morgon söndag! Hyllningarna startar klockan 17.15, medaljörerna beräknas stå på scenen klockan 18. Kan du inte vara på plats? Lugn, hyllningarna direktsänds av TV3.
  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
Förutom Silver-Peder träffar du även medaljörerna Sarah Sjöström, simning (ett guld, ett silver och ett brons), Marcus Svensson, skytte (silver), Jenny Fransson, brottning (brons), Sofia Mattsson, brottning (brons) och damlandslaget i fotboll.
– Vi är glada och stolta över att OS-truppen har tagit fler medaljer än i London, vilket var vårt mål. Hittills är antalet medaljer tio stycken och vi ser fram emot att få fira framgångarna med supportrarna på hemmaplan, säger Peter Reinebo som är truppchef i ett pressmeddelande.


Läst 42767 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Meredith efter kraschen: ”Fibonacci mår bra”



Foto: Tomas Holcbecher

  
I går kraschade Meredith Michaels Beerbaum och Fibonacci rejält i OS-finalens första omgång. Ekipaget landade mitt i en bred oxer och ett tag såg det ut som om den stora skimmeln skulle gå omkull. Meredith lyckades ta sig tillbaka i sadeln och fick styr på både sig och hästen, hon hoppade ett hinder till för att därefter – av omtanke om Fibonacci – utgå på egen begäran.

  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
– Jag ville bara känna hur han kändes och att han inte hade skadat sig. Därför hoppade jag inte hela banan. Men han kändes okej och det är jag glad för, säger Meredith Michaels Beerbaum efter ritten.
Hon förklarar kraschen med att hon helt enkelt ville för mycket, och tappade koncentrationen för ett kort ögonblick.
  
På Facebook skriver Meredith:
"Nacho mår bra och det är huvudsaken!!" och ”Jag är glad över att kunna säga att Nacho är fräsch och mår bra efter dagens missöde. Han gnäggade och gjorde lufthopp när vi joggade honom innan jag lämnade Rio. Inte trött alls!
  
Den svenskfödda valacken Fendi (född 2005, e. For Feeling – Corland) är uppfödd av Tina Pettersson Lind. År 2012 köptes han av Lisen Bratt Fredricson som vidareutbildade och tävlade honom. Så småningom tog Stall Fredricsons beridare Stephanie Holmén över det framgångsrika tävlandet. Våren 2014 såldes Fendi till tyska Meredith Michaels Beerbaum och fick då namnet Fibonacci. 

Källa, citat: Horsenetwork


Läst 50598 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Extra: Peders långa medaljkväll i bilder


Yran efter Peder Fredricsons OS-silver ville aldrig ta slut, givetvis firades det natten lång i Rio de Janeiro. Men först skulle media får sitt.
    
Text: Jenny Abrahamsson
  
Efter prisutdelning, intervjuer och presskonferens skedde den obligatoriska fotograferingen vid OS-ringarna för Peder. Därefter fick han i ilfart bege sig till den ena tv-studion efter den andra ­– där ytterligare intervjuer och fotograferingar väntade.
  
Middag vid Copacabana
Sent omsider, när allt det mediala arbetet var färdigt, firades silvermedaljen med middag på en restaurang vid Copacabana. Och vi kan utgå från att intervjuer, tv-sändningar och fotograferingar är långt ifrån över för vår silvermedaljör.
Efter hemkomsten fortsätter resan direkt till Stockholm och Kungsträdgården där han kommer att firas offentligt, nämligen söndag klockan 18.30.
  

På podiet med guldmedaljör Nick Skelton och bronsmedaljör Eric Lamaze. Foto: Tomas Holcbecher
  

Svenska publiken i extas. Foto: Tomas Holcbecher
  

All In togs självklart omhand kungligt av Malin Henlöv efter prisutdelningen. Foto: Tomas Holcbecher
  

Obligatorisk fotografering vid OS-ringarna. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Smajl! Foto: Jenny Abrahamsson
  

Den lika obligatoriska ”tummen upp”-bilden. Inte lika cool som en ”dab”… Foto: Jenny Abrahamsson
  

Peders fanclub ”gör en Bolt”. Rolf-Göran Bengtsson, teamkollegan Nicola Philippaerts, hästskötaren Malin Henlöv, förbundskapten Ragnar Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och landslagsveterinären Jonas Tornell. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Utanför restaurangen var det många som ville fotografera….
  

… och intervjua Peder.
  

Festgänget! Rolf-Göran Bengtsson, Nanna Nieminen (Henriks hästskötare), Malin Henlöv (Peders hästskötare), Peder Fredricson, Natalie Jansson (Malin Baryard Johnssons hästskötare) och Malin Baryard Johnsson. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Vid Copacabana med hustrun Lisen, som också har en viktig del i silvret. Foto: Jenny Abrahamsson


Läst 74865 ggr Kommentarer Kommentera





Här samlas alla nyheter, resultat och reportage från Falsterbo Horse Show 2011.

Till bloggen


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.