Marie Ryman

 

Mitt internet vill inte fungera när det regnar ute. Ni förstår då vad det har varit för väder här senaste dagarna.... Regn och blåst, i natt blåste det verkligen galet mycket, men förutom ett träd och en lyktstolpe i allén verkar Flyinge stå kvar.

 

Veckans föreläsningar har så här långt handlat om smittsamma sjukdomar, mask och parasiter, en del om kolik och så en sväng om hur man åldersbestämmer genom hästens tänder. Veckan innehåller framöver hovvård, dags för min grupp att ge sig på tappsko-kompetensen, smittskydd, körning och akutsjukvård. På den lediga tiden brottas vi med en vetenskaplig artikel som ska översättas och analyseras, ni som funderar på att gå hippologen gör ni rätt i att hålla igång er engelska, tips tips!

 

Måste också upprätta mitt rykte lite när det gäller körningen, jag dödar inte koner hela tiden! Igår fick jag och Ohio till det riktigt bra, börjar få upp lite tryck i honom och han blev så fin så! Jobbar på att lura någon att fota oss, ska bara komma på något bra att muta med...

 

 


Läst 21955 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
05
2011

 

Det regnade horisontellt när vi hasade över stallplanen halv sju i morse. Perfekt dag att inviga regnkläderna...

 

På förmiddagen var det körning som gällde, och eftermiddagen ägnades åt en tur i stora hingststallet, hoppstallet och dressyrstallet där Staffan Stehager berättade om avel och härstamningar, hingstarna på Flyinge, lite om de som stått här och de som finns nu, och om hingsthantering.

 

Därefter åkte vi ut till lösdrifterna där Flyinges unghästar går, tillsammans med en del privatägda, samt avelsstona. Tre olika ställen låg lösdrifterna på, det blev inga fotografiska mästerverk och jag vågar mig inte på någon härstamning heller, men så här ser i alla fall de luddiga blivande stjärnorna ut:

 


Unghingstar, årgång 2009. Går i en stor och otroligt fin lösdrift!









Hingst f. 2008



Ungston, 2008


Dräktiga ston


 


Förra årets föl :)







Stor fin ligghall!

 

 


Läst 21678 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
03
2011

 



Onsdagen och torsdagen har varit ganska vanliga dagar. Igår hade vi föreläsning om undervisningsmetodik för ridlärare, åkte en sväng till Lund på eftermiddagen och provred en häst på kvällen. Torsdagens förmiddag bestod av en föreläsning om smittsamma sjukdomar, på lunchen blev det en ridtur runt parken. Vägarna börjar tina!

På eftermiddagens körlektion satte jag personligt rekord i antal överkörda koner... Min körhäst Ohio är världens snällaste, och lite lat av sig. Idag kom han igång riktigt bra men precisionen i svängarna är så där än så länge. Fast det är roligt ändå :)

Kvällen förgylldes av att ett helt gäng hippologer kom över på fika, det blev tårta, muffins och hallonpaj. Årets sockerchock med andra ord, men det var inte helt fel!

I morgon blir det stalltjänst, körning, och på eftermiddagen är det bl. a. sightseeing runt Flyinges lösdrifter, kameran får följa med så i morgon har ni en bildspecial att se fram emot!

Over and out!



 


Läst 20675 ggr Kommentarer Kommentera

 

Jo, för det andra har jag gjort klart projektet om funktionell anatomi, om hur fälttävlanshästen bör tränas för framför allt hållbarhet, och prestation. Jag gjorde projektet med Emelie och Sofhie, och man kan säga att det blev lite overkill - det skulle redovisas muntligt i en kvart, vi hade underlag för en timme, minst... Vi är ändå nöjda och glada, samt trötta, och har lärt oss massor på det här.

 

Ni brukar ju bli glada när jag skriver vad vi lär oss, det som jag tycker är svårt är att jag inte kan skriva om allt! Det behövs ju bredd för att förstå helheten, hur allt hänger ihop. Samtidigt hoppas jag att ni ska bli nyfikna på att ta reda på mer, fråga mer, tänka efter mer, så här kommer lite, lite...:

  • Kondition och muskler går mycket fortare att träna upp än senor, leder, ligament, ben och hovar. Det kan alltså innebära att hästen orkar arbeta mer än vad kroppen tål. För att få en hållbar häst bör man alltså anpassa träningen till senor, ligament och skelett. (Attrell B mfl, Hästens biologi, utfodring och avel, 2002)

 

Tänkvärt! För att kunna göra det behöver man veta mer om hästens anatomi och hur den svarar på träning. I boken Equine Exercise Physiology (Marlin D, Nankervis K, 2002) plockade vi ut många konkreta riktlinjer för hur man bör träna.

  • Skelettet, till exempel, svarar på belastning med att bli tjockare och därmed starkare. Det tar tid, nyckeln till ett starkt skelett är att börja tidigt och fortsätta med försiktighet. För att benet ska svara på rätt sätt, och inte skador ska uppstå, så måste alltså ökningen av belastningen ske under en lång tid.

  • Enligt boken är ett av de bästa sätten att se till att växande skelett får belastas tillräckligt att låta de vara ute mycket, helst med jämngamla kompisar så att de kan leka.
  • En tumregel vid träning är att man ska arbeta hästen i de gångarter och tempon som speglar sporten, på underlag den sedan ska tävlas på. 
Sedan har vi senor, brosk, leder, muskler, andning och blodcirkulation, temperaturreglering... Mer nyfikna? Det finns massa böcker att läsa i, t ex. Hästens biologi, utfodring och avel av Barbro Attrell, Göran Björnhag, mfl.

Equine Exercise Physiology är också väldigt bra och djupgående när det gäller själva anatomin och svar på träning. Vi vill ju alla ha hållbara hästar så det kanske det är värt? :)







Läst 26603 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
01
2011

 

Det var lite tyst härifrån under helgen. Man kan lugnt säga att jag har haft fullt upp.

 

Till att börja med har jag nämligen flyttat! Jag hade ju bara ett litet rum på 15 kvadrat, och det var mycket trassel med det boendet så... Jag tänkte att flytta inte kan vara så ansträngande! Det visade sig att det rymdes väldigt mycket saker på de där kvadratmetrarna, det gick åt rätt många timmar till att packa ner, packa upp, bära kartonger, städa och slänga och organisera...

 

Nu är det äntligen klart, och det känns så skönt! Så nu bor jag på ett annat, bättre, studentboende lite närmare skolan. Som bonus kan jag alltså sova längre på morgonen, minst fem minuter :) Dessutom har jag nu jättebra grannar som bjuder på tårta och trevligt sällskap, man tackar!



Ett tips till alla blivande studenter, i Flyinge eller egentligen var som helst, är att kolla upp ert blivande boende ordentligt innan. Försök prata med någon som bott där tidigare, och åk gärna och titta innan! Det kan kännas segt om man har 70 mil att åka men boendet måste vara bra, det kostar alldeles för mycket onödig energi om det inte fungerar som det ska.


Den energin vill vi ju kunna lägga på annat! Skolan, förslagsvis :)

 


Samma dag som jag flög ut, så flyttade några vingklippta badankor in i den översvämmade källaren, det var inte jag men lite roligt var det allt :)



Läst 20093 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.