Marie Ryman

 

Eller?

 

Under eftermiddagen idag hade vi en föreläsning kring precis det här ämnet. För oss som är aktiva är det självklart att det är det, men hur ser argumenten ut egentligen? Vi tävlar, vi tränar, det är fysiskt ansträngande. Men beter vi oss som idrottare? 

 

Kosten redde vi ut för två veckor sedan, nu har turen kommit till själva fysiken. En höjdhoppare tränar inte bara på att hoppa högt. En kulstötare stöter inte bara kula hela träningen, skidåkare åker inte bara skidor. Varför finns då bilden av att det för en ryttare skulle räcka med bara ridning? 

 

 

Det är många delar som vi kan, och bör, jobba med:

 

- Kondition:
Ryttare behöver ha en bra grundkondition, vilket man kan träna genom löpning, cykling, simning, mm. 

 

- Styrka:
Både allsidig träning för hela kroppen, men extra viktigt för ryttare är bålstabilitet. Bra träningsformer där är core, pilates och yoga. För att träna rätt är det perfekt att gå till ett gym där du kan få hjälp med övningar som passar just dig och din kropp. Vi ska ju dessutom orka med att jobba i stallet, vilket ofta är ensidigt och sliter på oss. Minska slitaget gör man genom att försöka jobba ergonomiskt och lika mycket med båda kroppshalvorna, men för att hålla hela livet behöver man komplettera med styrketräning.

 

- Balans, koordination, rörlighet
Det är ju helt givet att de här tre färdigheterna krävs för att kunna inverka på hästen, sitta med i rörelserna, samordna hjälperna och vara följsam. Med yoga får man med alla de här punkterna, och dessutom får man med andningen, koncentrerad avslappning. Inte så tokigt.

-Takt- och rytmkänsla
Det här tränar man bäst med dans! 

 

 

I talangprojektet jag var med i förra året sade vår fystränare att en kvarts träning om dagen kunde göra stor skillnad i ridningen. Det handlar bara om att träna på rätt saker. Vi fick en DVD med core-övningar att göra framför TV:n, hur bra som helst. För, trots allt, den bästa träningen är den som blir av. Det gäller att hitta en träningsform som går att passa in i det där pressade schemat, som är tillräckligt rolig för att göra till en vana, som passar plånboken. 

 

Vill vi bli sedda som idrottare så får vi ju också bete oss som sådana. Vi är otroligt nogranna med att hästen ska få varierad och välavvägd träning för att få hållbarhet och kunna prestera, men glömmer vi oss själva så missar vi halva ekipaget. Eliten börjar inse det, framförallt den yngre delen, men det tankesättet behöver spridas till bredden, och ut till ridskolorna där vi ska få fram nya små idrottare. 

 

 

Vi har nog mycket att fundera på när det gäller det här, men en förändring i rätt riktning börjar trots allt ske. Ni ska få två tips. Det första är att införskaffa boken "Ryttare är idrottare" av Ulf Johansson, den är verkligen jättebra på alla sätt och vis för den som vill komma igång med sin fysträning. 

 

Det andra är att köpa en pilatesboll, sätta den framför TV:n, och inta lodrät sits, axel-höft-häl. Sedan tränar ni balans, koordination och bålstabilitet samtidigt som ni kollar på Bonde söker fru.

 

Det är en väldigt bra början!

 

 

 

 


Läst 27828 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
14
2011

 

Tyckte att det var dags för en frågestund igen, ett år sedan sist! Fråga vad ni vill =)

Återkommer med ett inlägg om allt kul vi gör lite senare idag! Idag och imorgon får vi finbesök av våra professorer, här kan du läsa om när jag och Sofhie var med på utnämningen i våras.

 

 

 


Läst 20663 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

Eftersom det inte finns några tvåor på Flyinge som kan sparka in nykomlingarna, så tog som sagt HAS tag i det hela. Fem hipp-tvåor var vi som tidigt på lördagsmorgonen bilade ner mot Skåne!

 

 

Med insparken ville vi förbereda ettorna inför året på Flyinge. De delades in i fyra lag och grenarna var inspirerade av kurserna som kommer... Efter den traditionella avmaskningen så körde vi igång med första grenen, och efter denna prövning kommer unghästkursen gå som en dans.

 

 

Hästarna förstår ju inte vårt språk, utan man får använda sig av kommandon för att kommunicera. Lagledaren längst bak styr ekipaget med läten, inte ord, för höger, vänster, upp, ner, framåt, osv... Kräver en hel del förtroende eftersom resten av laget inte ser något :)

 

 

 

 

 

Efter en dragkamp, förberedelse inför körningen, så komponerade varje lag en kadrilj, musiken framförde de själva samtidigt som de spänstigt skred fram inne på täckta banan. Stilfullt! Film finns, men den hamnar på kårens facebook-sida och inte här. VIP för alla HAS-medlemmar helt enkelt!

 

 

Övning inför vintern i att dra gödselkärror på tungt underlag. Snabbast vann, och efter den här grenen började de se lite möra ut! Tur att det bara var en gren kvar i denna fantastiska mångkamp....

 

...nämligen världens svåraste tipspromenad. Inte nog med att frågorna var lagom kluriga ("hur många Olof finns det på Flyinge?" var den lättaste..), de var ganska svåra att få tag på också, de där frågorna. 

 

18 av dem satt i skrittmaskinen, och det visade sig att det var svårt att springa och skriva samtidigt. På frågan "vilket plagg kommer du känna dig naken utan efter ett år på Flyinge", där vi tänkte oss svar som handskar eller piké, fick vi bara en gissning - kanin.

 

Nja. 

 

Den 19:e frågan fanns på andra sidan ån (och de allra flesta simmade över för få tag på den, vad gör man inte för att vinna!), och 20:e sitter i Warren Hastingsträdet. Förlåt, vi får inte ner den, men skåneblåsten råder nog bot på det så småningom.

 

 

 

 

 

 

Trötta, leriga, blöta, men glada avslutade vi med pizza och prisutdelning.
Väl kämpat, ni kommer klara året utmärkt!

 

 

Vilken fråga som fanns på andra sidan ån? 


"Är det kallt?".

 

Svaret är så klart att Nej, det är inte kallt.
I vintras, då var det kallt! -25.
I Crafoord.
På lastningsclinic.

 

 

Våra tår glömmer det aldrig...

 

 


Läst 25246 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
09
2011

 

 

... mot sydligare breddgrader! Dags för kåren att hälsa de nya studenterna välkomna - mot Flyinge!

 

 

 


Läst 21488 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
08
2011

 

Sofhie hade idag lyxen att få hjälp med sin dressyrhäst av Per Sandgaard Markne, som finns på RS två dagar i veckan. Han kommer, bland mycket annat så klart, rida skolhästarna en del och då är det ju idealiskt om eleven kan vara med! Eftersom Sofhie skulle ha lektion med oss som elever, så kunde hon ju inte rida samtidigt. Hon var inte speciellt ledsen över utfallet :)

 

 

Så Per red på Akatzie, en fin häst men som inte har så mycket egen bjudning. Det är ju inte helt enkelt att lösa, och lätt hänt att man "tjatar" med framåtdrivande hjälper utan att få någon egentlig effekt. Hästen stänger av, och man själv blir väldigt trött. Dessutom blir det ofta väldigt svårt att sitta ner. Vi var väldigt nyfikna på att se hur en GP-ryttare löser en sådan häst men det såg, inte helt oväntat, bara väldigt enkelt ut. 

 

 

Så vad är det hemliga knepet? Att se till att få en effekt. Steg ett blir att våga komma ner på ryggen och hitta balansen i sätet, och vara tyst med sina hjälper. Om hästen då slutar gå framåt, då ger man en kvick och stark framåtdrivande hjälp, och då gäller det att stabilt kunna sitta kvar och rida på den effekten man fick. För en häst som stängt av lite för hjälperna, så kan det vara bra våga vara helt tyst för att sedan "skramla till" när man väl vill något. Det fungerade, vill jag lova.

 

 

Så Per red, förklarade, visade, förklarade lite till, och sedan kunde Sofhie sitta upp själv för att både få känna på känslan och kunna pröva själv, med experthjälp.

 

 

Det här måste ju vara pedagogisk fulländning!

 

 

 

 

 

 

 


Läst 21374 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
07
2011

 

Imorse var det tidig uppgång som gällde för att hinna med dagen! Red Mazack i gula ridhuset på morgonen tillsammans med Lina och Sofhie, för efter det var det dags för Lina att, först ut, hålla lektion för den halvan av klassen som har dressyrvecka. Som ni förstår är det inte en helt lätt uppgift, vare sig att vara först ut eller undervisa sina klasskamrater på hästar man själv inte känner än. Lodräta sitsen var temat, och jag och Sofhie satt på läktaren tillsammans med Åsa Sterninger som drillar oss i undervisningsmetodikens ädla konst..

 

Jag och Sofhie gjorde en auskultation (som för i övrigt efter granulocytär anaplasmos utan tvekan är det svåraste ordet vi lärt oss på under vår studietid) vilket innebär att man studerar en yrkesroll i utbildningssyfte. Det här gjorde vi i våras i pedagogik-kursen, men då var det Bo Jenå som jag följde. Vi tittade på allt ifrån struktur och upplägg, innehållet och undervisningsmetod, till säkerhetstänket, ridlärarens placering, röst, ja det är ju en enorm säck som ska sys ihop för att få till bra undervisning! Vi har hittills inte haft mycket mer teori än hur man planerar en lektion, grundläggande kring placering och kommandon, men ni får ta del bit för bit allt eftersom kursen pågår.

 

Efter lektionen fick Lina diskutera kring sin insats, vi och de som hade ridit komma med feedback. Lina gjorde en kanonbra insats, först tyckte jag att det lät lite tufft att lägga in egna lektioner så här tidigt men det blev ju bra, vi lär oss av att göra och av varandra och allt var i en positiv anda. Det är ju övningstillfälle, inte examen.

 

På lunchen bar det av till Hallsta ridklubb igen, idag fick jag äran att hoppa på Sofhies dressyrhäst. Det märks vilken sport han är avlad för kan man säga, men det är bra variation i arbetet. Vi är båda fullt övertygade om att alla hästar mår bra av att göra allt, oavsett vilken gren man är inriktad på.

 

Eftermiddagspasset bestod av en timmes ridlära med Daniel Svensson, med repetition av lätta sitsen och vikten av en korrekt sits och position vid hoppning. Vi diskuterade också kring hoppningens grundstenar balans, rytm, linje, tempo, distans. Precis som de förklarat det på de hopp-demon vi sett, så är inte det viktigaste att få en perfekt distans, utan att man understödjer den distans man får. Mer om det senare.

 

Tur att jag fick se lite hinder på lunchen idag, och tur att det är hoppning nästa vecka, det kliar i fingrarna...

 

 

Efter eftermiddagsstalltjänsten, som nu börjar flyta på bra, åkte jag i vanlig ordning och tog hand om min kamel som har det oförskämt bra i hagen som fortfarande är så grön och fin. Väl hemma välkomnades jag av en nybakad äppelpaj, life is good!

 

 


Läst 22464 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
06
2011

 

Idag red vi dressyr för Eva-Karin Oscarsson, riktigt kul! Vi jobbade mycket med vår sits och position i sadeln, för att utifrån den kunna inverka och få kontroll och snabba reaktioner från hästarna. Det kräver ju en hel del självdisciplin.

 

Idag red jag Mazack, en häst med mycket energi och som verkligen krävde att jag hade en stabil position i sadeln, annars rann det iväg. Men när jag väl hittade rätt i sitsen, fick kontroll på tempot och hittade en jämn inramning, så hade jag en superhärlig känsla och energin och hans känslighet gick att rikta åt rätt håll.

 

Det var en rolig lektion med mycket grundläggande övningar - först noggrann ridning i skritt med 3-metersvolter och volt tillbaka, övergångar skritt-halt, med kvicka reaktioner men samtidigt balans och avspändhet. Det vidare arbetet i trav och galopp byggde vidare på detta, med små volter och övergångar, hela tiden med fokus på vår sits och position och utifrån den få snabb effekt av hjälperna. Hela gruppen hade en positiv känsla med sig därifrån, sugna på att jobba vidare.

 


Och mig skymtar man i spegeln ovanför A ;)

 

 

 


Läst 25466 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
05
2011

 

Måndag vecka 2. Vi kickade igång veckan med att rida ett pass på samma hästar som vi red i fredags och i helgen, och eftersom min grupp har dressyrvecka så var det alltså dressyr som gällde. Jag fick först rida lilla Stanton, och efter ett hästbyte där vi skulle få en annan typ av häst, så fick jag Mata King som var en mycket trevlig upplevelse! Fantastiskt vad glad man kan bli av att rida på fina hästar, då gör det inte så mycket att det regnar och är allmänt höstigt ute...

 

Efter ridningen hade vi en timmes introduktion till ridläran, där vi gick igenom upplägget för riddagböckerna, samt planeringen av de olika blocken, vecka för vecka. Dressyrens planering, som visserligen är preliminär, ser ut så här:

(klicka för större bild)

 

Förhoppningar på dressyren? Stora! Det kommer bli nyttigt att få rida på välutbildade hästar, har tyvärr inte tidigare haft chansen att regelbundet få rida på en läromästare i dressyren men nu ska förhoppningsvis den luckan fyllas en del.

 

Efter idag när vi fått känna lite på hästarna så känns det i alla fall lovande, men idag var det mestadels självständigt arbete för att Marianne ska få en uppfattning om hur vi rider och vilken häst som kan tänkas passa. Det blir kul att få komma igång och träna, vi har även möjlighet att senare få tävla på hästarna, härligt!

 

Så nu är vi igång och i farten, kan också tillägga att det, så här första riktiga skoldagen, var tre studenter som tittade lite närmare på underlaget, både de i hoppgruppen som idag var ute på koängen, och en inne i röda ridhuset. Det verkar lovande inför avramlingsfesten, ribban är högt satt i varje fall :)

 

 


Läst 23070 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
03
2011

 

När vi var nya hippologstudenter på Flyinge förra året skrev jag om att vi kände oss som 7-åriga nybörjare på ridskola. Hittar ingenstans, frågar om allt, och är allmänt förvirrade. Den känslan infann sig igen igår när vi tog första ridturen på RS hästar, tror dock att den går över fortare den här gången. Vi har i alla fall från start koll på hur man snurrar ihop tränsen och så vidare...

 

Det blev en sight-seeing-tur runt slottet, terrängbanan, Löten, osv, jättefina omgivningar! Hästarna var pigga och glada såklart, i helgen blir det ett lättare pass på galoppbanan för dem och på måndag är det dags för första lektionen. Halva klassen har hopp-vecka, halva dressyr. Själv är jag dressyrare, och idag ska vi åka på shoppingtur, jag är på jakt efter ett par nya dressyrstövlar. 

 

På förmiddagen igår hade vi en kortare föreläsning med Jonas Johnson om avelsarbete, repetition från ettan. Vi fick också hästarna presenterade för oss, och vill ni kika närmare på våra hopphästar så finns dom här.

 

 


Läst 22500 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
01
2011

 

 

Daniel och Jens styrde upp en inspark som bestod av en mångkamp mellan de olika klasserna på Strömsholm. Svårt att avgöra vilka som hade roligast, vi eller lärarna, men kämpade hårt gjorde vi i alla fall!

 

Första grenen var att gissa en distans mellan två cavaletti, det var vi näst bäst på, 20,42 var rätt svar....

 

Kasta hästsko

 

Sätta ihop ett kandar snabbast! Här var våra dressyrtanter överlägsna, duuktiga hippar!

 

 

 

 

 

Höjdhoppning, kanske inte vår gren. 1,35 var segerhöjden, vad ska dom med hästar till när dom hoppar så där bra själva? Imponerande!

 

Dragkamp var däremot vår grej =)

 

 

 

Giganternas kamp ;) Daniel vann efter en hård match!

 

En från varje klass gjorde en egenhändigt komponerad kür!

 

Sandra genomförde en fantastisk ritt, vi var otroligt stolta

 

Rulla hösilagebal över ridhuset, promenadseger för HP2!

 

Glad Ida! :)

 

Slutresultatet blev en 2:a plats, 0,5 poäng efter segrande laget. De måste ha glömt räkna på koefficienterna i dressyren. Hoppryttare som dressyrdomare, vi har överseende...

 

 

 


Läst 23859 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.