Marie Ryman

 

Programansvarige på Hippologprogrammet, Caroline Santén, hittade för några år sedan en lista på anslagstavlan, med tecken på att man har varit på Flyinge för länge. Här kommer en uppdaterad version, den ursprungliga upphovsmannen är okänd, men all cred till denne.

 

 

Du har varit för länge på
Flyinge när du:

... drar ett skämt om att ditt tuggbehov inte är tillfredställt, och människorna runt om kring dig faktiskt skrattar, för de är lika nördiga som du.

 

... tycker att duggregn och snålblåst är ett bra uteritts-väder. Jag menar, det kunde varit värre, de senaste 10 dagarna har det varit storm och regnat horisontalt.

 

... kommer på att trots att din favortifärg faktiskt är grönt, består mer än halva din garderob
av marinblått

 

... känner dig halvnaken och lätt generad utan pikékragen på.

 

... kliver utanför dörren och utbrister - Vad härligt att det är vindstilla! (fast det blåser kuling)

 

... blir väckt mitt i natten och första frasen som kommer ur dig är något i stil med "hästen är en gräsätare".

 

... kommer på dig själv med att hälsa glatt och tillgjort på alla främlingar du möter, även när du inte är på Flyinge.

 

... Du och dina vänner sjunger, med stor inlevelse, en sång om Belamour samtidigt som ni diskar.

 

... är så lycklig över din sovmorgon att inte ens århundradets största jordbävning kan väcka dig.

 

... vid nervositet eller uttråkning tar du till överslagshandlingar, t ex väver lite, eller krubbiter lite på blocket. (Det här kan du dessutom relatera till att du inte har något att tugga på.)

 

... trots att du inte är i närheten av att vara skånsk svarar "Jää" (skånsk "ja") på de flesta frågorna.

 

... har påbörjat de senaste 10 samtalen med frasen "men jag hade en häst..."

 

... förknippar ärtsoppa med åksjuka (eller något i den stilen ;) )

 

... så fort du stöter på något nytt, blir tyst, rynkar pannan, och frågar "finns det forskning på det där?"

 

... kommer på dig sjäv med att du faktiskt ätit 8 mackor, på en och samma dag.

 

... i princip utför vad som helst för gratiskläder och mat

 

... börjar komma till insikt att alting kan vara rätt eller fel, beroende på vem man frågar

 

... är bra sugen på att springa fram och skälla ut den snygga, kända, toppryttaren för att han rider utan hjälm. Eller hör och häpna, med luvtröja!!!

 

... Du vill smacka åt din cykel i uppförsbacken.

 

... Du har gett upp tanken på att vara ren på riktigt och har börjat bära kläder där "det inte syns så mycket i alla fall".

 

... Du har varit nära att krocka med någon i Crafoord-hallen, trots att ni bara var två stycken där inne.

 

... Du vet att en cykeltur genom allén kan ta allt ifrån 15 minuter till 30 sekunder, beroende på åt vilket håll det blåser.


... Definitionen på årstiderna
bestäms av antalet täcken på hästarna.

 

... Du seriöst funderar på vad vår motsvarighet till halm är, så att du kan ge dig själv fri tillgång på det.

 

... Du känner dig lite nedslagen när du inser att svaret är spenat.

 

... Du näst intill svimmar när
det är två halmstrån i gången i stallet där hemma.

 

... Du tar tumme-pekfinger-greppet till hjälp när det är dags att göra ytterområdena runt Wallenberg. Annars får man inte upp all halm, ju.

 

... Du kan foderstaten till
skolans alla hästar, men av någon anledning förträngt vad du själv ätit
idag.

 

... Du börjar ha grillfest en
tisdag i mars.

 

... Du har duschat och tagit på dig jeans tror folk i din omgivning att du ska på fest.

 

Jag kan bocka av i princip allt på listan. Dags att åka, hejdå Skåne!

 


Läst 34292 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
27
2011

 

Innan någon av oss riktigt visste ordet av, så var läsåret slut, liksom min tid på Flyinge för denna gången. Vi hade en trevlig avslutning i aulan med mingel, stipendiumutdelning, samt lite tal och ord på vägen. 

 

Den här fick jag! :D

 

Alla Flyinges hippologstudenter samlade.


HP2 som gick ut nu, lycka till med allt!

 

Tiden har gått jättefort, vi har slitit hårt och haft väldigt roligt på samma gång. Utvecklats som hästmänniskor, lärt känna många nya, genomlidigt en brutal skånsk vinter, cyklat i motvind, haft tentaångest, men också lärt oss att kladdkakor löser det mesta. Vi har lärt oss otroligt mycket nytt, fått mycket (eller kanske det mesta?) av det vi trodde oss kunna innan omkullkastat. Fått se många, många fina hästar, bruksprov, Breeders, Flyingedagar, kämpat med inlämningsuppgifter (oftast med åtminstone 10 minuters marginal till deadline), varit på studiebesök på allt från islandshäst till trav...

 

Och ni har följt med genom hela resan! TACK alla ni som läst min blogg under mitt första år som hippologstudent, och tack Flyinge, både inblandade människor och hästar, samt hippologenheten och alla elever som gjort den här tiden till vad den har varit! 

 

Visst är det blandade känslor att åka hem, men vi är alla överens om att vi behöver andrum och ledighet för att smälta allt, och samla kraft inför skolstarten på Strömsholm i slutet av augusti.

 

 

 

 


Läst 30001 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
26
2011

 

Idag var det dags för betessläpp! Såg 21 lyckliga valacker busa runt, välförtjänt semester där de kommer ha det toppen och bara får vara hästar på riktigt.

 

 

 

 

 

 

 


Läst 27754 ggr Kommentarer Kommentera

 

Årets sista studiebesök var förlagt till Jägersro, denna gången var det galoppsportens tur.

 

Vi började med lite teori, tittade på propositioner och fick siffror och bokstäver förklarade för oss. Vi pratade om avel, tittade i hingstkataloger, gick igenom tävlingsregler, distanser, och annat.

 

 

 

Sedan tog vi en tur i deras skolstall, och fick se två elever som genomförde ett träningspass på träningsbanan.

 

 

 

Vi hoppade lite på underlaget, riktigt bra svikt och välharvat, så klart.

 

Här är den omtalade vågen, där man väger in innan lopp, och ut efter. 

 

Den minsta sadeln jag någonsin sett, väger inte många gram. "Men den GÅR att rida dressyr i också!" Ja jo, men jag tvivlar på att den där servetten till sadel fördelar trycket så värst bra... Å andra sidan väger inte jockeys så många hekton heller.

 

Funktionellt schabrak...

 

Vi avslutade med en titt i tävlingsstall. Allt är väldigt noggrannt kontrollerat, boxarna plomberas efter rengöringen och plomberingen bryts inte förrän det är dags att ställa in hästen. Krubbor och vattenhinkar får man ta med själv.

 

 

 


Läst 28808 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
24
2011

 

Efter ett maraton i kursutvärdering på förmiddagen, så hade vi betesvandring i de hagar som, bland andra, våra skolhästar kommer gå i i sommar. Riktigt fina, det är de väl värda. Fodergurun Mia Lundberg, som slutade på Flyinge precis innan vi började, guidade oss tillsammans med sin efterträdare Sofia Folestam oss genom hagarna, och vi hade artinventering i varje.

 

 Sedan åkte vi tillbaka till skolan och räknade blommor och tittade i fältfloran. Fick lite flashbacks till NO:n i grundskolan! Vi pratade också om hur man sköter betena och hur Flyinges beteshagar disponeras. 

 

Mina hästar har i alla fall en gräshage som väntar på dem där hemma, det känns bra. Dags att börja packa ihop och avsluta här för den här gången. Hem och tillämpa...

 

 


 


Läst 29753 ggr Kommentarer Kommentera

 

Allra sista veckan på terminen ser ut så här:

 


Muntliga syntesen överlevde vi alla i måndags, ett par i klassen kommer göra den i juni, men jag håller alla tummar för att det går lika bra för dem.


Ämnet min grupp fick var Hur kan vi motivera ridskoleelever/ryttare? Vilka undervisningsmetoder passar när, hur, och varför? Vi var 6 stycken i gruppen, som jobbade med ämnet både gemensamt och enskilt under förmiddagen, och på eftermiddagen redovisade och diskuterade vi i tvärgrupper. Jag och Camilla fick presentera det vi kommit fram till tillsammans, och vi kommer båda från ridskolor så vi hade nog kunnat prata om det här hur länge som helst... 

 

Tidigare har vi lärt oss att motivationen är nödvändig för att inlärning ska kunna ske, och därför blir det en viktig fråga att arbeta med på ridskolor. Motivation handlar mycket om att ha ett mål att sträva mot, att man kan se en mening och effekt av de uppgifter man tar sig an. Spåret vi hamnade på blev därför hur man kan sätta upp mål för ridskoleeleverna, både individuellt och i grupp, och också inse att alla har olika mål med sin ridning. Att ta reda på hur de målen ser ut, och jobba med att hitta vägar att tillfredställa dessa, tror vi skapar motivation hos eleverna.

 

Att kunna motivera delmomenten i utbildningen, sätta in dem i ett sammanhang, där man också vet vad man strävar mot, tror vi också skapar motivation till att jobba även med saker som inte är så roliga i sig. Vi spånade en hel del kring detta ur olika vinklar, och frågade oss också om utrymme för att arbeta så här på dagens ridskolor.

 

Genomgående handlade diskussionerna, även inom de andrar ämnena, mycket om hur vi ska kunna tillämpa de kunskaper vi besitter i praktiken, och hur man kan skapa förändring. Roligt att så många gillade mitt förra inlägg, som egentligen handlar om precis detta - att ta till sig de forskningsförankrade kunskaper som faktiskt finns, och våga använda sig av dem i praktiken, i stället för att fastna i gamla hjulspår.

 

 

 


Läst 26865 ggr Kommentarer Kommentera

 

Av alla våra föreläsare vi har haft under året, så är utan tvekan Per Michanek den som påverkat oss mest. När vi precis hade börjat fick jag höra från tvåorna att man aldrig mer ser på hästar och hästhållning på samma sätt efter att ha haft honom, och nu får jag väl säga att dom hade rätt.



Per är veterinär, och är dessutom amatörtränare av galopphästar som han håller på lösdrift. Det är intressant att se hur författaren till Att bygga häststall har sina hästar, och speciellt eftersom det inte är så vanligt att ha högpresterande hästar på lösdrift. Så i fredags åkte vi på studiebesök hos Per, väldigt roligt!

 

Han berättar ju bättre själv om sina tankar kring hästhållning än vad jag gör. Nedan finns ett ljudklipp som jag tycker ni ska lyssna på allihopa. En tankeställare för många.

 

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=2152320

 

 

 

 


Läst 25763 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
21
2011

 

Rätt ska ju vara rätt, så nu i avslutningstider har vi en avramlingsfest, där det är de som har ramlat av som bjuder! 

 

Allsång är en given del av det hela, och för säkerhets skull finns det lite regler i vårt sånghäfte som måste följas:

1. Alla sjunger - helst samma melodi

2. Också DU sjunger med

3. Om du inte kan visan, fråga grannen. Det kan vara ett bra sätt att bli bekant på.

4. Kan du inte sjunga, så vissla eller humma.

5. Sjunger du fel, så stå på dej och säg att vi andra sjunger fel!

6. De gäster som inte medför sångröst äger ändå rätt att bruka den

7. De so känner sig osäkra, torde hålla sig en takt före, för att ej bli efter på slutet.


Läst 24827 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
18
2011

 

Idag är det precis på dagen ett år sedan jag gjorde antagningsprovet till hippologen. Jag minns att jag inte var det speciellt nervös alls, och det kan ju bara betyda att jag inte hade någon aning om vad jag höll på med egentligen.. Lika bra det kanske, och lika bra att jag inte hade riktig koll på exakt vilka det var som bedömde min insats heller.

 

Men det gick ju faktiskt jättebra ändå, lyckligt ovetandes. Hoppning, häst vid hand, och dressyr är delmomenten som testas och bedöms vid antagningsprovet, och för att bli behörig måste man naturligtvis vara godkänd på alla. Det är lite spänt, men kul, och man är helt slut efter dagen. (Tidigare år har det också varit fystest, teoriprov, och personlig intervju. Att genomföra en sådan mastodont-dag måste ju vara jämförbart med en triathlon, minst)


Lycka till alla ni som gör prov i veckan!

 

Så här såg det ut 18 maj 2010:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Läst 29699 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
18
2011

 

Idag blev jag och Sofhie samt två elever från HP2 inbjudna till att, som studentrepresentanter, träffa rektor och prorektor från SLU som besökte Flyinge idag. Vi träffade dem en kort stund innan lunch, de ställde frågor kring utbildningen och vi delade med oss av tankar och åsikter. Trots att vi läser vid ett universitet så märker vi inte så mycket av det i vardagen, i och med hästarna så är vi ganska låsta till själva anläggningen. I mellanåt dyker det dock upp folk därifrån och påminner oss, till exempel när vi introducerades till karriärguiden i våras. Den borde förresten alla studenter och arbetssökande titta på, där finns en hel del att hämta.

 


Därefter åt vi lunch med gästerna från SLU, vd Marianne Lilja Wittbom, skolchef Niclas Erwall, Anna-Lena Holgersson från Hippologenheten och lärare Sofia Fohlestam. Fint sällskap och väldigt trevligt, tycker det är positivt att de vill ha med oss studenter. Det är ju trots allt oss det handlar om, så den kontakten säkerligen värdefull för båda parter.

 

SLU:s hemsida: http://www.slu.se/

Hippologenheten: http://www.slu.se/hippolog

 

 


Läst 24682 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.