Marie Ryman
APR
30
2011

 

Deadline på pedagogik-uppgifterna i morgon, känns lite som att bestiga Mount Everest för tillfället. Utan syrgas.

 

Så det blir en varsin bild på mina hästar i stället för en bitter text om att vi drömmer om att göra ett bokbål med diverse kurslitteratur som majbrasa...

 

Ha en bra valborg och helg!

 

Mistal 

 

och Nora

 


Läst 24437 ggr Kommentarer Kommentera

 

Igår hade motionerade John Nordfjäll, som annars undervisar hovslagarna, oss hippologettor. Efter en kort föreläsning om kost och hälsa så sprang vi en runda runda.

 

Det borde vi definitivt tvingas till att göra oftare, ryttare är idrottare och borde träna och äta som sådana!

 

 

(Och nu gör det ont i benen, att dagen efter springa med unghästarna på täckta banan, i jodphurs... Jaa nu vet jag precis var benhinnorna sitter)

 


Läst 24903 ggr Kommentarer Kommentera
APR
29
2011

 

I tisdags hade vi besök från Wången, Ulrika Backan som undervisar islandshäst-hippologerna där. Antalet islandshästar ökar mycket i Sverige, hos Svenska Islandshästföreningen finns idag 29 000 registrerade islandshästar. Föreningens hemsida finns här

 

Vi pratade om allt från historia, ursprung och avel, till gångartslära och målsättningen med träningen av islandshästar. Vi tog också upp många fördomar kring islandshästar, vilket kändes positivt. Att slå hål på fördomarna gör att man ser sporten på ett annat sätt, och får mer respekt för de som håller på med det. De åker definitvt inte bara runt på sina hästar, utan det ligger seriöst dressyrarbete bakom gångartstävlingarna.

Vi fick frågan vad bra gångarter är för oss. Våra svar blev renhet, taktmässighet, avspändhet, stort register, spänst, schwung, elasticitet. Ulrika menade på att det är precis vad de också eftersträvar, men eftersom de har fyra eller fem gångarter att hålla ordning på så blir det ofta problem med takten och renheten. Precis som oss eftersträvar de liksidighet, och dressyrarbetet följer egentligen våra principer. 

 

 

Vi tittade på ett par filmklipp från tävlingar på två olika hästar, den ena med mycket auktion och rörlighet, men den var inte helt färdigutbildad. Vi kunde också se att den inte riktigt orkade hålla takten i alla övergångar, att takten förbättrades när den slappnade av, osv. Dimman skingrades lite för oss där!

 

 

Nedan är ett klipp på en häst av absolut toppklass, titta! Samlingsgraden i början är mycket hög, och den orkar hålla den otroligt länge. Häftigt är det i alla fall, jag tror inte att det är lätt att rida islandshäst längre efter att ha sett det där...

 

 

 

Stora ryttare på små hästar, det kanske tyvärr är vad många tänker på när det kommer till islandshästar. Ulrika berättade aatt det diskuteras mycket kring det här, och personligen tyckte hon inte heller att det ser bra ut. Om det ser oproportionerligt ut, så är det oftast det. Forskning har påbörjats på ämnet, och hypotesen är att islandshästen kan bära 20% av sin kroppsvikt. För genomsnittsislänningen, som väger ca 350 kg, så blir det 70 kg ryttare. Sedan finns det större islandshästar också, och är man stor får man välja en stor häst som är välriden och välmusklad. 

 

Så en del klarnade under lektionen, våra världar är inte helt olika ändå.

 

 

 


Läst 24238 ggr Kommentarer Kommentera
APR
26
2011

 

... Ser ut så här. Föreläsningarna är om internationalisering av hippologprogrammet och möjligheterna till internationella utbyten, i morgon blir det islandshäst, torsdagen har vi inte fått så mycket information om ännu.

 

Unghästarna reds idag, de skrittar och travar längs fyrkanten, och har också galopperat lite idag. I morgon blir det löshoppning, torsdag häst vid hand, och på fredag blir det ridning på täckta banan.

 

Så ser planen ut! 

 

 

 

 


Läst 25360 ggr Kommentarer Kommentera
APR
26
2011

 

Vår unghästlärare Karin Engström frågade om vi hade latat oss i påsk.

 

Nä!

 

För att inte tappa farten så här i slutet av terminen så blev det ett pressat schema den här påsken, roligheterna avlöste varandra i rasande tempo...

 

Ungefär det här bestod min påsk av:

 

 

  • Guidad tour av min hemstad Nynäshamn för Sofhie, vi övernattade där onsdag-torsdag. Staden erbjöd strålande väder med bland annat klassikern glass i hamnen, dundermiddag hemma, myskväll med vänner och dagen därpå blev det frukost vid havet. Det saknar jag här, dammen känns inte riktigt... Likadan...

 

 

  • Hem torsdag eftermiddag, 5 timmar tåg (men i första klass, tack SLU!)

 

 

  • Ridning av mina hästar som vanligt, och allmän städning och putsning. Skönt att kunna ta sig tid ibland... Bet ihop och ryckte manen på min hårömma häst, är vääääldigt håröm själv så det skär ju i hjärtat... Fast egentligen ruskar han bara lite på huvudet. Jaja.

 

 

 

  • Firade påskafton i Höllviken hos mina kusiner, blev väl om händertagen och det var så kul att träffa släkten! Målade ägg och allt också, hardcore.

 

 

 

 

 

  • Sola! Vi har haft heeelt fantastiskt väder, i söndags kom årets första "det är för varmt att rida nu, får ta det senare", och istället blev det ett par timmar på gräsmattan. Visserligen tillsammans med pedagogikboken, men ändå. 

 

 

 

  • Tripp till Henriksdal för att titta på hoppning, söndagens 140 såg vi.

 

 

 

  • Hippolog-bio, vi var ett gäng som tog oss in till Lund. Trevlig vana det där :)

 

 

 

  • Plugga... Jo, deadline för pedagogiken närmar sig (1/5), och unghästloggarnas ska vara helt klara om två veckor. Så lediga är vi inte, halva klassen har ridläratenta på torsdag så de svettas en del nu, inte bara av värmen.

 

 

 

Latat mig? Mja... Snarare utnyttjat tiden maximalt!

 

(Så nu är jag tillbaka i skolan, men HUR fint är det inte när det ser ut så här utanför fönstret! Jämför med bilden från förra veckan :)


Läst 25059 ggr Kommentarer Kommentera
APR
21
2011

 

Igår utnämndes Sveriges, och troligtvis världens, första adjungerande proffessorer i ridkonst - Kyra Kyrklund och Jan Jönsson. Ceremonin med presentation av proffessorerna skedde i Ultuna, Uppsala. Jag och Sofhie Hagen fick äran att åka upp för att representera hippologstudenterna, och det var en mycket inspirerande dag.


 

Dressyrryttaren Kyra Kyrklund har tidigare bland annat varit chefstränare på Flyinge, ridit 6 OS, hon tog silver vid VM i Stockholm 1990 med Matador, och vann WC-finalen 1991 med samma häst. Hon tävlar fortfarande aktivt och tränar därtill internationellt framgångsrika dressyrryttare, och har även skrivit böcker om ridkonst.

 

 

Jan Jönssons främsta framgång OS-brons i fälttävlan i München 1972, och han har också varit svensk mästare i fälttävlan fem gånger.
Han har varit beridare och utbildningschef på Flyinge, och varit engagerad i hippologprogrammet sedan det startades 1994. Därtill har han också 20 år som landslagstränare och förbundskapten på meritlistan.

 

 

Nu utnämns de alltså till adjungerande professorer i ridkonst. De kommer verka genom Hippologenheten, SLU, och tjänsten finansieras av Hästnäringens Nationella Stiftelse. På deras hemsida finns allt ni kan tänkas vilja veta om deras uppdrag, bakgrund, tankar kring utnämnandet och deras och andras förhoppningar på vad detta kommer leda till.


"– Jag hoppas att jag kommer att kunna vara ett stöd för de som jobbar
ute på anläggningarna och att vi ska kunna lyfta de praktiska momenten i
hippologutbildningen ett snäpp. Jag kommer att vara ett bollplank åt
lärare på Flyinge och Strömsholm. Det här blir en signal att vi tar de
praktiska momenten på allvar och att de är oerhört viktiga och detta
arbete kommer även att stärka hippologutbildningen, säger Jan Jönsson.

Jag ser fram emot att samarbeta med SLU, Flyinge och Strömsholm, inte
bara i rollen som inspiratör för lärare och elever men också med idéer
om olika intressanta forskningsprojekt. Jag tror och hoppas på att detta
samarbete kommer att kunna vara givande för alla parter, säger Kyra
Kyrklund.
– Kyra och jag har tillsammans oerhört mycket erfarenhet
och jag tror att vi har mycket att tillföra på forskningssidan. Vi kan
ge konkreta exempel på forskningsprojekt som kan bidra till att
ridsporten utvecklas, säger Jan Jönsson."

 


Hästnäringens nationella stiftelse, Vad gör en professor i ridkonst? 2011-04-20

 

 

 

Vi fick också ta del av ambitionerna med hippologprogrammet, och dess forskningsbaserade utgångspunkt illustrerades med smakprov på den typen av forskning som bedrivs. Exempel på temaforskningsområden presenterades av Göran Dalin, som ni ser ni på bilden ovan - Hästhållning i dagens samhälle, hästens biologi, hästförsörjning, utfodring, diagnostik och terapi, samt rörelseapparaten.

 

 

Vidare presenterades projekt som specifikt gällde ridkonsten, såsom "Tryckmätningsvojlock som ett pedagogiskt hjälpmedel", ett projekt som försökte definiera begreppet samling, men också projektet som två studenter i årskurs 2 redovisade för oss förra veckan, om rakriktning, togs upp. Med moderna hjälpmedel kan vi mäta vi mäta rakriktning, vi kan mäta oliksidigheter hos ryttaren, och genom forskningen kan vi driva utvecklingen av vår sport framåt.

 

Tidigare Flyingechefen Ingvar Fredricson menade att man avlar fram mycket fina hästar, men menade att det finns brist på ryttare som kan ta hand om dem, och träna dem för hållbarhet och prestation. För detta måste vi utbilda ridlärare och unghästutbildare.

 

Det har arbetats hårt för att nå hit. Av flera talare beskrevs detta som en stor dag för ridsporten, ett erkännande av ridkonsten, dels av staten, men också en markering i den akademiska världen.

 

 

Och vad tycker vi studenter om det hela?

 

Man kan säga att vi sträckte på oss mer och mer under tiden vi var där. Genom vår utbildning har vi förmånen att kunna omge oss med erfarna människor, och att ha dessa två stora förebilder knutna till sitt universitet och program är inspirerande i sig. Efter att ha lyssnat på den samling otroligt drivna och engagerade talare idag, så känns det här lovande inför framtiden.

 

Både för hippologutbildningen, och för framtidens hästsverige som formas här.

 

 


Läst 29092 ggr Kommentarer Kommentera
APR
19
2011

 

Dissektionen av reproduktionsorgan i måndags ju spännande, den här gången luktade det i alla fall inget. Nu vet vi precis hur livmodern och testiklar och allt ser ut i genomskärning, äckligt och intressant i en mystisk kombination, melt klart det bästa sättet att lära sig anatomin på. Bilden blir ju glasklar!

 

Per tyckte nog vi var ganska underhållande också...
Ni slipper värre bilder än så här, men dom finns :)

 

 

 

Att plugga till tenta vid kastanjegården är inte dumt alls, speciellt inte en dag som denna.




Läst 26006 ggr Kommentarer Kommentera

 

Idag har vi ridit utan ledare på våra duktiga unghästar på täckta banan! Först lösgalopperade vi dem en och en, vår häst tycker det är SÅ roligt att få gå där inne, det riktigt lyser ur ögonen på honom. Därefter satt vi upp, alla tre samtidigt för att få draghjälp. Efter lösgaloppen tänkte de redan framåt där inne, perfekt för att skapa bjudning. Efter några varv med ledare var det var inga som helst problem att koppla loss och rida dem i skritt och trav. Man är så väl inramad där inne, hästarna svänger naturligt när banan svänger, och uppgiften blir väldigt tydlig för dem. Världens bästa unghästbana!

 

 

På förmiddagen skrev vi tenta, eller två tentor vid ett tillfälle. Avelstentan tror jag gick riktigt bra, reproduktion och sjukdomstentan däremot... Ibland har man tur med frågorna, ibland har man otur. Tror dock större delen av klassen kände att dom hade otur idag, så jag bestämde mig för att inte riskera mitt betyg med ett sämre resultat och... Jaa det blev en walkover igen, omtenta om en månad. Surt, tyckte jag var väl förberedd! Att sätta det här i system är väl inget jag rekommenderar till framtida studenter, fast jag var inte ensam om att göra det idag...

 

Jag har inte bestämt mig för om det var ett bra eller dåligt beslut, det där. Det är en ständig balansgång när man pluggar, vill man uppnå sina mål och siktar högt får man också jobba hårt. Samtidigt måste man inse vad som är rimligt, annars orkar man inte.

 

Men allt går om man vill, och motivationen finns, så jag ska sova på sjukdomsboken tills det är dags igen!

 


Läst 27273 ggr Kommentarer Kommentera
APR
18
2011

 

Dags för stalltjänst igen, det är det gröna... 
Det rosa är unghäst (RoH-u = ridkonst och hästhantering, unghäst)

 

I morgon är det dags för den omtalade dissektionen, tur att den ligger efter lunch. Tenta på tisdag, och på onsdag är det presskonferens! Vi flyger upp tidigt på morgonen, och torsdag eftermiddag återvänder jag och Sofhie till Skåne igen. Det här schemat stämmer inte riktigt för min del med andra ord.

 

Det röda är extra-lektioner på gymnasiehästarna som frivilliga har möjlighet att rida. Jag kände att det tyvärr inte får rum i mitt schema, men det är en väldigt bra möjlighet att rida extra.

 

 

Klicka för större bild, borde synas bättre den här gången än tidigare :)


Läst 24217 ggr Kommentarer Kommentera

 

Som sagt, tenta C på tisdag, avel och sjukdomar. Avelsdelen innefattar bland annat hur man gör avelsprogram, hur man når avelsframsteg, sjukdomsdelen är alltifrån hästens immunförsvar till naturligtvis vanliga sjukdomar, skador, parasiter, och däremellan innefattar det även fölning och komplikationer kring det.

 

Stora delar av helgen har gått åt till granulocytär anaplasmos, BLUP, slumpmässiga miljöfaktorer, generationsintervall, parasiter, makrofager, fagocyter, A2, tying up och så lite strålbenshälta på det. 

 

Effekt/tid avseende olika injektionstyper - I blodet, i muskel, eller under huden.

 

Det är tur att det snart är sommarlov, mina hjärnceller behöver släppas på bete och bearbeta allt de har stått ut under året. Snart blir det härdsmälta där inne...

 

 


Läst 24652 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.