Marie Ryman

 

Efter eftermiddagens föreläsning om mental träning (perfekt uppladdning för kvällens inspark) så åkte jag till hästen som skulle få nya skor idag.

 

Det är Martin Langner som skor, är rent allmänt imponerad av hovslagare eftersom jag vet att det är en hel vetenskap, men inte kan så mycket om det själv. Framförallt inte dom lite mer speciella fallen, och Mistrals hovar har lite knepiga vinklar och dessutom väldigt olika framhovar, så det gäller att hålla tungan rätt i munnen.

 

Vänster fram är lite större och plattare, och höger fram mindre och något trakthög. Det skiljer en del i höjd, så det gäller att ha en duktig hovslagare för att det ska bli rätt... Korrigeringen för det här görs inte genom att rakt upp och ner palla upp vänster fram så de blir lika höga, utan strategin är (med reservation för att jag inte är jättebra på engelska hovslagar-termer) att sko för att få en snabbare överrullning på vänster fram för att minska belastningen på den och därmed öka på den andra. Tilläggas ska väl också att hovarnas utseende hänger ihop med benställning och ibland också tidigare skador som lett till snedbelastning, så det är viktigt att se till helheten.

 

Som sagt, en hel vetenskap, och inte heller här är det svart eller vitt vad som är rätt och fel. Kan man inte själv bedöma, så får man helt enkelt förlita sig på andra. Gäller bara att med omsorg välja VEM man ska lyssna på. Som alltid i hästvärlden alltså.. 

 

 

 

 

 


Läst 26253 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.