FHS16-kollen

Falsterbo Horse Show 2016

Här samlar vi all bevakning från årets Falsterbo Horse Show. Det blir resultat, bakom-kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
08
2016

Dressyr: Sverige i ledning i halvtid i Nations Cup



Foto: Ida Röök
  
Uppdatering: 
För Rose Mathisen och Zuidenwind 1187 blev ritten felfri, superfin och belönades med 71,780 procent. Riktigt kul för det svenska laget. Även Patrik Kittel slår till med en riktigt, riktigt bra ritt och vinner individuellt i klassen med Delaunay. Svenska laget går upp i ledning så här i halvlek av Nations Cup. I morgon avgörs det.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

FÖRHANDSINFORMATION
Under fredagen rids inledningen på den femstjärniga Nations Cup-dressyren i Falsterbo. I det svenska laget rider som bekant Jennie Larsson, Rose Mathisen och Patrik Kittel. Den första omgången går alltså i Grand Prix, under lördagen rider två ekipage Grand Prix Special, medan det tredje visar upp sig i Grand Prix Kür. Fem lag ställer upp i klassen.
  
I skrivande stund har Jennie Larsson och Zircoon Spring Flower gjort sin ritt, de fick till ett nästan felfritt program och gick upp i ledningen individuellt på 69,900 procent.

Följ klassen via FEI:s betal-tv
Onlineresultat
Startlista


Läst 10214 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2016

Sjuåringarnas första kval är avgjort



Catover tar verkligen i över varje hinder.
  
Torsdagens sista klass var sjuåringarnas första kval här i Falsterbo. Klassen reds i bedömning A, vilket gav de felfria ryttarna placering.

Text och bild: Annelie Lundkvist

Sex av klassens 22 startande hästar gick felfritt in i mål, åtta hade ett tidsfel vardera. Henrik von Eckermann var en av de ryttare som fick ett tidsfel. Hans Catover hoppar väl och rejält över alla hinder, därför gick det lite för långsamt.

Resultat


Läst 17368 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2016

Bra läge för Sverige i Nations Cup



Dragningen av startordningen genomfördes på torsdagskvällen.
  
Samtliga åtta lagkaptener samlades utanför pressrummet i Falsterbo tillsammans med Jana Wannius, president för Falsterbo Horse Show, på torsdagkvällen. Nu var det dags att ta reda på startordningen inför morgondagens klass.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Även om stämningen var på topp låg det spänning i luften när Jana drog lotterna med lagens namn. Därefter var det respektive lagkaptens tur att dra startnumret för morgondagens nationshoppning. 
– Det kommer att bli en tuff tävling med många bra lag. Publiken kommer verkligen att få en härlig och spännande eftermiddag, kommenterade den olympiska headcoachen Sylve Söderstrand efter dragningen. 
Han fick medhåll av Hollands lagkapten Rob Ehrens, som både berömde banans underlag och såg fram emot att – om allt går som det ska – leda sitt lag till ännu en seger.
  
För Sveriges del ser laguppställningen ut på följande vis:
Malin Baryard Johnsson – H&M Cue Channa
Henrik von Eckermann – Yajamila
Rolf-Göran Bengtsson – Unita Ask
Peder Fredricson – H&M All In
  
Är detta ett genrep för OS-laget?
– Laget är inte färdigt ännu, men det är inte så svårt att lista ut hur jag har tänkt, säger Sylve som svar på frågan.
  
Klassen startar 14.30 och sänds live i betalkanalen FEI-TV.

Till sändningen


Jana drar Sverige på första lotten – och Sylve blir nervös.


Hela presstältet höll andan när han drog startnumret.


Hollands och Tysklands lagkaptener ser skräckslaget på.


Irland fick startnummer två – här en min som säger allt.


Yes! Tyskland gläds åt att få starta sist.


Grattis!


Läst 19620 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2016

Paul Estermann snabbast i GP-kvalet



Paul var väldigt glad på prisutdelningen.
  
Torsdagens högsta klass var kvalet till söndagens Grand Prix. Hinderhöjden låg på 150 centimeter och bedömningen var en tidshoppning. Paul Estermann gick segrande ur klassen med sin Lord Pepsi.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Irländaren Darragh Kenny knep andraplatsen strax före Jhonny Pals från Holland, i denna klass där det inte var några svenska topplaceringar. Charlotte Mordasini red felfritt och slutade på elfte plats med sin Romane du Thiel, som hoppade strålande. Men för den delen betyder det inte att svenskarna inte presterade. Felfria var nämligen Helena Persson, Douglas Lindelöw, Jonna Ekberg, Henrik Ankarcrona och Angelie von Essen.

Resultat


Jan-Wout van der Schans fick hålla i sig vid prisutdelningen.


Läst 17251 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2016

Arbetsseger för Malin Nilsson i sexårsfinalen


Malin Nilsson är beridare hos Patrik Kittel och hos Patrik finns valacken Foreign Affair, som Malin vann sexårsfinalen med här i Falsterbo.
– Malin är fantastisk. Hon jobbar hårt för sina framgångar och det är bara att buga, sa chefen i väntan på prisutdelningen.
  

Text och foto: Annika Grundberg
  
Malin inte bara vann, på hästen Forlan knep hon även tredjeplatsen. Mellan dem klämde Jan Brink in sig in med hingsten RayMore 1284.
Malin har jobbat hos Patrik i sex år.
– Det var en dröm för mig att åka till Tyskland och lära mig rida. Min tränare kände Patrik och han hade en ledig plats, så jag åkte, berättar hon.
  

Hoppas på unghäst-VM
Foreign Affair har funnits i stallet i Tyskland sedan februari och ägs av Jan Grewe, som tidigare även har ägt Scandic. Malin hoppas på fler framgångar för dem tillsammans.
– Så länge han är kvar i stallet får jag rida honom. Vi har kvalat till unghäst-VM, men det får ju bli för Holland, och de har många fina unghästar så vi får se. Annars väntar andra tävlingar för oss, säger en lycklig Malin innan det är dags att bege sig in på prisutdelning till publikens jubel.

Resultat


Läst 10771 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2016

Michaela: "Jag har aldrig ridit så här stort"



Yes, en seger i solen framför Falsterbo-publiken är svårslagen.
 
När Michaela Järnesjö gick i mål i grundomgången av dagens Young Rider Grand Prix vad hon nöjd. Utan en egentlig plan för seger red hon en felfri omhoppning – och vann med tre sekunder till godo. 
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Det är inte ekipagets enda fina placering denna tävling. Michaela deltog nämligen i allsvenskans silverlag, Skästa Ridcenter, i början av veckan. 
– Att rida i laget var mer nervöst, även om jag aldrig har ridit så här stort, erkänner Michaela efter klassen.
  

Efter målgång visade Michaela sin glädje.
  
Tränaren var med hela vägen
Till vardags bor Stockholmstjejen Michaela på tränaren Louise Haagas gård utanför Västerås. Sedan en tid tillbaka är hon på plats som elev och är helt inställd på att hästar är det som gäller.
– Det är Louises förtjänst att jag har kommit så här långt. Till vardags rider jag bara, så mycket det går och jag gör inget annat, säger hon med ett leende.
Michaelas häst, elvaåriga valacken Caravaggio, har hon haft i sex år. Hon vet att det är en av anledningarna till att de är ett så samspelt par. 
– Hoppning är det bästa han vet. Eller ja, om man bortser från hans förmåga att kunna skritta och äta gräs samtidigt, skrattar hon.
Nästa stora mål är kommande SM-tävlingarna på Sundbyholm, men i kväll står gräsätande på schemat för en viss valack.
Danska Jonathan Hvalsoe Saul, som till vardags är bosatt i Norge, knep andraplatsen före svenska Sanna Ingren Ohlsson.

Resultat


Läst 10454 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2016

Dansk seger i femårsfinalen



Ebba von Essen och Macacho.
  
Det blev dansk seger i femårsfinalen genom Michael Sögaard och Jukebox (e. Jazz). Tvåa kom Jacob Nörby Sörensen på Amplamento (e. Ampere – Sir Oldenburg) och trea Ebba von Essen på Macacho (e. Maserati – Camaro M).
  
Text och foto: Annika Grundberg
 


Elenore och "Bambi".

Hippsons bloggare Elenore Simberg red finalens enda sto, Brooklyn e. Zuidenwind – Goldmine xx. Och trots att "Bambi" inte gick lika bra som i kvalet var Elenore nöjd.
– Bara att komma till final är fantastiskt, hon är en pärla, säger hon efteråt – om stoet hon äger själv och tänker behålla.
Elenore berättar att Bambi redan, på eget initiativ, har börjat prova på både piaff och passage men att hon tycker att det är tråkigt att gå rakt fram. Något som kanske låg henne i fatet i just femårsprogrammet.
  
Vila eller mästerskap – det är frågan
Efter ritten, då Bambi står stilla som en riktig veteran trots att det är mycket fullblod i henne, berättar Elenore att grönbete väntar för stoet. Om inte det blir en plats i unghäst-VM förstås.
– Hon är tredje eller fjärde bästa svenska sto i sin årskull, så det är klart att jag gärna vill till unghäst-VM. Men vi får se hur de tänker. Blir det VM blir det ingen vila för henne nu.
Grönbete eller mästerskap – vi lär få se mer av ekipaget i framtiden.

Resultat
Elenores senaste blogginlägg om Falsterboäventyret


Läst 10256 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2016

Ponny: Dansk seger i torsdagens Grand Prix



Enda felfria ekipaget i omhoppningen tog hem segern. 
  
Fyra av tolv finalryttare red felfritt i grundomgången av dagens Grand Prix för ponny. I omhoppningen jagade de svenska ryttarna segern, men fick se sig slagna av Pernille Harritslev Dam Christoffersen och For Next Generation.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Länge såg det ut som att Max Sillfors skulle knipa segern, men ett missförstånd på sista hindret gjorde att chanserna försvann. En nervös väntan tog vid när sista ryttaren red, men Max tog hem den blå rosetten.
Tredjeplatsen gick till Mathilda Bohlin på Esquisse du Bois des Isnes som hade den snabbaste tiden, men tyvärr två nedslag.

Resultat



Pernille klappar om sin ponny efter målgång. 


Max hade fullt fokus och tittade efter nästa hinder.


Neeeej! På sista hindret kom ekipaget lite för nära och det blev stopp.


Mathilda red snävt över räcket och sparade tid.


Fokuserad Kajsa med en besviken Max i bakgrunden.


Stilstudie av Kajsa och Bright Eyes i kombinationen.


Läst 12946 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2016

Finalklart för dressyrens sjuåringar



Marina Mattsson och Quartermain.
  
19 sjuåringar var med och fightades om de tio platserna till söndagens final i sjuårschampionatet. Det blev tre valacker i topp – allra bäst i kvalet gick det för Antonia Ramel och Curiosity som fick 74,035 procent.


Patrik Kittel – alltid med ett leende.

Resultat


Läst 11805 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2016

Cyklon värmde upp med en seger i Falsterbo



Cyklon och Shane "in action".
  
Svensksålda Cyklon reds tidigare av Niklas Arvidsson, men nu är han samspelt tillsammans med irländaren Shane Sweetnam. Ekipaget tog sig an den långa banan – på under en minut.

Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Det var ett stort startfält på 98 hästar som red in på gröna banan i Falsterbo för veckans första internationella hoppning. Nattens vind och förmiddagens sol gjorde att gräset nu var torrt, publiken fyllde på uppe på läktaren allt eftersom morgonen övergick till förmiddag.
 

Ekipaget hade hög fart inne på banan.
  
Flera svenska ryttare – såsom Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Douglas Lindelöw och Peder Fredricson – passade på att låta sina bästa hästar "känna på banan". Den första delen av klassen bestod därför av ekipage som utgick efter hinder nummer sju. Men sen kom ryttare från Irland, Schweiz och Belgien för att visa hur man rider så att grästuvorna flyger.
– Det är härligt att vara i Falsterbo. Cyklon tycker om att vara hemma igen, sade Shane vid prisutdelningen, och tackade publiken för en rolig klass.
  

Angelie von Essen och hennes välhoppande fux.


Cassius Clay kallas för "Ponnyn" hemma i stallet – så söt!


Charlotte Mordasini och Miebello hoppade felfritt.
  
Bästa svensk blev Angelie von Essen med Cream Sheridan som slutade på elfte plats. Malin Baryard Johnsson och H&M Cassius Clay red in på en 15:e plats efter en väldigt fin runda. Flera svenskar placerade sig, se resultatlistan.
  
Publiken visade sitt missnöje
När Federico Fernandez gick på sin häst Pegassos med spöet efter ett stopp på andra hindret visade den svenska publiken högt sitt missnöje. Ekipaget gick i mål, men belönades inte med applåder. Dock red Federico förbi läktaren och klappade om sin häst väldigt mycket.
En som är favorit hos publiken är i stället Jeroen Dubbeldam som med sin SFN Zenith N.O.P. visade upp sig med en fin runda på banan. Ekipaget gick i mål med två tidsfel, men enligt källor till Hippson var det inte lika kontrollerat på framhoppningen där Jeroen fick markkänning. Men han var snabbt uppe i sadeln igen.
  

Prisutdelaren torkar hatten... En häst ville nämligen smaka.


Darragh Kenny klappar om Zahra II som blev "blåst på provsmakningen".

Resultat


Läst 11114 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.