Marie Ryman
AUG
31
2011

 

På förmiddagen idag hade vi unghäst-demo, där de olika delmomenten i unghästkursen gicks igenom. Slutmålet för unghästkursen är ett fiktivt 4-årstest, med visning vid hand, gångartsbedömning, och ett hoppmoment. Det är naturligtvis vårt genomförande och inte hästarna i sig som bedöms. 


Så nu fick vi alla delmoment presenterade för oss på ett tok-pedagogiskt sätt, både se hur det ska se ut, och lärare för respektive moment pratade och resonerade kring dem. Lämpligt nog är det fyraårstester på Strömsholm på söndag, perfekt.

 

 

Efteråt hade vi hopp-demo, där målet för hoppningen visades genom att Jens, som är examinator, Daniel Svensson, som vi kommer ha som huvudlärare, och Anna-Clara Pettersson, som är kursansvarig, visade hur vår examen kommer se ut. De red tre rätt olika hästar med varierande utbildningsståndpunkt, intressant att se hur de löste de frågor som ställdes i banan, och att jämföra ritterna. Precis som i dressyren tog de i sina analyser upp vad som kändes bra, och vad som kan förbättras, både kortsiktigt och långsiktigt.

 

 

Systemet med våra skolhästar känns riktigt bra, de håller en otroligt hög nivå där alla förhoppningsvis kommer tävlas i 140 under året. Skolhästarna för hoppning är uppdelade på hopplärarna som alltså ansvarar för några hästar var. De känner alltså hästarna väl, utbildar och tävlar dem, och kan under året hjälpa till med att hålla dem i trim. Skulle problem uppstå kan ju då dessa lösas individuellt tillsammans med läraren, kanske behöver självförtroendet hos hästen stärkas om något gått snett, eller så behöver eleven se någon rida hästen rätt för att få hjälp på vägen, och så vidare.

 

 

När jag och Sofhie i våras var på Ultuna när professorerna utnämndes, pratade vi faktiskt om precis det här med Janne Jönsson. Han menade att lärarna måste rida på hästarna för att undervisningen ska bli bra för alla. Ett exempel är att om du har en svag elev så vill du ju sätta denne på en häst som är stark, för att eleven ska klara de uppsatta målen. Har du en stark elev, sätter du den på en svag häst för att hästen ska få hjälp. Problemet blir då att den starka eleven får lära hästen, och inte tvärtom som det ska vara. Med RS system får vi elever fina och välutbildade hästar, som inte bara "kan allt" utan faktiskt fortfarande får utöva det och får fortsätta hålla hög nivå. Låter mycket bra.

 

Och ja, vi är ännu mer sugna på att komma igång efter den här dagen..

 


Läst 26160 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
30
2011

 

 

Full fart från start får man väl säga att det har varit!

 

Dagen har varit väldigt varierande, förmiddagen ägnades åt en hopp-demo där första halvan innehöll en grundlig genomgång av hästarnas utrustning, grunderna i ryttarens sits och inverkan, och vart vi strävar med hopphästens markarbete. Efter en paus höll Jens Fredricson en uppsutten clinic där han gick igenom utbildningsskalan, mycket inspirerande och oj vad det kliar i fingrarna att få börja komma igång med ridningen nu...

 

Tycker hela attityden är så skön, vi blir ständigt påminda om hur lite vi kan - samtidigt så finns det stor kompetens hos lärare, och välutbildade hästar, så det är bara att sätta igång att jobba! 

 

 

 

Efter lunch hade vi genomgång av de säkerhetsrutiner som finns kring all hästhantering och verksamhet, från uppsittning till att släppa ut hästen i hagen, att leda den, utrustning i stall kontra ridning, rutiner vid den dagliga skötseln, mm. Den är egentligen precis densamma som på Flyinge, men repetition är aldrig fel. Med så många hästar som det finns på Strömsholm, och så många olika människor som hanterar dem, så blir det viktigt att rutinerna följs - både för att säker hantering, där de genomtänkta rutinerna följs utan slarv minimerar antalet olyckor, men också för att hästarna ska må så bra som möjligt och känna igen sig i systemet.

 

 

Därefter gick vi igenom hur våra stalltjänstgrupper och scheman ska se ut under läsåret. Ska försöka bena ut hur upplägget ser ut, nu får vi se om jag lyckas:

 

 

  • Året är indelat i fyra perioder, där hela klassen är på skolan under den första, och har då ungefär 1,25 hästar per person. Den där fjärdedelshästen är en fyraåring, och den andra är en hopphäst varannan vecka och en dressyrhäst varannan, om jag har förstått det hela rätt... :)

  • Under period två är halva klassen ute på praktik på ridskolor, och då är andra halvan på Strömsholm. Då blir det alltså 2,5 hästar per person, och mer stalltjänst, men mindre av de andra teoretiska bitarna. 

  • Period tre, som börjar efter jul, skiftar vi så att andra halvan går ut på praktik. 

  • Period fyra liknar period ett, där hela klassen är på skolan igen.

 

 

Såå, nu är ni säkerligen nästan lika förvirrade som vi är, men stalltjänstschemat för hela året är klart och vi känner oss nöjda med det!

 

På Flyinge hade vi ett system där tre grupper växlade: vecka 1; måndag-torsdag, vecka 2; fredag-söndag, vecka 3; ledigt.

 

I år har vi fyra grupper som har helt olika pass olika dagar på rullande schema, så det blir säkert lite svårare att hålla ordning på, men det här lär också göra att tempot blir jämnare, och dagarna blir inte lika långa.

 

 

Slutkläm på dagen var en föreläsning om kost med Jennie Johansson, dietist från AXA. Vi har ju stenkoll på hästarnas utfodring, men den egna är det sämre med... Men om vi ryttare vill bli sedda som idrottare så får vi bete oss som sådana också, och det säger ju sig självt att man inte kan prestera bra utan att äta rätt. Hos våra hästar lämnar vi ju inte gärna något åt slumpen, vi borde resonera likadant om oss själva.

 

 

Duktig föreläsare som lyckades hålla det hela enkelt - kort kan man sammanfatta det som att vi gör av med en viss mängd energi, och om vi äter mer än vi gör av med kommer vi gå upp i vikt, äter vi mindre kommer vi gå ner i vikt. Det gäller alltså att balansen. Energibehovet ska så klart täckas upp av en varierad kost, för ju mer varierat vi kan äta, desto större är sannolikheten att vi får i oss alla näringsämnen vi behöver. Det GÅR ju att täcka upp energibehovet med onyttigheter, men det vore ju som att fodra hästen med 50% strösocker och då vet vi alla att det blir svårt att fylla alla behov...

 

När vi slutat vid 18 blev det en sväng förbi min häst för att mocka och fixa, och sedan hamnade jag på Hallsta Ridklubb och hjälpte Sofhie med ett pass markarbete.

 

Ja det här går väl till historien som det spretigaste inlägget på det dryga året som den här bloggen funnits :)

 

Ha det fint!

 


Läst 27634 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
29
2011

Då var den första dagen på Strömsholm avklarad!




Efter en dag med idel presentationer, information och rundvandring så tänkte jag börja med att presentera mig själv, för nytillkomna läsare, och vad det är jag egentligen gör. Marie Ryman heter jag, är 21 år och kommer från Nynäshamn. Jag började på ridskola när jag var 6 år, och sedan var det kört och sedan dess har det nästan bara varit hästar som gäller. Jag har ridit msv fälttävlan, LA dressyr, 120 hoppning, och sedan februari har jag en 6-årig Quite Easy-pojke som är tänkt att bli hopphäst, även om matte lär ha svårt att helt hålla sig ifrån de andra grenarna.

 



Jag går alltså hippologprogrammet, en 3-årig högskoleutbildning vid SLU. Det som är unikt för utbildningen är att det är helt renodlad hästinriktning, och årskurs 1 gick vi på Flyinge. Det var ett väldigt roligt och lärorikt år, så jag hoppas och tror att år två blir minst lika bra. Hela klassen flyttade upp nu, först i årskurs 3 delar vi på oss beroende på inriktning.



 

Så idag gjorde HP2 entré på Ridskolan Strömsholm, inte riktigt lika spänt som förra året, vi känner ju redan varandra väl och det känns som att vi har lite mer koll på vad som förväntas av oss detta år. Så vi började helt enkelt med att putsa skorna, sedan cyklade vi mot skolan :)

 

Halv tio började vi med presentation av lärare, av oss, allmän information om schema, kurser, mm. Som alltid blir det mycket nytt i början, men det lär falla på plats efter hand.

 

Årets kurser:

- Företagsekonomi för hästverksamhet I, 5hp.
- Seminariekurs i hästens biologi, 5hp.
- Ridkonst och hästhantering, ridhäst II, 20 hp.
- Verksamhetsförlagt utbildning - VFU I (=praktik), 15 hp.
- Pedagogik och ledarskap i hästverksamhet, 15 hp.

 

Upplägget verkar bra, de schema vi har fått nu passar tyvärr inte riktigt för att lägga upp här som jag gjorde förra året. Flyinges system kommer jag nog sakna lite, det var himla smidigt.

Efteråt fick vi en tur runt anläggningen, som är som ett helt litet samhälle, av vår mentor Marianne Esséen Söderberg. Vi fick ett papper med karta på morgonen, plasta in och sätta på cykelstyret kanske?

 

Efter lunch följde ytterligare en informationstimme, mer insikt i verksamheten med mål, de olika utbildningarna, personalen, mm.



Efter en fika på markan, såklart, så hade vi en dressyrdemo som sista pass. Det var kandidat-hippologerna (som tidigare gått det tvååriga programmet och ny bygger på med ett tredje för att få kandidatexamen) som skulle visa hur vår dressyrexamen kommer att se ut i vår! Jättebra att få en klar bild av vart vi strävar någonstans, nivån kommer ligga på LA-Msv C, och själva examen är ingen programridning utan man instrueras till att göra vissa övningar och rörelser, lite mer som en vanlig lektion alltså, fast utan feedback från instruktören. Halva passet rids på den häst man har ridit under året, därefter byter man och får då troligtvis en häst som är av lite annan typ än den första. Efteråt analyserar man sin insats, och resonerar kring t.ex. vad som var bra, mindre bra, kunde gjorts annorlunda, och hur man hade fortsatt att arbeta med hästen för att komma framåt.



Gillar det här bättre än förra årets programridningsexamen, den analytiska delen har vi fått öva mycket på så det känner vi oss hemma i.

Så, första dagen är gjord och nu är jag mest sugen på att få komma igång på riktigt! Imorgon väntar hopp-demo med motsvarande upplägg, stallintro, och kostföreläsning.



Hur som helt är det toppen att ha börjat igen, jag tror vi kommerfå ett jättefint år här.

 


Läst 27343 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
28
2011

 

Datorn var såklart nerpackad allra längst ner i en flyttkartong igår, så därav att jag är lite efter med uppdateringen. Men nu är det flyttat och klart! Gårdagen var en solig och varm och fin dag, och det känns toppenbra att vara på plats.

 

 

Var nere i hagen på morgonen för att kolla att båda hästarna levde. Det gjorde dom! Lite tråkigt att dela på dem nu, bästa kompisarna! Nora är på väg hem till Skåne i skrivande stund, det känns som att det blir allra bäst så ändå! Har jättemånga bilder från våra små äventyr som ni inte har fått se ännu, ska få ordning på dem inom kort hoppas jag!

 

 

Ett av sommarens små projekt har varit att lära en ponnymamma utan så mycket hästerfarenhet att longera, och det blev superlyckat! En utmaning att befästa kommandon hos häst och linförare samtidigt, men nu fungerar grunderna mycket bra - att hantera lina, ha koll på positionen, läsa av hästen, och så nu på slutet när kommunikationen verkligen sitter bra så har vi lagt till inspänningstyglar och hon kan börja jobba honom på ett mycket trevligt sätt! Roligt för båda två, perfekt om dottern inte kan rida någon dag, och så bra variation i arbetet såklart. Så vi tog ett sista pass där på förmiddagen, jättekul.

 

 

Sedan var det åkdags! M fick stå bredvid flyttkartongerna i släpet. (som jag förresten köpte från Leif Eriksson Transportfordon, väl värda en länk! Jättebra service och vi är så nöjda med köpet.) Sedan rullade vi mot Strömsholm, det är ju promenadavstånd från mig jämfört med Flyinge, drygt två timmar.

 

 

 

Så nu har vi landat, och jag har en känsla av att det inte bara är jag som kommer trivas fint här! 1,5 hektar gräshage, och stor fin box.

 

Kvällen avslutades hemma hos Sofhie med middag tillsammans med de från klassen som hunnit landa. Carro, som varit i Tyskland under sommaren, berättade att hon hade försökt beskriva relationen till sin klass för de där nere; "They are not my class, they are my family!"

 

Aaaw!  

 


Läst 26167 ggr Kommentarer Kommentera

 

Halva eftermiddagen gick åt till att putsa allt, precis allt.

 

Noras sadlar fick sig en extra noggrann behandling, imorgon ska vi åka och kolla dem nämligen. Hoppsadeln ligger inte alls, så jag har ridit med min hela sommaren, men vi kollar båda för säkerhets skull, hon har ändå musklat på sig en del. Nu har vi ju blivit ordinerade hackamore, men det har vi övat lite på tidigare så det ska inte vara några problem :)

 

Packa packa packa packa


Så när jag hade packat ihop det mesta och kände mig rätt nöjd med mig själv, så skulle jag gå ner till hagen och titta till hästarna. Det visade sig att Mistral, IGEN, hade lyckats trampat av sig en sko dagen innan veterinärbesök. Inte optimalt! Klockan var 18:30 och 8:30 i morgonbitti har vi tid, och ännu en gång frågade jag mig själv vaarfööör jag inte har några verktyg till att spika på den själv..... Nu lovar jag, med er som vittne, att jag ska införskaffa det så snart det bara går!

 


Nu har jag ju lyckan att ha världens snällaste hovslagare över sommaren, som kunde komma förbi senare och spika på den. När han pressat färdigt halmen. Som sagt, världens snällaste, tack Lasse!

 

Insåg med att med min tur så kommer han ju utan tvekan plocka av sig en baksko under natten om jag släpper ut honom igen, och det är det liksom inte värt. Å andra sidan vet ni ju sedan tidigare att Nora förvandlas till en duracellkanin utan stoppknapp när hon sover inne, och tänk er det PLUS hackamore, så... Pest eller kolera?

 

Det fick bli kolera, det kommer gå jättefort att prova sadlar i morgon :)

 

 


Läst 26060 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
25
2011

 

Igår åkte vi med första flyttlasset till Strömsholm, på lördag kör vi nummer två där främst hästen, allt till honom, och allt jag glömde i den första omgången ingår. De flesta flyttar in på lördagen, så vi hinner umgås ordentligt under de sista dagarna i frihet, hur bra som helst :)

 

Pysslade ihop den där lampan, tålamodskrävande! Får göra ett hemma-hos-reportage när allt är klart och intryckt, det är en konst att klämma in precis allt på 23 kvadrat vill jag lova =)

 

 

Uppdatering på halta hästar-fronten:

 

Den stackars hästen som skadat kotleden är hemma igen, hittills ser det bra ut så nu hoppas vi att såret läker ihop som det ska.

 


Magkänslan efter att ha varit på kliniken med Mistral var ju inte bra alls. Även om det mesta säkerligen går över med vila, så vill jag veta vad problemet är för att kunna kontrollera hur det utvecklar sig...

 

Tursamt nog fick jag tid hos en osteopat som verkligen kan hästkroppen utan och innan, som konstaterade att det är båda bakknäna som spökar. Inte konstigt att han spänner ryggen och avlastar snett fram. Veterinär tittar på det i morgon, en som jag känner till sedan tidigare och som han dessutom har pratat med. 

 

 

Det är svårt med hästar! Man måste hitta ett bra team med kunniga människor kring sin häst som man har förtroende för, som kan hjälpa en om man får problem. Det är inte så lätt när man flyttar runt, men dessa känner jag sedan tidigare och nu känns det som att vi är inne på rätt spår. Har också ordnat en duktig hovslagare till honom också, tryggt att ha det klart.

 

 


Läst 24651 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
23
2011

 

Nu är jag verkligen inne på upploppet inför skolstarten, på lördag går flyttlasset och på måndag börjar terminen! Som alltid är det ungefär 100 000 saker att fixa innan, men det brukar ju ordna sig.

 

Idag var jag med Nora till Täby-kliniken för att kolla tänderna. Ni som har följt mig ett tag minns kanske att jag skrev om tandvård för hästar förra våren;

 

"...det viktigaste budskapet var rätt tydligt - släpp inte in vem som helst i munnen på din häst. Kunskaper om hästens tänder är bristande, även bland veterinärer eftersom det för fram till ca 10-15 år sedan inte togs upp särskilt mycket i utbildningen. Numera är detta ändrat, och det finns även vidareutbildningar, men ett stort ansvar ligger på hästägaren att se till att rätt kompetens finns hos den som ska behandla hästens tänder. 


Så här summerades god tandvård:


- Kunskap hos utföraren
- Sederad häst, och munstege
- God belysning
- Bra instrument
- Genomgång av betsling
- Uppföljning"


 

 

 

 

 

Happy day, idag var det dags att tillämpa! Anna Tell undersökte Noras mun, och hästen hade inte bara fina instrument och munstege i munnen utan även en mobiltelefon - allt för att ni ska få se hur det ska gå till, såklart :)

 

 

Helt enligt skolboken - hon fick lugnande, en vadderad liten mössa som hörselskydd, och en munstege som håller upp munnen.

 

Sedan kan man börja undersöka munnen, och då tittar på tänderna efter sprickor, skador, hakar, bettyp, men tittar också på slemhinnor (sår i kinderna, tandkött, tunga, mungipor, ja helheten helt enkelt. 

 

 

Dokumentering för framtiden, proffsigt!

 

 

Jag fick också dokumentera :) För att citera pappret jag fick med mig hem - hästen har i stort neutral bettyp, men i underkäken ses en sk trångställning på båda sidor. Tandraden svänger helt enkelt lite innåt på mitten, normen är att den ska vara i princip rak. Tryck på bilden så ser ni bättre men det är en tunga i vägen, tyvärr. 

 

 

När tänderna sitter så, så bildas det små fickor där foderrester packas in. Nora hade lindrig foderinpackning, mest på den ena sidan, som gjort att tandköttet blivit lite irriterat. Det rensades bort, luktade inte hallontårta om det gamla gräset vill jag lova, och så slipade hon de tänder som drabbas av trångställningen. 

 

Jag frågade om kraftfoder lättare packades in, och visst är det så. Gräs är det allra bästa för tänderna, och det är ju inte så konstigt med tanke på att det är det de är utformade för.

 

 

Här har vi något annat - I tredje tanden i underkäken på höger sida hade hon en sprickbildning i tuggytan, det är det lilla "strecket" som man ser på tanden i spegeln. 

 

 

En rest av en rot från en vargtand, som avlägsnades för flera år sedan, togs bort. Se där. Vargtänder har jag också skrivit lite om tidigare, Anna liknade dem vid en sten i skon när hon förklarade för min inte så hästkunniga medhjälpare/co-driver. Och lite så är det ju.

 

 Det blödde lite där den satt, men det lilla ingreppet gick fint.

 

 

Ett sår på tungan syntes också. Det har troligtvis inte kommit på grund av bettet, men det behöver läka ifred så nu väntar hackamore i två veckor. På grund av trångställningen och foderinpackningen så blir det återbesök om 3-4 månader för att följa upp, men eftersom Nora ska flytta hem till Skåne igen så fick jag tips om en veterinär där nere som är duktig på tänder. Fick också med ett papper där precis allt stod nedskrivet, alla fynd, vad som gjorts, och vad som ska följas upp. Bra både för en själv, och för nästa som ska titta på henne i munnen.

 

Hur som helst, betslingen är det inga problem med, nosgrimmorna funkar fint, inga sår i kinderna och kanterna är så vassa som dom ska vara.

 

På SLU:s hemsida finns det uppgifter om vilka veterinärer som har utbildning inom området, HÄR. Sedan vet man ju inte vilka som utövar det, men det kan man ju höra sig för. Jag fick också tipset om att kolla tänderna så fort man fått en ny häst, för att veta hur det ser ut och vad man har att jobba med. Bra att tänka på, för där finns ju uppenbarligen mycket som man inte har en aning om! 

 

Så när jag kom hem och berättade för barnen i stallgången att Nora hade vart hos "tandläkaren", fick jag den glada kommentaren "jaaa då har man en sån där stor fil som man har i träslöjden!" så var det bara att förklara att man måste vara precis lika försiktig med hästarnas tänder som tändläkarna är med våra. Rutinmässig raspning tillhör det förgågna...

 

Supernöjd med besöket, hit kommer jag gärna tillbaka. 

 

 


Läst 29733 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
19
2011


För er som söker hästskötarpraktik eller praktik för att bli behöriga till hippologprogrammet, så har jag ett tips på en nyligen HYN-godkänd praktikplats. Jursta gård ligger i norra Nynäshamn, söder om Stockholm alltså, och är perfekt om man vill ha bredd! 


Lena och döttrarna Malin och Anna Nilsson finns på gården. Malin Nilsson tävlar ju i hoppning (vann t ex 150 på Strömsholm i somras, samt 145 i Tierp förra helgen, med egna uppfödningen Prizilla), Anna Nilsson tävlar dressyr (mycket unghäst, red stoet Prima Donna till seger i Breeders 2009, 5-åriga hästar.) Lena Nilsson är även hon dressyrryttare, och på gården finns också avelsverksamhet.


De är jättetrevliga och duktiga allihopa, Anna har jag tränat dressyr för under sommaren. På deras hemsida finns kontaktuppgifter. Möjlighet att bo på gården finns.


Inte så dumt!

Läst 24854 ggr Kommentarer Kommentera

 

Tack snälla ni för era fina kommentarer, det värmer verkligen. Dagarna rullar ju på trots allt, nu är det precis två veckor kvar tills terminstart på Strömsholm. Ser fram emot det mycket, och hoppas saker och ting ordnar upp sig någorlunda fram till dess. Just nu klurar jag på om Nora ska följa med dit eller inte, att ha två hästar i Flyinge var en dum idé, men den ena är ju ur funktion nu så... 

 

Nora har coolat ner, lite. Vi pay&jumpade på Runsten i söndags, man får försöka komma iväg på roliga saker när allt annat känns dåligt, och det gick bra så det lättade upp livet lite. Hon går fälttävlan där nästa helg, så nu har vi tjuvtränat på banhoppningen!

 

Mistral ska träffa en riktigt duktig osteopat i morgon, blir intressant att höra vad han har att säga. Hästen med den skadade kotleden är kvar på Ultuna, operationen gick bra men leden var infekterad så nu hoppas vi att penicillinet hjälper.

 

 

 

 


Läst 24942 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

...ja då kan du ju tänka lite på mig. Anledningen till att det totalt saknats blogginlägg sista två veckorna är för att jag inte riktigt vet var jag ska börja, men jag undrar vilken spegel jag har krossat, hur många stegar jag har gått under, och hur typ en hjord svarta katter kunde springa över vägen utan att jag märkte det.

 

 

Så här är det. Strax efter att jag hade skrivit det här inlägget, så började Mistral, från en dag till en annan, kännas lite konstig. Inte ofräsch egentligen, men han låg fruktansvärt tungt i handen och stretade och visade att han inte alls var nöjd, och det var inget som gick över med ridning. Inte likt honom, som varit mycket fin att rida sedan han sattes igång.

 

 

Vad det än skulle kunna tänkas vara, så kändes lite vila rätt, jag jagade efter någon som kunde titta på hans tänder, men varenda veterinär som är duktig på tänder verkade vara på semester. Typiskt, fick tid på Strömsholm 8/8, en bit att åka men bra att kolla så snabbt som möjligt. Någonstans får man ju börja, och det var ändå dags att titta. Hade också sedan tidigare tid för att prova sadel 7/8, och det är ju inte fel att se över den heller.

 

Under tiden fick han ta det mycket lugnt, bara lite lättare lösgörande arbete från marken. Började i slutet av förra veckan se lite, lite ojämn ut fram, något stum i ryggmuskulaturen. På lördagen tappade han första skon på hela sommaren, ååh vad flyt... Världens bästa hovslagare spikade på den på söndag morgon, det var väl ungefär det enda som gått bra i den här historien. En natt på stall för honom och Nora. Nora smått vild att rida dagen efter, hon får lite myror i huvudet av att vara inne.

 

Tittade på Mistral på söndagen, nu var det tydligt att han inte var jämn. Att kolla sadeln var ju såklart helt uteslutet. Ringde Strömsholm på måndagen, bad att få hältutreda honom också, det känns ju inte bra att han blir sämre av att göra ingenting. 

 

Kommer till Strömsholm på tisdagsmorgonen, han ser riktigt knackig ut, halt höger fram och höger bak, mycket spänd i överlinjen. Ingen bjudning över huvudtaget, fullt förståeligt... Men vi hittar inte varför. Bedövning släcker inte, ingen direkt böjprovsreaktion, kiropraktor känner igenom honom men inte blev vi klokare av det. Inget i munnen heller.

 

Världens snällaste patient på Strömsholm 

 

Under tiden har lilla Nora stått inne, och eftersom Mistral ska äta medicin och hon ska tävla kan dom inte gå i samma hage. Mistral får gå på bete med två andra, och vi har annat lämpligt sällskap till Nora i form av en valack hon gått med förut, och ett sto som denne går med i vanliga fall. Åker och tränar med Nora på onsdagen, eftersom hon stått inne två nätter var hon mer vild än tam så det var inte det bästa vi har gjort. (Som bonus haglade det så mycket att jag trodde taket skulle rasa in, fröken blev inte mer avspänd av det..) Myrorna i huvudet hade det otroligt kämpigt, men efter en natt ute var hon betydligt bättre så jag kunde ändå känna lite hopp i tillvaron. Behövde inte börja om helt från början. Thank god.

 

Då kan man ju tycka att det räcker med tråkigheter nu, även om båda skriker efter varandra och det kanske inte är den roligaste situationen, så finns det ju ändå någon sorts plan. Nora skulle åka till Boxholm och tävla, tillsammans med valacken hon går med. 

 

Så, när jag vaknade fredags morse sken i alla fall solen, vi skulle lasta vid fyra-tiden, så dagen skulle bestå av att rida och packa och polera häst. Nu blev det dock inte riktigt så. Valacken, tillika hag- och tävlingskompis, hoppade in på tre ben, och en kvalificerad gissning är att det är Nora som ligger bakom. Sparken har tagit rakt på kotleden. Åker med till veterinären, inget på röntgen men ledvätskan är grumlig, skickas vidare till Ultuna för att kunna spola ur leden. Vet inte hur operationen gick, jag håller tummar och tår för att det går vägen, en jättefin häst med framtiden för sig. Egen uppfödning och allt...

 

Hallå, hur mycket oflyt kan man ha på en och samma gång? Hur dåligt kan det bli? Klappa på era hästar och njut av varje stund i sadeln, för man vet aldrig hur länge lyckan varar.

 

Då får vi se hur det här går då...


Läst 29349 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.