Marie Ryman


Vad ska du bli när du blir stor?

 

Bra fråga som jag inte riktigt har något vettigt svar på. Jag och Emelie brukar säga att vi vill jobba med något viktigt och göra skillnad, och det låter ju som ett riktigt bra och lagom otydligt mål!

 

Först vill jag nog jobba i tävlingsstall, kanske utomlands, för att vidga vyerna lite och både se bra ridning och utveckla min egen. Sedan får vi se, det finns så många områden inom häst som jag kan tänka mig att jobba med. Det brukar ju vara tillfällena som gör det, så vi får väl se var jag hamnar! Jag vet inte riktigt vart jag ska, men jag tänker komma dit.

 

Ungefär så.

 







Läst 29093 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

Vilken linje gick du på gymnasiet (häst misstänker jag)?


Nepp! Gick naturvetenskaplig linje på ett alldeles vanligt gymnasium. Det var först på våren innan studenten som jag började fundera på att söka programmet senare. Jag var ju faktiskt antagen till arkitekt, men jag kom på att det här med hästar nog inte är så tokigt ändå och tackade nej...

 

 

 

Vad gjorde du innan du plugga till hippolog?


Inte för mycket! Jag tog studenten 2009, sedan praktiserade jag på ridskola och tävlade vid sidan av samtidigt, och 2010 så började jag på hippologen. Så jag har inte hunnit se mycket av världen, men det tänkte jag ta igen senare...

 

 

 

 

Har utbildningen uppnått dina förväntningar än så länge?


Helt ärligt så visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Som jag skrivit i tidigare inlägg, här t ex, hade jag hört mycket konstigt om utbildningen men tyckte ändå att det lät som att det skulle passa mig, så jag körde.

 

Och det gjorde det ju! Jag har lärt mig otroligt mycket på det här åren och det fina är att jag tror vi har det allra bästa året kvar. Hoppas också att ni tycker att ni får insikt i vad det är vi gör genom den här bloggen!

 

 

 

Har det varit tuffare än du trodde, svåra uppgifter och tidspress?  


Både och. Jag tror att jag var ganska så väl förberedd eftersom jag var van vid att plugga mycket och dessutom hade ridit en hel del i båda discipliner, så det har ändå fungerat bra! 

 

Upplägget är väldigt ambitiöst, lärarna är super-engagerade och vill mycket, och det vill ju vi också, så visst får vi jobba hårt för att hinna med allting! Sedan så väljer man ju också själv hur hårt man vill gå in för det här, vilka betyg man vill ha och hur mycket man vill få ut av utbildningen. Men jo, det är tufft oavsett, det är det. Och jätteroligt så klart.

 

Å andra sidan en tuff branch att jobba i också med mycket hårt arbete, så klarar man det här bra är man av rätta virket i alla fall :)

 

 

 

Vad tycker du det är för för- och nackdelar med utbildningen?


Den stora fördelen tycker jag är kombinationen av teorin och det praktiska, som nu när programmet är treårigt börjar spetsas till rejält på båda plan. Det ger en helhet som jag tror är svår att få någon annanstans.

 

Jag tror och hoppas att jag, när jag tar examen, kan säga att jag både har ridit medelsvår hoppning OCH dressyr (och fälttävlan förstås), OCH jag har dessutom lärt mig mycket om hur man ska utfodra för hälsa och prestation, träna för hållbarhet och förebygga skador, avmaska, undervisa, palpera och bokföra... Det är inte så dumt det, när man är 23 och har hela livet framför sig. Rätt bra grund skulle jag säga :)

 

 

Nackdelar då. Jo, allt vi lär oss kan vi inte riktigt tillämpa, främst när det kommer till hästhållningen. Drömmen vore en mer nyanserad hästhållning, och inte bara de traditionella stallar som vi har. Det vore bra att lära sig arbeta i olika system, och också få se en mer modern hästhållning än den som finns i vårt stall. Då skulle vi verkligen kunna testa det vi lär oss och värdera olika inhysningssätt, och besökare skulle kunna få se att boxar och hagar inte är det enda alternativet.

 

Det här är så klart svårt när vi är så trångbodda och inget som görs i en handvändning,  men, det är faktiskt ett projekt igång nu som tittar på hur man kan utveckla hästhållningen på riksanläggningarna, som jobbar för precis exakt det här! Så det är spännande saker på gång! Jag tror det blir ett jättelyft.

 



Kandidaterna skulle nog också uppskatta lite underlättning i stallarbetet, det verkar ju gå sådär ibland :) Men de fick vagnen på rätt köl till slut... Tack Jossan för den stulna bilden :)

 


Det var ju ett väldigt liv om hagarna för skolhästarna för något år sedan, efter att Djurens rätt "anmält" att de var för små. Hur har man löst detta?

 

Jo det är ju som sagt trångbott, och ett väldigt pyssel med att få ihop hagarna. En färdig plan för ombyggnad fanns egentligen klar för ett år sedan, men sedan fanns det oklarheter kring reglerna för hur stora hagarna egentligen ska vara, och så fick de skjuta upp ombyggnaden för att inte riskera att få göra om allt igen på en gång.

 

Lösningen var vad jag har förstått att bygga ihop hagarna mer så att fler hästar kan gå tillsammans i en större hage i stället för uppdelat på små, och att använda en del outnyttjade ytor.

 

Som det ser ut nu startar jätteprojektet nästa år, och ska så klart matchas ihop med hästhållningsprojektet. Det är ett stort pussel att lägga...

 

 

 


Läst 26611 ggr Kommentarer Kommentera
APR
12
2012

 

 

Hur ser den närmaste framtiden ut för Betty?

Steg 1: Läka ihop lite till så att hon blir av med bandaget och få gå i stor hage. Innan dess är det ingen större idé att försöka lära henne just någonting, själv tränar hon spänsten genom att hoppa jämfota och pipa samtidigt i sin lilla hage... Hon är väldigt, väldigt snäll som konvalecent, men oj vad det kryper i skinnet på henne...

 

Steg 2: Planen från början var treårstest men nu är det bara en månad kvar så det börjar kännas som att vi får avstå. Jättesynd, men inte hela världen. När hon är hel igen så fortsätter vi med hennes utbildning med arbete från marken, inridning och löshoppning. I sommar blir det bete för henne hemma hos mig.

 

 

Vad ska Betty bli när hon blir stor?

Hon ska bli hopphäst! Men de första åren kommer jag utbilda henne ungefär som en fälttävlanshäst, mycket varierande arbete och mycket ridning i terräng. Tror att det ger starka, modiga och framförallt positiva hästar som litar på ryttaren och kommer gå överallt sedan, oavsett vad de ska bli när de blir stora. Mamma får hon nog bli någon gång också så att matte har framtiden säkrad med små mini-Bettysar!

 

 






 


Läst 25755 ggr Kommentarer Kommentera

Då börjar vi så smått då, första frågan!

 

Vad brukar du göra när du är klar med hästen och har pluggat?

För tillfället är svaret att... Ja då var det troligtvis läggdags för minst två timmar sedan så då svimmar jag av ungefär samtidigt som jag lägger huvudet på kudden. 

 

Våldgästa grannar är något av en favorithobby, bjuda in sig själv på te eller mat eller bara komma över och störa. En del av veckans allra finaste ohästiga kvalitetstid ägnas åt att lyssna på musik med Carin. Fullständigt vältra oss i videos och liveframträdanden, botanisera i spellistor och mest bara njuta av gammalt och nytt i en salig blandning.

 

Det här leder fram till svaret på nästa fråga;

Om du inte hade börjat rida, vad hade du gjort då?

Ja inte för att jag vill byta bort det jag gör mot något annat, men hade jag inte hållit på med hästar, så skulle jag nog vilja hålla på med multimedia, filma, och göra musikvideos, programmera eller något annat kreativt. Bild och ljud tillsammans kan vara helt fantastiskt!

 

 



Läst 24722 ggr Kommentarer Kommentera

 

Åh nu är min seminarieuppsats äntligen färdig, inlämnad och KLAR! Den blev riktigt bra till slut, jag ska sy ihop en liten sammanfattning åt er så fort jag hunnit ifatt med det andra som släpar! Ekonomiuppgifter och pedagogik är nästa på min att-göra-lista. Alldeles färdig i huvudet är jag också för den delen, men jag håller alla deadlines även om det är på håret, bara att skotta vidare :)

 

QUEST var sådär fin idag att man nästan kan gråta, han har haft lite påskledighet och är riktigt på hugget nu, men superfräsch och grymt härlig att rida! Tror det kommer gå lysande att hoppa i morgon och i helgen är det tävling här på Strömsholm, 110-120-120 blir det för oss. Bäst att skärpa till sig och rida ordentligt, får se till att ha honom lite rastad också så att han inte hoppar för mycket mellan hindren... 

 

 

Flip Flop har verkligen tagit sig senaste veckorna, det är jag och Camilla som delar honom med mig överens om. Igår var det dressyrarbete för Jens i röda ridhuset. Flip Flop har varit otroligt oliksidig men har verkligen stärkt sig under terminen. Det är roligt att se hur de utvecklas, ynglingarna! Idag var det hoppning på tågbanan som gällde, han är fortfarande lite osäker och kräver mycket support, men hoppar gör han. Snart är det examensdags där också.

 

Idag har vi roat oss med bandage-byte på Betty igen, hon har fått ett rosa bandage dagen till ära. Det blir ju inte roligare än vad man gör det. Nästa gång ska vi ta ett lila som matchar grimskaftet och skicka bilden till prylbloggen med rubriken "Dagens outfit", matchar grymt bra!

 

Om en vecka kan vi nog befria henne både från bandage och fångenskap och ägna oss åt roligare saker än sårvård...

 

 

 

Frågorna trillar in på mejlen, ni får någon dag på er innan vi kör svar på alla frågor. Jättekul att ni hör av er, keep it up! Hippologbloggen@gmail.com

 


Läst 24804 ggr Kommentarer Kommentera


Duktiga Sofhie,  som jag har delad vårdnad av Mataking med, red hem en blågul rosett efter en finfin ritt på hela 74% i LA:3 i lördags! Hon startade sin Rio också som var lite för laddad för att kamma hem någon rosett, men han är ju inte så rutinerad heller.

 

Idag var det då dags för Rio att åka till Fagersta för tävling igen, men denna gång var det hopputrustningen som skulle på och jag som var pilot! Sofhies pappa ställde upp som chaffis, förutsatt att jag lovade att vinna eftersom Sofhie redan hade satt ribban för helgen. Förklarade att det är ganska svårt att vinna avdelning B i hoppning, men jag skulle göra ett tappert försök.

 

Jodå, 100-klassen genomfördes med någon sorts skräckblandad förtjusning, det var en mycket försiktig Rio som dock tog sig runt felfritt. Han tyckte det hela var rätt konstigt men ganska spännande ändå. 

 

I 110 hann jag se livet passera i revy ett antal gånger, egentligen hittade vi mycket bättre distanser än i första klassen men... Ja bäst att klämma i ordentligt tyckte Rio och skjöt mig åt skogen i flera språng, smått hopplöst att hålla positionen när han överhoppar halvvägs till månen. 

 

Två felfria rundor blev det i alla fall, jag lovar att vi hoppade högst för dagen också :) Nu väntar lite lugna 90-100 på hemmaplan för honom igen om två veckor. Han får en stor stjärna i boken för dagens insats och efter att ha hoppat över badankor och vågplank idag lär han aldrig skygga för blomlådor och staket sådär som hans konkurrenter på dressyrbanan kan göra ibland :)

 


 

 

 


Läst 25619 ggr Kommentarer Kommentera
APR
08
2012

 

Innan jag och Carin testar rakbanan med Arwen och Vilja så tänkte jag att vi sparkar igång en frågestund så här i påskledigheten!

 

Fråga vad ni vill, ni som föredrar att mejla kan göra det till hippologbloggen@gmail.com

 

 








Läst 26420 ggr Kommentarer Kommentera
APR
07
2012

 

Alla firar vi påskafton på olika sätt! De flesta som inte har stalltjänst har åkt hem över helgen så det är inte så värst livat här. Själv har jag ju vård av sjuk häst och håller mig därför kvar, men har ju lyckats få hit folk i stället. Mellan varven krigar jag för att hinna ifatt med alla dessa uppgifter, och rida hästar åt de som inte är här :)



Mina gäster for hem i morse så jag har firat med att sätta om staketet till Bettys sjukhage, det blev en swimmingpool i hennes gamla efter det uschliga vädret igår... Jättekul när marken är lite frusen, men går det inte med lite våld så går det med mycket. Har sett snöiga bilder från Gärds på Facebook, kan konstatera att vi inte har det värst för nu skiner solen  :)

 



Skyview från Mistrals rygg förra påsken, ingen snö där minsann!


Bytte bandage på fröken idag, såret såg jättefint ut, hade inte vätskat sig alls och det har till och med blivit lite yta på det. Bästa påskpresenten! Så det finns hopp om livet!

 

Carin står och gör risotto åt oss och sedan blir det chokladfondue och film, i morgon ska jag vara hejarklack åt Sofhie som tävlar dressyr på både Mataking och Rio, göra slut med min seminarieuppsats för gott, och sedan ladda inför hopptävlingen med Rio på måndag! 

 

Glad påsk på er!

 

 

 

 


Läst 24852 ggr Kommentarer Kommentera
APR
06
2012

 

De avlöser varandra här, mina besökare från Nynäs :)  Igår var mina föräldrar här och idag har jag finbesök av de här tjejerna.

 

Betty tyckte det här var julafton, massa uppmärksamhet och gos och rykt, då mår hon som bäst. Hon har fått klart godkänt av alla som träffat henne, charmtrollet själv...



Nu blir det mysmiddag och film, jag måste börja fylla år oftare!







Läst 25318 ggr Kommentarer Kommentera

 

För att fira att det idag är 22 år sedan jag såg dagens ljus första gången, så ska jag presentera min nya kompis. Idag är det precis två veckor sedan jag åkte och hämtade hem min nya häst, men tiden med henne hittills har inte varit som jag tänkt mig!

 


Så här såg hon ut första gången jag såg henne, precis efter Scandinavium-helgen. Då hade hon bara varit i Sverige i några dagar. Jag ville ha en treåring för  att få göra allt själv från början, ett sto för att eventuellt kunna ta föl senare, den skulle ha bra hoppstam och ett bra huvud. Och där stod hon!




Hon kallas för Betty, Holsteiner född 2009. Man behöver inte vara jätteinsatt i hopphästavel för att känna igen flertalet hingstar i hennes stamtavla. Mamma har gått svårklass hoppning och själv både hoppar och rör hon sig trevligt, och har en helt underbar inställning till hoppning och livet i stort. Stencool men nyfiken och framåt! Dessutom är hon söt som socker så det var inget svårt beslut, och jag är så glad att vi hittade just henne. 

 

 

 

 

Betty och jämngamla boxgrannen

 

Jo, så till det som känns lite värre då. Idag är det nämligen också en vecka och sex dagar sedan Betty kom in från sin första dag i hagen med ett sår på kotleden efter en spark, ett djupt sår som det rann klar vätska ur.

 

Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut vad det var för något som bubblade ur såret när jag böjde leden, läs gärna Hippsons artikel om lednära sår för hur man ska hantera skador som denna! Infektion i en led är inte bra. Inte, inte bra.

 

 

In med Betty i transporten och nu var vi glada att djursjukhuset ligger 5 minuter bort. När de provtryckte leden kom det dock inte ut något ur såret, som visserligen nu svullnat upp en del vilket kan göra att sårkanalen trycks igen. Lite tidigt att ropa hej alltså, men det blev ingen operation den kvällen. Jag var ganska chockad vill jag lova, det här var ju inte riktigt vad jag hade tänkt mig... Vad som gjorde allt ännu svettigare var att försäkringsbolaget inte kunde direktreglera innan de fått in besiktningspapprena, jag hade ju tecknat försäkringen dagen innan. Riktig bingo det här alltså!

 

Betty stod kvar på sjukan i fyra dagar, antibiotika och noggrann rengöring av såret för att undvika infektion. De tog upprepade prover på ledvätskan men inget tydde på infektion. Vi hade en väldig tur i denna överjävliga otur verkar det som, men jag kommer inte andas ut helt förrän såret är helt läkt.

 

 

Så, Betty skrevs ut förra måndagen och jag fick ta hem min fina häst igen. Hon går i sjukhage för att inte springa av sig bandaget, som ska sitta tills såret är helt läkt och lite där till. Jag byter var 3:e-4:e dag, vi kan ha bandageringsskola någon dag...

 

 



Så vi fick ingen drömstart, såret läker sakta men läker gör det i alla fall. Idag var det dags för paketöppning igen, det är ju ändå min födelsedag. Just nu ser det ut så här. Det tar sig, något hål är det ju åtminstone inte längre.


 

Fortsättning följer, jag hoppas vi fått vår dos skador på bra länge nu och att det läker ihop komplikationsfritt så hon åtminstone kan vara med och hoppa på treårstestet även om hon inte hinner ridas in ordentligt innan dess. Hon är insutten, men det är ju en bit kvar. Tiden får utvisa vad vi hinner med, det viktigaste är att hon blir bra.

 

 

 

Så, säg hej till Betty, finaste tjejen som var helt hopplös att fota idag eftersom hon bara vill gosa med alla hela tiden. Hon är lätt att tycka om, min lilla häst :)

 

 

 


Läst 27894 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.