GHS16-kollen

Gothenburg Horse Show 2016

Här samlar vi allt från Gothenburg Horse Show 2016. Det blir resultat, bildspel, intervjuer och mycket mycket mer.


MAR
24
2016

Torsdag: Fyra svenskar placerade i första hoppklassen



Jaroslaw Skrzyczynski och Ares satte fart under hovarna.
  
Jaroslaw Skrzyczynski från Polen blev första ryttare till seger i årets upplaga av Gothenburg Horse Show. Bästa svensk i den inledande 1,40-klassen på tid blev Victoria Wallenstam.
  
Text & foto:
Ida Röök
  
Det var tydligt att ryttarna hade helt olika taktik när det gällde hur de skulle rida den första banan som hade satts upp i arenan. Några lät hästarna få lugna, smidiga rundor – medan andra gasade på ordentligt i svängarna.
  
Den första klassen var alltså en 1,40-hoppning på tid, tio svenskar fanns med i startfältet och flera av dem levererade fina rundor. Bland andra Rolf-Göran Bengtsson på sin nya förmåga, Paris. Inte mindre än fyra hemmaryttare blev placerade i klassen.
  
Segrade gjorde polske Jaroslaw Skrzyczynski på Ares, medan Victoria Wallenstam och Capitano Paul Z blev bästa svenska ekipage på en femteplatsen.

Resultat


Lisen Bratt Fredricson är på plats och gick banan inför klassen.


Peder Fredricson antecknar alltid avstånd på en lapp när han går banan.


Douglas Lindelöw blev placerad med Corleone.


Malin Baryard går banan.


Hon satsade friskt med Cassius Clay, men fick ett nedslag på vägen.


Victoria Wallenstam blev bästa svensk.


Rolf-Göran Bengtsson testar en ny förmåga i helgen – i första klassen med placering.

Peder Fredricson och Flip´s Little Sparrow blev placerade.


Läst 7319 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
24
2016

Taxi Göteborg kör med hästdroska under GHS



Foto: Taxi Göteborg/Toric Center
  
Under Gothenburg Horse Show erbjuder Taxi Göteborg, i samarbete med Svenska Mässan och Toric Center, gratis droskfärd runt tävlingskvarteret. Så ta chansen att åka taxi som man gjorde förr i tiden.
  
När Taxi Göteborg grundades för snart 100 år sedan hette taxibolaget Göteborgs Droskägarförening, en droska var en vagn dragen av häst. Det var först på 1920-talet som hästarna byttes ut mot bilar.
– Taxi Göteborg har en lång och fin historia, det är roligt att kunna blicka tillbaka på den. Gothenburg Horse Show är ett av Göteborgs största årliga evenemang så det är självklart att vi ska vara där. Man kan boka en tur med häst och vagn på plats, men det har också gått att förboka via Facebook och vår hemsida. De platserna tog slut väldigt fort, så det har varit ett stort intresse, säger Petra Kling som är försäljnings- och marknadschef på Taxi Göteborg till Svenska Ridsportförbundet.
  
Torihästar framför vagnen
Det är Maria Lifv, från Lysekil, som kommer att stå med sitt tvåspann med torihästar utanför Svenska Mässan – redo att köra besökarna. Hon står där fredag till måndag mellan 11.00 och 14.00.

 


Läst 7498 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
24
2016

Bildspel: Bakom kulisserna i Scandinavium-stallet


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Inte mindre än 220 hästar är just nu uppstallade i Scandinavium för Gothenburg Horse Show. Och det råder febril aktivitet bakom kulisserna inför att tävlingarna ska dra i gång. Häng med!
  
Text & foto: Ida Röök


Läst 11294 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
23
2016

Patrik Kittel: ”Vi vill se en svensk i toppen”


Senast Patrik Kittels Scandic tävlade i Scandinavium gick det så där i Grand Prix-klassen, hingsten blev rädd för dekorationerna runt banan och ryttaren lämnade in en protest.
– Det var det första jag hörde när jag kom hit, ”hur går det med blommorna i år?”, säger Patrik Kittel – och gestikulerar att han håller för öronen.
  
Text och foto:
Ida Röök 
  
Det var 2013 som Patrik och Scandic var med i världscupfinalen i Göteborg. Då fick de inte möjlighet att träna på tävlingsbanan precis som den ser ut när det gäller. Det resulterade i att både Scandic och Adelinde Cornelissens Parzival reagerade på dekorationerna.
Efter klassen lämnade Patrik in en protest, och han sa samtidigt att han inte ville att Scandic skulle gå i Scandinavium igen. Men nu är de alltså tillbaka för att slåss om placeringar och ära i årets världscupfinal.
– Jag försöker att inte tänka på förra gången så mycket. Jag får hoppas att Scandic inte har ett hästminne när det gäller just det här. Och så får jag ju tänka på att förbereda mig bättre.
  
Inte mindre värt
Flera av de största dressyrstjärnorna har lämnat återbud – varken Edward Gal, Charlotte Dujardin eller Isabell Werth kommer. Men en eventuell placering är inte mindre värd för det, menar Patrik.
– Absolut inte. Det är fortfarande tuff konkurrens och vi måste alla göra vårt jobb. Det är inte mindre värt bara för att flera ryttare har fallit bort. En världscupfinal är en världscupfinal, säger han.
17-åriga Scandic känns väldigt fräsch.
– Han är pur-glad och bockade nästan lite när jag trimmade innan. Man kan verkligen inte tro att han är 17 år.
Enligt Patrik kommer det att stå mellan fem eller sex ryttare när det kommer till vem som tar hem finalen. Han hoppas självklart att han är en av dem.
– Jag rider bara för mig själv och vill göra ett bra jobb för min egen del. Jag jämför mig inte med andra utan ser bara till min egen prestation. Men det är klart att vi gärna vill se en svensk i toppen, det är så vi tänker – hur kan vi vinna för Sverige?
  
Scandic på prisutdelning
Patrik har ofta med sig en extrahäst som får ta emot pris, eftersom Scandic inte tycker om ceremonin och allt vad den innebär.
– Vi får väl ser lite hur jag gör här. Blir vi inte placerade etta, tvåa eller trea är det enklare med Scandic att bara trava runt arenan. Det är själva väntandet under prisutdelningen som han inte gillar. Men först ska jag ju ta placering så får jag se hur jag löser det då, jag kanske kan låna min frus häst.
Superstoet Deja fick stanna hemma, hon var riktigt fin på de stora tävlingarna i Doha.
– Vi testade lite med henne då. Hon flög för första gången och det gjorde hon jättebra. Nu är hon hemma och tuggar gräs i hagen. Det är hon värd, säger Patrik.
För honom är det absolut Deja som kommer först när det blir tal om OS.
– Ja, verkligen. Men det är inte bara jag som bestämmer. SOK och förbundet ska ju säga sitt också, om vi nu blir uttagna.


Läst 11217 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
23
2016

Sista chansen för Göteborgs-publiken att se Casall in action



Foto: Tomas Holcbecher/Ida Röök

  
Rolf-Göran Bengtsson är på plats i Göteborg för att rida mindre klasser med nya förmågan Paris, och prestigefyllda Gothenburg Trophy med Casall. Dock är det sista gången Casall tävlar i Göteborg.
  
Text: Ida Röök
  
– Det är sista gången han går här, säger Rolf-Göran om sin fina hingst.
Rolf-Göran Bengtsson och 17-åriga Casall har varit ett radarpar länge, och de är så klart mycket uppskattade av publiken i Göteborg och Scandinavium. I år är det dock sista chansen att se Casall äntra arenan.
– Men han ska gå hela den här säsongen där vi satsar på Global Champions Tour, så någon avtackning blir det inte. Det skulle kännas lite konstigt att avtacka en häst mitt i säsongen.
Troligen är detta sista gången Casall tävlar i Sverige över huvud taget.
– Jag har gjort en tävlingsplan och där finns inte Falsterbo med för honom. Men allt kan ändra sig på vägen, så jag kan inte svära på om han gör sin sista start i Sverige i helgen, säger världsryttaren.
  
Siktar på OS i Rio
Även han blickar framåt mot OS, där Unita skulle vara förstavalet just nu.
– Hon har absolut visat att hon klarar de svårare uppgifterna väldigt fint. Inte minst är hon försiktig, säger Rolf-Göran.
Ryttarens tidigare förstahäst, nu 21 år gamla Ninja, tackades av i Scandinavium 2013.
– Det är alltid lite känslosamt när man ska skiljas från en häst som man har delat så mycket med. Ninja bor i Mexiko nu och han skrittas och travas ut en del.


Läst 11373 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
23
2016

Emilie Nyreröd: ”Jag gled in på ett bananskal”



  
Emilie Nyreröd fick veta att hon ska rida världscupfinal för en dryg vecka sedan.
– Jag hade lite gett upp hoppet om ett wildcard, men nu kan man ju säga att jag gled in på ett bananskal. Det har varit en dröm att få rida här, säger den glada ryttaren.
  
Text och foto:
Ida Röök
   
Hon och hennes valack Miata tävlade senast i Friends Arena, sedan dess har de fokuserat på att träna och slipa på detaljer.
– Jag skulle nog säga att vi har förbättrat det mesta. Det finns liksom inget specifikt jag har jobbat på utan allt sitter ännu lite bättre nu, säger Emilie.
Tisdag förra veckan fick hon veta att hon skulle få rida världscupfinalen. Hon hade hoppats på ett wildcard, men när tiden rann i väg glömde hon av det lite.
– Så ringde de och jag behövde inte lång stund på mig att fundera och säga ja precis.
  
Ny och svårare kür
Nu laddar hon för att rida in i Scandinavium för första gången.
– Det ska bli riktigt roligt. Jag hoppas att vi kan visa både publiken och domarna två fina ritter.
Till küren har hon en överraskning – ett helt nytt program har satts ihop, tillsammans med Emilies tränare Cecilia Kristoffersen.
– Miatas kür var väldigt gammal och lite av en bebis-variant, alltså inte alls så svår. Nu har vi gjort om den, temat är fortfarande Roxette men programmet är bra mycket svårare än det andra. Den är ganska upphottad om man säger så.
Bland annat är det en del av programmet som hon hoppas ska flyta på extra fint.
– Vi går från samlad skritt in i en galoppiruett och vidare till ökad skritt. Det är en svårighet som jag inte har sett i något annat program tidigare, så jag hoppas att det tas emot väl av domarna. Annars kan jag inte peka ut någon speciell del i küren som svårast, det tuffaste är att allt kommer så snabbt. Jag får liksom ingen tid att pusta ut.
  
Ser och lär
Emilie tycker så klart att det är tråkigt att många världsstjärnor har tackat nej till finalen.
– Men jag är ju ändå inte här för toppstriden utan vill göra bra ifrån mig. Jag är snarare här för att se och lära, säger hon.
Nu väntar ett par dagars uppladdning innan det är dags för start. Miata ska få gå lättare pass inne på banan och fredag morgon får de rida i arenan precis som den kommer att se ut när det är dags för tävling.
– Miata har verkligen fått ett bättre självförtroende den senaste tiden och han brukar inte vara spänd i nya miljöer. Men man vet ju aldrig, säger Emilie.
Hon tänker inte så mycket på att det är OS senare i sommar.
– Det är klart att jag har det i bakhuvudet, men det är inget mål för mig eller så. Det hade varit häftigt att få rida OS, men blir det så blir det, säger hon.


Läst 12502 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
23
2016

Malin visste att han är en av världens bästa hästar


När Giljandro van den Bosrand var tre år ropade Malin Trollnäs in honom på Swedish Select Horse Sales auktion på Flyinge. Sju år senare rids han av Henrik von Eckermann i världscupfinalen i Göteborg.
– Jag har alltid trott på att han är en av världens bästa hästar i sin årskull, säger Malin.
  
Text: Annika Grundberg
Foto: Anna Johannesson
  
På auktionen betalade Malin 500 000 kronor plus moms och auktionsavgift för hingsten.
– Det var väl rätt mycket pengar för en oinriden treåring. Men det visade sig bli en väldigt bra affär, säger hon.
Malin red själv hästen i årgångschampionaten och vid kvalitetstävlan som fyraåring fick Giljandro van den Bosrand, som är efter Orlando – Clinton, högsta betyg.
– När han var åtta år hade jag hoppat 1,50 med honom. Om jag någon gång skulle ha satsat mot ett OS skulle det ha varit mot Rio med honom, men så blev det inte.
Malin valde i stället att låta Erika Lickhammer tävla Giljandro van den Bosrand, innan dess hade Daniel Zetteman ridit honom i samband med att Malin var gravid. Med Erika kom hingsten trea i ”Sires of the World” i Zangersheide 2014.
– Min bästa häst var skadad och jag fick barn, så det var helt enkelt inte rätt tid i livet. Men jag kände att han är för bra för att inte få vara med om den resan.
  
"Han har alltid en plats i mitt hjärta"
Sedan ungefär ett år tillbaka äger inte Malin längre hingsten, men ändå känns det pirrigt och nervöst inför helgens tävlingar då Henrik von Eckermann rider honom i världscupfinalen.
– Det är ändå en häst som jag har ridit in själv, så jag kan inte riktigt greppa att det här är på riktigt. Det är en känslomässig anstormning, för han kommer alltid att finnas i mitt hjärta. Man måste leva också och verksamheten handlar om att köpa in unga hästar, utbilda dem och sedan sälja. Även om det är känslosamt.
  
En cirkel som sluts
Att hingsten nu står i Ludger Beerbaums stall och rids av Henrik von Eckermann tycker Malin känns jättebra.
– Jag blev så himla glad över att Henrik rider honom. Jag får passa på att njuta så länge det är så. Jag och Henrik red EM tillsammans 2002 och vann lagsilver. Så det är lite som att han har kommit hem.
– Jag hoppas att han hoppar så bra som han kan och att det går riktigt bra för honom och Henrik i helgen, säger Malin Trollnäs, som kommer att följa alla ritterna från läktaren i Scandinavium.
  
Här är Erika Lickhammer och Giljandro van den Bosrand i "Sires of the World" i Zangersheide 2014:


Läst 15147 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
23
2016

CNN möter Henrik von Eckermann



  
Inför helgens världscupfinal har nyhetskanalen CNN träffat Henrik von Eckermann och hans arbetsgivare Ludger Beerbaum. De pratar om Gothenburg Horse Show, Henrik berättar om sina minnen genom åren från tävlingsplatsen och om förväntningarna inför helgens stora final. 

Se klippet nedan:


Läst 8091 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
18
2016

Dressyrens finalfält i Göteborg klart



Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
18 ryttare från elva länder kommer till Göteborg och Gothenburg Horse Show för att göra upp i dressyrens världscupfinal under påskhelgen. Sverige har tre ekipage med i startfältet – mest långväga deltagaren är Mary Hanna från Australien.

Följande ekipage rider Reem Acra FEI World Cup Dressage Final
Australien: Mary Hanna/Umbro, Lyndal Oatley/Sandro Boy 9
Belgien: Jorinde Verwimp/Tiamo
Danmark: Agnete Kirk Thinggaard/Jojo Az, Anna Kasprzak/Donnperignon
Irland: Judy Reynolds/Vancouver K
Nederländerna: Hans Peter Minderhoud/Glock´s Flirt
Polen: Beata Stremler/Rubicon D
Ryssland: Inessa Merkulova/Mister X, Tatiana Dorofeeva/Kartsevo Upperville
Schweiz: Marcela Krinke Susmelj/Smeyers Molberg
Sverige: Patrik Kittel/Watermill Scandic, Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Emilie Nyreröd/Miata
Tyskland: Jessica von Bredow-Werndl/Unee BB, Fabienne Lütkemeier/D´Agostino FRH
USA: Günter Seidel/Zero Gravity, Charlotte Jorst/Kastel´s Nintendo


Läst 8781 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
17
2016

Emilie Nyreröd får rida världscupfinal i Göteborg



FOTO: Tomas Holcbecher
  
Flera återbud gör att ytterligare en svensk får plats i världscupfinalfältet i Göteborg, nämligen stjärnskottet Emilie Nyreröd på Miata.
  
Det var Radiosporten som först kunde avslöja att Emilie har fått chansen. Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén är sedan tidigare klara för final i Scandinavium, efter att ha kvalat till ordinarie platser.
Både Charlotte Dujardin och Edward Gal har, som Hippson tidigare rapporterat, lämnat återbud. 
– Jag börjar landa nu. Jag blev så himla glad att jag svävade på moln, säger Emilie till Svenska Ridsportförbundet.
  
Kommer med helt ny kür
Hon befinner sig just nu hos sin tränare Cecilia ”Cilla” Kristoffersen på Mosslunda gård i Skåne.
– Det roliga är att vi precis har blivit klara med en ny kür. Jag har haft en som var gjord för fem år sedan och som inte är särskilt svår. Nu blir det upphottat både i svårighetsgrad och musik, avslöjar Nyreröd till förbundet.


Läst 6882 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 6 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.