Marie Ryman
MAR
06
2011

 

Vilken härlig helg det har varit! Soligt och plusgrader och många timmar på läktaren för att se testryttarna rida hingstarna under bruksprovets åttonde dag, inte fel alls :)

 

Equipe finns filmer och bilder i massor, tryck på startlistor, perfekt för de som inte var där (eller de som var där men inte kan få nog...) och här finns alla hingstar, och en del utlåtanden och resultat.

 

Corporal VDL

 

Sohn der Sonne

 

Skolhästarna myser med öppna fönster. Vår!


Läst 25825 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
03
2011

 

För ett par veckor sedan skrev jag om allt dumt man kommer på att göra i stället för att göra. Gabbi plockade just hem priset för årets Jag-Ska-Bara när hon lämnade studierna på sitt rum, satte sig vid köksbordet och höll upp en bit aluminiumfolie. "Okej, vad ska jag göra för djur av det här?"

 

Efter några minuters pillrande kom ett "men herreguuud VARFÖR gör jag det här???"

 

Fast vi är å andra sidan grymt imponerade av skapelsen. Det blev en flamingo.

 

Det var dagens onödigaste, dagens nödigaste var han som stegade in på täckta banan för att lätta på trycket, mitt under pågående unghästlektion. Han försvann snabbt ut igen när han insåg vilken publik han skulle få...

 


Läst 22279 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
03
2011

 

I morse hade vi föreläsning om färggenetik och allt som hör där till, genetiska sjukdomar kopplat till färg osv, samt om identitet- och härstamningskontroll. Kvart över nio hade vi rast, för då ville vi alla in i Crafoord och titta på Concalido (e Contendro I ue. Calido I) som ägs av Paul Schockemöhle och visas av Flyinges beridare.

 

 

 

 

Jo hjälmen är på. Har förresten överhuvudtaget aldrig sett beridarna utan hjälm när de jobbar hästarna från marken, och självklart har vi alltid det också. Vid ridning är det ju givet. Skorna här, ja det är svårt att springa snabbt och spänstigt utan att snubbla i rejäla skor med stålhätta. Jag antar att säkerheten för tårna får stå tillbaka för funktionen just där, men det innebär inte att vi har stalltjänst eller ens hanterar hästarna i sneakers. Verkligen inte. Handskarna är alltid på, vid unghästhantering (även ledning till och från hage) är det hjälm, kedja och longerlina som gäller, alla andra hästar leds i kedjegrimskaft till och från hagen, som exempel.

 

Säkerheten prioriteras högt, och jobbas ständigt med, mer än så lägger jag mig inte i säkerhetsdebatten idag. Men ja, man måste tänka på vad man visar upp, och man ska alltid vara ifrågasättande och kritisk, annars sker ingen utveckling.


På eftermiddagen hoppade 4 och 5-åriga hingstar, har med andra ord farit som en skottspole mellan lektion och crafoord, så mycket man vill se...

 

På eftermiddagen demonstrerade Marie Kahrle och körstipendiaten Josefine Johannesson de moment man går igenom när man kör in en häst. Genomgående handlar det om att vänja hästen vid utrustning, att dra saker, ljud, linor, och så vidare, och hela tiden kunna läsa av hästen. Att köra in en häst tar ca en månad, men precis som vid ridning så tar ju själva utbildningen långt mycket längre tid än så. 

 

När hästen är van vid tömkörning och själva selen, så introduceras draglinorna,

 

och efter att ha dragit en svängel, och sedan något som såg ut som en liten kälke...

 

...så drar hästen en släpa med skaklar som förberedlse för att koppla på själva vagnen. Lång process, men genom att ta det i flera steg så är hästen väl förberedd när det är dags för vagnen. Att dra en vagn är ju en riskfyllt i sig, skulle hästen få panik när den rids så slutar det ju vanligtvis med att ryttaren trillar av, men vagnen sitter ju där den sitter...


Gör man det hela lugnt och metodiskt och anpassar till individen, så har man som alltid igen det sedan. Det finns såklart olika sätt att köra in på, men det de visade idag är hur de brukar göra och tycker fungerar bra. Någon liten insikt i det hela fick ni i alla fall :)

 


Läst 24720 ggr Kommentarer Kommentera

 

Vi har teoretiska lektioner ungefär som vanligt trots bruksprovet, i förmiddags fick vi information om andra och tredje året på Strömsholm. Andra året kommer hela klassen gå där, boende har jag precis ordnat, men det känns fortfarande lååångt bort... Tredje året går de som vill rikta in sig mot hästutbildning på Flyinge, och utbildning av ekipage (ridlärare) är på Strömsholm. Jag är rätt säker på att det blir Flyinge för min del.

 

På eftermiddagen var det dags att göra provet för tappskokompetensen. Stafette fick något ofrivilligt ställa upp för mig, och alla tre i min grupp blev godkända, härligt :) 

 


Har hittills bara spenderat några timmar i crafoord för att titta på hingstarna, det måste det bli ändring på... 

 

Tryck så blir programmet större :)

 

 


Läst 23541 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.