Marie Ryman

 

Min mobil strejkade i morse, vilket gjorde att jag ganska precis fem minuter efter att jag vaknat befann mig på Flyinge med en grep i handen. I tid! Tur att man har rumsgrannar som både halvt slår in dörren OCH låter en åka med i bilen :) 

 

Resten av dagen har varit rätt skön, red Marabou på täckta banan vilket var riktigt roligt. På förmiddagen jobbade jag, Emelie och Sofhie på vårt projektarbete om funktionell anatomi, det om hur man ska träna en fälttävlanshäst. Vi har redovisning på måndag, vi har inte panik riktigt ännu... (men snart så)

 

Fotade HP2 på eftermiddagen som hade examen i både det ena och det andra - hälften hade dressyrexamen, resten hoppning och unghäst-dressyr. Roligt att se, men lite kyligt om fingrarna. Det är svårt att ha vantar på när man hela tiden måste pilla på alla knappar och inställningar, uuh, fota i ridhus är det svåraste som finns! Men det är lugnt, att frysa ingår liksom i hästsporten :)





 

 

 


Läst 24267 ggr Kommentarer Kommentera

 

Statistik är ju bra att kunna när man ska undersöka och bevisa saker, allt mellan himmel och jord. Vi har haft en del statistik, det är inte så svårt egentligen så länge man håller tungan rätt i munnen... Idag blev det en snabb repetition av det vi gjort tidigare, och sen jobbade vi med massa uppgifter i Excell.

 

Det är först när man fastnar på en uppgift som det blir värre, för det är svårt att gissa sig till hur man ska göra. Antingen så stirrar man på siffrorna och hoppas på att det ska blixtra till i huvudet efter en stund, man kan också testa lite och se om det verkar trilla ut några rimliga siffror... Eller så frågar man bara grannen.

 

Så när jag körde fast idag gav Emelie mig det här pappret, hon hade ritat lite pilar som visade hur man skulle räkna! 


Jamen jahaaa!

 

(Sofia kom och räddade mig sedan)

 


Läst 23886 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
23
2011

 

I onsdags satt vi, intet ont anandes, och lyssnade när Peter Winslow berättade om sadlar, tillverkning och inpassning... (På eftermiddagen blev det praktiskt med inpassning, det här var nog den mest intressanta dagen hittills :))

 

Mitt i alltihop smälldes i alla fall dörren upp och vi fick påhälsning av teamet från Postkodmiljonären! Vi studenter fick varsin hjärtattack och en av våra lärare fick 200 000! Vi var jätteglada för hennes skull såklart (när hjärtat trillat på plats igen) men fyy för att TV hälsar på när vi sitter med snygga mössfrisyrer. Jag gömde mig ganska bra tror jag...

 

Tack Camilla för bilden :)

 


Läst 25256 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

Måndag och torsdag var det vad föreläsningarna handlade om, hästens inhysning. En hel vetenskap skulle det visa sig, vi har pratat allt från tillstånd och regler till planering och inredning... Förra veckan gick vi igenom djurskyddsföreskrifter för hästar med Per Michanek, och denna vecka var det alltså Michael Ventorp som pratade om bygget. Det går ju så klart hand i hand det där, djurskydd och stall. 

 

Av det vi gått igenom så här långt kan man väl konstatera att hur vi håller hästarna är en kompromiss mellan hästens behov och våra. Med andra ord blir utformningen på stallet något av en problemlösning där man på olika vis måste försöka hitta en bra balans mellan oss och hästarna. Frågan är ju vad man ska göra avkall på och hur mycket...

 

På föreläsningarna har vi gått igenom uteboxar, inneboxar, enhästboxar, gruppboxar, ligghallar, lösdrifter, individuella lösdrifter (tänk etta med trädgård, en box med liten hage utanför), sätt att utfodra och även mocka dessa typer,  Det finns ju många olika lösningar, och det finns för- och nackdelar med dem alla. En stor del handlade också om hur man kan främja rörelse på liten yta, det är ju tyvärr inte alltid som det finns stora marker att tillgå, och då får man ju försöka göra det bästa av situationen.

 

För den som är mer nyfiken så har Per Michanek och Michael Ventorp skrivit en bok om detta. Att bygga häststall heter den, finns att beställa genom SLU. 

 

Personligen är jag ett fan av lösdrift, främst för att det är ett naturligt sätt för hästarna att leva på. För mig är det idealet, ska jag någon gång bygga ett stall blir det garanterat lösdrift, fast med möjlighet att stalla upp hästarna vid behov då. Ska jag t ex. tävla är det ju ingen hit att behöva leta efter hästen klockan 5 på morgonen... Men det är ju för att underlätta mitt arbete, inte för att hästen behöver det.

 

För att citera Michael Ventorps powerpoint:
"Fördelar med lösdrift? Naturligt beteende, billiga byggnader, tidsbesparande. Kräver stor areal, god driftsreglering och planering samt god övervakning!!" "Arbetande hästar i utedrift - problem som ska lösas: Tillgänglighet för hästskötaren, foderstyrning, svettiga hästar, skaderisker pga uppgörelser"

 

Det är ju ett givande och tagande, det här med hästar. Vi vill att de ska ha det bra, men vi vill också kunna använda dem på ett smidigt sätt, de ska hålla sig friska och hela, och de ska fungera till vad vi vill använda dem till.  

 

I min värld presterar en välmående häst bättre, hästen är gjord för rörelse och jag är övertygad om att hållbarheten i det långa loppet ökar om de får möjligheten att röra sig naturligt. De är sociala, vill ha kompisar i hagen, de är gräsätare och vill äta större delen av dygnet. Där har ni bakgrunden till mitt ställningstagande i frågan.

 

Om vi går till ytterligheten åt andra hållet, att linda in dem i paddar och skydd och låta dem stå stilla i små hagar, så tror jag att vi tappar bort hästens möjlighet till att vara just häst. Ända sedan jag var liten har jag fått höra att man ska sätta hästens välbefinnande i centrum, frågan är ju vad det nu innebär i praktiken. Varje enskild hästägares svar på frågan borde ligga nära sättet vi väljer att hålla hästen på. Det finns inte ett svar, och det är inte svart eller vitt, men vi borde alla fundera på det.

 

 

Vad tycker du?

 

 

 


Läst 32191 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
18
2011



Det sägs ju att studentlivet är hårt, och vi alla vet att hästlivet är rätt hårt också. Att man utvecklar en del speciella egenheter/färdigheter när man kombinerar det där på heltid är ju inte så konstigt...


  • Du behärskar matlagning som endast innefattar två ingredienser (din häst har däremot en väldigt välbalanserad foderstat)

  • Du har insett att hovkratsar och grimskaft måste finnas på samma ställe som Den Andra Strumpan. I ett parallellt universum, troligtvis, de försvinner i alla fall spårlöst från vårt stall.

  • När du tittar på Avatar och ser deras sex-fotade hästliknande djur som dricker nektar, börjar du genast fundera på om tuggbehovet verkligen tillfredsställs så för dem.

  • Du funderar på att utveckla någon beteendestörning, typ vävning, istället för att småäta. (Det där var inte jag, jag lovar)

  • Gym? Du drar gödselvagnarna, fair enough! (Här finns undantag. Extrema undantag.)

  • Regnkläder är basplagg i garderoben (i och för sig, numera är fleece-understället en favorit när dagens outfit ska kombineras)


Genomsnitts-hippologen heter för i övrigt Camilla, är född runt 1988 och har sannolikt en Charles Owen-hjälm. Är det inte fantastiskt vilken insikt ni får av att läsa den här bloggen :)







Läst 24809 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
16
2011

 

Yes. Vi har börjat kratta runt hela stallet igen nu när gruset kommit fram...


 

Annars är det genomgående temat på Skåne just nu VATTEN, på vägar och åkrar, det är även poolparty i diverse källare. Regn och smältande snö, vi skulle kunna ha alla möjliga aktiviteter nu - forsränning i allén, skridskor på andra vägar, paddla kanot på åkrarna...

 

På skolan har allt varit lugnt i helgen. Jag har haft stalltjänst, ridit Allan, och däremellan provridit ett gäng hästar. Jakten fortsätter.

 


Nästa vecka är fri från stalljobb, och den innehåller hur man planerar, bygger och inreder stall, undervisningspedagogik, och sadelanpassning. I det praktiska blir det körning. God natt, blir spännande att se om det blir båt, bil, cykel eller fötter som tar mig till skolan i morgon...

 

 


Läst 25687 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
15
2011

 

Jag är imponerad.

 

Ridsporten är en materialsport utöver det vanliga. Jag har levt i tron om att det inte finns NÅGON sport som är klår våran på den fronten, men den här veckan har jag insett att jag har haft fel.

 

Körning är värre.

 

Om inte annat så kan jag lova att det väger mer och tar mer plats, och det är säkerligen dyrare också... Efter att Marie Kahrle visat oss runt i vagnslidret och selkamrarna på Flyinge ser vi vagnar och selar när vi blundar, både gamla och nya. Jag vill inte veta hur man transporterar allt man behöver och från tävling, tillsammans med, om man har tur en häst, otur (eller häftigare gren) sådär fyra hästar, lika många selar och gud vet vad... 

 

 

Första körlektionen ägnades alltså åt en titt på utrustningen och ett otal varianter på den. Den andra var vi i stallet, gick igenom selning och hur man spänner för hästen. Det tog två timmar för oss att få till det. När vi hade spänt för hästarna, hann vi klättra upp i vagnarna, titta på utsikten i sådär 10 sekunder, sen fick vi kliva ner igen, spänna av vagnen och sela av hästen. Mer hann vi liksom inte på den lektionen. Jag lovar att vi hade ungefär samma känsla som lekisbarn, nyfikna och glada men lite tafatt vilsna... Marie har i alla fall ett fantastiskt tålamod med oss :)

 

 

På måndag ska vi alltså försöka göra om det där, förhoppningsvis fyra gånger snabbare, så att vi hinner köra lite också. Eller ja, åka vagn lär det väl bli i början, att köra är minst lika svårt som att rida misstänker jag...

 

 

Sophie var i alla fall en fena på att köra! Hästen heter Ohio, e. Quite Easy - Utrillo.



Läst 26511 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
12
2011

 

 

Det här projektarbetet om hur man bäst tränar upp en fälttävlanshäst kändes för tre timmar sedan rätt oöverkomligt och väldigt tungt. Emelie och jag satt på golvet med datorn i knäet och böckerna redo och ville mest... Ja göra något annat. Motivationen till att bestiga Mount Everest halv åtta var sådär om jag ska vara ärlig.

 

Men, vi tog tjuren vid hornen, nu har vi faktiskt presterat en halv sida om skelettet och hur det svarar på träning. Det känns lite bättre. Vi kämpar på, förhoppningsvis kommer vi fram till något vettigt som jag kan dela med mig av här :)

 

På förmiddagen idag hade vi föreläsning om demokratiska arbetssätt, om hur man leder möten, och lite föreningskunskap om hur styrelser och föreningar är uppbyggda. I princip alla av oss har erfarenheter från ridklubbar och hur de styrs, både bra och dåliga. Det blev många intressanta diskussioner.

 

Dagens roligaste inträffade faktiskt på yogan som jag och Emelie var på. Jag är ganska tydligen ganska vig, låg på rygg och lyckades vika ihop mig själv helt dubbel i en rörelse (ljuset?) och blev halvt kvävd av mina egna ben, fötterna nuddade golvet ovanför huvudet. Det kändes ju faktiskt jättedumt, kunde inte hålla mig för skratt och Emelie var tvungen att titta åt ett annat håll för att inte skratta högt när jag låg där som en fällkniv, det hade liksom varit att förstöra stämningen... :) Men yoga är som jag skrivit tidigare jättebra för oss ryttare, ni som rider förstår ju vad jag menar med att man känner sig alldeles lösgjord i kroppen efteråt, hur bra som helst! Bra för kroppskontrollen, rörlighet och styrka, samtidigt som man tränar avslappning och andning.

 

Kudden ropar på mig nu, i morgon väntar föreläsning om hästens miljö och djurskydd. På eftermiddagen är det dags för första körlektionen, sedan lär det bli projekt för hela slanten kvällstid...

 

Förresten, nyheten om takraset i stora ridhuset kanske ni redan har hört. Vår klass påverkar det inte så mycket, ridhusschemat har lagts om och vi samsas om de ridhusen som finns, det är ju bara att göra det bästa av situationen. 

 

Over and out!

 

 

 


Läst 26574 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
11
2011

 

Fick äran att rida för Bosse tidigt i morse, på Allan som egentligen är en av tvåornas dressyrhästar. Han har varit konvalescent ett tag men är nu nästan helt igång igen. Halv nio hade vi föreläsning för Per Michanek, repetition om hästens värmereglering, med lite nyheter och fördjupning. Visste ni till exempel att en svart häst absorberar 90% av solstrålningen, en fux 70% och en skimmel 50%? Med andra ord borde man ha så mörka täcken som möjligt på vintern, och så ljusa som möjligt på sommaren (t ex exemtäcken osv...)

 

Nu i eftermiddag har jag pluggat (och tittat på Solsidan!), men större delen av tiden går jag mest runt och längtar efter det här!

 

Kan inte någon trolla fram min drömhäst nu, och lite sommar med vackert väder på det...? Hm, provridningarna fortsätter i alla fall, och tiden verkar ju gå väldigt fort så... snart hoppas jag! :)

 

 


Läst 24923 ggr Kommentarer Kommentera

 

Åh, mycket att stå i är det. Kör- och unghästgrupperna har haft examen i veckan, det verka ha gått bra för alla. Nästa vecka blir det blockbyte, hejdå ridning och hej körning. 


När det gäller det teoretiska verkar vi ha gått in i projektarbeternas tid nu...

 

Vi har fått i uppgift av Margareta Rundgren att planera och genomföra en liten beteendestudie, där vi i princip kan undersöka vad som helst som har med hästens beteende att göra. Sådana här studier är användbara för att undersöka och förstå hästens beteenden, man kan till exempel studera hästens dygnsrytm (alltså vad den gör under ett dygn, hur länge etc), hur hästen reagerar i olika situationer, vilket sorts hö hästen tycker är godast, eller vad som helst som kan tänkas vara bra att veta.

 

 

För att få säkra resultat krävs det rätt mycket underlag och väldigt mycket tid, så tanken med uppgiften var väl inte att komma med revolutionerande resultat, det hinner vi liksom inte, utan snarare att förstå hur man gör.

 

Vi bestämde oss för att undersöka något konkret. Efter lite funderande föll valet på att undersöka om hästar kissar i hagen när det är kallt ute, eller om dom håller sig tills dom kommer in i varma boxen. Kan ju faktiskt vara bra att veta om man tänker rida på sin häst så fort den kommit in tänkte vi... 

 

Så vi turades om att titta på hästarna i hagen hemma från utsläppet innan åtta till intaget halv fem. Ja, vissa kissade ute. Ingen kissade direkt när de kom in. Det var kallt, och tog lång tid. Vi har inte sammanställt det ännu men kan väl konstatera att vi behöver mer underlag för att kunna dra några säkra slutsatser, haha...


 

Förutom ovanstående har vi även dragit igång ytterligare ett projekt, om funktionell anatomi. Klassen har delats in i smågrupper och fått varsin gren (dressyr, hoppning, körning, western, islandshäst, galopp och travsport). Uppgiften är att sedan försöka reda ut vilka påfrestningar den aktuella sporten utsätter hästen för och hur man genom att till exempel välja rätt häst, föda upp, träna, tävla och sköta hästen på ett genomtänkt sätt för att undvika skador och utslagning.

 

Intressant men STORT, dessutom ska det avgränsas så att man kan redovisa det muntligt på en kvart... Om ett par veckor! Tur att mina gruppmedlemmar bor några meter från mig, det underlättar. Dessutom tänker jag utnyttja dom till andra roligheter i morgon, då ska vi åka och provrida häst nummer ett på min lilla lista, spännande!

 

 


Läst 31314 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.