Marie Ryman
MAJ
14
2012

 

 

Vårstädning i garderoben, tror de här grerjerna gör sig bättre hos någon annan!
Maila hippologbloggen@gmail.com. Priserna är inklusive frakt.

 

 

 

Kingsland bomberjacka, olivgrön strl XXXS. Ungefär XS/strl 34. SÅLD


Världens skönaste jacka med storslagna meriter såsom 110 hoppning på ponny, och den har värmt fin-fint i diverse kalla ridhus... Men sedan åt jag för mycket bullar, och nu är det hög tid för den att vandra vidare efter ett par säsonger på galgen i garderoben. 

500:-

 

 

 

Tretorn advance, strl 37, höga skaft. 
 SÅLD 
Använda men hela, dragkedjor bytta. Har CNC* fälttävlan på meritlistan, men inte för många starter och har massor kvar att ge hos en ny ryttare alltså.

800:-

 

 

GPA Extreme, strl 57, (normal 56:a). Lite använd men bra skick, aldrig fått någon smäll så klart. Har inte gjort så mycket, men den är ju supersnygg så kommer säkert att prestera bra hos en ny ägare!


2700:-, fynd!

 


Läst 27945 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
13
2012

 

Frågan är vad som inte har hänt! Veckans highlights:

 

  • Dressyr på Quest i onsdags - kände att han verkligen behövde ett ordentligt lösgörande pass och resultatet var lysande. Han var riktigt, riktigt fin, bärig och väldigt samarbetsvillig. Samlade sig mycket bra i skolorna och vi presterade till och med tre rena byten i vart fjärde på diagonalen. Men det är det väl ingen som kommer tro på :) Fina Quest!!


  • På torsdagen hade vi lite genrep inför hoppexamen - SUPER! Mycket tack vare gårdagens jobb! Kändes bara plättlätt. Precis så ska jag rida på onsdag.







  • Terränghoppning på koängen med Flip Flop. Han var duktig och tyckte det var lika roligt som jag :) Stallchefs-Elin har det på film så det får jag allt ordna fram. 


  • Sabelträning med Flip Flop. Är man K1-häst så är man, och då ingår det att vänja sig vid sablar också. Så jag har svingat svärd i veckan, kände mig som Arn ungefär. Det bekom honom inte det minsta i alla fall. 


  • HNS bjöd in till seminarium om "Modern hästhållning", som informerade och diskuterade innovativa metoder för grupphästhållning. Jätteintressant och bra diskussioner.





  • Ekonomitenta. Kanske inte en av veckans highlights, men det var den sista tentan! Jag försökte verkligen köra telepati med Nyby Torshällas ridskolechef hela tentan men jag fick ingen kontakt alls så jag fick svara alldeles själv... Det gick okej och får duga helt enkelt.


  • Betty avancerar! I fredags travade jag uppsuttet och styrde litegrann. Min fina lilla häst, visst har det hänt mycket på den här korta tiden? Hon såg ut som en liten späd fågelunge när hon kom och kolla här!



 


Tiden bara springer iväg, nästa vecka är det både dressyr- och hoppexamen, på fredagen är det programridning (Msv B:2!) och sedan är det inte mycket kvar... 



Läst 27024 ggr Kommentarer Kommentera

 

Idag gjorde vi premiärturen på terrängbanan, Quest och jag. Jag hade inte mindre än två fegsnören, in case of emergency sådär, men han skötte sig alldeles utmärkt. Det var Daniel som höll i trådarna och vi red fram en och en på galoppbanan, tror det var just det som var det vinnande konceptet, såg till att släppa på ordentligt där för att det eventuella buset som fanns i honom skulle komma ut, men han sprang så snällt så! 

 

Vi hoppade mest igenom småhindrena, det är en riktig terrängträning för Janne Jönsson inplanerad innan vi slutar, men det var nog bra att förbereda sig så här. Hur kul som helst!

 


Quest

Hoppexamen är framflyttad till nästa vecka så nu ligger allt fokus på ekonomitentan på fredag, eller, allt fokus borde ligga på den men jag känner att jag mest glider runt och tycker livet är alldeles toppen just nu och är inte så inspirerad till att sätta mig med böcker och miniräknare men... Det är ju sista rycket! Skärp ihop dig nu Ryman!

 

Unghästvecka är det också, Flip Flop startade upp med dressyr för Marianne på RS-banan, lite okoncentrerat och massa energi som han idag mest tog ut på att vara mötesskygg, men å andra sidan bjuder han bara bättre och bättre. Det är bara det att energin inte alltid läggs på rätt saker, men det kommer väl det med :)

Flip



Pratade med min pappa förut, de är i full färd med att sätta stolp runt Bettys blivande sommarhage där hemma. Vi har inte haft hästar där förut så nu klurade vi på hur vi ska planera hagen på bästa sätt, men lösningen vi kom fram till kommer bli kanon! Största gräsytan är uppe på en höjd med prima sjöutsikt, ett litet parti med berg och träd, och sedan backe ner mot sjön. Ni ska få se, kuperade hagar med varierande terräng och så klart bra med gräs är ju idealet, LYX att ha det runt knuten. Hon kommer må som en prinsessa där!

 

Något som också är himla kul är att Malin Nilsson vann 140, 145 och 150 i Högbo i helgen, jag tror min sommar kommer bli bra på alla sätt och vis. Är redan bortlovad under Runstens meeting helgen efter Strömsholmstävlingarna, det känns fint att jag inte blir helt avskärmad från hästverkligheten när jag flyttar hem igen utan får vara med litegrann i svängarna i alla fall... :)

 

 

 


Läst 29218 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
07
2012

 

Din utbildning är avgiftfri, men går boende, mat o häst ihop med pengarna från CSN? Hur ser det ekonomiska ut för er hippologstudenter!? Tack för en jättebra blogg! :)

 

Bra fråga där! Studenter brukar ju inte leva så rikt och det är ljusår värre när man dessutom har häst, och gärna vill tävla också. Med fullt studielån får man ungefär 8 000 i månaden, de flesta som har häst har fullt lån men det är flera som klarar sig på bidraget och pengar de jobbat ihop tidigare eller på sommaren.

 

Hyran varierar beroende på var man bor så klart, genomsnittet är 3000/månad, stallhyran 3000/månad men det är bland det billigaste här i krokarna. Å andra sidan skulle jag inte vilja ha henne någon annanstans oavsett, vi har överlägset bäst hagar och stallet är kanon!

 

Så, lägger man till andra räkningar, anmälningsavgifter, bensin, telefon, ja då är det ungefär ingenting kvar och man får äta papper och bark.

 

För att få det att fungera får man jobba så mycket som möjligt på sommaren, så mycket som CSN tillåter alltså, och gärna ha en glad hejarklack hemifrån som hjälper till när det bara är ketchup och makaroner kvar i skafferiet. Utan dem hade jag aldrig ens kunnat ha häst, inte en chans. Speciellt inte med tanke på antalet besök jag gjort på djursjukhus senaste året...

 

Just nu tjurar jag över att jag måste betala full hyra för lägenheten hela sommaren, vilket inte är normalt för en studentlägenhet. Jag hyr den utanför skolans regi ska väl sägas, men man får hålla hårt i sina boenden om man vill bo nära skolan. Det vet hyresvärden om tyvärr... 

 

 

Sedan får vi såklart otroligt mycket tillbaka, det hade kostat BETYDLIGT mer att ha alla dessa hästar och rida så mycket för tränare som vi gör nu, men om andra studenter lever snålt så är det nog inget mot vad vi får göra :)

 

Tackar så mycket för frågan, har ni fler är det bara att mejla!
hippologbloggen@gmail.com



 

 



Läst 28019 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

Min häst är verkligen inte rädd för mycket hon. Var ute på promenad med henne, Lina och hunden Smilla i veckan, lite miljöträning är ju aldrig fel. Fladdrande presenningar, bilar och traktorer bekommer inte fröken alls utan hon kliver målmedvetet på med öronen framåt. Inte ens tåget som blåste förbi 20 meter i från oss var något att titta på. När det hoppade ut en älg framför oss blev hon lite rädd/imponerad, men hon är ju tysk så...

 

Nu när vi tagit upp själva inridningen igen så tar vi allt lugnt och metodiskt a la Flyingemetoden, hon är insutten men det är över två månader sedan hon hade någon på ryggen senast.

 

Det svåra just nu är att få henne att fokusera på att det faktiskt är någon på ryggen, hon är mer intresserad av att umgås med den som går på marken och kolla om den kanske, kanske har något gott. Trots att vi har haft strängt godisförbud i över en månad. När jag, hängandes på mage, till slut fick henne att böja halsen till höger och hälsa på mig på den sidan var det mer "men HEJ, har DU godis då?" 

 

Igår satt jag på henne och det gick jättebra, som om det vore den naturligaste saken i världen. Man kan ju tro att en så cool häst ska vara lite trög och loj, men verkligen inte, det är snarare tvärtom.

 

Hon kör bara sitt eget race. Mycket speciell häst, det blir väldigt spännande att se vad det blir av henne.



 

 

 


Läst 29169 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
03
2012

 

Jag bara älskar den egna färdighetsträningen som vi har nu fram till examen, individoptimering när den är som bäst. Vi tuffar på, idag var det skolor, enkla byten och byten som vi ägnade oss åt i det strålande solskenet! 

 

Nästa programridning siktar vi in oss på Msv B:2, han är så fin så fin lilla kingen. En välutbildad häst ÄR verkligen bästa läraren, kombinerat med Marianne på marken har jag verkligen tagit många kliv framåt även i dressyrsadeln i år.

 

Kursmålen är ju avklarade för länge sedan och det är grymt att vi får fortsätta vidare sedan, så långt det går! Hästarna kan ju och det är grymt att det verkligen ges utrymme för det också. Som med sylten igen, man vet inte hur det är förrän man har känt smaken!

 

Och då vill man ha mer.... :)






Nu ska jag och mina rosa moln sväva vidare till Betty! 


Läst 27904 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
02
2012

 

Jag och Sofhie hade både lite ont i håret och var ganska trötta igår, men det berodde inte på något vilt valborgsfirande utan på en tidig morgon och väldigt varm och skön dag, man måste visst dricka vatten då för att hålla huvudet i form! 

 

Vi åkte med Rio till Västerås igår, han hoppade 100-100. Han var väldigt spänd, och om de relaterade avstånden brukar kännas trånga i ridhus så var det inget mot en stor utebana... Men han var duktig och felfri i båda, behöver massa massa rutin nu för att slappna av, men det jobbar vi ju på.

 

Det här var min sjunde tävlingshelg i rad! Det roligaste som finns, men det var också en av de sista för terminen. Snart är det sommarlov, hur gick det här till....?

 

 


Betty fick skor förra veckan, har gått i gräshage halva dagarna nu i helgen, på förra veckans schema stod bl a löshoppning och longering med fasta inspänningstyglar. I veckan ska Sofhie hjälpa mig att hänga på henne nu när hon börjar bli lite tam igen.

 

Över valborg har jag även hunnit med att göra hästskötarexamen, skönt att ha det avbockat för oss i klassen som inte tagit den innan. Nu väntar en kort dressyrvecka, Mataking har känts lite trött i helgen så det har varit lugna turer utomhus som gällt, hoppas han har laddat batterierna nu.

 

Nu ska jag kila till skolan, vi hörs :)

 

 

 






Läst 27581 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.