Marie Ryman
MAR
30
2011

 

Är en upptagen student just nu, två tunga pedagogikuppgifter som det börjar bli dags att färdigställa, och två foderuppgifter som ska vara klara i början av nästa vecka - den ena handlar om fodertillskott. Att man numera enligt tillverkarna verkar kunna fodra sig ur vilket problem som helst har nog inte undgått någon, så uppgiften är:

 

 

 

Uppgift: Varje student skall välja ett fodertillskott till häst som säljs på den svenska marknaden.

 

Redogör skriftligt för

- vad tillskottet innehåller

- hur det skall doseras

- vad som utlovas i marknadsföringen



Reflektera kring

- vilken eller vilka kategorier hästar som är den troliga målgruppen

- vilka argument man använder för att bevisa dess effektivitet och

- hur Du som hippolog istället skulle vilja åtgärda grundproblemet helt utan några fodertillskott, till exempel med hjälp av övrig utfodring, träning, hästhållning eller annat.

Sök efter och använd EN vetenskaplig artikel för att stödja ditt/dina argument.

 

 

Så det är ungefär det jag roar mig med för tillfället. Aktuell uppgift får jag väl säga, i den världen kan man verkligen hitta allt möjligt konstigt, och någon köper de ju uppenbarligen... Rent logiskt borde ju allt hästen behöver finnas i gräs, förutom salt då, så att fodra med någon mystisk alg som får hästen att hoppa högre känns rätt... Dyrt och meningslöst? Det lär visa sig. Jag har starka aningar om vad resultatet kommer bli..

 

 

Unghästen introducerades till tömkörning igår, det hela gick mestadels ut på att vänja honom vid tömmarna och smått börja styra lite. Idag var det löshoppning med Gitte Johansson på schemat, alltid roligt!

 


 


Läst 27392 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
28
2011

Det är hög tid att tala om vad vi ägnar oss åt på unghästlektionerna!


De första två veckorna ägnades åt att leda dem, lära in kommandon för start och stopp, longera och vänja dem vid schabraket. Allt går väldigt lugnt till, att få hästarna avspända och få en positiv upplevelse av allt det nya, och få förtroende för oss. Lite mer om teorin bakom inlärningen kommer senare, har lämnat in en logg-text om detta men vill gärna ha lärarens kommentarer på den innan ni får ta del av det :)

 

Vi är två på varje unghäst, och har en lektion per dag där vi jobbar med dem. Det blir mycket tid för rykt och skötsel i boxen därtill, de blir riktigt "överpysslade" under veckorna de är här. Schabrak och senare sadel vänjer vi dem vid redan i boxen, allt introduceras långsamt och stegvis. 

 

Så nu är vi inne på tredje veckan med dem. De har longerats med schabrak och elastisk gjord, som sedan byttes ut mot fast gjord, och idag var det dags för sadeln. Han bekantade sig lite med den i boxen förra veckan, men idag lade vi på den första gången. Det är en avspänd kille vi har fått, allt har gått bra och han gör framsteg hela tiden. Vi också för den delen, både vi och hästen ska ju lära oss det här, men vi har ju lärare med ögon överallt till vår hjälp så det fungerar fint :)

Lilla volten, hästen är böjd "runt" linföraren och har all fokus på denne. I den här positionen känner hästen sig trygg, vi introducerade den redan i boxen första dagen med godis och klappar, och samtidigt så har vi kontroll på hästen. Lilla volten använder vi både för att skapa kontakt med hästen, och när vi ska lägga på sadel osv är det i den här positionen han står. Avspänd, trygg, och under kontroll.

 

Johanna longerar med sadel, vi delar av med plastband för att rama in och slippa använda linan som broms/inramning. Uppgiften blir mycket tydligare.




Och mellan allt blir det mycket gos och kliande, så att han får veta vilken duktig häst han är... För det är han ju, idag hängde jag på honom lite på slutet, inga problem. 

 

Fortsättning följer!

 


Läst 27704 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
26
2011


Igår kväll var det hingstvisning i stora ridhuset! Mycket fint att titta på, ni som missade det får en till chans idag, 15:00, ni som inte har vägarna förbi hittar dem alla här.





Chin Top


Belamour


Dalwhinnie


Centaurus


Carême


Läst 28253 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

Då är jag tillbaka i byn igen efter Strömsholmstrippen! Vi har blivit väl omhändertagna, Ridsport skrev ett kort referat om vad som hände och skedde här. Elevernas schema delade sig lite från lärarnas, så det här är vad vi har ägnat oss åt:

 

Jag åkte dit tillsammans med Sofia Lindberg som går tredje året på hippologigymnasiet. På resan dit hade vi kanske inte det bästa flytet, inställt plan så vi kom till Arlanda två timmar senare än tänkt. Därifrån blev det buss till Västerås, där Strömsholmare hämtade upp oss och besökarna från Norge och Frankrike, som kom samtidigt. Efter lite paj i Thottska villan sov vi som klubbade sälar i våra rum på Nya plugghästen, förstår inte att man kan bli så trött av att resa lite :) Från Flyinge kom dagen därpå kom Ann-Catrin Carlsson, Peter Eriksson och Hanna Larsen. Representanter från Finland och Tyskland anlände någonstans däremellan.

 

Dagen därpå, alltså måndagen, blev det effektiv frukost 8:30-8:45, 9:00 stod vi ridklädda och redo i fel stall och väntade på vidare instruktioner. Det är inte lätt när två stall bredvid varandra ser precis likadana ut! Vi blev hittade och hamnade rätt ganska fort som tur var :)

 

Vi var alltså elever från Flyinge, tyska Warendorf, och franska Saumur, som red lektion för level 3-ridläraren Anna-Clara Pettersson. In English, så där på morgonkvisten, men det gick fint! 

 


Min häst hette Beverly, e. De la Gardie - Maraton, hade mycket energi och behövde lite tid att komma till arbete, men gav en bra känsla när hon väl landade, och hoppade runt och trevligt. Hon var inte så fotogenisk just vid det här tillfället tyvärr, mest hungrig. Man måste ju å andra sidan inte vara bra på allt.

 

Lektionen innehöll grundläggande markarbete, travbommar på böjda och raka spår, och vidare arbete med rytm och balans över små hinder. Ett exempel på hur måndagens uppstart inför veckans hoppning kan se ut.



Väldresserade Flyingeelever som vi är, så tog det ungefär dubbelt så lång tid för oss att ta hand om utrustningen efteråt jämfört med de andra nationaliteterna. Här görs inget halvdant inte :)

 

Efter lunchen blev det guidad tur runt Strömsholm med stallchef Jonas Johnsson i täten, perfekt för mig som flyttar dit i höst. Strömsholm är ju som en egen lite community med väldigt många hus och byggnader, jag med mitt obefintliga lokalsinne kommer behöva karta och kompass i höst. Nu har jag lite försprång i alla fall...

 

 

 

Efter måndagens miljötenta så var det kul att se det här stallet som Michael Ventorp har berättat om och visat ritningar på under en föreläsning. Ett nyare och mer modernt stall, temperaturen där inne följer i princip utetemperaturen. Cirkulerande uppvärmt vatten gör att det inte fryser, så boxarnas övre halvor kan vara öppna även på vintern. Hästarna går att ta ut direkt ur boxen, och stallgången invändigt används mest för utfodring, foderförvaring finns direkt i anslutning till stallet. Boxarna har djupströbäddar som mockas ut två gånger per år. Boxväggarna var i plast, de höll tydligen bra och är ju i princip underhållsfria.

 

Så stallet är väl anpassat till hästarna och smart utformat för att effektivisera stallarbetet. För människornas skull fanns det en uppvärmt och fin skötselavdelning, väldigt varm och skön, med spolspiltor, uppställningsplatser för att göra i ordning hästen för ridning, och kunna ta hand om och torka den efteråt. Smart!





Vi var runt i ridhusen och tittade, ännu fler stallar, samt åkte ner till Strömsholms slott, såg galoppbanan, snötäckta startboxar, islandshästarna, ja allt ryms ju liksom inte här...

 

Men den här aulan får plats! Hur smart som helst, hela stolsektionen går att dra ut och skjuta in beroende på hur mycket golvyta kontra sittplatser man vill ha.

Vi tjuvkikade också lite på hippolog-tvåorna som hade markarbete för Åsa Steninger. Under eftermiddagen hann vi också med att titta på programridning, besöka ridsportbutiken, och strosa runt lite på egen hand.

 

Måndagen avslutades med en trevlig middag med god mat, vi blev alldeles bortskämda med god mat under hela besöket för i övrigt.

 

 

På tisdag förmiddag hade Jens Fredricson clinic där han förmedlade sina tankar kring utbildning i hoppning. Tonvikten låg som det står i Ridsports artikel på markarbetet, på grunderna - balance, rhythm, line, speed, distance. Han förklarade också, bland annat, hur han ville få eleverna att få förståelse för markarbetets betydelse för hoppningen. 




Väldigt inspirerande att lyssna på, och ännu roligare att se honom först undervisa två väldigt duktiga men lite grönare elever på rutinerade hästar, och sedan visade Jens, Charlie Siemerling, och Anna-Clara Pettersson hur rutinerade ryttare jobbar med orutinerade hästar. 


På eftermiddagen satt jag och Sofia med lärarna och lyssnade på Flyinges presentation av sitt upplägg för undervisningen i hoppning, och vi satt också med på den avslutande diskussionen där intryck från dagarna summerades.

 

Perfekt att få komma bort och få lite inspiration inför de sista månaderna, det är många inlämningsuppgifter nu så det behövs verkligen fyllas på med extra energi. Men tack Strömsholm för ett par trevliga dagar, roligt att få komma dit och se sig om, och ta del av det som sades.

 

Som bonus är jag fortfarande mätt :)

 


Läst 33717 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
19
2011

"Internationell workshop i hoppning

 

Strömsholm står som värd för en internationell workshop i hoppning, den 21-22 mars, där ett 20-tal lärare och elever från fem länder deltar.

 

Mötet är en del i Schools´ Project for Equestrian Education (SPEED) som är ett tvåårigt projekt som förverkligats genom medel från EU. Deltagarna kommer från Warendorf (Tyskland), Saumur (Frankrike), Ypäjä (Finland), Norsk Hestecenter (Norge) samt från Flyinge och Strömsholm"


Läs mer i Tidningen Ridsport

 

 

Det blir flyg upp till Strömsholm i morgon, jag och en gymnasieelev får representera Flyinges elever. Så nu återstår det att se om det går att blogga från en Android, annars kan vi väl säga att jag är åter på onsdag om allt går enligt planerna :)

 

 

 


Läst 28561 ggr Kommentarer Kommentera

...för hippologprogrammet är idag!
Är det någon av er som har sökt?


Läst 26329 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

Måste man rida bra för att vara en bra tränare, ridlärare eller ridinstruktör? Vi diskuterade det för ganska några år sedan på ridskolan hemma. Spontant var svaret ja, om inte annat för att det ingav ett förtroende. Jag är inte lika säker på det där längre.

 

På pedagogik-föreläsningen igår pratade vi om olika lärstilar. Man kan dela in på olika sätt, det kanske vanligaste är se - höra - göra, alltså visuell, auditiv, eller kinestetisk/taktil. Vissa lär sig bäst genom visuella upplevelser, alltså att se någon utföra det man ska göra, läsa, visa bilder, och så vidare. För andra är det precis tvärtom, de har lätt att ta in och förstå muntlig information, och somliga måste helt enkelt prova själva, känna, eller göra för att lära sig. 

 

Själv är jag väldigt visuell, jag har väldigt lätt för att förstå och ta till mig sådant jag har läst eller sett, men att ta in helt muntlig information fungerar inte lika bra. Att ha en tränare som ibland kan sitta upp på min häst och visa hur det ska se ut, det är guld värt för mig. 

 

Det svåra för den som ska undervisa, framförallt i grupp, blir alltså att lyckas nå ut till alla, och täcka in så många lärstilar som möjligt i sin undervisning. Annars blir det omöjligt att fånga alla elever. Det är en konst det där. På samma sätt som en doktor i kemi inte alltid är den bästa läraren, så är det ju inte heller säkert att det är den skickligaste ryttaren som är den bästa ridläraren heller. De flesta har säkert upplevt att de klaffar bättre med vissa tränare än andra, och det är naturligtvis väldigt viktigt att man förstår varandra. Lärstilen och undervisningsstilen måste passa ihop. Den som undervisar kan ju mycket väl ha nycklarna till en stor utveckling av ekipaget, men det gäller också att kunna förmedla detta så att det faktiskt når fram, annars spelar det ju tyvärr ingen som helst roll hur duktig tränaren själv är. Samtidigt blir jag väldigt imponerad av de som har det där, de som gör underverk med ryttare och häst, som alltid har lösningen till problemen, och som dessutom kan skapa förståelse för varför.

 

Jag tror nog fortfarande att det är en fördel att kunna rida bra. Kanske inte en förutsättning, men en klar fördel. Men jag tror definitivt inte att det räcker, till egen ridförmåga och erfarenhet av god ridning behöver man lägga till en STOR dos pedagogisk skicklighet, och därtill god teoretisk kunskap, för att det ska bli bra undervisning av det hela.

 

 

Förresten, det här är min häst sedan ett par veckor tillbaka. Mistral heter han, Quite Easy - Patrice, född 2005. Jag har gjort ett Quite Easy-hattrick sedan jag flyttade hit, jag vet... :)

 


Läst 29566 ggr Kommentarer Kommentera

 

Vi öppnade upp veckan fint med en miljö-tenta, om stall/hästhållning och djurskydd som Per Michanek och Michael Ventorp har drillat oss i de senaste månaderna. Ett rätt roligt ämne egentligen, förstår man bara grundprinciperna blir resten mest logiskt tänkande kring för- och nackdelar med olika lösningar. Det har handlat om allt ifrån olika galler, utmockningssystem, typer av stall (utebox, innebox, individuella boxar, gruppboxar, lösdrifter och många varianter däremellan), ventilation, gödselhantering, ridbaneunderlag. Ja, ni förstår kanske varför kurslitteraturen var på sådär 300 sidor, mycket att täcka in.

 

Ska jag plocka någonting ur denna del av kursen, så blir det avlivandet av en myt: hästar är inte känsliga för drag - däremot är de väldigt känsliga för dålig luft! Små partiklar i stalluften följer med inandningsluften ner i lungorna, och där de kan orsaka infektioner som sänker prestationsförmågan. Små mängder klarar de av, men inte så mycket som finns i dålig stalluft.

 

Tänkvärt, kanske framförallt när det är kallare ute och många stänger till ventilationen för att hålla temperaturen inne, t ex så att inte vattnet ska frysa. Frostsäkra vattenledningar är en god idé, det verkar ju onödigt att tumma på luftkvalitén, eller behöva hålla hästarna inne, för att stallet ska fungera. En uppvärmd skötseldel i stallet är ett sätt att förbättra arbetsmiljön för oss människor, och samtidigt kunna ventilera med avsikt att få så bra luftkvalitet som möjligt utan att behöva ta så mycket hänsyn till våra egna önskemål om temperatur i stallet. För visst borde det egentligen vara värt lite frusna tår för att få hästar med friska luftvägar, men å andra sida behöver det ena inte utesluta det andra.

 

Problem går ofta att lösa på många olika sätt, men det gäller att man tänker igenom olika alternativ. Är det något vi har lärt oss, så är det i alla fall att det finns många vägar att gå när det kommer till att bygga stall!

 

 

 

I förmiddags hade vi en introduktion till unghästblocket, där Karin Engström gick igenom vad blocket kommer innefatta, lite tidsplanering, och en del om grundfilosofin bakom sättet vi hanterar och utbildar hästarna på, och så vidare. Lovar att hålla er uppdaterade under kursens gång och förklara massa mer, men just precis nu mååste jag dyka ner i sängen om jag ska kunna hålla fokus på pedagogiklektionen i morgonbitti. Gonatt!

 

 


Läst 29990 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
11
2011

 

Jaa då var det dags för uppkörning! 


Samma procedur som tidigare, badade honom igår, men halv sju var det till att börja skrubba igen, knoppa, trimma kronränder, olja hovar, aa ni minns... Här

 


Laddar...

 


Sedan körde vi fram självständigt i en kvart, efter tio minuter började han komma igång ordentligt! Kom upp bra i formen med god energi i steget, kändes riktigt bra. Fotografen Emelie försvann tyvärr efter fem minuters framkörning, så det finns det inget bildbevis på :) 

 

Vi klarade av att köra programdelarna för Fredrik också, energin höll dock inte hela vägen igenom... Han behöver stärka sig mer för att orka längre, så det tog jag upp i min analys efteråt, och hur jag skulle göra för att komma dit om jag fick fortsätta jobba med honom.

 

Godkända i kursen!

 


Läst 26883 ggr Kommentarer Kommentera

 

Den här veckan ligger det bara en endaste föreläsning, på fredag. Resten av veckan är det mest eget arbete med olika projekt, så eftersom vi kan planera tiden själva känns det som en ganska lugn vecka, men med mycket att göra som alltid...

 

Enda lektionen vi hade idag var kursutvärdering av körningen, det var inte så mycket att bråka om där eftersom vi alla är väldigt nöjda med blocket. Positiv stämning och kul att prova på något nytt.



Carin och katten Olof (som jobbar i körstallet som råttfångare) myser i vårsolen :)

 

Igår gjorde vi klart den berömda kiss-studien från i vintras, vi skrev en rapport på studien och fikade, och blev påminda om hur otroligt tråkigt det var att sitta och stirra på åtta hästar i hagen under halv snöstorm. Nu är ju snön borta sedan länge, saknar den inte det minsta!

 

 

Idag har jag och Carin firat semmeldagen, vi har tagit fasta på det där ska-man-plugga-ska-man-tugga-konceptet och idag kombinerade vi semlor med boken Att bygga häststall. Det är tenta nästa vecka, sakta men säkert plöjer vi oss igenom boxgaller och ventilationssystem. Det lär gå åt en del tuggmaterial innan vi är igenom boken.

 

I morgon är vi lediga, -ish, ett projektarbete i avel ska skrivas under veckan. Jag och Sofhie kör vidare på Gotlandsrussen och fördjupa oss i deras avelsprogram.

 

På fredag är det examen i körning, och sedan blir det blockbyte - unghäst! I det blocket är betydligt intensivare, så det är väl bara att ladda för sista rycket. Tiden går fort...

 

 


Läst 26852 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.