Marie Ryman

 

Sommaren kom och gick, snabbare än snabbast, ungefär som det brukar alltså. Jag var nere i Falsterbo och sammanstrålade med Hippson-gänget, en superhärlig weekend blev det!

 

Nora och Mistral gick i stooor gräshage i tre månader, de hade det verkligen löjligt bra tillsammans och var aldrig mer än  10 meter ifrån varandra. Mistral vilade hela juli, men efter igångsättningen kändes han inte alls som vanligt, och som ni vet så kom han ju aldrig tillbaka efter det heller.

 

Nora däremot, den lilla rallyräkan, med henne tävlade jag på hela sommaren. Hon är relativt grön och het, så målet var bara att få rutin (och kontroll, tack) och det blev ju rätt bra till slut! Det där med att gå ute dygnet runt gjorde också sitt.

 

 

Innan hon flyttade till Skåne igen var hon hos tandläkaren, ett rackarns bra blogginlägg blev det av det om jag får säga det själv.

 




I slutet av augusti gick flyttlassen till Strömsholm, är så otroligt nöjd med stallplats och boende denna gång att det finns inte. Kunde inte bli bättre! Underbart att träffa klassen igen efter att ha varit ifrån varandra alldeles för länge, och vi har trivts väldigt bra här uppe.

 

 

 



 

 




Fina hästar, bra tränare, och från att ha haft så mycket teoretiskt i skolan, så var det väldigt kul med så mycket praktiskt, och mer ridning. Vi hann också konstatera att ryttare är idrottare, ha en del pedagogik, och mycket ridlära, både i clinic-form och på sal. Det luktade bränt i korridoren när vi skulle plugga till tentan, men med hjälp av bananer så lyckades vi få ordning på det mesta. Utom avsprångspunkten, möjligtvis..

 

Hans Horn-clinic

 

 

 

Elittävlingar i oktober...

 

Genom kåren var vi på Arosfortet och lekte. Vi hann fjanta oss med både spångångsdans och påsdans också innan vi skiljdes åt inför period 2... 

 

 

Sedan gick jag ut på praktik! November och december var jag på Nyby-Torshälla ridklubb. Roligt att få vara på en så väl fungerande och framgångsrik ridskola, man ska ju lära av de bästa.

 

 

Stallfritids-barn, och fritidsledaren Camilla.

 

 

 


Någonstans här blev det kallt också, och jag skrev om hur viktigt det är med ventilation.

 

Luciashower avlöste varandra...



I slutet av december fick min fina Mistral åka till himlen, och roligare avslutning på året hade det ju förstås kunnat bli.

 

Men, mycket tack vare alla fantastiska hippar jag får vara med varje dag, och alla andra som stöttat och hjälpt till i med- och motvind, så fixar jag det här också. Snart är det dags att börja om på ny kula och leta ny häst, för som tur är finns det ju fler.

 

Det blev nog det mest händelserika året någonsin! Dags att ladda om inför 2012, och det gör vi med en supé på Sofielund, Carin har styrt upp en trerätters meny till oss.

 

STORT tack till er alla som följt mig under 2011!

Gott nytt år!!

 

 

 

 


Läst 34317 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

 

Okej, då börjar vi från början, håll i hatten för det här året har varit en riktig resa... 

 

Januari

HERREGUD vad det har hänt saker under året! Krävs tydligen en blogg för att man ska kunna komma ihåg allting, blir helt yr i huvudet av att titta igenom alla gamla inlägg!

 

Det var körning som gällde första halvan av vårterminen, och i januari avslutade vi litteraturstudien om det högdräktiga stoets näringsbehov.

 

 

 

Här någonstans blev jag och Emelie ganska sålda på foderlära, det intresset planerar vi att göra något vettigt av efter den här utbildningen. Vi är inte riktigt nöjda med dagsläget på den fronten i hästsverige, men har många idéer som vi bara väntar på att få sjösätta... :)

 

 

Vi lärde oss också att beteendestudier nog kan kvala in på topplistan över det mest långtråkiga man kan göra när vi genomförde den berömda kiss-studien

 

Här läste vi också en del statistik, klassiskt inlägg ;) I januari fick vi besök av postkodmiljonären, och fick samtidigt årets största kollektiva hjärtinfarkt när Linda Isaksson stormade in genom dörren. 

 


Februari

I februari var projektet om funktionell anatomi klart, här kan man läsa om det! där vi undersökte hur man bäst tränar upp fälttävlanshästen för hållbarhet och prestation, sett ur ett träningsfysiologiskt perspektiv. Från valet av häst, till uppfödning, träningsupplägg från unghäst till färdig tävlingshäst. Maffigt är bara förnamnet, men det var otroligt lärorikt. Även om vi nästan dog på kuppen för att få det klart, det blev lite overkill där.

 

Jag inledde också februari med att flytta till Fredhem, ett vettigt boende gjorde livet bra mycket lättare! Skrev också en del tankar kring hästhållning, mitt upp i alltihop. Ett till område som jag tycker är väldigt intressant.

 

I februari tog vi, bland en herrans massa annat, tappskokompetens, vi körde med Marie Kahrle, och hade examination i uppvisningsskick... 





 

Akutsjukvård med Per Michanek

 

Under årets första två månader hade jag också hunnit provrida mig igenom halva skåne innan drömhästen, tillika värdig ersättare till Lastrelli uppenbarade sig! MISTRAL flyttade till Flyinge!

 

Gabbi och jag åkte till Scandinavium, och stod precis som alla andra som var där och grät som små barn när Angelica Augustsson vann...

 

I slutet av februari var det bruksprov, och om möjligt ännu mer fullt ös än vanligt.



 

Mars

Mellan pedagogikarbeten och en fördjupning i fodertillskottens värld, så var jag på Strömsholm en vända, på en internationell workshop i hoppning med lärare och elever från fem länder. Vi elever bidrog kanske inte med jättemycket, men vi hann visas runt en del här, rida, se clinics och ta del av en del av arbetet.





Klarade uppkörningen sedan

 

April

Nästa praktiska block var unghäst, där vi red in treåringar. Jag skrev här om inlärning, det gäller ju inte bara unghästar utan vid utbildning och all ridning över huvudtaget. Vi skottade på med teoretiska arbeten samtidigt, hade föreläsningar, studiebesök, långtråkigt hade vi då inte i alla fall...

 




I slutet av april åkte jag och Sofhie till Ultuna för att vara med när Kyra Kyrklund och Janne Jönsson utnämndes till proffessorer i ridkonst! En stor dag!


I april flyttade också Nora till Flyinge, och jag hade två hästar i stallet. Henne hade jag kvar till slutet av augusti. 




Nora på terrängbanan i Tågarp, lyckligare häst får man leta efter. Lycklig ryttare också för den delen! Och hennes gravida matte var glad hon också, man kan säga att de där fluffiga rosa molnen var ett genomgående tema under april och maj :)


Mistral fick terrängträna lite han också, här på banan i Revinge. Det var livat kan man säga, men han älskade det :)


Maj

Maj innebar upploppet, slutspurten med den sista stora tentan, avel och sjukdomar. När vi klarat av alla unghästexaminationer, tentor, lämnat in arbeten, och blivit godkända på den avslutande muntliga syntesen - då var det dags för sommarbete för både oss och hästarna! 

 


På avslutningen fick jag den här fina utmärkelsen, ettor får ju inga stipendium men den här värmde ändå vill jag lova. Den klassiska listan "Du vet att du varit för länge på Flyinge när..." fick avsluta terminen.

 







Orkar ni med fortsättningen?
Lite får vi allt dra på det, titta in senare under dagen!

 

 


Läst 36473 ggr Kommentarer Kommentera

 

Sitter och pysslar ihop någon sorts resumé av året. Kikade på 2010:s nyårskarameller, kommer ni ihåg? Det har hänt mycket sedan dess, samtidigt som det har gått jääääättefoort...  Det året var det fortfarande fälttävlan för hela slanten, med finaste Lastrelli!

 

Saknar det tävlandet, och honom så klart, oj vad mycket roligt vi hade. Men jag vet ju att han blir behandlad som en prins där hemma, och han och Clara har haft en riktigt fin säsong tillsammans, nu satsar hon vidare med honom som young rider. Jättekul! 

 

 

 

Idag har jag inte ramlat av, det kan ha och göra med att jag inte har ridit i och  för sig. Rio skötte sig fint, och jag har hunnit göra en liten förundersökning till mina nyårslöften...

Stay tuned, i morgon blir det en traditionsenlig bildbomb!



Läst 32310 ggr Kommentarer Kommentera

 

Hästar med hög kondition, som vilar varannan dag och skrittar varannan, går i hagen 2 timmar per dag, och så lite blåst i klass med Flyinges på det - de där skritturerna blir ganska spännande... :) 

 

Arwen bjöd mig på en liten flygtur som avslutning på året... Blev snyggt avbockad rätt ner i löven efter en väl utförd liten serie med skruv. I skritt! Det måste ju vara höjden av förnedring, rätt ner i löven. Första pinnen på Wall of Shame till mig, känner att jag har lite svårt att smälta det här! I skritt...

 

Annars flyter stalltjänsterna på fint, ska strax dra mig bort till röda ridhuset och titta på Rio som ska hoppa för Jens med sin duktiga skötare och allt-i-allo Linnea på ryggen. 

 




Läst 33367 ggr Kommentarer Kommentera

 

Jag tänkte praoa lite som prylbloggare idag, men jag är lite kluven i det där. Å ena sidan är jag ganska less på att det hetsas så mycket kring dyr utrustning och märkesprylar. Varken framgången eller glädjen i att hålla på med hästar sitter i att ha snyggaste benskydden, men ändå kretsar 90% av alla hästbloggar kring det, och det skickar ju signaler vad som intresserar folk...

 

Visserligen att det är jättekul själv, men ofta känns det som att fokus hamnar på helt fel ställe för många. Att man köper träns för flera tusen, men inte vill betala 500 för att analysera sitt hö, eller ens intresserar sig för det, det har jag rätt svårt att förstå. Alla faktorer som bidrar till en frisk och välmående häst står väl högst upp på prioriteringslistan? Vill man rida som ett proffs måste man så klart träna sig dit. Snarare det än att shoppa sig till en proffs-look...

 

Vad som däremot intresserar mig är nya tekniska lösningar som faktiskt har en funktion och ger en effekt! Ridutrustningen har ju tidigare sett likadan ut i många många år, så alla nya lösningar som dyker upp är så klart spännande. Inte alltid bra, men det är ju lite så evolutionen och utvecklingen fungerar.

 

Så - pryltipset som jag till slut ska komma fram till är en av mina absoluta favoriter: den ergonomiska sadelgjorden från Eric Le Tixerant. Mittendelen på gjorden är elastisk och utformad för att fördela trycket över bröstbenet. Tillverkaren utlovar lättare andning, friare rörelsemönster, och guld och gröna skogar i största allmänhet... Exakt hur det hela fungerar eller varför, det vet jag inte. Men, grundat på egen erfarenhet, den fyller sin funktion!

 

Sofhie köpte dressyrgjorden för att pröva på Rio, och där kan vi snacka effekt. Från att ha sadeltvång VARJE gång, oavsett sadel, till att stå still och fundersamt titta på matte och undra varför det plötsligt inte är obehagligt längre. Som att vända på en hand, och jag känner fler som berättad precis samma sak.

Så, vi har kritiskt provat den, och för hästar med sadeltvång så är den helt klart värd att prova! Jag har hoppvarianten, använde den till både Mistral och Nora och båda trivdes med den, och den hjälper till att få sadeln att ligga still. En riktig toppengjord för känsliga hästar, och de experter jag pratat med säger samma sak, trots att de inte är återförsäljare av dem.

 

 

 

Det går ju inte att sticka under stol med att rätt utrustning ÄR viktigt, men då är det kanske inte snyggaste Kingland-schabraket jag tänker på... Även om man självklart ska få känna sig fin också, så är inte loggor allt.

 

 

 


Läst 33172 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
28
2011

 

Nu har jag återvänt till Strömsholm! Julen hemma var jättemysig och jag har verkligen hunnit ladda batterierna efter terminens tunga avslutning.  Nu vill jag mest bara köra igång med allt igen! Terminen börjar inte förrän 9:e januari. Vi har delat upp stalltjänsten över jul och nyår i tre block, och jag har nyårs-biten som är i mitten, vi som bor nära och har lätt att ta oss hem tog på oss den. 

 

Jag och Carin klev på redan ikväll och kvällsfodrade. Charlotte som går kandidatåret här har börjat med ett mycket märkligt fodermedel...

 

 



... stallkatten Allan! Säker proteinkälla, möjligen lite seg med tanke på att han är gammal som gatan. Bosse ser lite fundersam ut.

 


Läst 30097 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
25
2011


Ja nu känns det lite bättre!







Petra presenterade mig för sin grabb, visst är han söt!










Läst 30031 ggr Kommentarer Kommentera

 

Den tretaggade renen Nora hälsar också god jul från Skåne :)

 




 


Läst 28458 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
24
2011

 

 

Jag har precis lekt tetris i kylskåpet för att försöka passa in alla byttor och lådor med 300 kg överbliven julmat. Har haft en toppenmysig julafton, hoppas ni alla känner likadant!

 

Ledigheten har blivit någon sorts häst-detox, jag har inte sett en häst sedan i tosdags (däremot väldigt många människor som jag inte sett på alldeles för länge), men i morgon tänker jag allt bryta trenden, en kompis har köpt ny häst som jag måste kika på.

 

Som nästa stora högtid räknas stallafton som infaller kvällen den 26:e, då ska vi ha reunion med stalltjejerna och uppdatera oss ordentligt över allt som hänt sedan sist över en middag.

 

Hoppas ni har haft en toppendag och fått allt ni önskar er!


God jul!

 

 


Läst 27044 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
22
2011

 

Tack snälla ni för era fina kommentarer med värmande ord! Det betyder så mycket. Sånt här får vi ju ovillkorligen alla gå igenom förr eller senare, och många gånger om, men när det kommer så tidigt i hästens liv blir det extra tungt. 

 

Igår var min sista dag på Nyby-Torshälla, praktiken har varit toppen och jag är väldigt glad över att ha fått varit just där. En riktigt bra ridskola på alla plan, nytänkande med engagerad och kunnig personal, bra ridskolehästar och massa härliga elever som jag lärt känna. Går därifrån med mycket inspiration och nya idéer, tack för att jag har fått vara hos er!

 

Igår hade HAS julavslutning på Strömsholm där vi bjöd in till Julspex samt prisutdelning!



Dressyrkandidaterna spexar

 




Linda fick pris för årets prestation - hon lyckades hoppa en oxer från fel håll på en hoppträning, där Flyinges lärare dessutom stod med, och i analysen efteråt påpekade hon att hon tyckte linjen var lite konstig. Jo jo :)

I kategorin Årets avfallning var Sofhie nominerad eftersom hon lyckades träffa stolpen på RS-banan i sin avfallning. Hon vann i alla fall den inofficiella kategorin "flest antal frakturer" (5), men guldskon gick till Kati som tuggade grus när hon skrittade hem från en programridning. Hennes första tanke var "nej, jag dog visst inte den här gången heller"...

 

Sitter i skrivande stund på tåget mot Stockholm, snart dags att kliva av på centralen för ett sista tågbyte innan jag är hemma i Nynäs. I år är det nämligen julfirande hemma som gäller, det ska bli mysigt. Nyår firas däremot på Strömsholm, och sedan är det snart dags att sparka igång vårterminen med nya utmaningar.

 

Vi hörs, stor kram till er!


Läst 27855 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.