Marie Ryman

 

Otroligt nog kom alla hästar ut i hagen på morgonkvisten, och den fantastiska volvon ENGELBREKT av årgång 1995 tog oss säkert in till Globen. (Engelbrekt har varit med i svängen förr kan man säga. I våras tog han oss till Scandinavium. Vi åkte en halvtimme senare än planerat och kom fram en halvtimme tidigare. Har fortfarande inte riktigt kommit på hur det gick till.) 

 

 

Nåväl, vi kom fram, vi kollade på förmiddagens hoppning och hade det oförskämt trevligt. Efter klasserna plöjde vi igenom mässan.

 

 

Ida hittade ett jättefint rött pannband som matchade hennes hår, fab!

 

 

Vi hittade också rätt käcka mössor. De provade vi medans vi ändå satt fast i Charlies monter. Känslan när man fastnar bland hyllorna inser att man fasen inte kommer någonstans, inte åt något håll. Den är fin. 

 



Jag hittade också de här snyggingarna hemifrån, Rebecka och Rebecca, och även lilla Rebecca men hon fastnade inte på bild, och Rebecca nummer fyra såg jag tyvärr inte till. Alla heter Rebecca i min hemstad. Träffade många andra också, men de slipper bli uthängda här.



Här är våra shoppaholics till resekamrater, Nina till vänster gjorde grymma mässfynd! Gabbi är som ni ser lite bitter för att hon betalade dubbelt så mycket för den GPA-kavajen en gång i tiden. Dessa två var på mässan i 4,5 timme i sträck, imponerande. Jag och Ida pallade inte trycket lika länge, jag investerade i sadeltvål och gummisnoddar, roligare än så blev det visst inte i år. Tar igen det en annan gång, for sure.

 

Jo, vi fann också lite nöje i att prata med ett par fodertillskotts-försäljare, de visste precis vad min häst behövde utan att ha sett någon analys alls, spännande :) Och det räckte visst inte att ge hästen bara hö och mineraler för det saknas ofta.. vissa ämnen... Mycket märkligt, för det gjorde det inte när jag räknade på det. Konversationen dog ungefär där. Nah, det blir lite skevt att ta emot foderråd från de som säljer kraftfoder och tillskott, för de vill ju faktiskt sälja. Intressant att prata lite med dem dock, alla roar vi oss ju på olika sätt :) 

 

Ida och jag tog oss vidare till gallerian med såna där civila kläder och annat, och väntade ut våra lite mer uthålliga vänner där, sedan for vi hemåt. Det blev i varje fall lite Globen i år, ordningen är återupprättad! 

 

 


Läst 32333 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
27
2011

 

 

Att kliva upp så här okristligt tidigt är inte min favoritgren, men vad gör man inte! Mistral får tidig frukost i hagen idag. Själv får jag tidig frukost i bilen, känner mig riktigt rutinerad som har packat matsäck och allt. Jag, Ida, Gabbi åker alldeles strax mot Globen, vi mellanlandar på Stora Ekeby först för att släppa ut hästar och plocka upp Nina.

 

Vi gör ett kort men intensivt besök så här på förmiddagen för att kolla på hoppningen och shoppa lite. Eller titta åtminstone. Tss, titta, jag vet hur det brukar sluta jag... Men, Ida och Nina ska få uppleva äkta Annexet-trängsel för första gången - den härliga känslan när man kan lyfta på benen och fortfarande hänga kvar i luften, á la Stockholms tunnelbana. 

 

Hej hej Globen, nu kommer vi!

 

 


Läst 28142 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
25
2011

 

Åh, planen för helgen är så bra att det är löjligt. I morgon förmiddag snor jag Sofhies dressyrhäst Rio och trimmar lite på Hallsta RK där han bor. Hem, fodra lunch och skritta min häst, och sedan åker jag och Ida till Nyby-Torshälla för att hoppträna för Arnold Assarsson. Skoj!

 

Sedan blir det tillbaka till Hallstahammar och middag i Sofhies säng, antar jag. Sofhie, eller invalido som hennes familj numera kallar henne i sann sällskapsresan-anda, gillar att planera och ha rutiner för saker och ting. Ni kan ge er tusan på att även hennes sängliggande liv är välorganiserat! 

 

Så när man ringer henne om dagarna brukar jag inleda med standardfrasen "vad gör du?" och får oftast en talande tystnad till svar, följt av ett "jaaa vad tror du?".

 

Ligger i sängen, givetvis. Borde tänkt på det.

 

Idag hade hon fullt upp. Hon hade "internettid" precis när jag ringde (tre i familjen delar tydligen på en sticka) så hon hade "inte riktigt tid att prata nu. Mycket att göra. Måste kolla Facebook vet du." Okej, förstår att det är körigt.

 

Hon pikade mig även för att jag inte visste att bästa sättet att göra fiskpinnar på är att göra dem i ugnen. Någon som har fler tips när vi ändå är igång att förfina tillredningen av denna fantastiska rätt? Jag har hört att man kan göra dem i brödrost om man har ont om tid. Det fungerar inte, har jag också... hört... 

 

 

 

 

Om vi lämnar fiskarna och går över till hästar igen, så gick Siwan hoppträning för Erik Berggren i onsdags, hon briljerade och har minsann lärt sig byta galopp över hinder på två veckor. Utan att vi har tränat på det, dessutom. Den lilla tapiren hoppade riktigt bra, vi hade en övning med galoppbommar till hjälp och det gjorde mycket för hennes självförtroende. Duktig tjej!

 

En ny liten stjärna kom till ridskolan i fredags, till allas glädje är den vit och söt som socker. Hon får helgen på sig att aklimatisera sig och sedan får vi prova henne så smått :)

 

Tessi heter hon!

 

(För i övrigt hittade jag ett fiskben i en pinne igår, ser det som ett bevis på att det faktiskt är fisk där i. Det känns bra.)


 


Läst 31580 ggr Kommentarer Kommentera

 

Hovslagaren var här i veckan, både till Mistral och Gabbis häst Quinta, som för i övrigt gästspelade i bloggen i våras när jag var med och groomade åt henne på en tävling. Båda fick fina hovar, och vi hamnade i en diskussion om hur vanligt det faktiskt är med dålig skoning. 

 

När jag varit på Ultuna med Mistral får han mycket beröm för den fina skoningen, och de påpekar gång på gång hur vanligt det är med hältor som orsakats på grund av dålig verkning och skoning.

 

Hovarna anpassar sig till belastningen på hästar som har felställningar i benen, men givetvis kan det också bli tvärtom - felaktig verkning och skoning påverkar självklart hur belastningen blir på hästens ben och leder, så blir det fel längst orsakar det problem längre upp. Det gäller alltså att veta vad som är hönan och vad som är ägget när det kommer till felställningar och hovformer.

 




Kul att se Gabbi förresten, vi går i samma klass och bor tre meter i från varandra men har setts ungefär tre gånger på en månad. Hon har inte alls mycket att göra eller så :)

 

 


Läst 30081 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
25
2011

 

Långhelg - hur skönt! Fredagen tänkte jag lägga på att hinna klart med veckans hemuppgifter så att jag kan få en helt ledig helg. Den här veckan har det varit auskultationer och loggbok som varit uppgifterna, tidigare hade vi en uppgift där vi diskuterade lösdrift på ridskola i ett forum på nätet.

 

Tänkte återkomma till det senare idag, dags att hinna ifatt med veckans bloggande, men först ska jag klippa mig, och sedan ta hand om min häst :) Ha en bra dag!

 

 


Läst 27482 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
23
2011

 

Okej, jag lekte en hel del häst när jag var liten, men det här var att ta det till en ny nivå... Så här gör man i Polen, jag är lite imponerad måste jag säga.







Läst 29389 ggr Kommentarer Kommentera

Idag bjuds det minsann på 2-in-1

 

1: Skaffa en personlig kock 
2: Engagera dig i kåren

 

Att komma hem till lagad mat måste vara det bästa som finns efter en lång dag, alla studenter borde ha en egen kock. Speciellt hippologer. Jag tänker härmed stödutfodra de som bor i min korridor, de börjar se ganska slutkörda ut och kåren tittar på hur man kan underlätta tillvaron för dem.

 

Tur att halva kårstyrelsen är på VFU och har en normal 40-timmarsvecka med 30 timmar praktik och 10 timmar arbete med uppgifter, vi har en lyxtillvaro med massa tid! (Som jag idag då alltså lade på att laga studentklassikern fiskpinnar, hög svårighetsgrad på den rätten. Har man för hög värme blir de brända utanpå och kalla inuti! Lagom är bäst, då blir de genomstekta och får fin färg. Hett tips.)

 

I söndags hade vi kårmöte och lyckades faktiskt få ihop alla, mötet ägde rum i Sofhies säng eftersom vår kära ordförande inte är speciellt flyttbar, så vi som är kvar trängde ihop oss där. De övriga hade vi med oss via telefonlänk och Skype, teknikens under!

 

Spannet på ämnen vi jobbar med är stort, men vi fångar upp studenternas intressen (äta och sova?) och tar åsikter och tankar vidare "uppåt", och kommunikationen går också såklart åt andra hållet, från SLU och hippologenheten och vidare till oss. Genom kåren kan man påverka mycket, och även om hippologerna har en liten kår så är den idag mycket aktiv - extra viktigt när vi har en utbildning har förändrats mycket i sin utformning! I mellanåt stöter man på saker som verkade realistiska på pappret, men som inte blev lika bra i verkligheten. Då gäller det att föra fram det och föreslå förbättringar, och det är precis vad HAS, bland mycket annat, jobbar med.

 

 

(Mamma, jag har ätit potatis idag, för i övrigt, minst 3 månader sedan sist nu så jag kände att det var dags.)

 

 


Läst 28618 ggr Kommentarer Kommentera

 

Nu när det börjar bli kyligt ute tänkte jag passa på att påminna er om något viktigt - luften!

 

För att hästen ska kunna prestera på topp måste deras andningsorgan fungera perfekt, och hästar är mycket känsliga för dålig luft. I ett stall med dålig ventilation är luften kraftigt förorenad, av damm från foder och strö, och av gaser från gödseln. Det kan leda till irritation, infektioner, allergiska reaktioner, och nedsatt prestationsförmåga. 

 

Det är det minsta dammet, som inte ens syns, som är farligast - det följer med ner i lungorna och orsakar skada. Stalluften kan alltså kännas och se ren ut, men ändå vara mycket förorenad. Tänk då hur ofta vi faktiskt känner att luften är dålig i ett stall...

 

Alltså, ju närmare uteluftens "renhet" man kan komma, desto bättre! Hästar är ju varken känsliga för drag eller kyla. Människans nedre kritiska temperatur, alltså när vi börjar frysa, är +27 (förutsatt att vi är nakna och sitter stilla då... ) För en häst (en 500 kilos genomsnittshäst) med vinterpäls är det -30, sommarpäls -10, och nyklippt -2 grader. Ja ni förstår ju vad det innebär, om vi täcker hästarna för att vi fryser så blir det lite tokigt. De gränserna gäller så länge hästen har mat att äta. Det är så de håller värmen naturligt. Om hästen nu inte har fri tillgång på grovfoder så går det ju så klart utmärkt att täcka hästen så behöver man inte oroa sig för det. 

 

Att hästar är känsliga för drag är en myt, 10 sekundmeters vind går bara ner ett par millimeter i pälsen. Dragiga stall ger bra luft, däremot :)

 

Så stryp inte ventilationen bara för att det har blivit vinter. Håll öppet så mycket det bara går i era stall, så får vi friska och pigga hästar. Att vi fryser är en annan sak, och det kan vara en god idé att frostskydda vattnet så att man slipper bli styrd av det.

 

Så, lite att fundera på, ha en trevlig helg!

 

 

 


Läst 30236 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
18
2011

Jag börjar hitta rutinerna för det här nu, trodde jag. Fast vissa dagar fallerar det lite, som idag till exempel. Jag brukar inleda dagen med att fixa med min häst, även om det är tidigt, och ta första promenaden på morgonkvisten. Därefter iväg till praktiken, schemat varierar från dag till dag, ibland är jag med på verksamheten dagtid, och några dagar i veckan är det kvällstid. Och vissa heldagar. Ni fattar.


Nåja, idag var det 14-21:30 som gällde, men vi blev lite sena så det hela slutade med att det blev kvällspromenad sådär 22:40... Sedan dags för middag. Nåja, planen kan ju inte lyckas jämt... 


Både igår och idag var det vanlig lektionsverksamhet som gällde, veckans uppgift är att göra tre auskultationer och idag avverkade jag två, en dressyr och en markarbetslektion. Igår höll jag i teorilektion för två skolor som har elevens val här, vilken lyx att få vara i stallet på skoltid! 


Hade även privatlektioner igår och idag, det är utan tvekan min favoritgren! Eleverna har varit väldigt positiva och nöjda så då är det extra roligt!


Imorgon är det pressat schema, jag ska ha Realgymnasiet på för- och eftermiddagen, sedan rida Sofhies fina Rio och därefter tänkte jag våldgästa hans matte. På söndag ska jag ha dressyrkurs på Hallsta ridklubb, så eftersom hon känner hästar och elever så har hon lovat att hjälpa mig att smida planer.



Fullt upp, precis som dert ska vara! :)




Läst 28450 ggr Kommentarer Kommentera

 

Jag tyckte den var rätt söt! Nu var det ett tag sedan jag flög Air Amateur, senast var närmare bestämt på unghästexamen i ettan. Under den flygturen såg jag ut genom fönstren i lilla ridhuset, och de sitter en bit upp ska sägas...

 

 


Läst 29410 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.