Marie Ryman

 

 

Nu är vi inne i sista vanliga veckan innan det är dags för periodbyte, och jag går ut på praktik! Sista dressyrveckan med andra ord. I förra veckans hoppning kände jag att jag fick lite snurr på det hela så det var en kul avslutning, nu gäller det att få till dressyrveckan också.

 

Tjuvstartade med Mazack redan igår som fick klättra på åsen igen, lååångsamt i låg och rund form. Det var jobbigt sade han! Idag red vi dressyr för Marianne, skänkelvikning stod på schemat. Sista tre minutrarna kändes bra i alla fall, så i morgon lär det bli bättre :)

 

På onsdag är det ridläratenta, så nu pluggas det igen... Efter dagens ridlära hade vi kursrådsmöte, som fungerar som ett forum för dialog mellan studenter, skolan och ledning. Här kan vi både föra fram det som är positivt, men också ge förslag på förbättringar, både för vår del nu men också inför framtiden. Vi är ju första årgången på det treåriga programmet, så en bra dialog är viktig för att det ska fungera rent praktiskt. Här tas också boendefrågor upp, den studiesociala biten, och annat som är viktigt för att skapa en god studiemiljö. Dessutom får ledningen får en inblick i hur studenternas vardag ser ut, de träffar vi ju inte så ofta annars.

 

Vi kan säga att vi trivs mycket bra, är väldigt nöjda med lärare och hästar. Lärarna är väldigt drivna och engagerade, vilket såklart smittar av sig och gör att studenterna också vill ge allt! Orosmolnet på himlen är att vi inte vet hur fördelningen inför tredje året kommer att gå till, vi vet varken när eller hur det kommer att bestämmas. Dock kommer vi få information om det nästa vecka.

 

 

 

På onsdag är det min tur att ha lektion, då ska jag lära mina klasskompisar hur man gör halt... Tentan ligger också på onsdag, och fredag-söndag är det elittävlingar här på Strömsholm, som vi hippologer kommer vara delaktiga i.

 

Så sista riktiga dressyrlektionen är... imorgon! Här ska ridas som aldrig förr.

 

 

 

 

 

 


Läst 26802 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

... eller "Hippologdansen". Vi har fyllt på spångången, så den behövde trampas till lite för att packas ihop. Vi gjorde det med stil :)

 

 


Läst 24510 ggr Kommentarer Kommentera

 

Min häst är på bättringsvägen! Snart ska han smått börja skrittas igång uppsuttet.

 

 

 

Nu när min häst är så tråkig att skriva om, eftersom han inte gör så mycket mer upphetsande aktiviteter än att promenera vid hand, så gäller det att passa på när det händer något spännande. När hovslagaren kommer, till exempel, då är det spännande!

 

 

Idag var det dags för skoning igen, här hittar ni förra gångens inlägg där jag förklarade tänket bakom hur han skos. På Ultuna har han fått mycket beröm för den fina skoningen, de sade att vi inte kunde ana hur många hältor de fick in som berodde på dålig skoning. Inga hovar, ingen häst, att hästen skos och verkas rätt är nog bland den viktigaste friskvården vi gör med våra hästar. 

 

 

 

 

Här ser man ganska tydligt skillnaden i höjd. Hans högra framhov (vänster i bild) är lite trakthög, och den vänstra är plattare. Han har inga problem med frambenen, utan det här är förebyggande arbete - är man inte noggrann, så kan det bli problem i framtiden. Hästar med dålig benställning, eller som min häst bara olika hovar, ja då får man hålla tungan rätt i munnen för att göra det bästa av situationen.

 

Han är faktiskt ganska så normal i benställningen, om än lite utåttåad, annars kompenserar ju hovarna för benställningen och formen anpassas till belastningen ovanifrån. Av samma anledning är det viktigt att det blir rätt när hästen är halt, för ändrad belastning ger ändrad hovform - så för att vända det hela måste man se över hovarna också.

 

 

 

 

 

 

På bakhovarna är det däremot någon form av sjukvård som det handlar om. För att avlasta knän är det vanligt att man lägger ut skon i trakterna ett par centimeter, och det är precis vad Martin gjorde här. 

 

 

 


Läst 30461 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Läst 21743 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
14
2011

 

Oj det har varit mycket den här veckan, känner att jag ligger lite efter här. Lovar att fylla på under helgen :)

 

Vi börjar i onsdags, som bjöd inte bara tenta i pedagogik - barns utveckling, utan också på en två timmars clinic med landslagstränaren Hans Horn! 

 

Första timmen red Jens och Daniel två lite yngre hästar, 7 respektive 6 år. Clinicen lades upp som ett träningspass där Hans Horn under tiden berättade om tanken bakom de olika momenten, lösningar på de problem som kom upp och hur man bäst utvecklar hästarna vidare.

 

De första 5-10 minutrarna av framridningen fokuseras helt på att värma upp musklerna och få hästen avspänd, att skapa rörelse i den. Om huvudet sedan är högt eller lågt sppelar ingen roll, det viktigaste är att den kommer till att röra sig bakifrån och genom kroppen, hittar sin balans, söker stöd på bettet. Tempoväxlingar tillbaka görs bäst i 2-3 steg, gör man längre börjar hästen ofta skruva sig bak. Rak häst, och halvhalter.

 

I galoppen är det samma tänk, med rak häst, korta tempoväxlingar, volter, öppna - allt under korta perioder. Man ska känna kraften i galoppen och ett stöd på bettet. 

Jens berömde Hans för att han alltid tar tid på sig med hästarna, och hittar lösningar. Det handlar om precision, och om det vardagliga arbetet.

 

För allt hölls väldigt enkelt - inga konstiga tricks, ingen speciell metod, utan vikten lades på det grundläggande arbetet, som gjordes mycket noggrannt. Ridningen på hinder var precis likadan, lösningar fanns i princip alltid i markarbetet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så! Nu måste jag skynda iväg till tentafest i Mahognyvillan med bästa klassen, mer bilder och uppdateringar får det bli i morgon! 

 

 


Läst 23343 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
11
2011

 

Efter engelsk morgonstalltjänst var det hoppdemo-dags, och denna veckan var våra klasskompisar med och red deras fyraåriga remonter. Min grupp har inte unghäst förrän nästa termin, men här fick vi en introduktion till tänket kring unghästarnas utbildning.

 

Bland det absolut viktigaste, vilket jag mer och mer börjar förstå gäller ALL ridning, är att hålla det enkelt. Låga hinder, och bygga upp stegvis - långsam träning är bra träning. Det gäller även tempot, i strävan efter bjudning är det viktigt att inte forcera tempot. Hästen måste hinna med mentalt och kunna slappna av, för avspändhet är en förutsättning för att kunna ta in och lära sig. 

 

Att främst fokusera på bjudningen och inte på formen är extra viktigt på unga hästar, liksom att låta framåtbjudningen ta tid - eftergiften ska komma bakifrån och fram, och på vilken häst som helst så finns det ingen vits med att börja i fel ända. På den unga hästen riskerar du då dessutom att förlora bjudningen som kanske inte riktigt är befäst ännu.

 

Varierande träning är A och O. Måndagsarbetet är oftast inomhus, eftersom de kan vara lite "måndagsglada" då de har vilat över helgen. En normalvecka innehåller sedan ett pass på galoppbanan, där de tränar kondition. Tömkörning kan läggas in om det passar, ett markarbetspass, ett pass med hoppning av naturhinder, samt ett dressyrpass. Veckans planering varierar från häst till häst, alla kan inte stöpas i samma form utan träningen anpassas till individen. Helgen har de till att vila och smälta allt de lärt sig under veckan, det är viktigt dem att få tid till återhämtning, både mentalt och fysiskt. De går i flock i stor gräshage, även om det är ont om hagmark här på Strömsholm så prioriterar man att de unga hästarna ska få röra sig mycket fritt.

 

Hästarna får den här varierande träningen oavsett om de är hopp- eller dressyrstammade, det ger både en god grundutbildning men är också viktigt för hållbarheten långsiktigt.

 

 

 

 


Läst 23158 ggr Kommentarer Kommentera

 

Dagens arbete med hopphästarna var förlagt till galoppbanan där vi jobbade mycket sidvärts i alla gångarter. Med tanke på vad jag skrev om att rida ute igår så kan man ju ta sig en funderare på varför jag regelbundet "körde av" galoppbanan och hamnade i träden som kantar den, alternativt diket eller staketet beroende på var vi befann oss... Det var det här med inramning och fokus, hehe! Men jaa, det blir tydligt i alla fall, och vi var snyggt prickiga av lera efteråt.

 

Efter en timmes ridlära om skolorna, på engelska då, så var det dags för styrelsemöte för kåren, mycket att diskutera. Jag och Lollo planerar för i övrigt att besöka Wången framöver, där ytterligare ett gäng hippologer finns. Det ser vi fram emot!

 

Resten av kvällen har vigts åt pedagogik, min och Sofhies studieteknik kallas fortfarande sockerchock, tyvärr har vi efter första året på Flyinge konstaterat att den metoden är mest effektiv... Vi börjar känna igen hippologen nu, fullt ös! 

 

 

 

 

 


Läst 20855 ggr Kommentarer Kommentera

 

Den här veckan är vi internationella av oss, tanken är att så mycket som möjligt av undervisningen ska ske på engelska. Vi har redan klarat av en engelsk morgonstalltjänst i alla fall :)

 

Så här är planen för veckan, Mistral ska på återbesök så det blir tyvärr lite som går bort för mig. Men hur som helst, hoppvecka it is! Och första tentan för året, men den tar jag nog på svenska...

 

 

 


Läst 20953 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
09
2011

 

En vanlig helg för våra skolhästar innebär oftast en vilodag, och en dag där vi rider ut. Förra helgen fick Mazack klättra på åsen, som jag skrivit tidigare är det här med påskjut hans grej, så det gäller att rida lååångsamt uppför så att han får ta i, och inte bara skottar på. Det är ju jättefina ridvägar runtom här, men att rida på led rakt fram är ingen hit. Han är jättesnäll, men ligger på som en mindre ångvält.

 

Idag hade jag klurat ut en annan plan. Vi red på galoppbanan borta vid slottet, där kan man rida lite individuellt och fortfarande se varandra så det passade perfekt. Att kunna jogga rakt fram, avspänt och lugnt i låg form, det tycker jag är en trevlig helgaktivitet, men jag kände att det vore svårt att börja i den ändan utan att det skulle bli Solvalla-varning på det hela...

 

Så, det var det bara att sätta igång och hitta på saker. Serpentiner, volter, skänkelvikningar, bågar, korta sträckor rakt fram, sedan volt tillbaka och nya bågar, ja vi kringlade oss helt enkelt fram. Byter man riktning ofta är det svårt att ligga på, och de böjda spåren och sidvärtsrörelserna gör dessutom att man får hästen lösgjord och fin på köpet.

 

Det tog inte lång tid innan jag började få resultat, och sedan kunde vi minsann galoppera rakt fram på raksträckan, både balanserat och avspänt. I avslutande travarbetet väntade han faktiskt, lite bågar fick jag lägga in men Rom byggdes visst inte på en dag.

 

Systemet i dressyren ska fungera i alla miljöer, man ska inte behöva ha fyra väggar för att lyckas fånga hästens uppmärksamhet. Utanför ridbanan får man kvitto på vad som egentligen fungerar i ridningen, eventuella problem blir rätt tydliga. Sedan är det ju roligare också! :)

 

 

 


Läst 23010 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
07
2011

Känslan efter ett riktigt bra ridpass är svårslagen.

 

Morgonens dressyr gick ju strålande, bestämde mig redan från start att här ska ridas, använde de där nyupptäckta magmusklerna och plötsligt så trillade pusselbitarna på plats. Äntligen kunde lägga om skänkeln, mjukna och känna att han låg kvar i samma tempo, bibehållen takt, i balans, rörelsen genom kroppen. När både överstrykning och små tempoväxlingar fungerade utmärkt så kände jag mig väldigt nöjd med dagens insats, idag var vi bra!

 

Eva-Karin är fantastisk att rida för, det är vi rörande överens om. Det finns alltid en klar plan, så fort vi tar tyglarna leds vi in i övningar och rörelser som syftar till huvudövningen, och steg för steg byggs sedan lektionen på. Slutresultatet blir ofta minst fyra aha-upplevelser på vägen, och riktigt fina hästar, då är det såå kul att rida!

 

Gabbi illustrerade en gång den här känslan med den där gospelkören i Dr Albans gamla dänga. När ett magic moment dyker upp, så kan man tänka sig att de kommer intågandes, klappar i takt, och sjunger hallelujah.

 

Jag gillar hur hon tänker, hoppas de kommer snart igen :)

 





Läst 20200 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.