Marie Ryman

 

Igår fick vi ämnena till den muntliga syntesen som vi har nästa måndag, som är själva slutklämmen på året. För att få gå upp och göra den krävs det att man är godkänd på alla examinationer, tentor och inlämningar. Dessutom måste man bli godkänd på den muntliga syntesen för att få börja årskurs 2. 

Vi jobbar i grupper, får ett ämne som vi arbetar med under dagen, och sedan redovisar vi i tvärgrupper.

Ämnena är:
  • Framtida yrkesmöjligheter efter studier på Hippologprogrammet
  • Hur ska vi bredda ridsporten?
  • Framtida tävlingsmöjligheter inom olika discipliner för att minska godtycklighet respektive utöka tävlingsformer för de som inte vill tävla inom de traditionella disciplinerna. Möjligheter? För- och nackdelar?
  • Vilka aktörer finns inom hästnäringen och hur påverkar de? Positivt och negativt. Saknas någon och varför?
  • Säkerhet vid häst
  • Olika former för ridskoleverksamhet. Nytänkande?
  • Sommarbete. Vad bör beaktas?
  • Hästen i samhället
  • Faktorer som kan påverka hästens fysik/psyke.
  • Naturligt födosök och utfodring för prestation – hur kombinera det?
  • Avvänjning och naturligt beteende i stora och små besättningar – möjligheter och begränsningar
  • Utfodring,inhysning och beteendestörningar – samband och förebyggande åtgärder
  • Hingstars naturliga sociala beteende – hur tillgodose det i modern hästavel?
  • Inlärning hos häst – hästens möjligheter och begränsningar
  • Hästens sömn – mönster, behov och förutsättningar att tillgodose det
  • Vilka konflikter ser ni mellan tävlingssporten, etologer, djurrättsaktivister och samhället när det gäller etiska värderingar och tävling med häst? Och hur ska man lösa
    detta?
  • Helhetssyn på träning eller hur tränar man för optimal prestation och samtidigt bygger in förutsättningar för god hållbarhet. 
  • Hästkiropraktiker, homeopater, hästtandläkare, equiterapeuter, massörer, sjukgymnaster,
    hästpratare med flera - behöver vi dem eller behöver de oss?
  • Hur motivera ridskoleelev/ryttare? Vilka undervisningsmetoder lämpar sig när, var
    och hur?



 

 

 


Läst 19055 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
17
2011


Som ni ser så börjar det tunna ut redan nu...
Idag skrev jag omtentan på sjukdomar, den som jag gjorde en akademisk walkover på sist. Nu kändes det riktigt bra, såå skönt! 

 

 

Kyra har haft landslagsträningar i stora ridhuset både igår och idag, man kan säga att vi gjorde våra uppgifter om avmaskning och betesplanering ganska effektivt för att hinna se så mycket som möjligt...




Läst 18317 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
14
2011

 

Igår var vi på studiebesök på Skáneyland, Everöd i nordöstra Skåne. Familjen Lund Lindberg, med Niels och Sussie och dottern Mette driver där ett familjeföretag med uppfödning, inridning och träning av islandshästar, samt inackordering på lösdrift.

 

Mer om dem, om företaget och om gården finns att läsa på deras hemsida: Skaneyland.nu

 

 

 

En stilig unghingst, Kraftur, som de är mycket nöjda med! En modern typ av islandshäst med långa ben och väl ansatt hals.

 

 

Ett avelssto med föl i magen, som verkade tycka att det var väldigt trevligt att vi kom :)

Sussie berättade om målet med deras avelsverksamhet, val av hingstar, blup, med mera. 

 

 

 

Dottern Mette visade hur de jobbar sina hästar - på samma sätt som vi gör med båda. Öppnor, slutor, skänkelvikningar, tempoväxlingar, lösgörande, samlande, osv. Niels berättade att det gamla sättet att rida, med högt huvud, är på väg att försvinna helt och ridningen går mer och mer mot "vårt" sätt att rida dressyr på.

 

 

 

 

Ett några dagar gammalt föl

 

 

 

 

Vi tackar för ett trevligt besök!

 

 


Läst 22571 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
14
2011

 

Efter en vecka med examen, på examen, på examen, så känner jag, och större delen av klassen med mig, som en urvriden disktrasa. Slut som artist, i stort behov av långledigt!

Ridexamen på unghästen blev mer actionfyllt än vad vi hade tänkt oss, men alla godkända ändå, och häst vid hand gick hjälpligt det med.


På onsdagen var det dags för den praktiska examinationen i pedagogik, där man höll en 15 minuters lektion om klippning, häst vid hand, leda hästen till och från hagen, uppvisningsskick, eller longering, med olika förbestämda målgrupper.



Emelie lär Pierre att knoppa, Doris ställde väldigt tålmodigt upp på både klippning, knoppning, och att bli hämtad i hagen 4 gånger...



På eftermiddagen var det löshoppningsexamen, där vi dels fick visa att vi kunde leda en löshoppning, samt en del där vi skulle bedöma/analysera en för oss ny hästs hoppförmåga. Med tanke på att vi under kursen bara haft ett par hästar som ens kommit upp på bedömningsbar höjd, så tycker jag att vi alla löste det hela mycket bra.

 

Denna vecka har resten av klassen haft ridexamen och körexamen, så någonstans där gick luften ur dem också. Nästa vecka är det mest antagningsprov och omtentor, och veckan därpå är det det muntlig syntes och betessläpp... av både hästar och hippologer!

 


Läst 19909 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
09
2011

 

En ganska lugn dag i skolan, förutom stalltjänst hade vi unghästlektion på förmiddagen. Johanna red vår unghäst idag. På lunchen tränade vi lite häst vid hand, där han är lite svårare så vi kände att ett genrep behövdes inför i morgon.

 

Ledig eftermiddag, den gick åt till att förbereda inför pedagogik-examinationen i morgon, att göra unghästen fin, och att mocka och fixa med mina hästar.

 

På kvällen var det Mistrals tur att åka på terrängträning. Hans första så vitt jag vet, så den bestod mest av att gå igenom typhindrena, på ponnyhöjd. Han gjorde det bra och tyckte det var jättekul.

 

Och han bockade inte en enda gång, hans pappa borde vara stolt över honom ;)

 

 

 

 

 

 

 


Läst 19785 ggr Kommentarer Kommentera

 

Dagerna bara flyyyger förbi!

Nästa vecka innehåller tre examinationer - praktisk undervisning i pedagogik, som i mitt fall innebär att jag ska ha en 15 minuters lektion om att klippa häst, utan att klippa på riktigt, och målgruppen är ridgymnasieelever åk 3. Sedan har vi examen i unghästridning, häst vid hand, och löshoppning. På torsdag blir det utvärdering av unghästblocket, och på fredag är det dags för studiebesök; Islandshäst. 

 

 

 

I fredags kväll var jag och Nora på terrängträning i Tågarp, hon visade att det var hennes rätta element! Det gick riktigt bra, både häst, ryttare och hästägare tyckte det var väldigt roligt :)

 

 

 


Läst 20263 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
04
2011

 

I måndags hade vi föreläsning om rehabilitering av skador, hade jag haft lite mer tid hade jag gärna skrivit massor om det men... Nej tid finns det inte så mycket alls av just nu. 

 

I föreläsningen ingick lite demonstration också. Här får Linn en akupunktur-nål instucken mitt på huvudet, så där ja! 

 

Igår förmiddags hade vi genomgång på tentorna vi skrev för ett par veckor sedan, avelsdelen jag skrev gick super, den andra lämnade jag ju in blankt på så den skriver jag den 17/5. Igår hade vi också longeringsexamen, gick kalas! Bo Jenå examinerade oss, och alla blev godkända. Andra halvan av klassen har examen i ridning denna vecka och nästa, det verkar ha gått bra för dem också.

 

 

Idag hade vi föreläsning med Per Michanek om avlivning av häst, och etik kring detta. Första halvan av lektionen blev rent teknisk kring själva avlivningen, tillvägagångssätt och för- och nackdelar med olika metoder. Resten av tiden diskuterade vi kring själva etiken, vad som är rätt och fel, vände och vred på olika sätt att se på avlivning. Vi konstaterade att det är finns många olika sätt att se på det, och vad som är rätt och fel är svårt att säga.

 

I eftermiddags hade vi löshoppning, sista gången innan examen. Alla våra unghästar gjorde det bra idag, utifrån sin förmåga, och det har varit kul att följa deras utveckling under kursen.

 

Mistral fick vara med och hoppa han också, han skötte sig jättebra. Ett filmklipp lyckades jag få jag till i alla fall, hoppas det fungerar att titta på!

 

 

 

Börjar kännas som slutspurt det här! Hepp hepp!

 

 


Läst 22839 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
03
2011

 

Det närmar sig slutet det här, idag är det examen i longering och nästa vecka i ridning, häst vid hand och löshoppning. 

 

 

Årets föl börjar titta ut nu, här finns bilder på underverken!


Läst 21252 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.