Hippologbloggen


Foto: Andreas Olsson
  
Jag upplever ofta att jag måste hävda mig i många sammanhang gällande ridning, om det skulle vara en sport eller om vi bara sitter och åker med medan hästen gör jobbet. Personligen vill jag påstå att jag tillsammans med hästen utövar en sport. En sport som mycket väl förtjänar en plats i OS.
  
Men varför ser inte andra oss som idrottare? Är det för att de aldrig ser oss springa klädda i annat än ridkläder? Eller för att varannan ryttare bolmar som en skorsten? Kan det vara för att de aldrig ser oss styrketräna (förutom när vi konkar tunga vattenhinkar, otympliga spånbalar eller mockar med grepen konstant åt ett håll)? Eller är det för att man nästan varje helg kan se en bil med hästtransport i Mc Donalds drive thru?
  
Vi som nu vill se oss som idrottsmän och idrottskvinnor kanske borde ta oss en funderare på hur vår egen foderstat och träningsprogram ser ut? Vi kämpar för att hästarna ska vara så liksidiga som möjligt, men hur ska vi kunna kräva det av hästarna när vi själva är lika sneda och vinda som farmors gamla tavla? Vi är måna om att hästarna får en väl balanserad och noga uträknad foderstat med det ena tillskottet efter det andra, men vi själva kan leva på sojakorv och pasta. Eller bara mackor... (Kaffe fungerar också bra.)


Foto: Andreas Olsson
  
Jag tror det är bra att ta sig en funderare på vad man själv faktiskt håller på med, om man nu vill utvecklas och bli bättre inom den här sporten. I och med att jag sökte till Hippologutbildningen, bestämde jag mig också för att jag ville arbeta med hästar på en professionell nivå och bli bra på det jag gör. Kanske lite mer än bra till och med.
  
Det är nog så att vi alla bär ett ansvar att se till att vi är utvilade, utfodrade och uppvärmda innan vi sitter upp och kräver av hästen att den ska prestera på topp.
  
Så nu ska jag försöka addera lite i min egen utfodring och kanske lägga till lite mer grönt, en potatis eller kanske byta ut korven mot en laxfilé ibland. Jag ska också rota fram mina träningskläder (inte ridkläder!) som jag tror ligger intryckta längst in i någon av garderoberna. Det är dags att steppa upp och skapa rätt förutsättningar för att kunna nå mina mål.    
  
/Christoffer


Läst 57999 ggr Kommentarer Kommentera

Det här året kommer vi att drillas av de bästa, för att bli de bästa (I wish!). Under de närmsta 14 veckorna kommer jag att få chansen att utveckla mig inom dressyren och kommer bland annat att rida för Marianne Esseen-SöderbergCamilla NyblomCaroline Bohre och ingen mindre än självaste professor Kyra Kyrklund. Så förutsättningarna för oss att utvecklas inom dressyren är helt enkelt fantastiska. Nu är det upp till oss att ta till vara på den otroliga möjlighet som serveras framför oss. 
  


Foto: Andreas Olsson

Låt mig nu presentera min närmsta kollega under dressyrblocket;

Dolce Tau, valack född 2010, e. Don Romantic - Sunny-Boy. En stor häst i ett litet format som inte låter sin ryttare ligga på latsidan direkt. En riktigt bra och trevlig utmaning för mig.

Parallellt med dressyren har vi även ett remontblock där vi utbildar den redan inridna unghästen. Man kan säga att det är en fortsättning från unghästkursen som vi läste i årskurs ett på Flyinge. Då arbetade vi med habituering, löshoppning och inridning med sikte på 3-årstest. Nu på Strömsholm får vi hjälp av bland annat Camilla Nyblom, Åsa Steninger, Daniel Svensson, Marianne Esseen-Söderberg, Jens Fredriksson och givetvis professor Jan Jönsson. Det är inte alla unghästar (eller ryttare) som har ett så kompetent team att ta hjälp av!
  

Don Aparte

Under Unghästblocket har jag fått äran att arbeta med en snygg "liten" herre vid namn Don Aparte, valack född 2012, e. Ampere - Don Schufro och han ägs av vår stallchef Åsa Johansson. Appe, som han kallas, är både snygg och har ett hjärta av guld. Så jag tror att vi ska kunna ha kul ihop under den här perioden. Frågan är om jag kommer vilja lämna ifrån mig honom när det är dags... 

Det var en lite presentation av mina två närmsta kollegor som ni kommer få se en hel del av under den kommande perioden och av det fantastiska teamet som ska se till att vi håller oss på rätt spår under kursernas gång.

/Christoffer


Läst 41768 ggr Kommentarer Kommentera

Då var det dags för mig att ta över stafettpinnen med Hippologbloggen efter Lisa Skog Hallgren. Jag som har fått det ärofyllda uppdraget av Hippson heter Christoffer Myr. Ni kommer att få ta del av mina dagar som hippologstudent, både uppgångar och dalar, vad jag funderar på, alla fantastiska hästar och inspirerande människor som jag möter under utbildningen och givetvis hur det är att vara ensam kille i en klass full med hästtjejer. Ni kommer att få hoppa in på mitt andra år på Hippologen, då jag nyligen avslutat ett fantastiskt första år på Flyinge.
  
Jag kommer från den nordvästra delen av Stockholm och har ägnat de flesta timmarna av min livstid i stallet (med ett litet undantag en kort period då jag trodde att jag kunde klara mig utan hästar 24/7). Jag har gått från att vara en galen ponnyryttare som hoppade allt som kunde ses som ett hinder, till att bli en lite mer sansad dressyrryttare. Åren innan Hippologen har jag jobbat på en ridskola i Stockholm. De åren har haft stor betydelse för mig då jag fick upp ögonen för dressyren och träffade människor som tror på mig. Dressyren fascinerar mig och jag har ett enormt sug efter att få proppas full med allt jag kan lära mig och lite till.
  
Jag har som sagt redan avklarat mitt första lärorika år som var på Flyinge och befinner mig nu på Ridskolan Strömsholm. Första veckan när vi har blivit fullmatade med info och nya intryck har redan passerat och vi är nu inne på andra veckan. Andra veckan då allvaret började igen och det var slut på vila och ro. Stalltjänst, välja ämne till det kommande seminariearbetet och hitta rätt skolhästar som man ska försöka skapa ett hållbart äktenskap med. 
  
Jag hoppas ni vill följa min fortsatta resa på den här utbildningen. Jag ser mycket fram emot det här andra året och tror att det kommer vara fullt av utmaningar. Det lär bli mycket blod, svett och tårar! Och massa häst så klart!
Välkomna till en ny era av Hippologbloggen på Hippson! Så rätta till kragen och kontrollera sadelgjorden, för nu bär det av.
  
/Christoffer      


Läst 44606 ggr Kommentarer Kommentera

Följ Christoffer Myrs äventyr på hippologutbildningen.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.