GHS-kollen 2013

Göteborg Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Göteborg Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel, Hippson ShoppningCam, erbjudanden och mycket mer.


APR
25
2013

Hästarna skrämda - Patrik lämnade in blomprotest


Torsdagens Grand Prix-dressyr i Göteborg fick ett tråkigt efterspel. I reglerna står det nämligen att banan ska vara uppsatt på samma sätt, med samma utsmyckningar, under ryttarnas genrep som under själva tävlingen. Med i dag var det inte så, många hästar blev rädda och tittiga och Patrik Kittel har lämnat in en protest.
   
Text & foto: Anki Yngve
  
- Det kommer inte att hända något med protesten, men jag ville markera tydligt att det här är fel. Det står i reglerna att vi ska få en ridtur inne på banan när den är uppsatt som för tävling. Men den här gången var bara en tredjedel av blommorna med på genrepet, säger Patrik.
Scandic var en av flera hästar som blev rejält tittiga och han skyggade flera gånger. Det kostade säker 7-8 poäng enligt Patriks beräkningar.
- Det är deras uppgift att ge oss förutsättningar att rida så bra som möjligt. Hästarna är så känsliga, vissa mer än andra, men många ryttare hade problem i dag. Det är ingen klubbtävling utan en världscupfinal, fortsätter han.
Patriks förhoppning är att han och de andra ryttarna åtminstone får en ursäkt.
- Jag tycker mest synd om min häst som blev skrämd. I värsta fall kan det ju sitta i hästarna till küren, men jag hoppas att vi kan ladda om och komma igen. Jag vet inte vems fel detta var och det är egentligen inte viktigt. Det viiktiga är att det inte får hända igen.
  

Finalfavoriten Parzival blev rejält "spooky"...
  

... liksom Patrik Kittels Scandic.
  
Adelinde lämnar inte in protest
Även Adelinde Cornelissen och Parzival hade stora problem inne på banan.
- De säger till oss att det ska vara en fullt uppställd tävlingsbana när vi tränar. Vi går upp klockan fem på morgonen för att rida på det vi tror är tävlingsbanan och så ser det helt annorlunda ut när klassen sedan börjar. Det är synd, men påverkar inte mig och min kommande start på lördag.
Hon kommer dock inte att lämna in någon protest.
- Jag tycker inte att det spelar någon roll så här i efterhand. Det kommer inte att göra någon skillnad för hur det blev, nu fokuserar jag på nästa klass och hoppas att vi inför den får chansen att träna på en fullt uppställd bana.
  
Tinnes "Anton" spände av efter hand
Tinne Vilhelmson Silfvén var trea i klassen och är väldigt nöjd med att Don Auriello, som också blev rejält spänd i början, slappnade av så fint mot slutet. Men hon håller helt med Patrik Kittel om att det var fel att ändra banans uppsättning mellan genrepet och tävlingen.
- Det ska se likadant ut som på morgonen, enligt reglerna. För hästarna såg det annorlunda ut än vad de tränat på, Anton brukar inte titta så mycket som han gjorde nu.
Framför allt var det i ryggningen som Don Auriello blev "spooky".
- Förhoppningsvis får vi träna med de här blommorna innan lördagens kür, så att hästarna får chans att vänja sig. Adelinde kan ju om någon komma igen efter en sådan här sak, så det är väldigt öppet inför küren. Och jag upplevde inte att Anton gick ut från banan och tyckte att det var obehagligt, han vande sig efter hand. 
  
Resultat för Grand Prix-dressyren


Fotnot: Patrik Kittels protest avslogs senare, precis som han själv trodde.


Läst 10876 ggr Kommentarer Kommentera

APR
25
2013

RGB + Bo = ett vinnande samarbete


 

Rolf-Göran Bengtsson och Bo Kristoffersen utgör ett vinnande team. Men det är tio års hårt arbete som har lagt grunden för framgångarna, när de slog ihop sina påsar började de på noll.


Text och foto: Ida Röök

 

På torsdagseftermiddagen avslutades Hästföretagarforum som pågått i två dagar, parallellt med tävlingarna inne i Scandinavium. Höjdpunkten som många väntat på var när radarparet Rolf-Göran Bengtsson och Bo Kristoffersen intog scenen för att berätta om vägen fram till att bli nummer ett i världen.
Det är nu tio år sedan som Rolf-Göran Bengtsson lämnade Jan Tops och sin anställning där.
- Jag var fri och ledig och avvaktade lite vilka erbjudanden som skulle dyka upp. Så kontaktade Bo mig och vi satte oss ner för att prata igenom möjligheterna med ett samarbete. Och på den vägen är det, säger Rolf-Göran och Bo tar vid:
- Ja, vi hade en riktigt genomgående samtal över en middag om hur vi ville att verksamheten skulle se ut. Vi kände båda ägaren till gården i Breitenburg och till slut blev det där vår bas hamnade.

 

Rolf-Göran tävlar – Bo är manager
Bo hade vid den tiden sagt upp sig från sin anställning på Holsteiner verband och dessutom lagt sin egen ridkarriär på hyllan. När han och Rolf-Göran flyttade till gården i Breitenburg började de från noll både vad gäller hästar och utrustning.
- Vi hade inte ens en lastbil. Hästarna fick vi från olika håll till en början, efter ungefär ett år kom erbjudandet om samarbete med Alfonso Romo och då satte det fart på riktigt, säger Bo.
Verksamheten har så klart vuxit sig allt större efter hand.
- Jag tror att mycket av vår framgång bygger på att vi har tydliga roller i vem som gör vad. Rolf-Görans önskan har hela tiden varit att komma upp i toppsporten, medan jag har funnits i bakgrunden och tagit hand om träningen av eleverna, allt management, investeringar och service, säger Bo och Rolf-Göran fyller i:
- Man är aldrig bättre en teamet man har bakom sig.

 

Nytt samarbete – nya möjligheter

Stall Bengtsson/Kristoffersen har flera olika inriktningar. Rolf-Görans tävlingsverksamhet är en stor del, men långtifrån allt.
- Vi har också utbildning av såväl ryttare som hästar där vi bland annat tar emot elever till gården i Tyskland. Sedan är det också Bengtsson/Kristoffersen som till del står bakom arrangemanget med EM i Herning i sommar och även andra stora evenemang. Vår verksamhet bygger också på att sälja hästar, säger Bo.

Nu väntar nya tider för de sammansvetsade affärskompanjonerna. Samarbetet med Alfonso Romo och La Silla-stuteriet i Mexiko har avslutats.
- Det var egentligen från vårt håll den önskan kom upp. Hästarna vi har nu som är på absoluta toppnivå, där vi vill vara, börjar bli lite till åren och avtalet med Romo har inneburit att vi bara kan ta hästar från honom. Men vi behöver få in tillräckligt många "färdiga" hästar i verksamheten snabbare, vilket var svårt att få till i samarbetet med Alfonso. Det tar extremt mycket tid att hitta den där supertalangen i en större grupp av hästar och i och med det nya samarbetsavtalet med Stutteri Ask ser vi andra möjligheter än tidigare, förklarar Bo.

Rolf-Göran och Bo har nu alltså jobbat ihop i tio år, ännu så länge har Rolf-Göran inga planer på att lägga hjälmen på hyllan. Men när den dagen kommer tror de inte att deras samarbete är över.
- Då hittar vi säkert andra möjligheter där Rolf kanske tar ett större ansvar för träningen till exempel. Men sju år till blir det nog på samma sätt som i dag, minst, säger Bo och får ett glatt leende som bekräftelse från Rolf-Göran.


Läst 7131 ggr Kommentarer Kommentera

APR
25
2013

Tyskt i topp i GP:n



  
Tyska Helen Langehanenberg på Damon Hill startade först i torsdagens Grand Prix, inledande klass i världscupfinalen, och ledde från start till mål.

- Jag hade en härlig känsla, han var verkligen framför mig hela ritten och älskade att jobba. En liten miss i bytena blev det, annars gick han jättebra, säger hon.
  
Text & foto: Anki Yngve
 
Tvåan i klassen, holländske Edward Gal på Glock's Undercover berömde sin fina häst, som han menar vill göra allt för sin ryttare.
- Men han var lite spändare i dag än sist jag tävlade, det stod ju saker framme som inte var där när vi tränade i morse.
(Mer om den omgjorda banan, som ledde till att Patrik Kittel lämnade in en protest, kan du läsa här.)
På tredjeplatsen återfanns den första svenska ryttaren, Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello.
- Han var lite spänd i början, men jag är jättenöjd med att han slappnade av efter hand och att jag kunde manövrera honom så pass bra med tanke på sammanhanget. På slutet var han riktigt riktigt bra, menar hon.
  

Tinne och Don Auriello in action.
      
Santana går på helt ny nivå
Minna Telde på Santana var sjua och näst bästa svensk.
- Jag är så fantastiskt glad över min häst. Träningsmässigt, hemmavid, är vi på väg mot en helt ny nivå nu. Det är så häftigt att han kan utvecklas så mycket! Och jag också för den delen, jag lär mig hela tiden, säger Minna med ett stort leende.
Hon menar att det här var första gången hon kunde rida på mer styrka, säkerhet och balans på tävling.
- Jag kände mig lite som en nybörjare på den här nya nivån, jag var inte riktigt beredd på den nya känsligheten hos honom vilket resulterade i ett par tekniska missar. Men det tar jag på mig helt.
Angående blommorna runt banan, som många hästar reagerade på, menar Minna att hon försöker att slå bort sådant ur huvudet.
- Blommor och annat finns liksom inte när jag rider, jag tänker inte låta det påverka mig eller honom. Vi har jobbat mycket på att han och jag ska vara i samma bubbla eftersom han bara har ett öga, vi måste verkligen skärma av. Det har jag kanske igen nu.
  

Santana utvecklas för varje tävling.
 

Minna är inte bara tävlingsryttare, hon är mamma också.

  
Prostesten ska behandlas
Många hästar var som sagt spända för blommorna och fotograferna runt banan, bland annat Adelinde Cornelissens Parzival som blev rejält istadig (och "bara" slutade fyra). Huvuddomaren Jean-Michel Roudier berättar att han låg mellan en etta och en nia i bedömningen av henne.
- För oss domare är det egentligen enkelt. En bra rörelse får ett högt betyg och en dålig rörelse ett lågt.
Angående den protest om blommorna runt banan som Patrik Kittel lämnat in så meddelar FEI:s dressyrchef Trond Asmyr att den ska behandlas av ground jury direkt efter presskonferensen.

  
Fullständig resultatlista


Läst 5538 ggr Kommentarer Kommentera

APR
25
2013

Dressyr i halvtid


Grand Prix-dressyren, alltså den inledande omgången av världscupfinalen, pågår för fullt inne i Scandinavium. Tyvärr har ju en av favoriterna, Kristina Sprehe på Desperados, strukits på grund av att hästen har blivit halt. Men här bjuder vi på ett par foton i halvtid - på dressyr i yppersta världsklass!
  

Helen Langehanenberg på fantastiske Damon Hill NRW leder i skrivande stund. Men massor av ekipage kvarstår, bland annat alla svenskarna.
  

Vilken ryttare han är, Edward Gal. Han lotsar verkligen Glock's Undercover runt i programmet med exakt precision. Och på den här bilden håller han tungan rätt i mun!
  

Danska Anna Kasprzak på Donnperignon.
  

På framridningen är det full aktivitet.
  

Med hjälp av den här startlistan på väggen kan ryttarna hålla koll.
  

Man kan inte tro att det snart är maj när man ser hästskötarna stå och huttra i sina halsdukar.
  
Här följer du resultatet i klassen online


Läst 6159 ggr Kommentarer Kommentera

APR
25
2013

Torgersen Morgondagens vinnare – igen



Louise Torgersen, i mitten, vann juniorfinalen.

För andra året i rad tog Louise Torgersen från Fjärås på hästen Alisia hem Morgondagens vinnare, Gothenburg Horse Shows juniortävling.
- Det var planen att försöka ta det igen. Och det gick ju bra!, konstaterar hon.
  
I gårdagens kval hade Louise en rivning som hon beskriver som en ryttarmiss.
- Hästen var väldigt fin, rivningen tar jag på mig. Men det var kanske bra att jag rev, det gjorde mig mer skärpt i dag.
Elvaåriga hästen Alisia reds fram till åtta års ålder av Louises moster Rigmor Arvidsson Maggio. Morgondagens vinnare kommer nämligen från en riktig hästfamilj - hennes mamma Cecilia Torgersen hette tidigare Arvidsson i efternamn och har tävlat på hög nivå. Och tävlingsledaren i Göteborg, Tomas Torgersen, är Louises farbror.
- Min farfar var tävlingsledare innan honom så jag har varit här sedan jag var bebis. Att få rida här förra året, för första gången, var riktigt stort.
  
Storhoppande tvåa
Tvåa i klassen blev Karin Martinsen på Columba, en riktigt häftig häst efter Cagancho som hon säkert lär får en del bud på efter i dag.
- Vi vann kvalet i går och jag tycker att min häst hoppade lika bra i dag. Men hon hoppar större över hindren än vad Louises häst gör, därför gick det lite långsammare.
Trea blev Rebecca Hallberg Fisher på Urco d'Hoyo.
- Det här är förta gången jag rider i Scandinavium och mitt mål var att komma bland de fyra bästa. Så jag är väldigt nöjd!
  
Fullständig resultatlista hos Equipe
  

Louise Torgersen på Alisia.


Läst 5440 ggr Kommentarer Kommentera

APR
25
2013

Webb-TV: Intervju med Malin Baryard


Malin Baryard pratar om de nio världscupfinalerna hon har varit med i. Bland annat konstaterar hon att Corrmint som hon red i sin första final inte hade klarat av årets tävlingar, så mycket har sporten utvecklas. I år drömmer hon om en placering bland topp tre. Och som alla ryttare så berömmer hon redan på förhand de 90 000 i publiken som väntas in under helgen.


Läst 4980 ggr Kommentarer Kommentera

APR
25
2013

Dagens program, torsdag 25/4



TidEvenemang
10.00Morgondagens vinnare, final
16 svenska juniorer har gjort upp om startordningen dagen innan. Grundomgång med omhoppning, 1,35m.
12.00Dressyr, Grand Prix
Finalisterna i årets världscup rider Grand Prix-program samt påverkar startordningen inför lördagens avgörande Kür-final.
18.00Hoppning, final 1
Den första finalklassen av tre under tävlingsveckan. Detta är en tidshoppning och ryttarna får med sig poäng efter placering i denna klass. Poängen tas med vidare in i världscuptävlingen.
Hinderhöjder upp till 1,60m.
21.XXHoppning
Internationell hoppning 1,50m. Grundomgång med en omhoppning.


TV-tider och sändningslänkar


Läst 3961 ggr Kommentarer Kommentera

APR
25
2013

Hon är kvinnan bakom finalhindren



Louise tillsammans med sina handmålade infångare.
   
 
Vi fick en pratstund med Louise Videlyck, designer från Varberg och frilansmedarbetare på Hippson, som har en alldeles speciell roll under Gothenburg Horse Show. Hon har nämligen varit med och designat hindren till världscupfinalen i hoppning.
  
Berätta om ditt uppdrag!

- Jag har hjälpt till att ta fram idéer och skisser till hindren i finalomgångarna, min roll har varit den rent estetiska formgivningen. Arrangören ville ha ett antal "egna" hinder till just världscupen, som inte är med i övriga klasser. Det tema vi i hindergruppen har tagit fasta på är Sverige och Västkusten. Hindren blir rena och enkla.
  
Hur kom det sig att du fick frågan?

- Jag känner Per Johansson som har levererat hindren till Gothenburg Horse Show under väldigt många år. Eftersom han visste att jag jobbar som formgivare och designer, och dessutom är hästtjej, lät han mig rita ett par hinder till Göteborg för två år sedan - det blev bland annat ett hinder med löv och ett med handmålade hästar. Så på den vägen är det.
  
Processen - hur har den sett ut?
- Vi har varit en grupp bestående av jag själv och Per Johansson, samt banbyggaren Peter Lundström och tävlingsledaren Tomas Torgersen. Det är så klart många viljor och förhållningssätt som ska förenas, så det blir ett givande och tagande. Viktigt är inte bara att hindren är tilltalande att titta på, de ska också hålla rätt svårighetsgrad. Dessutom ska det finnas kombinations- och variationsmöjligheter och hindren får inte "lura" hästarna genom att vara för optiskt svåra.
- Vi började med ett antal temaförslag och valde så småningom det svenska. Men att signalera Sverige är faktiskt inte så lätt som man kan tro, det ska ju vara så tydligt att det förstås även av utländska gäster.
  
Är du nöjd med resultatet?
- Det kan jag nästan inte svara på förrän jag ser banan stå där, uppbyggd. Viss produktion pågår faktiskt fortfarande (dagen innan invigningen, reds anm.), så jag är ännu inte helt säker på exakt hur det blir! I år har det inte funnits möjlighet för mig att handmåla några hinder, därför har jag inte varit lika involverad i slutfinishen som tidigare.
  
Text & foto: Anki Yngve
   
Fotnot: Till vardags driver Louise företaget Design by Videlyck. Hon jobbar främst med mönsterformgivning (exempelvis textilier, ljudabsorbenter, mattor och tapeter) och produktdesign. Samt tar på sig en del utsmyckningsuppdrag.
  

Det här hästhindret har varit med i Göteborg de senaste åren.


Läst 6092 ggr Kommentarer Kommentera

APR
24
2013

Att rida GP-program - Kyra-style



  
När Kyra Kyrklund höll masterclinic i Scandinavium på onsdagseftermiddagen handlade det om att rida Grand Prix-program. Med liknelser som utklämda tandkrämstuber, spända spiralfjädrar och att lära känna växellådan förklarade hon hur ryttaren kan maxa poängen.
  
Text & foto: Ida Röök
  
Natalie Oldfors och nioårige hingsten Winnie B var först ut att visa upp sig inför Kyra och en förväntansfull publik. Tillsammans har de tävlat upp till och med Grand Prix. Kyra började med att jämföra hoppning och dressyr.
- River du första hindret på tävlingsbanan i hoppning är det stor sannolikhet att någon annan kommer och är bättre än dig, men misslyckas du med inridningen och halten i dressyrprogrammet betyder det inte att det är kört. Då gäller det att kunna koppla bort missarna och tänka framåt, säger hon.
Programridningsträningen delas upp i delar och det gäller att ha koll på vilka rörelser som ger dubbel bedömningspoäng, alltså så kallad koefficient.
- Det finns många ställen där du kan tjäna poäng, det gäller bara att identifera dem och dra nytta av dem på bästa sätt. För en tid sedan var det stört omöjligt att tänka sig att någon skulle kunna få 80 procent, men där är vi i dag. Hittills har ingen fått 100 procent - men hästarna blir bättre och kvaliteten i ryttarnas träning finns där, säger Kyra.
  
Tänk framåt i femte steget
Natalie och Winnie B får börja med att rida upp på medellinjen i galopp för att göra halt. De går sedan vidare i GP-programmet fram till halten och ryggningen vid bokstaven C. I ryggningen strävar man efter att räkna frambenens steg till fem.
- I det femte steget ska du börja tänka framåt igen, säger Kyra.
Winnie B ryggar snabbt, Kyra vill ha en lugnare rörelse.
- Gör halt innan du kommer fram i trav efter ryggningen, instruerar hon och påminner samtidigt om att ifall ryggningen ska belönas med en tia måste ryttaren vara mitt för bokstaven när den inleds.
Kyra förklarar också att samling av hästen inte bara grundar sig att den sätter under sig bakbenen.
- Hästen är av naturen framtung, i dressyren strävar vi efter att få den mer på bakbenen. För att komma dit måste vi också se till att samlingen sitter i hästens bål. Tänk er hästens bålparti som en spiralfjäder. Den måste gå att förkorta och förlänga. Ryttaren ska sitta som på en brygga mellan fram- och bakdelen och bålen är central för att hästens rygg ska kunna komma upp. Om hästens underlinje blir kortare känner ryttaren mer rygg, säger Kyra.
Winnie B och Natalie får också testa på att rida med lite kortare steg men med bibehållen takt.
- Då blir bålen kortare, magen kommer upp och bakbenen kommer under kroppen på hästen, säger Kyra.
  
Känn när fattningen ska komma
När Cecilia Andrén Dorselius med Lennox tar vid är det dags att prata om nästa del av GP-programmet som innehåller piruett, piaff och passage - många bedömningspunkter med fördubblad poäng.
- Galoppfattningen är viktig. I GP-programmet görs den bland annat direkt ur en passage och hästen blir lätt spänd. Det gäller som ryttare att känna när du ska be om en fattning, när höger bakben är i marken kan hästen fatta vänstergalopp, säger Kyra.
Även skritten är så klart viktig att visa korrekt, Kyra är också noga med att hästarna får pausa kortare stunder emellanåt i träningen.
- Tänk dig en ballong där du bara trycker in mer och mer luft hela tiden, till slut exploderar den. Luften måste få sippra ut, precis som energin du sätter i hästen, den måste lära sig att slappna av också, säger Kyra.
Cecilia och Lennox visar fina saxar och galoppombyten samt piruetter, passage och piaff.
  
Kläm inte med benen
Kyra påminner om hur skänkeln bör inverka på hästen.
- Den ska inte trycka och trycka. Tänk dig en tandkrämstub där någon bara trycker på mitten och frosch! Vad händer då? Nej, grunden i hästens inlärning är att lägga till och ta bort tryck, men då gäller det också att få en reaktion när du lägger till trycket. Skänkeln ska användas med samma tanke som ett spö, med en lätt touch för snabb reaktion, säger hon.
Och ska du vinna världscupfinalen kan du inte alltid rida på säkerhet, uppmanar Kyra.
- Rid verkligen längningarna så laddade du kan, det går inte att sitta och fisrida när det gäller. För att vinna måste man våga ta risker, att rida Grand Prix är inte omöjligt om ni har era mål klara.

 

Cecilia Andrén Dorselius och Lennox har en gedigen bakgrund på dressyrbanorna, bland annat ingick de i det svenska EM-laget 2011.


Läst 6513 ggr Kommentarer Kommentera

APR
24
2013

Webb-TV: Tinne siktar på 85 procent


SVT har besökt vår världssexa Tinne Vilhelmson Silfvén. Hon har en mycket bra vintersäsong bakom sig och ser verkligen fram emot tävlingarna i Göteborg. Nu känner hon att det är dags att slå igenom "på riktigt" i Göteborg, precis som hon såg sin tränare Lussan göra i samma arena 1998.


Läst 6047 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 6 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.