Marie Ryman

 

Om det är någonting som jag inte gillar med hästar, så är avslut, och det värsta av det värsta, det är Den Sista Tävlingen. Man vill så gärna prestera på topp, göra det absolut bästa man kan. Allt ska fungera, för det finns inte mer tid till att förbättra. 

 

Idag red jag lättklass i Gärds, min och Lastrellis sista start tillsammans. Om några veckor åker han hem till sina ägare igen, så idag var det dags att knyta ihop säcken och göra sitt allra bästa.Med all den pressen på sig så är det ju inte direkt upplagt för succé, och om man vill vara pessimistisk så finns det ju dessutom tre grenar att misslyckas i i fälttävlan.

 

 

Nu är det väl rackarns tur att det ibland kan gå precis, exakt, som man vill.

 

 

I dressyren fick vi 14 åttor (av 20 programpunkter), så trots två fyror på halterna (han ville vända upp svansen mot blåsten, det var väl inte riktigt det som var tanken kanske...) så fick vi över 73%, 40,5 straff! Hoppningen var felfri, och terrängen likaså. Vi gjorde vår bästa tävling någonsin. Och blågul rosett blev det. 

 

Vilken resa det har varit, de här två åren, från att ha haft fullt sjå med att hålla sig innanför dressyrstaketen (och på marken), och haft all fokus på att gå åt rätt håll i terrängen, till att kunna genomföra en så här fin tävling på en avspänd och glad häst som vet precis vad han ska göra.

 

 

Jag litar på honom, och han litar på mig.
För mig är han alltid nummer ett.

 

 


Läst 23589 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
01
2010

 

 

... hade jag precis ett, så här på fredagkvällen.

 

En stund i sadeln där allt bara stämde, allting fungerade, det vi har jobbat med föll på plats. Wow-känslan, ni vet. Dom inträffar ju inte direkt varje dag, dom där tillfällena, men när de väl dyker upp så kommer man med ens ihåg varför man härdar ut alla tidiga mornar, leran, blöta täcken, tunga skottkärror.

 

Det är ju värt det. Oj vad det är värt det.

Tack vännen!

 

 

 


Läst 20844 ggr Kommentarer Kommentera

 

En lång, körig men rolig skolvecka är slut! Idag hade vi road work på galoppbanan, min häst tyckte det var väldigt kul att sträcka på benen så han bestämde sig för att springa ifatt hästarna framför. Rätt långt framför. Men farttårar är ju trevligt :) På eftermiddagen hade vi foderlära igen, vi avslutade med ett besök i foderlabbet för att titta på olika fodermedel. Där fanns burkar med alla möjliga typer av kraftfoder, vi kikade på olika sorters halm, och jämförde olika hösilage och hö. 

 

 

Olika sorters halm, årets är inte så fin eftersom det har regnat på den...
Vi fick ett bra tips om man har problem med en häst som vill äta upp hela bädden - lägg in halm som en annan häst har stått på! Då är det såklart den rena halmen man ska ta...

 

 

 

I den här tjusiga maskinen bränner man hö för att få fram halten av torrsubstans, alltså den delen av fodret som inte består av vatten.

 

Det är nog få kraftfoder som inte finns på den här hyllan!

 

Vi har även roat oss med att mäta vattenflödet i vattenkopparna, det ska ju ligga på mellan 6-8 liter/minut, och det gjorde det. Däremot blir flödet betydligt sämre när flera hästar dricker samtidigt, vilket kan vara ett problem eftersom hästar gärna dricker samtidigt i det fria. Fast när de står på stall är väl det inte riktigt lika tydligt.

 

Vi tittade även på tuggtider hos hästar, och jämförde då kraft- och grovfoder. Vi klockade hur lång tid det tog för olika hästar att äta upp 0,5 kg hö, och antal tuggor per minut. Detsamma gjordes med 0,5 kg krafft, och vi kan konstatera att det är betydligt kortare ättid, och färre tuggor på krafften. Eftersom tiden och antal tuggor är avgörande för att hästen ska känna sig mätt, så är det ju lätt att förstå varför hästen kan föräta sig på kraftfoder om den kommer lös, men inte på hö.

 

Lärorik vecka med mycket att smälta, nu väntar en spännande och härlig helg med både en tripp till Lund och en till Gärds för fälttävlan :)

 

 


Läst 22268 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.